ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ Κ.Υ. ΑΣΤΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ

0

Η 1η Οκτωβρίου, η οποία γιορτάζεται από το 1990 ως η ‘’Παγκόσμια Ημέρα των Ανθρώπων της Τρίτης Ηλικίας’’ μετά από απόφαση του οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, αποτελεί ημέρα αναγνώρισης της προσφοράς των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, και τούτο διότι στη σύγχρονη εποχή οι ηλικιωμένοι παίζουν έναν ολοένα σημαντικότερο ρόλο, μέσω του εθελοντικού έργου τους, της μετάδοσης των εμπειριών και των γνώσεών τους, της βοήθειας που δίνουν στα παιδιά τους -αναλαμβάνοντας να φροντίζουν τα εγγόνια τους-, αλλά και της αυξανόμενης συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας.

Με αίσθημα απέραντης ευγνωμοσύνης, σεβασμού και αγάπης στους ανθρώπους που μας μεγάλωσαν και μας έδειξαν το δρόμο της ζωής, το Κέντρο Υγείας Άστρους καθιέρωσε τον εορτασμό της 1ης Οκτωβρίου αφιερώνοντας τα τελευταία χρόνια την ιδιαίτερη αυτή ημέρα, στις μητέρες και στους πατεράδες μας, στις γιαγιάδες και στους παππούδες μας, στις ρίζες της ύπαρξής μας. Δυστυχώς, η πανδημία του κορωνοϊού δεν επέτρεψε ούτε φέτος να πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη μας εκδήλωση.

Ευχόμαστε το τέλος της πανδημίας να έρθει σύντομα, ώστε να ξανασμίξουμε με όλους εσάς που αποτελείτε πλέον τους δικούς μας ανθρώπους, να μοιραστούμε εμπειρίες, αναμνήσεις και βιώματα από την αστείρευτη παρακαταθήκη της ζωής σας, γεμάτη με θύμησες και μνήμες, χρώματα και μουσικές, μελωδίες μιας εποχής νοσταλγικής γεμάτη από εικόνες ολοζώντανες, γνήσιες και αυθεντικές που αποτελούν το ακατέργαστο διαμάντι της κληρονομιάς και τους πολιτιστικού μας πλούτου .

Δυστυχώς τo 2020 και το 2021 αποτελούν για τη χώρα μας τις δύο πιο δύσκολες χρονιές μετά την οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας. Εξαιρετικά δύσκολη βέβαια ήταν και για όλη την ανθρωπότητα καθώς η πανδημία έφερε τεράστιες ανατροπές στις ζωές μας επίπονες και με μεγάλη διάρκεια νοσηλείες αλλά και υψηλή θνητότητα, απομάκρυνση, απομόνωση, περιορισμό, διχασμό, κατάθλιψη, έξαρση βίας και άλλα λυπηρά φαινόμενα τα οποία έπληξαν ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας για τους οποίους οι συνέπειες της πανδημίας ήταν πολυεπίπεδες και πιο σοβαρές από άλλες κοινωνικές ομάδες.

Η πανδημία και τα προβλήματά της δεν έχουν τελειώσει, όμως μπορούμε να ατενίσουμε το μέλλον πλέον με μεγαλύτερη αισιοδοξία διότι διαθέτουμε το μεγαλύτερο όπλο στη μάχη μας με τον κορωνοϊό και αυτό είναι το εμβόλιο έναντι στη νόσο covid-19. Επιβάλλεται, λοιπόν, η εντατικοποίηση της εκστρατείας ενημέρωσης των ηλικιωμένων στη χώρα μας για τη χρησιμότητα του εμβολιασμού , ιδιαίτερα με την έλευση του φθινοπώρου και την έξαρση των κρουσμάτων που αναμένεται σε συνδιασμό βέβαια με τον αναγκαίο αντιγριπικό εμβολιασμό και με άλλα εμβόλια.

Μπορείτε να κλείσετε την επόμενη κιόλας ημέρα το ραντεβού σας για τον εμβολιασμό σας στο Κέντρο Υγείας Άστρους όπου λειτουργεί όπως γνωρίζετε εμβολιαστικό κέντρο που διενεργούνται εμβολιασμοί με εμβόλιο της Pfizer. Επίσης σε συνεργασία με το Δήμο μας παρέχεται η δυνατότητα εμβολιασμού κατ’οίκον για τους ανθρώπους που είναι κλινήρεις και δεν μπορούν να μετακινηθούν. Ο εμβολιασμός κατ’οίκον γίνεται με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson. Όσοι ενδιαφέρονται να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα των εμβολιασμών κατ’ οίκον μπορούν να τηλεφωνούν στο Κ.Υ.Άστρους 2755360300(πρωινές ώρες) για να δηλώνουν τα στοιχεία τους.

Επίσης να σημειωθεί ότι ήδη έχει ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού όπου δίνεται η δυνατότητα για την τρίτη αναμνηστική δόση στους ανθρώπους άνω των 60 και τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς. Τα άτομα που έχουνε εμβολιαστεί με εμβόλιο Pfizer ή Moderna ή Astra Zeneca, θα λάβουν την 3η δόση με mRNΑ εμβόλιο της Pfizer. Για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Johnson & Johnson είμαστε σε αναμονή των νέων συστάσεων. Από σήμερα 1η Οκτωβρίου ξεκίνησε και η συνταγογράφηση των εμβολίου έναντι της εποχικής γρίπης.

Μπορείτε να τηλεφωνείτε στο Κ.Υ Άστρους για να κλείσετε το ραντεβού της συνταγογράφησης και διενέργειας του αντιγριπικού σας εμβολίου. Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια ημέρα με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Η γρίπη είναι μία λοίμωξη απρόβλεπτη και επικίνδυνη .

Ένα άλλο άλλο πρόβλημα που ανέδειξε η πανδημία είναι ότι κατά τη διάρκεια των lockdowns αρκετοί παρέλειψαν τον προσυμπτωματικό έλεγχο για παθήσεις όπως είναι η νεφρική ανεπάρκεια, ο σακχαρώδης διαβήτης, η στεφανιαία νόσος, η υπέρταση, κλπ. Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, το Κ.Υ. Άστρους επανασχεδιάζει την άμεση έναρξη των προληπτικών ελέγχων και της αγωγής υγείας στην κοινότητα με περιοδείες ομάδας ιατρών και ειδικοτήτων επαγγελματιών υγείας στα χωριά του δήμου μας.

Θα υπάρξει ενημέρωση και ανακοινώσεις περί αυτού το αμέσως προσεχές διάστημα. Τέλος, σε μία περίοδο που τα άτομα τρίτης ηλικίας βιώνουν καθημερινά τον φόβο της έκθεσης στον νέο κορονοϊό και την ανησυχία για την υγεία των αγαπημένων τους προσώπων, η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά επιδεινώνουν την ψυχική και σωματική τους υγεία. Όσοι βιώνουν αισθημα μελαγχολίας ή το συναίσθημα της θλίψης και της μοναξιάς μπορούν να απευθυνθούν στο Κ.Υ .Άστρους όπου παρέχεται η δυνατότητα διασύνδεσης με κρατικούς φορείς ψυχικής υγείας με δωρεάν υπηρεσίες υποστήριξης από ομάδα επαγγελματιών ψυχικής υγείας και δυνατότητα κατ’οίκον επισκέψεων. Εμβολιαζόμαστε, Δεν αναβάλλουμε τον προληπτικό μας έλεγχο, Δίνουμε σημασία στα σημάδια της κατάθλιψης, Τηρούμε τα μέτρα χωρίς να αμελούμε τη σωματική και ψυχική μας υγεία.

Φωτογραφικό αρχείο από τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της ‘’Παγκόσμιας Ημέρας Ηλικιωμένων’’, την 1η Οκτωβρίου του 2018 στο ΕΠΑΛ Άστρους και το 2019 στο Ίδρυμα Μνήμης Αγγελική & Λεωνίδα Ζαφείρη

Δείτε τον εορτασμό της ‘’Παγκόσμιας Ημέρας των Ηλικιωμένων’’

Ας θυμηθούμε τον εορτασμό της ‘’Παγκόσμιας Ημέρας των Ηλικιωμένων’’στο Ίδρυμα Ζαφείρη

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here