Των Αγίων Θεοδώρων

0

Η εορτή των Αγίων Θεοδώρων είναι κινητή γιορτή η οποία, όπως οι περισσότερες κινητές γιορτές της Ορθόδοξης Εκκλησίας, εξαρτάται από την ημερομηνία που πέφτει το Πάσχα.
Οι Άγιοι Θεόδωροι
Η ημέρα των Αγίων Θεοδώρων γιορτάζεται πάντα μέρα Σάββατο και συγκεκριμένα το Σάββατο της πρώτης εβδομάδος των Νηστειών, που είναι γνωστό και ως ψυχοσάββατο των Αγίων Θεοδώρων’

Γιατί των Αγίων Θεοδώρων θεωρείται ψυχοσάββατο
Σύμφωνα με την παράδοση, ο Θεόδωρος ο Τήρων κατά τη διάρκεια ενός λιμού στην περιοχή της αρχαίας Γαλατίας, τάισε τον πληθυσμό μιας ολόκληρης πόλης με κόλλυβα.
Από τότε καθιερώθηκε το Σάββατο της πρώτης εβδομάδας των Νηστειών, δηλαδή ανήμερα της γιορτής του, να μοιράζονται κόλλυβα στις εκκλησίες, ενώ σε κάποιες περιοχές καθιερώθηκε επίσημα ως ψυχοσάββατο..
Σύμφωνα με μια διαφορετική εκδοχή, τα κόλλυβα που μοιράζονται των Αγίων Θεοδώρων συνδέονται με ένα θαύμα που έκανε ο ίδιος ο Άγιος.
Πιο συγκεκριμένα, κατά την προβυζαντινή περίοδο, ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Ιουλιανός, που ήταν εναντίον της νηστείας που έκαναν οι χριστιανοί, όταν πλησίαζε η πρώτη εβδομάδα των νηστειών διέταξε να εξαφανιστούν από την αγορά όλα τα τρόφιμα για να αναγκαστούν οι χριστιανοί να φάνε από αυτά που προέρχονταν από τις θυσίες.
Τότε ο Άγιος Θεόδωρος φέρεται πως παρουσιάστηκε σαν όραμα στον τότε πατριάρχη και του αποκάλυψε το νοσηρό σχέδιο του αυτοκράτορα, λέγοντας του ότι οι χριστιανοί πρέπει να φάνε κόλλυβα αντί για οτιδήποτε άλλο.
Έτσι καθιερώθηκε το πρώτο Σάββατο των Νηστειών οι πιστοί να προσφέρουν κόλλυβα, κάτι σαν ψυχοσάββατο δηλαδή.

Κάθε χρόνο των Αγίων Θεοδώρων οι νοικοκυρές έβγαζαν στάρι και το πήγαιναν στην εκκλησία όχι για τις ψυχές των αποθαμένων, αλλά για την υγεία των ζώντων .
Έβγαζαν λοιπόν σιτάρι , το έβαζαν σε πιάτα στολισμένα με ζάχαρη ,αμύγδαλα , σταφίδες , ρόδια κ.λ.π. έπαιρναν την λειτουργιά ( πρόσφορο ζυμωμένο από την ίδια τη νοικοκυρά) και το «μετοχάρτι» (ένα τεφτέρι που είναι γραμμένα τα ονόματα της οικογένειας των ζώντων αλλά και των νεκρών).
Το ευλογεί ο παπάς το σιτάρι το οποίο οι γυναίκες αδειάζουν σε μια κόφα .
Όταν σχολάσει ο εσπερινός η νεωκόρος το μοιράζει και εκείνοι που παίρνουν στάρι εύχονται « Χρόνια Πολλά»
Απ`αυτό λοιπόν το ευλογημένο στάρι οι ανύπαντρες κοπέλες παίρνουν λίγο και πάνε και το σπέρνουν σε κάποιο σταυροδρόμι.
Εκεί αφήνουν και κάποιο αντικείμενο δικό τους ένα τσιμπιδάκι , ένα κουμπί μια κορδέλα κ.λ.π.

Την ώρα που σπέρνουν το στάρι λένε το τραγούδι:
Άγιε Θόδωρε χρυσέ μου
Και καλέ θαυματουργέ μου
Εις την έρημο που πας
Και τις μοίρες απαντά
Άμα δεις και τη δική μου
Να της πεις χαιρετίσματα πολλά
Να της πεις νάρθει
Να θερίσουμε το στάρι
Που έσπειρα μαζί σου απόψε.
Όταν το βράδυ κοιμηθούν θα δουν στ`όνειρό τους τον άντρα που θα παντρευτούν.
Μπορεί ακόμα να ονειρευτούν και πρόσωπα άλλα της οικογένειας του καλού τους αλλά ο σκοπός είναι να ονειρευτούν αυτό καθ`αυτό το πρόσωπο που επιθυμούν.

.i-diadromi.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ