Υποχώρησε βραχίονας της Πλατάνας στο Πρόδρομο του Αγιάννη

0

Υποχώρησε βραχίονας της Πλατάνας στο Πρόδρομο στον Αγιάννη, ευτυχώς χωρίς να υπάρξει τραυματισμός. Από τις αρχές του καλοκαιριού είχε εντοπισθεί το πρόβλημα στο σημείο, καθώς είχαν εκφράσει την ανησυχία τους, κάτοικοι και ο πρόεδρος του χωριού καθώς και Μέλη του Εξωραϊστικού Συλλόγου Αγιάννη.

Επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο της Κοινότητας Άστρους κ.Κώστα Μπάρλα ,ο οποίος μας μίλησε για το παρακάτω θέμα:

Αφού όλοι είχαμε διαπιστώσει ότι κάτι τρέχει με το πλατάνι, και μήπως πάσχει από το μεταχρωματικό έλκος, μια ασθένεια που έχει καταστρέψει μεγάλο αριθμό πλατανόδεντρων τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας.
Η Κοινότητα του Άστρους αποφάσισε ότι πρέπει να εξετασθεί από ειδικό.
Έτσι σε συνεργασία με τον δήμο και ο υπεύθυνος του τομέα κ.Πάνος Καμπουρολιάς, επικοινώνησε με τον τ. Διευθυντή του ινστιτούτου δασικών ερευνών Θεσσαλονίκης κ. Στέφανο Διαμαντή και κανονίστηκε να πραγματοποιθεί αυτοψία, σχετικά με το αν πάσχει η πλατάνα από την συγκεκριμένη ασθένεια. Ο κ. Διαμαντής μας καθησύχασε ότι η πλατάνα δεν πάσχει από το μεταχρωματικό έλκος, αλλά θα πρέπει να αφαιρεθούν ορισμένα κλαδιά για να ελαφρώσει το δέντρο, κάτι που επισημάνθηκε σε προηγούμενη δημοσίευση.
Προχθές το βράδυ υποχώρησε ένας βραχίονας του δέντρου χωρίς να καταστραφεί ολάκερη η πλατάνα και ευτυχώς δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός. Πριν ορισμένα χρόνια είχε πραγματοποιηθεί αφαίρεση τμήματος του κορμού στο σημείο όπου ο βραχίονας υποχώρησε.

Οι ενέργειες που θα γίνουν από εδώ και πέρα ,θα είναι ένα αραίωμα στο δέντρο για να ελαφρύνει από το βάρος.Επίσης δείγμα ξύλου θα σταλεί στο Μπενάκειο για απομόνωση για να δούμε αν το δέντρο πάσχει από κάτι που δεν μπορούμε να διακρίνουμε με γυμνό οφθαλμό και στις πληγές που θα δημιουργηθούν ,θα γίνει επάλειψη με αντιμικροβιακή πάστα.

Η πλατάνα του προδρόμου είναι εκεί και μας περιμένει για ακόμη μια χρονιά να μας χαρίσει την σκιά της και να μας δροσίσει και αυτό το καλοκαίρι!
Ευχαριστούμε τους φίλους Αγιαννίτες για το υλικό

Δημοσιεύτηκε από Takis Kampylis στις Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2020

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here