Το μήνυμα της 17 Νοέμβρη 1973 θα παραμείνει ζωντανό, μέσω της ανιδιοτέλειας, της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης

0

Γιώργος Η. Παπαηλιού Δικηγόρος-Διδάκτωρ Νομικής Βουλευτής Αρκαδίας-ΣΥΡΙΖΑ

Το «Πολυτεχνείο» ζει

Νοέμβρης 1973 – Νοέμβρης 2019

Ο εορτασμός της επετείου του «Πολυτεχνείου» συνιστά υπόμνηση του κορυφαίου γεγονότος της ενωτικής πάλης της ελληνικής νεολαίας κατά της στρατιωτικής δικτατορίας του 1967. Στο σύνθημα-μήνυμα της εξέγερσης «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» συμπυκνώνεται το αίτημα για πολιτική και κοινωνική αλλαγή, για απαλλαγή από την ξενοκρατία, ελευθερία, δημοκρατία, παιδεία και ευημερία για όλους.

Έκτοτε, μετά την κατάρρευση του χουντικού καθεστώτος, έχει διανυθεί πολύς και πυκνός χρόνος.

Σήμερα, η Ευρώπη της επιβολής της οικονομίας επί της πολιτικής, του τεχνοκρατικού δήθεν μονόδρομου, της κυρίαρχης νεοφιλελεύθερης αντίληψης και  της ακραίας συντήρησης, αλλά και της ανόδου του φασισμού ως νοοτροπίας και  πρακτικής,  έχει επιβάλλει ένα σύστημα που  οδηγεί σε  τεράστιες κοινωνικές ανισότητες  μεταξύ αφενός των ολίγων και ισχυρών και αφετέρου των πολλών.

Παρά ταύτα, αργά και βασανιστικά, αρχίζουν και ενεργοποιούνται οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που αντιτίθενται σ΄ αυτή την κατάσταση.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, ασκώντας νεοφιλελεύθερης και ακραίας συντηρητικής κοπής πολιτικές, σε όλους τους τομείς, και αυτού της εκπαίδευσης, χρησιμοποιεί αστυνομικές δυνάμεις παντού.

Ο αυταρχισμός και η καταστολή είναι στην ημερήσια διάταξη. Μέσω αυτών αντιμετωπίζονται όσοι διαμαρτύρονται, κινητοποιούνται, διεκδικούν τα δικαιώματά τους αλλά και απλώς ζούν.

Από το λαό μας και τη νέα γενιά επιζητείται  μία άλλη πορεία, η οποία να μη συνδέεται με το «παρελθόν» που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία αλλά να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες, με βάση τα διαχρονικά αιτήματα του «Πολυτεχνείου».

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι αναγκαία  η ενωτική στάση όλων των δημοκρατικών δυνάμεων και η συμπαράταξη των λαϊκών, μεσαίων και κατώτερων, κοινωνικών στρωμάτων, του κόσμου της εργασίας, της μικρομεσαίας δημιουργίας, του πολιτισμού και της νεολαίας, προκειμένου να ανασχεθούν η νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα και ο εκφασισμός και εν τέλει να διασφαλιστεί, να εμβαθυνθεί και να επεκταθεί η δημοκρατία,  να κατοχυρωθούν η κοινωνική ευημερία και η αξιοπρέπεια των πολιτών.

Κατά συνέπεια, και υπό τις σημερινές συνθήκες, το μήνυμα του Πολυτεχνείου παραμένει επίκαιρο και η υλοποίησή του παραμένει ζητούμενο. Στο σύνθημα της εξέγερσης «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» αντανακλώνται προτάγματα, όπως η πάλη κατά του φασισμού, ο αγώνας για την πολιτική ανασύνταξη, για την οικοδόμηση κοινωνικού κράτους και για  η ανάταξη της δημόσιας δωρεάν παιδείας για όλους.

Το Πολυτεχνείο ζει, ως σύμβολο, παρακαταθήκη και επιταγή.

Το μήνυμα της 17 Νοέμβρη 1973 θα παραμείνει ζωντανό, μέσω της ανιδιοτέλειας, της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης, που επέδειξε η γενιά της εξέγερσης και που πρέπει να ανακτηθούν σημερα.

 

 

Δημοσιεύτηκε στην «Αυγή» της 16.11.2019

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here