Τραγικές ελλείψεις στο Παναρκαδικό και στα Κέντρα Υγείας του νομού.

0

Ε.Γ.ΕΣΥ.Ν.Α.                                                                                              16/04/2021

Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Νομού Αρκαδιάς

Τραγικές ελλείψεις στο Παναρκαδικό και στα Κέντρα Υγείας του νομού.

Η κατάσταση στην Αρκαδία με τους νοσούντες COVID-19 ήδη βρίσκεται σε οριακή κατάσταση που γίνεται οφθαλμοφανές από το ότι είναι ήδη πλήρης ο χώρος του ΤΕΠ με τα 14 κρεβάτια COVID-19 και όλη η κλινική της Ουρολογικής και διατέθηκε πρόσφατα για τον ίδιο λόγο και η παθολογική κλινική.

Ακόμη χαρακτηριστικό της κατάστασης, είναι η πολύωρη αναμονή στην οποία υποβάλλονται πολλοί ασθενείς διαγνωσμένοι και μη με COVID-19, κάθε φορά που προσέρχονται στα επείγοντα του νοσοκομείου για εκτίμηση. Πολύωρη αναμονή που οφείλεται στην υποστελέχωση του τμήματος covid με λιγοστούς ιατρούς και λοιπό υγειονομικό προσωπικό.

Σε αυτή την κατάσταση έρχεται να προστεθεί και το ζήτημα του ακτινολογικού τμήματος που όπως έχουμε επισημάνει ως Ένωση στο παρελθόν υπολειτουργούσε επί τέσσερα χρόνια διαθέτοντας ΜΟΝΟ τρείς ακτινολόγους-ιατρούς. Πλέον δυστυχώς εργάζεται μόνο μία ακτινολόγος με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ κατάσταση γα την λειτουργία του νοσοκομείου αλλά και συνολικά των δομών ΕΣΥ του νομού μας.  Ακόμη μεγάλες είναι οι ελλείψεις στον κλάδο των τεχνολόγων-ακτινολόγων και στον κλάδο των χειριστών ιατρικών μηχανημάτων όταν ακόμη και με  τον οργανισμό του νοσοκομείου θα έπρεπε να υπηρετούν 9 και 15 αντίστοιχα.

Είναι αδιανόητο σε ένα νοσοκομείο, με συνθήκες πανδημίας, όπου νοσηλεύονται δεκάδες ασθενείς με λοιμώξεις αναπνευστικού από κορονοϊό και απαιτείται καθημερινή 24ωρη λειτουργία του ακτινολογικού, αυτό ουσιαστικά να λειτουργεί πολύ κάτω από τα όρια ασφαλείας. Ειδικά όταν το συγκεκριμένο νοσοκομείο έχει πολλές χειρουργικές ειδικότητες και είναι το μοναδικό στην περιφέρεια Πελλοπονήσου με Νευροχειρουργικό τμήμα.

Δεν δεχόμαστε το επιχείρημα της διοίκησης και της Περιφέρειας πως η  τραγική αυτή κατάσταση οφείλεται σε έκτακτες συνθήκες και πως οι απαραίτητες ενέργειες έχουν εξαντληθεί από την μεριά τους, με την προκήρυξη τεσσάρων θέσεων ακτινολόγων. Απαιτείται να γίνουν άμεσα οι προσλήψεις με έξτρα κίνητρα και να επικαιροποιηθεί επιτέλους ο ανεπαρκής οργανισμός . Δεν νοείται όταν στα άλλα νοσοκομεία της Πελοποννήσου, που δεν διαθέτουν Μαγνητικό τομογράφο, να υπηρετούν 5 με 7 ακτινολόγοι και στο Παναρκαδικό να υπηρετούσαν μόνο τρεις τόσα χρόνια και τώρα μόνο μία και ο απαράδεκτος οργανισμός να προβλέπει μόνο 7 θέσεις ειδικών.

Ταυτόχρονα άσχημη κατάσταση επικρατεί και στα Κέντρα Υγείας του Νομού. Συγκεκριμένα, στο ΚΥ Τροπαίων παρόλο που υπάρχει ακτινολογικό μηχάνημα, δεν υπάρχει ούτε ιατρός ακτινολόγος ούτε τεχνολόγος. Από την άλλη, στα ΚΥ Δημητσάνας, Μεγαλόπολης, Άστρους, Τρίπολης και Λεωνιδίου υπάρχει ακτινολογικό μηχάνημα όπου υπηρετούν μόνο 1 με 2 τεχνολόγοι, με αποτέλεσμα το ακτινολογικό να λειτουργεί σε αυτά τα ΚΥ κατά βάση καθημερινές, κυρίως τις πρωινές ώρες.

Είναι λοιπόν εξόφθαλμο πως η πολιτική αυτή της υποστελέχωσης, που αφορά και την τωρινή κυβέρνηση και τις προηγούμενες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, είναι υπεύθυνη για την ταλαιπωρία των συμπολιτών μας. Είναι αυτή που στρέφει τον λαό να ακριβοπληρώνει τα ιδιωτικά διαγνωστικά και στην Αρκαδία και πανελλαδικά. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι το 70 – 90% των διαγνωστικών εξετάσεων γίνονται πανελλαδικώς στον ιδιωτικό τομέα, αποκάλυψη που είχε γίνει το 2019 με το «lockout» των ιδιωτικών διαγνωστικών, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι ακριβοπληρώνουμε το κράτος μέσω των ασφαλιστικών μας εισφορών χρήματα που όπως αποδεικνύεται δε στέλνονται για την Υγεία- Πρόνοια, αλλά για ανάπτυξη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Ομοίως, ούτε ένα ευρώ από τις επιχορηγήσεις 19,5δις και τα δάνεια 12,5δις ευρώ, που προβλέπονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης για την Ελλάδα δεν προορίζεται για τους εργαζόμενους στην Υγεία και Πρόνοια. Αντ΄αυτού ξέρουμε ότι εμείς, μαζί με τις υπόλοιπες λαϊκές οικογένειες θα κληθούμε να τα πληρώσουμε μέχρι το τελευταίο ευρώ

Απαιτούμε από τον υπουργό και τις διοικήσεις της 6 ης ΥΠΕ και του Παναρκαδικού Γ.Ν.Τ. να προχωρήσουν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε:

  • Επίταξη εδώ και τώρα των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών υγείας, χωρίς αποζημίωση.
  • Δημιουργία κλινών για νοσηλεία covid-19 εκτός Παναρκαδικού νοσοκομείου, όπως το κτίριο της πρώην πολυκλινικής πίσω από τον ΟΣΕ στην Τρίπολη.
  • Να καλυφθούν επειγόντως με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό το ακτινολογικό τμήμα του Παναρκαδκού και τα ΚΥ.
  • Να προκηρυχθούν άμεσα οι υπόλοιπες κενές θέσεις ιατρών ακτινολόγων, τεχνολόγων- ακτινολόγων και χειριστών ιατρικών μηχανημάτων που προβλέπονται στον οργανισμό του Παναρκαδικού.

το Διοικητικό Συμβούλιο

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here