Το “Ιστορικό Τίλιο που έγινε το Κολοκοτρωνέικο τραπέζι”, αργοπεθαίνει!

0
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Χθες ,εν αναμονή της πομπής για τον “Ιερό χώρο” για τον εορτασμό της Β΄Εθνοσυνέλευσης,δημότες που αναζητούσαν λίγη σκιά ,αναρωτήθηκαν ευρισκόμενοι δίπλα στο ιστορικό τίλιο, αν έχουν γίνει κάποιες παρεμβάσεις για να διασωθεί,γιατί είναι έτοιμο να ξεραθεί τελείως!και μας παρότρυναν να αναδείξουμε αυτό το θέμα και το κάνουμε καλοπροαίρετα ,για να βρεθεί μία λύση από ειδικό γεωπόνο, ή να φυτευτεί ένα άλλο και να μεγαλώνει παράλληλα,αν δεν υπάρχει σωτηρία…

Η Αστρινή παράδοση, φέρει τον Κολοκοτρώνη να παραθέτει γεύμα, το 1821 στο Άστρος, στο Δημήτριο Υψηλάντη, το γνωστό ως Κολοκοτρωνέικο τραπέζι. Από στόμα σε στόμα μάλιστα, διασώθηκαν και κάποιες φράσεις με τις οποίες ο Κολοκοτρώνης λέγεται ότι συνόδευε το κρασί και το φαγητό που πρόσφερε στον πρίγκιπα με τα χέρια, αφού ούτε πιρούνια ούτε πιάτα, και φυσικά ούτε τραπέζια υπήρχαν: “Αυτό πρίγκιπα σου το προσφέρει η Ελλάς με τα χρυσά πιρούνια της” και όταν του πρόσφερε κρασί μέσα σε νεροκολόκυθο είπε: “αυτό πρίγκιπα στο προσφέρει η πατρίς με τα χρυσά ποτήρια της”.

Επιμέλεια-Παρουσίαση- Ρεπορτάζ, για το astros-kynourianews.gr: Φώτης Τζιβελόπουλος-Team Promo Kynouria -Κοιν.Σ.Επ

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Φλαμουριά Δέντρο – Τίλιο (Tilia platyphyllos

Η Φλαμουριά (Φιλύρα η πλατύφυλλος) είναι ένα εξαιρετικής εμφάνισης φυλλοβόλο δέντρο. Χρησιμοποιείται σε πάρκα, σε πλατείες, σε δενδροστοιχίες αλλά και για σκίαση στον κήπο. Είναι μακρόβιο, ωοειδούς σχήματος με στρογγυλεμένη κορυφή και μέτριο ρυθμό ανάπτυξης. Τα φύλλα είναι καρδιόσχημα, ο φλοιός του κορμού γκριζωπός και έχει άνθη κίτρινα και αρωματικά που προσελκύουν διάφορα έντομα όπως και μέλισσες. Η πλατύφυλλη Φλαμουριά ανήκει στα φαρμακευτικά φυτά και τόσο το άνθος και ο καρπός όσο και ο φλοιός της αξιοποιούνται για την παραγωγή θεραπευτικών σκευασμάτων (τίλιο).

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ