Τσιόδρας: Γιατί τώρα λέμε «ναι» στη μάσκα – Τι τόνισε για τα παιδιά & Χαρδαλιάς για μάσκα: Πότε θα επιβάλλεται το πρόστιμο των 150 ευρώ

0

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε εκτεταμένα στην χρήση της μάσκας, «απαντώντας» εμμέσως στην κριτική που δέχτηκε, επειδή μέχρι πρόσφατα έλεγε ότι η μάσκα θα πρέπει να αποφεύγεται από τον γενικό πληθυσμό. «Δεν πρέπει να υπερτονίζουμε τις αβεβαιότητες, δεν ωφελεί» υπογράμμισε, λέγοντας ότι τα επιστημονικά δεδομένα τώρα στηρίζουν την χρήση της μάσκας, τότε όχι.

«Tότε το απαγορευτικό ήταν αρκετό, αλλά τώρα οι συνθήκες αλλάζουν. Τα μέτρα της απόστασης θα διατηρηθούν, αλλά δεν μπορούν πάντοτε να διατηρηθούν. Η χρήση της μάσκας θα είναι συμπληρωματικό μέτρο, όχι για να μην κολλήσουμε, αλλά για να μην μεταδώσουμε τον ιό» εξήγησε.

«Τα ενδεχόμενα οφέλη ή μια ισχυρή σύσταση για χρήση της μάσκας, ιδιαίτερα όταν υπάρχει συγχρωτισμός, όπως στα μέσα μεταφοράς, είναι ένα σημαντικό μέτρο» υπογράμμισε, λέγοντας ότι είναι λάθος η χρήση μάσκας με βαλβίδα υψηλής προστασίας -μιλάμε για πάνινη μάσκα, που μπορεί να κατασκευαστεί ακόμη και στο σπίτι.

Υπάρχει κίνδυνος από λάθος χρήση της μάσκας ή ψευδούς αίσθησης ασφάλειας, σημείωσε, κάνοντας λόγο για πάνινη, υφασμάτινη ή χάρτινη μάσκα, σε συνδυασμό με καλό πλύσιμο των χεριών. Χρειάζονται οδηγίες -θα ακολουθήσουν από τον ΕΟΔΥ- για τη φύλαξη, τον καθαρισμό των μασκών, σημείωσε.

Για τα παιδιά

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στον βαθμό που «χτυπάει» τα παιδιά ο κορωνοϊός. Οι λοιμώξεις παρατηρούνται λιγότερο συχνά, είπε, λέγοντας ότι τα συμπτώματα είναι ηπιότερα. Τόνισε ακόμη ότι τα παιδιά με σοβαρή νόσο είναι κάτω από 1% και κυρίως μολύνονται εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος. Επισήμανε, δε, ότι τα παιδιά κολλάνε τρεις φορές λιγότερο από τους 20 ετών και άνω και πως η μετάδοση από παιδί σε ενήλικα φαίνεται ασυνήθιστη -«δεν αποκλείεται ένα παιδί να κολλήσει κάποιον, αλλά δεν αναιρεί τα δεδομένα».

«Τα παιδιά είναι απίθανο να είναι πρωτογενείς περιπτώσεις μετάδοσης της νόσου» υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας, ενώ, αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων, σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμα επιφυλάξεις, αλλά είναι σημαντική η επιστροφή των παιδιών στην κανονικότητα.

«Θα συνεχίσουμε να είμαστε επιφυλακτικοί και σταδιακά, ανάλογα με τα δεδομένα, θα αναλάβουμε να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία που μας δόθηκε και να επανέλθουμε σε μια μερική κανονικότητα» κατέληξε.

Χαρδαλιάς για μάσκα: Πότε θα επιβάλλεται το πρόστιμο των 150 ευρώ

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη σημερινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας τόνισε ότι τα μέτρα συνεχίζουν να ισχύουν στο ακέραιο μέχρι και την Κυριακή ενώ στη συνέχεια θα πρέπει όλοι να φροντίζουμε για την τήρηση των μέτρων προστασίας (μάσκες, γάντια, απολυμαντικά, τήρηση αποστάσεων).Επεσήμανε ότι η μάσκα θα είναι υποχρεωτική στα μέσα μεταφοράς καθώς και στους εργαζόμενους και τους πελάτες σε σουπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων, κομμωτήρια, ταξί, νοσοκομεία, ιατρεία, διαγωνιστικά κέντρα. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ.Τόνισε μάλιστα ότι μπορεί να χρειαστεί να επιβληθούν ξανά κάποια μέτρα είτε συνολικά είτε σε ορισμένες περιοχές.Τέλος ανέφερε πως η ατομική ευθύνη είναι το μεγάλο μας όπλο και υπενθύμισε ότι μέχρι τη Δευτέρα ισχύουν στο ακέραιο τα περιοριστικά μέτρα κίνησης και ότι οι συγκεντρώσεις ανθρώπων όπως αυτές για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή συνανθρώπων μας. «Προσβλέπουμε ότι όλα τα σωματεία των εργαζομένων, αλλά και όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα αναγνωρίσουν με τη στάση τους, ότι φέτος είναι αλλιώς και θα συμβάλλουν στην προστασία της ανθρώπινης ζωής» σημείωσε περαιτέρω.

Επισήμανε ακόμα ότι μέχρι την Κυριακή 3 Μαΐου θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται συστηματικοί έλεγχοι και σε περίπτωση που θα διαπιστωθεί παράβαση θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

Διαβάστε επίσης: Πρόστιμο 150 ευρώ για μη χρήση μάσκας -Ποια άλλα διατηρούνται

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here