Όλα τα μέτρα και οι κωδικοί μετακίνησης για τις ημέρες των Χριστουγέννων [Βίντεο]

0

Για Χριστούγεννα με αισθητή την παρουσία της αστυνομίας και αυξημένους ελέγχους ειδικά τα βράδια των ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας, προϊδέασε ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

«Όπως κάναμε διαφορετικό Πάσχα, έτσι και τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά» είπε και πρόσθεσε πως ούτε τα παραδοσιακά κάλαντα επιτρέπεται φέτος να βγουν να τα πουν παιδιά και μεγαλύτεροι, σημειώνοντας ότι δεν προβλέπεται σχετική μετακίνηση.

«Είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να μην διακινδυνεύσουμε μετά τις γιορτές να βρεθούμε αντιμέτωποι με μία νέα έξαρση της πανδημίας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και επανέλαβε ότι τα εορταστικά τραπέζια δεν θα πρέπει να έχουν πάνω από εννέα άτομα και ότι αυτά πρέπει να προέρχονται από δύο οικογένειες το πολύ.

Επανέλαβε επίσης τη σύσταση να περάσουμε τις γιορτές με τα ίδια άτομα. «Δεν θα πάμε σε ρεβεγιόν ούτε θα μαζευτούμε σε μεγάλες παρέες για να γιορτάσουμε, όπως τις άλλες χρονιές» είπε και συμπλήρωσε ότι είναι σημαντικό να διατηρήσουμε όσο πιο περιορισμένο γίνεται τον κύκλο μας.

Ακόμη υπενθύμισε ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί θα συνεχίσει να είναι σε ισχύ καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών, χωρίς κάποια εξαίρεση για την παραμονή και την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.  Η μοναδική «εξαίρεση», όπως είπε, «την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων θα είναι στο εύρος των ελέγχων που θα γίνονται σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα και τις περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο.

«Η Ελληνική Αστυνομία και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα είναι παντού και ιδιαίτερα κατά τις ώρες απαγόρευσης της κυκλοφορίας, δηλαδή 10 το βράδυ με 5 το πρωί», ενώ ξεκαθάρισε ότι φέτος τα παιδιά δεν θα μπορέσουν να βγουν να πουν τα κάλαντα, καθώς τα πάντα θα είναι διαφορετικά.

Ακόμη, ο κ. Χαρδαλιάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ξεκαθάρισε ότι αν οι πολίτες δεν πειθαρχήσουν τα Χριστούγεννα υπάρχει περίπτωση να ληφθούν πρόσθετα μέτρα την Πρωτοχρονιά. «Τα φετινά Χριστούγεννα είναι διαφορετικά και στην Ευρώπη», είπε και τόνισε την ανάγκη εφαρμογής των μέτρων για την «προάσπιση των ανθρώπινων ζωών».

Τέλος, ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε και στην λειτουργία των εκκλησιών για τις ημέρες αποκλειστικά των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων. Υπενθύμισε ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και ότι σε κάθε ενοριακό ναό επιτρέπονται το πολύ 25 άτομα, ενώ στους μητροπολιτικούς έως 50. Τόνισε ακόμα ότι θα πρέπει να τηρείται η απόσταση των δύο μέτρων προς κάθε κατεύθυνση.

Στέλιος Πέτσας: Με το «6» στο 13033 οι μετακινήσεις για τα ρεβεγιόν

Από την πλευρά του, ο Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε ότι ο κωδικός SMS στο 13033 για τη μετακίνηση του χριστουγεννιάτικου ρεβεγιόν τα Χριστούγεννα θα είναι ο αριθμός 6, ενώ προειδοποίησε πως κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα γίνουν «σαρωτικοί έλεγχοι». Παράλληλα, επισήμανε πως  «όποιος κυκλοφορεί μετά τις 22:00 την παραμονή των Χριστουγέννων θα τον σταματήσει η Αστυνομία», σημειώνοντας ωστόσο ότι δε θα υπάρχει απαγόρευση για τους εργαζόμενους.

Υπενθυμίζεται, πως οι οικογενειακές συναθροίσεις για τις εορτές και τα τραπέζια επιτρέπονται την 24η, 25η, καθώς και την 31η Δεκεμβρίου και 1η Ιανουαρίου.

Γενικότερα, οι κωδικοί μετακίνησης είναι οι εξής:

  • Κωδικός 1: Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό ή αιμοδοσία, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
  • Κωδικός 2: Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  • Κωδικός 3: Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  • Κωδικός 4: Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.
  • Κωδικός 5: Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  • Κωδικός 6: Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά τρία άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρουtvxs.gr/n

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here