Υλοποίηση του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ για το σχολικό έτος 2018-2019 στα δημοτικά σχολεία του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας

0

Η εφαρμογή του Προγράμματος στην περιοχή για Τρίτη συνεχόμενη σχολική χρονιά, είναι μία ακόμα καινοτόμα ενέργεια και πρωτοβουλία του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, καθώς αποτελεί τον πρώτο δήμο σε όλη την χώρα που υιοθετεί το Πρόγραμμα. Ο θετικός αντίκτυπος του Προγράμματος επιβεβαιώνεται και από την ποιοτική αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε στα σχολεία του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα.

Ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας ξεκαθαρίζει πως η συγκεκριμένη δράση δεν αφορά επίδειξη κοινωνικής ευαισθησίας, όμως σε μια εποχή όπως η σημερινή, θεωρεί πως η κοινωνική πολιτική παύει να αποτελεί συμπλήρωμα στις προτεραιότητες του Δήμου και εκ των πραγμάτων γίνεται άμεση και επιτακτική ανάγκη των δημοτών.

Οι Διευθυντές, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς εξέφρασαν την επιθυμία αλλά και την ανάγκη συνέχισης του Προγράμματος, αφενός για τη στήριξη των ευάλωτων πληθυσμών της περιοχής αλλά και για την αποτελεσματική προώθηση της υγιεινής διατροφής, ενώ πρότειναν τα ακόλουθα για την βελτιστοποίηση της υλοποίησης:

  • περαιτέρω βελτίωση των αρτοσκευασμάτων του Προγράμματος, έτσι ώστε να είναι πιο αρεστά στους μαθητές και κατ΄ επέκταση να αυξηθεί η κατανάλωσή τους
  • εκπαιδευτικές δράσεις (π.χ. ομιλίες) για την υγιεινή διατροφή τόσο στους μαθητές όσο και στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς, μακροχρόνια εφαρμογή του Προγράμματος στα σχολεία, καθώς η διάρκεια ενισχύει την αλλαγή και την παγίωση των υγιεινών διατροφικών συνηθειών των μαθητών.

Φέτος, για πρώτη φορά μοιράστηκαν με την έναρξη της σχολικής χρονιάς τα παρακάτω έντυπα – δηλώσεις σε όλους τους γονείς προκειμένου να εκφράσουν ενυπόγραφα την επιθυμία τους για τη συμμετοχή ή τη μη συμμετοχή των μαθητών στο πρόγραμμα.

Τα αποτελέσματα της ενυπόγραφης έρευνας, ήταν τα εξής:

1.            Δημ. Σχολ.  Αστρους : 115 μαθητές από 117 στο σύνολο

2.            Δημ .Σχολ. Βερβένων : 90 μαθητές από 95 Σύνολο

3.            Δημ. Σχολ. Παρ. Αστρους: 72 μαθητές από 72 Σύνολο

4.            Δημ Σχολ. Αγ. Ανδρέα: 72 μαθητές από 73 Σύνολο

5.            Δημ. Σχολ. Δολιανών : 33 μαθητές από 33 Σύνολο

6.            Δημ. Σχολ. Αγιου Πέτρου : 11 μαθητές από 11 Σύνολο

7.            Δημ. Σχολ. Καστρίου : 5 μαθητές από 5 Σύνολο

Άρα στο πρόγραμμα κατά δήλωση των γονέων, θα συμμετάσχουν φέτος 398 μαθητές από τους 406 συνολικά ήτοι σε ποσοστό 98,03%.

Προϋπολογισμός

Το κόστος υλοποίησης του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ στα δημοτικά σχολεία του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας καλύπτει την περίοδο από αρχές Δεκεμβρίου του 2018 έως και τον Μάιο του 2019.

Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει τη μελέτη και οργάνωση του Προγράμματος, την καθημερινή παροχή γεύματος στους 400 περίπου μαθητές των δημοτικών σχολείων, την διανομή εκπαιδευτικού και ενημερωτικού υλικού για τους μαθητές και τους γονείς τους, την διοργάνωση ομιλιών για την υγιεινή διατροφή, την παρακολούθηση των διαδικασιών και την διενέργεια αναλύσεων για τον έλεγχο της ασφάλειας και της ποιότητας των γευμάτων, καθώς και το κόστος διαχείρισης του έργου. Συνολικά, το κόστος για την υλοποίηση του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ στα επτά (7) δημοτικά σχολεία του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας ανέρχεται σε 75.000 €.

Δεδομένου ότι σύμφωνα με το πρόγραμμα θα διατεθούν 44.000 γεύματα, το κόστος ανά μαθητή για το Δήμο διαμορφώνεται στο 1,70€/ημέρα.

 

Αστρος 16/11/2018

Ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας

Παναγιώτης Κ. Μαντάς

Συνημμένα αρχεία:

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here