Το ερειπωμένο παλαιό αρχοντικό της Οικογένειας Δημητρίου Ευθυμίου

0

Eνα ακόμα εξαιρετικό video του συνεργάτη φίλου Χρήστου Γιατράκου, με λίγα λογία από εμάς ,με πληροφορίες που γνωρίζουμε για το σπίτι.

Λίγα  λόγια για το ερειπωμένο παλαιό αρχοντικό της Οικογένειας Δημητρίου Ευθυμίου

Ένα αρχοντόσπιτο ξεχωρίζει στο Άστρος, φτιαγμένο με πλίθρες και ξεχωριστή ομορφιά , επιπλωμένο για χρόνια,όταν  ασφυχτιούσε  από ζωή με συριανά έπιπλα και φινετσάτη διακόσμηση. Δυστυχώς όμως-το ένα σπίτι- καταρρέει σταδιακά σιγά-σιγά με τον χρόνο.

Πριν αρκετά χρόνια ,αυτό το αρχοντόσπιτο του κ.Δημήτρη, ήταν γεμάτο ζωή, έχοντας περάσει από την σάλα του με την μεγάλη τζαμαρία  που έβλεπε σε έναν υπέροχο κήπο ,χιλιάδες άνθρωποι, είτε ως επισκέπτες ,είτε ως εργάτες στην δούλεψη της οικογένειας και αρκετοί  μάλιστα πολιτικοί!

Ο αείμνηστος κ.Δ.Ευθυμίου  είχε και άλλα αδέρφια στην Αμερική, όπου έζησε για λίγο διάστημα, αλλά επέστρεψε γρήγορα στα πάτρια εδάφη, στην πατρική περιουσία και στην συνέχεια, απέκτησε μεγάλη προσωπική περιουσία.

Ασχολήθηκε με τα κτήματα του, έφτιαξε ένα αγρόκτημα πρότυπο για τα χρόνια εκείνα ,που είχε από όλα τα δένδρα και κάθε ποικιλία από ελιές και γι αυτό δίκαια είχε βραβευθεί  από την Νομαρχία.

Έφτιαξε το ελαιουργείο που βρίσκεται απέναντι από την νέα λαϊκή  αγορά, όπου δούλεψαν δεκάδες κάτοικοι από την περιοχή μας ,καθώς και στην αλωνιστική μηχανή και στα πτηνοτροφία που διέθετε.

Απέκτησε δύο παιδιά από την γυναίκα του Ιφιγένεια,. τον κ.Χρήστο ,που διετέλεσε  για πολλά χρόνια πρόεδρος της κοινότητας του Άστρους, καθώς και  πρώτος δήμαρχος και τον κ.Ευθύμιο, που μετά τις σπουδές του ,έμεινε  και ασχολήθηκε και αυτός  με την πατρική περιουσία.

Ίσως να είναι ένα από τελευταία  σπίτια που είχαν κατασκευαστεί με πλίθρες τα χρόνια εκείνα ,μια πληροφορία που έχουμε( ίσως να φτιάχτηκε γύρω στο 1600) και ακόμα αντέχει στον χρόνο…

Δίπλα από  το σπίτι πιο μέσα, όπως έχουμε πληροφορηθεί. ,ήταν και η πόρτα που οδηγούσε στο παλαιό Αγροκήπιο του Άστρους, τη σημερινή πλατεία Καρυτσιώτη, μια πόρτα με αψίδα ξεχωριστής αρχιτεκτονικής,που δυστυχώς κάποιοι αποφάσισαν μέσα  στα επόμενα χρόνια,   την κατάργησή της,  γκρεμίζοντας την είσοδο, που αν υπήρχε σήμερα, θα μας αποδείκνυε την ξεχωριστή ομορφιά του Αγροκηπίου.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ