Χωρίς δοξολογία η φετινή επέτειος της 28ης Οκτωβρίου – τηλεσύσκεψη των περιφερειαρχών με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη με θέμα την πανδημία & ‘Αλλα νέα…

0
Χωρίς δοξολογία η φετινή επέτειος της 28ης Οκτωβρίου – τηλεσύσκεψη των περιφερειαρχών με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη με θέμα την πανδημία

Posted: 22 Oct 2020 10:50 AM PDT

Δεν θα τελεστεί δοξολογία στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την φετινή επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, την ερχόμενη Τετάρτη, αλλά θα γίνουν καταθέσεις στεφανιών -χωρίς εκπροσώπους της κυβέρνησης ωστόσο.

Την σχετική ενημέρωση έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα, Πέμπτη 22 Οκτωβρίου, στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που είχε με το Δ.Σ. της ΕΝΠΕ (Ενωση Περιφερειών Ελλάδας), στην οποία μετείχε και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Η σημερινή τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των τριμηνιαίων συναντήσεων εργασίας που συγκαλεί ο πρωθυπουργός με τη συμμετοχή του συνόλου των περιφερειαρχών και μελών του υπουργικού συμβουλίου.

Σήμερα ωστόσο το μοναδικό θέμα  της σύσκεψης περιορίστηκε στην διαχείριση των υγειονομικών θεμάτων της covid 19 σε επίπεδο χώρας, με τον πρωθυπουργό να κάνει αναφορά στην ανάγκη στενότερης συνεργασίας με την κεντρική διοίκηση και πιο ενεργό ρόλο των Περιφερειών για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

“Στη συνολική προσπάθεια να αποφύγουμε μέτρα τα οποία θα έχουν βαρύ οικονομικό αντίκτυπο σας χρειαζόμαστε όλους συμμάχους. Είναι πάρα πολύ σημαντικό το κεντρικό κράτος, αλλά και η περιφερειακή αυτοδιοίκηση και η τοπική αυτοδιοίκηση να συνεργαζόμαστε. Να είναι σε πλήρη εγρήγορση οι ελεγκτικοί σας μηχανισμοί αλλά και εσείς μέσα από τον δημόσιο λόγο τον οποίον αρθρώνετε να υποστηρίζετε τις πρωτοβουλίες”, επισήμανε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.

Μετά την σύσκεψη, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, αναφερόμενος στην ενημέρωση που έγινε στην διάρκειά της από τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, δήλωσε ότι αναφορικά με την Περιφέρεια Πελοποννήσου η κατάσταση μέχρι τώρα παρουσιάζεται καλή, με τρεις Περιφερειακές Ενότητες να βρίσκονται στο “πράσινο”, δηλαδή σε επίπεδο ετοιμότητας (Αρκαδία, Λακωνία και Μεσσηνία) και τις υπόλοιπες δύο (Αργολίδα και Κορινθία) στο “κίτρινο”, δηλαδή σε επίπεδο επιτήρησης. Υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν συνολικά τέσσερα επίπεδα, ετοιμότητας (πράσινο), επιτήρησης (κίτρινο), αυξημένης επιτήρησης (πορτοκαλί) και αυξημένου κινδύνου (κόκκινο).

“Η κατάσταση προς ώρας χαρακτηρίζεται σχετικά καλή στην Περιφέρειά μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξουν ανατροπές, ιδιαίτερα σε μια περιοχή όπως η δική μας, όπου υπάρχουν περί τις 15.000 άνθρωποι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως οι ρομά, πρόσφυγες – μετανάστες καθώς και εργάτες γης από τρίτες χώρες” δήλωσε ο περιφερειάρχης μετά την σύσκεψη με τον πρωθυπουργό.

Πανελλαδικά, όπως είπε ο περιφερειάρχης, η κατάσταση χαρακτηρίστηκε από τον Ν. Χαρδαλιά ως “σταθερή”, ωστόσο θα γίνει λήψη μέτρων κατά περιοχές, όπου απαιτηθεί από τις περιστάσεις.

Στην σημερινή τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τους περιφερειάρχες μετείχαν οι υπουργοί Υγείας Βασίλης Κικίλιας και Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, οι υφυπουργοί Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος και Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Σχετικά με την σημερινή τηλεσύσκεψη με τους 13 περιφερειάρχες, από το Γραφείο του πρωθυπουργού εκδόθηκε η πιο κάτω ανακοίνωση:

“Στενότερη συνεργασία με την κεντρική διοίκηση και πιο ενεργό ρόλο των Περιφερειών για την αντιμετώπιση της πανδημίας ζήτησε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που είχε με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας.

«Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι στη συνολική προσπάθεια να αποφύγουμε μέτρα τα οποία θα έχουν βαρύ οικονομικό αντίκτυπο σας χρειαζόμαστε όλους συμμάχους. Είναι πάρα πολύ σημαντικό το κεντρικό κράτος, αλλά και η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να συνεργαζόμαστε. Να είναι σε πλήρη εγρήγορση οι ελεγκτικοί σας μηχανισμοί αλλά και εσείς μέσα από τον δημόσιο λόγο τον οποίον αρθρώνετε να υποστηρίζετε τις πρωτοβουλίες», τόνισε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «τα μέτρα δουλεύουν αρκεί να εφαρμόζονται».

Αμέσως μετά έγινε αναλυτική παρουσίαση των επιδημιολογικών δεδομένων αλλά και της κατάστασης του Συστήματος Υγείας σε ολόκληρη τη χώρα από τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα. Στην παρουσίαση τονίστηκε ότι η πρώτη ηλικιακή ομάδα σε κρούσματα είναι πλέον η ομάδα 18 – 24 ετών και δεύτερη η ηλικιακή ομάδα 25 – 34. Οπως σημειώθηκε, η μεταφορά του ιού από τις παραπάνω ομάδες στις μεγαλύτερες ηλικιακές κατηγορίες θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της πίεσης στο Σύστημα Υγείας. Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός σε περιοχές που έχουν σήμερα χαμηλό αριθμό κρουσμάτων γιατί όπως έχει δείξει η εμπειρία η κατάσταση μπορεί να αλλάξει πολύ γρήγορα.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει για την ενίσχυση του Συστήματος Υγείας, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ζήτησε «να αυξηθεί το βάρος της Αυτοδιοίκησης στην εφαρμογή των μέτρων». Από την πλευρά των περιφερειαρχών ζητήθηκε  να λαμβάνουν και αυτοί την πλήρη ενημέρωση που παρουσιάστηκε σήμερα και να αρθούν γραφειοκρατικά εμπόδια για την ταχύτερη προμήθεια υλικού για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

«Καλημέρα σας, θέλαμε να κάνουμε αυτή τη συζήτηση όλοι μαζί και να μοιραστούμε μαζί σας για να έχετε μία εικόνα, τα βασικά επιδημιολογικά δεδομένα, όπως μας τα παρουσιάζει κάθε δύο μέρες ο καθηγητής ο κύριος Τσιόδρας, ώστε να έχετε μία εικόνα ακριβώς πού πηγαίνουμε, μία αντικειμενική αίσθηση ποιες περιοχές είναι πιο επιβαρυμένες σήμερα.

Οπως γνωρίζετε σήμερα το απόγευμα θα υπάρχουν μία σειρά από ανακοινώσεις -επιπρόσθετες των μέτρων που ήδη έχουμε πάρει- από εμένα, που θα εφαρμοστούν άμεσα. Εχουμε ήδη ένα σύστημα κατηγοριοποίησης και γνωρίζετε καλά ποια είναι τα μέτρα τα οποία ισχύουν σε κάθε κατηγορία. Τονίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο είναι δυναμικό και μπορούμε να το αναπροσαρμόσουμε π.χ. υπάρχει μία σκέψη για την κατηγορία 4 να αφήσουμε ανοιχτό το λιανεμπόριο. Διότι βλέπουμε ότι δεν έχουμε στο λιανεμπόριο μετάδοση.

Το πρόβλημά μας αυτή τη στιγμή εστιάζεται στην διασκέδαση τις βραδινές ώρες καθώς και σε ορισμένες συγκεκριμένες εστίες που έχουν να κάνουν με γηροκομεία, πρόσφυγες αλλά η μετάδοση πια του ιού, όπως θα σας εξηγήσει και ο κύριος καθηγητής, είναι κυρίως συνδεδεμένη με δραστηριότητα των νέων και απόλυτα συνυφασμένη με την κινητικότητα και την διασκέδαση κυρίως βραδινές ώρες. Οπότε θα δώσω το λόγο στον Σωτήρη να κάνει την παρουσίαση και στη συνέχεια είμαστε εδώ για οποιεσδήποτε απορίες και ερωτήσεις έχετε.

Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι στη συνολική προσπάθεια την οποία κάνουμε να αποφύγουμε μέτρα τα οποία θα έχουν βαρύ οικονομικό αντίκτυπο σας χρειαζόμαστε όλους συμμάχους. Είναι πάρα πολύ σημαντικό το κεντρικό κράτος, αλλά και η περιφερειακή αυτοδιοίκηση και η τοπική αυτοδιοίκηση να συνεργαζόμαστε, να είναι σε πλήρη εγρήγορση οι ελεγκτικοί σας μηχανισμοί αλλά και εσείς μέσα από τον δημόσιο λόγο τον οποίο αρθρώνετε να υποστηρίζετε τις πρωτοβουλίες. Γνωρίζω καλά ότι πάντα σε περιφερειακό και σε τοπικό επίπεδο αυτό μπορεί να δημιουργεί κάποιες μικρές συγκρούσεις συμφερόντων. Και μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι έχουμε και περιπτώσεις παραβατικότητας οι οποίες δεν θα έπρεπε να γίνονται ανεκτές και είναι λίγο – πολύ γνωστές.

Ολοι γνωρίζουμε τι γίνεται στις τοπικές κοινωνίες. Αυτά τα φαινόμενα πρέπει από κοινού να τα εξαρθρώσουμε και σε αυτό σας χρειαζόμαστε συμμάχους. Διότι έχουμε πια μία πολύ καλή εικόνα και μία δυνατότητα πρόβλεψης πού θα έχουμε πρόβλημα σε 7 μέρες σε 14 μέρες ώστε να μπορούμε να παίρνουμε μέτρα πριν και όχι μετά. Σταματώ εδώ, η παρουσίαση που θα δείτε είναι η παρουσίαση την οποία βλέπουμε εμείς τρεις φορές την εβδομάδα».

Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου.

Παρόντες στην τηλεδιάσκεψη ήταν οι περιφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρος της ΕΝΠΕ Απόστολος Τζιτζικώστας, Αττικής Γιώργος Πατούλης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, Στερεάς Ελλάδος Φάνης Σπανός, Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα και Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης”.

Εργα ύδρευσης περί τα 10 εκ ευρώ εντάχθηκαν στο ΠΕΠ Πελοποννήσου με απόφαση του περιφερειάρχη Π. Νίκα

Posted: 22 Oct 2020 10:48 AM PDT

Εργα συνολικού προϋπολογισμού 9.862.661,48 ευρώ εντάχθηκαν με απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα στο ΠΕΠ Πελοποννήσου, στο πλαίσιο της πρόσκλησης που αφορούσε την χρηματοδότηση έργων ορθολογικής και αποδοτικής διαχείρισης πόσιμου νερού.

Τα εν λόγω έργα είναι τα εξής:

  1. Κατασκευή νέας δεξαμενής ύδρευσης και σύνδεσή της με υφιστάμενα υδροληπτικά έργα και υφιστάμενα δίκτυα διανομής στους οικισμούς Αστρους, Παράλιου Αστρους, Κάτω Βερβαίνων και Ξηροπήγαδου, συνολικού προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης 918.750 ευρώ (δικαιούχος ΔΕΥΑ Βόρειας Κυνουρίας). Το έργο αφορά την κατασκευή νέας δεξαμενής και τη σύνδεσή της με την πηγή “Μάνα νερού” και τη γεώτρηση “Συνδέσμου”.
  2. Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστήματος τηλε-ελέγχου και τηλεχειρισμού και ανίχνευσης διαρροών μετρητικών διατάξεων κατανάλωσης των εσωτερικών δικτύων στο Ξυλόκαστρο, συνολικού προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης 2.134.176,40 ευρώ (δικαιούχος ΔΕΥΑ Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης).
  3. Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης στην Δημοτική Κοινότητα Καλαμάτας (Γ΄ φάση), συνολικού προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης 3.000.000 ευρώ (δικαιούχος ΔΕΥΑ Καλαμάτας)
  4. Σύστημα τηλε-ελέγχου και τηλεχειρισμού, ελέγχου διαρροών και ποιότητας των δικτύων ύδρευσης στη Δημοτική Ενότητα Τρίπολης, συνολικού προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης 1.397.357,24 ευρώ (δικαιούχος ΔΕΥΑ Τρίπολης).

Το έργο αφορά τον εκσυγχρονισμό του συνόλου των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων των γεωτρήσεων, προωθητικών συγκροτημάτων και δεξαμενών που δεν περιλαμβάνονται στο υφιστάμενο δίκτυο τηλεμετρίας.

  1. Τηλεμετρία, τηλε-έλεγχος και εξοικονόμηση ενέργειας και αυτοματισμός στις δεξαμενές και τις γεωτρήσεις του Συνδέσμου Μεθυδρίου, συνολικού προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης 594.834,94 ευρώ (δικαιούχος ΔΕΥΑ Τρίπολης)
  2. Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστήματος τηλε-ελέγχου, τηλεχειρισμού και εντοπισμού διαρροών με τη χρήση ασύρματων αισθητήρων στο δίκτυο ύδρευσης του Κιάτου, συνολικού προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης 1.817.542,90 ευρώ (δικαιούχος ΔΕΥΑ Σικυωνίων).
Προώθηση υλικού προς τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, στο πλαίσιο της διαβούλευσης της ΣΔΑΜ Μεγαλόπολης

Posted: 22 Oct 2020 10:47 AM PDT

Προωθήθηκε ηλεκτρονικά προς τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου υποστηρικτικό υλικό, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με το “Σχεδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης” της περιοχής της Μεγαλόπολης στην μεταλιγνιτική εποχή.

Το εν λόγω υλικό είναι επίσης διαθέσιμο στον σύνδεσμο https://www.sdam.gr/el/node/224.

Διαδικτυακό επιχειρηματικό φόρουμ για την μεταλιγνιτική εποχή σε Μεγαλόπολη και Δυτική Μακεδονία

Posted: 22 Oct 2020 10:46 AM PDT

Χαιρετισμό στο διαδικτυακό επιχειρηματικό φόρουμ με θέμα “Δυτική Μακεδονία – Μεγαλόπολη: Μετάβαση στην μεταλιγνιτική εποχή και νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες”, που πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 22 Οκτωβρίου, απηύθυνε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Ο περιφερειάρχης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης -μέσω της συντονιστικής επιτροπής για το ΣΔΑΜ- κινείται σε σωστή κατεύθυνση, προσθέτοντας ότι στον εν λόγω σχεδιασμό “έχει σύμμαχο όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, πολίτες και εργαζόμενους στα λιγνιτικά εργοστάσια της Μεγαλόπολης”.

Παράλληλα, ο Π. Νίκας επισήμανε τις θέσεις της Περιφέρειας για την περιοχή της Μεγαλόπολης, οι οποίες έχουν ως στόχο να  την μετατρέψουν σε έναν ενεργειακό και συγκοινωνιακό κόμβο, με ταυτόχρονη επιδίωξη την ανάπτυξη στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα, αλλά και την ανάδειξη των ιστορικών μνημείων της περιοχής.

Στο πλαίσιο του φόρουμ διαπραγματεύθηκαν και αναλύθηκαν τα θέματα επενδύσεων στον κλάδο της ενέργειας (ΑΠΕ), της αγροτικής παραγωγής, του τουρισμού και του εμπορίου, από εκπροσώπους ιδιωτικών και δημόσιων φορέων που έχουν άμεση σχέση με τα εν λόγω θέματα.

Χαιρετισμό στο φόρουμ απηύθυναν επίσης, οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης και Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης και ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης.

Συμμετοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε πρωτοβουλία με σκοπό την σύσταση Ευρωπαϊκού Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας

Posted: 22 Oct 2020 10:45 AM PDT

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετέχει σε κοινοπραξία κορυφαίων εταίρων από την ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα, τον ιδωτικό και δημόσιο τομέα και την αυτοδιοίκηση, για την σύσταση Ευρωπαϊκού Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας “AgrEco Innovation”.

To AgrEI αποσκοπεί να αποτελέσει εναν Ευρωπαϊκό Κόμβο Ψηφιακής Καινοτομίας στην Αγροοικολογία και Κυκλική Οικονομία, παρέχοντας υπηρεσίες βασισμένες σε προηγμένες τεχνολογίες δεδομένων.

Θα συνδέει περιφερειακές διοικήσεις, οργανισμούς, συλλογικά και συνεργατικά σχήματα και εταιρείες, δημιουργώντας ταυτόχρονα οριζόντια ψηφιακά δίκτυα.

Το AgrEI στοχεύει στην ενίσχυση  της καινοτομίας, μέσα από την ενίσχυση τοπικών επιχειρήσεων για να αναπτύξουν νέα  εργαλεία και υπηρεσίες για τη γεωργία και το περιβάλλον.

Επίσκεψη του αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας στο Κ.Υ. Ξυλοκάστρου

Posted: 22 Oct 2020 10:45 AM PDT

Το Κέντρο Υγείας Ξυλοκάστρου επισκέφθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Τάσος Γκιολής σήμερα Πέμπτη 22 Οκτωβρίου, το οποίο -όπως και το Κ.Υ. Κιάτου, σε εφαρμογή σχετικής απόφασης της 6ης ΥΠΕ- συγκαταλέγεται στα κέντρα covid-19, από τις 15 Οκτωβρίου και για όσο αυτό απαιτηθεί.

Ο αντιπεριφερειάρχης είχε συνάντηση με τον διευθυντή του Κέντρου Υγεία, γιατρό Θεόδωρο Λυγερό, όπως και το υπόλοιπο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Αντιπλημμυρικά έργα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

Posted: 22 Oct 2020 10:42 AM PDT

Την περιοχή δυτικά των εκβολών του Νέδοντα, όπου μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας εκτελούν αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις, επισκέφθηκε σήμερα, Πέμπτη 22 Οκτωβρίου, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος.

Σε δηλώσεις του, ο αντιπεριφερειάρχης επισήμανε ότι οι αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις στη Μεσσηνία βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο, παρατηρώντας ωστόσο ότι ο αριθμός των απαιτούμενων παρεμβάσεων είναι τεράστιος και οι δυνατότητες μικρές. Οπως σημείωσε ειδικότερα, η Π.Ε. διαθέτει στην παρούσα φάση ερπυστριοφόρο και ελαστοφόρο φορτωτή, JCB και φορτηγό, ενώ οι μπουλντόζες είναι ανενεργές λόγω βλαβών. Σημαντική, πάντως, κρίνεται η συμβολή που θα έχει η περιστρεφόμενη τσάπα η οποία από σήμερα ξεκίνησε να συμβάλει στις εργασίες αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων.

Ο αντιπεριφερειάρχης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “το συγκεκριμένο μηχάνημα, λόγω κακής μεταχείρισης και συντήρησης τα προηγούμενα χρόνια, είχε εγκαταλειφθεί και παρέμενε αχρησιμοποίητο για 3,5 τουλάχιστον χρόνια. Οι προσπάθειες της Π.Ε. Μεσσηνίας, από τη στιγμή που ανέλαβε η νέα περιφερειακή Αρχή, ήταν να αποκαταστήσει τις βλάβες και μετά από μεγάλο αγώνα (συνεργεία, αντιπροσωπείες, ανταλλακτικά και τεχνική υποστήριξη από το εξωτερικό) εντάχθηκε σήμερα στο στόλο των υπηρεσιών της Π.Ε. και θα εργάζεται σε δύο βάρδιες”.

ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ

Ο αντιπεριφερειάρχηςΣτ. Αναστασόπουλος, στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις αντιπλημμυρικές εργολαβίες ανά την Μεσσηνία.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, η Π.Ε. έχει ήδη ολοκληρώσει δύο αντιπλημμυρικές εργολαβίες, 400.000 ευρώ, σχεδιασμένες από την προηγούμενη περιφερειακή Αρχή, με τις οποίες έγιναν παρεμβάσεις στους Δήμους Καλαμάτας, Μεσσήνης, Τριφυλίας και Πύλου – Νέστορος.

Ο σημερινός σχεδιασμός, αφορά έργα ύψους άνω των 3.000.000 ευρώ, εκ των οποίων άμεσα υπογράφονται με τους αναδόχους συμβάσεις συνολικής δαπάνης 650.000 ευρώ, με αντικείμενο καθαρισμούς και συντηρήσεις  τεχνικών έργων σε όλο τον νομό.

Σε εξέλιξη, επίσης, βρίσκεται η διαγωνιστική διαδικασία για ποσό 1.200.000. ευρώ που αφορά την ανάδειξη αναδόχου για έργα αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων στους ποταμούς Πάμισο και Αρι καθώς και στους παραποτάμους τους. Εχει δρομολογηθεί επίσης η δημοπράτηση έργου 1.200.000 ευρώ για καθαρισμούς αποστραγγιστικών τάφρων και του οδικού δικτύου  στην περιοχή του ΓΟΕΒ Παμίσου.

Οι παραπάνω εργολαβίες, ωστόσο -όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης-, λόγω και του ύψους του προϋπολογισμού τους είναι χρονοβόρες στη διαδικασία ανάδειξης αναδόχου.

ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Ακόμα, ο Στ. Αναστασόπουλος αναφέρθηκε και στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα με συνεργεία και προσωπικό της Περιφερειακής Ενότητας. Οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν καθαρισμούς της βλάστησης σε πρανή και τάφρους απορροής, στο επαρχιακό και εθνικό δίκτυο καθώς και στο δασικό δίκτυο και συμβάλλουν σημαντικά στην ομαλή απορροή των ομβρίων και στην αντιπλημμυρική θωράκιση των περιοχών παρέμβασης.

Παράλληλα  αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν και στο δίκτυο του ΓΟΕΒ καθώς και σε τεχνικά έργα (γέφυρες κ.λπ.), ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο τελευταίο δεκαήμερο, κατά την διάρκεια του οποίου τα συνεργεία ολοκλήρωσαν παρεμβάσεις στις περιοχές Πετράλωνα – Μαγγανιακό, Αρχαία Μεσσήνη – Μονή Βουλκάνου, Θουρία – Πολιανή, Λάμπαινα – Αριστοδήμειο – Ανεμόμυλος.

Στη συνέχεια, ο αντιπεριφερειάρχης έκανε αναφορά στα αντιπλημμυρικά έργα που έχουν δρομολογηθεί για την πόλη της Καλαμάτας από το υπουργείο Υποδομών, μετά και την πρόσφατη απόφαση του υπουργού Κ. Καραμανλή, με την οποία ενεργοποιήθηκε το άρθρο της σύμβασης παραχώρησης για την υλοποίηση έργου 79 εκ. ευρώ, που θα επιλύσει οριστικά το πρόβλημα.

“Οι ανάγκες του νομού είναι τεράστιες, δεν τελειώνουμε με αυτά που σχεδιάζουμε, συνεχίζουμε να διεκδικούμε χρηματοδοτήσεις για να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε καιρικά φαινόμενα που μπορούν πιθανότατα να προκαλέσουν καταστροφές” σημείωσε, καταλήγοντας ο Στ. Αναστασόπουλος.

Δ.Α.Ο.Κ. Π.Ε. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΨΕΚΑΣΜΩΝ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑΣ ΣΤΙΣ 23-10-2020

Posted: 22 Oct 2020 04:40 AM PDT

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΔΑΟΚ ΠΕ Μεσσηνίας ανακοινώνει  ότι:

Την Παρασκευή 23/10/2020 θα πραγματοποιηθεί ψεκασμός Δακοκτονίας στις παρακάτω τοπικές κοινότητες:…..

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ερμηνευτική τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών επί του άρθρου 67 του v. 4735/2020 περί της ευθύνης αιρετών

Posted: 22 Oct 2020 03:48 AM PDT

Με επεξηγηματική τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, διευκρινίζεται ποιους αφορά το άρθρο 67 σχετικά με τις ευθύνες αιρετών, το οποίο περιλαμβάνεται στον πρόσφατα εγκεκριμένο από τη Βουλή vόμο 4735/2020.
«Μετά από την ερμηνευτική διάταξη θεωρώ ότι υπάρχει κάλυψη και ως εκ τούτου αποσύρεται το θέμα από την ημερήσια διάταξη του Δ.Σ. της ΕΝΠΕ» σχολίασε από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, μετά την επεξηγηματική τροπολογία που υπέβαλε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
Η τροπολογία έχει ως εξής:
«Αρθρο 68
Ερμηνευτική διάταξη του άρθρου 67 του v. 4735/2020
Η αληθής έννοια του άρθρου 67 του ν. 4735/2020 (Α’ 197) καταλαμβάνει
αποκλειστικά και μόνο περιπτώσεις που έχουν ελεγχθεί από τις Υπηρεσίες
Δημοσιονομικού Ελέγχου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και το Ελεγκτικό Συνέδριο έως τη λήξη του προληπτικού ελέγχου και οι οποίες κρίθηκαν νόμιμες πριν την πληρωμή τους από τους ΟΤΑ Α’ και B’ βαθμού, εκτός εάν τα πρόσωπα που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του ανωτέρω άρθρου προκάλεσαν δολίως τη θεώρησή τους ή εάν διαπιστωθεί έλλειμμα ύστερα από κατασταλτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου ή των ελεγκτικών υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Οπως ρητά αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της υπ’ αριθμ. 489/48 βουλευτικής τροπολογίας και η οποία ενσωματώθηκε στο άρθρο 67 του ν.4735/2020, ‘δαπάνες οι οποίες εκτελέστηκαν τόσο βάσει ενταλμάτων των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους του υπουργείου Οικονομικών, όσο και από τους ίδιους τους ΟΤΑ και ελέγχθηκαν προληπτικώς από το Ελεγκτικό Συνέδριο … πρόκειται για δαπάνες η πληρωμή των οποίων κρίθηκε νόμιμη…’.
Προς άρση οποιασδήποτε αμφιβολίας, με την παρούσα ρύθμιση, ορίζεται με τρόπο μη επιδεχόμενο καμίας αμφισβήτησης ότι αφορά αποκλειστικά και μόνο δαπάνες οι οποίες θεωρήθηκαν από τις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου και το Ελεγκτικό Συνέδριο και κρίθηκαν νόμιμες πριν την πληρωμή τους. Η αληθής έννοια της ως άνω διάταξης συνίσταται στο ότι, δεδομένου του τεκμηρίου νομιμότητας της δαπάνης, όσον αφορά τόσο τους αιρετούς, όσο και τους υπαλλήλους των ΟΤΑ που έλαβαν μέρος στη διαχειριστική διαδικασία διενέργειάς της, δεν γεννάται τυχόν δημοσιονομική, πειθαρχική ή ποινική ευθύνη για αυτήν καθ’ εαυτήν την πληρωμή της δαπάνης. Ως εκ τούτου, η ποινική δίωξη αιρετών και υπαλλήλων των ΟΤΑ για την
πληρωμή δαπανών που έλαβε χώρα μετά τη θεώρηση των οικείων ενταλμάτων πληρωμής, αντιβαίνει στην ασφάλεια του δικαίου και στην αρχή της νομιμότητας, εκτός βεβαίως εάν εμφιλοχώρησαν δόλιες ενέργειες των Ιδίων προς τον σκοπό της θεώρησής τους».

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here