Όλα τα νέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου…

0

Παρατείνεται ώς 31-8-21 η θητεία των θεματικών αντιπεριφερειαρχών, μερικές μεταβολές στο εύρος των αρμοδιοτήτων

Posted: 25 Aug 2020 10:51 AM PDT

Καμία αλλαγή όσον αφορά τα πρόσωπα των θεματικών αντιπεριφερειαρχών -οι οποίοι παραμένουν στη θέση τους μέχρι και τις 31 Αυγούστου 2021-, αλλά ορισμένες μεταβολές ως προς τις αρμοδιότητες και το εύρος τους, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας στην τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε το μεσημέρι σήμερα Τρίτη 25 Αυγούστου, με τους χωρικούς και τους θεματικούς αντιπεριφερειάρχες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε ο περιφερειάρχης:

ΘΕΜΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ

– Αθηνά Κόρκα: θέματα Πολιτισμού (ανασκαφές, εντάξεις αρχαιολογικών μνημείων και νεότερο πολιτισμό)

– Ανδρέας Τσουκαλάς: θέματα Περιβάλλοντος (σκουπίδια, υγρά στερεά απόβλητα, ρύπανση)

– Νίκωνας Τζινιέρης: θέματα εγγείων βελτιώσεων (αποκλειστικά υπεύθυνος για την αναδιοργάνωση των ΥΕΒ, ΤΟΕΒ)

– Δημήτρης Σχοινοχωρίτης: αποκλειστικά θέματα Πρόνοιας

– Βασίλης Καπέλιος: θέματα κινητής και ακίνητης περιουσίας της Περιφέρειας

– Χάρης Βυτινιώτης: αρμόδιος για θέματα υποδομών (αποκλειστικά σε Αργολίδα και Κορινθία)

– Αννα Καλογεροπούλου: θέματα Τουρισμού

– Γιάννης Μαντζούνης: θέματα Αθλητισμού

Ολα τα υπόλοιπα θέματα που δεν αναφέρονται ρητώς ως αρμοδιότητα των θεματικών, περνούν στην αρμοδιότητα των χωρικών αντιπεριφερειαρχών, διευκρίνισε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Ανατολικής Μάνης

Posted: 25 Aug 2020 10:49 AM PDT

Την κήρυξη του Δήμου Ανατολικής Μάνης σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, μετά την πυρκαγιά του περασμένου Σαββατοκύριακου, εισηγείται αρμοδίως η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

“Προχωρήσαμε στην εισήγηση αυτή, ώστε να διευκολυνθούν τα έργα αποκατάστασης, αλλά και να αποζημιωθούν και οι κάτοικοι” σημείωσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας.

Ο περιφερειάρχης Π. Νίκας συναντάται αύριο Τετάρτη στην Αθήνα με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Ν. Ταγαρά

Posted: 25 Aug 2020 10:47 AM PDT

Συνάντηση εργασίας θα έχει ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, αύριο Τετάρτη 26 Αυγούστου, στην Αθήνα, με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Νίκο Ταγαρά.

Αντικείμενο της συνάντησης θα αποτελέσει, μεταξύ άλλων, ο προγραμματισμός της αποκατάστασης των χωματερών που υφίστανται στην Περιφέρεια, “είτε πρόκειται για νέες, είτε για αποκατεστημένες ορισμένες εκ των οποίων, δυστυχώς, συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται” σημείωσε ο περιφερειάρχης.

Ενισχύονται οι αρμοδιότητες της Οικονομικής Επιτροπής

Posted: 25 Aug 2020 10:45 AM PDT

Επιπλέον ενισχύεται ο ρόλος της Οικονομικής Επιτροπής σε δήμους και Περιφέρειες.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης -η ισχύς του οποίου είναι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020- στην Οικονομική Επιτροπή δίνεται η δυνατότητα αναμόρφωσης του προϋπολογισμού και ένταξης έργων σε αναπτυξιακά προγράμματα (ΕΣΠΑ, ΠΔΕ).

Οπως σημειώνεται, ειδικότερα “αποδοχές πάσης φύσεως χρηματοδοτήσεων, επιχορηγήσεων, συμπεριλαμβανομένων κατανομών Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, επιδοτήσεων, δωρεών προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) α΄ και β΄ βαθμού, καθώς και αποφάσεων ένταξης πράξεών τους σε αναπτυξιακά προγράμματα, διενεργούνται με απόφαση της οικείας Οικονομικής Επιτροπής, εντός δέκα (10) ημερών από τη λήψη της σχετικής απόφασης χρηματοδότησης, επιχορήγησης, επιδότησης, δωρεάς ή ένταξης.

Αναμορφώσεις προϋπολογισμού των ΟΤΑ, οι οποίες ανακύπτουν ύστερα από τις κατά το προηγούμενο εδάφιο αποδοχές, γίνονται στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του οικείου συμβουλίου, ύστερα από δεσμευτική εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής. Η απόφαση του συμβουλίου και ο έλεγχος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης έχουν διαπιστωτικό χαρακτήρα και δεν κωλύουν την εκτέλεση του προϋπολογισμού από την ημερομηνία της εισήγησης της Οικονομικής Επιτροπής”.

Εδώ μπορείτε να δείτε το ΦΕΚ με την σχετική πρόβλεψη:

ΦΕΚ

Πιστώσεις από την Περιφέρεια Πελοποννήσου προς δημόσιες μονάδες υγείας

Posted: 25 Aug 2020 10:43 AM PDT

Η κατανομή πιστώσεων προς τις δημόσιες μονάδες υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, μετά από σχετικά αιτήματα τα οποία είχαν υποβάλει, προσδιορίστηκε στη σύσκεψη που έγινε σήμερα Τρίτη 25 Αυγούστου, στην Τρίπολη, υπό τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα.

Οι πιστώσεις που διατίθενται από την Περιφέρεια προορίζονται για την προμήθεια ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού και μέσων για την αποτροπή διάδοσης του κορονοϊού και η σχετική διαδικασία θα προωθηθεί με ταχύτατες διαδικασίες, όπως τόνισε ο περιφερειάρχης προσθέτοντας:

“Τα αιτήματα των νοσοκομείων υποβάλλονται, αξιολογούνται, γίνεται εισήγηση από τη Γενική Διεύθυνση Υγείας και αποφασίζεται η ικανοποίησή τους σύμφωνα με τις δυνατότητες του προϋπολογισμού της Περιφέρειας”.

Σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν στη σημερινή σύσκεψη, η κατανομή είναι η εξής:

– Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας140.000 ευρώ, για την ενίσχυσή του στο πλαίσιο του ρόλου του ως νοσοκομείο covid-19

-Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης 80.000 ευρώ

– Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου 40.000 ευρώ.

Αποφασίστηκε, επίσης, η αγορά δύο οικίσκων τύπου isobox, με συνολική δαπάνη 15.000 ευρώ. Οι εν λόγω οικίσκοι θα διατεθούν, από ένας, για τα Κέντρα Υγείας Φιλιατρών και Μεσσήνης.

Πίστωση για ανασκαφές στην Τενέα, “η Περιφέρεια χρηματοδοτεί πλήθος ανασκαφών, σε όλες τις Π.Ε., πάντα σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΥΠΠΟ” δήλωσε ο Π. Νίκας

Posted: 25 Aug 2020 10:41 AM PDT

Πίστωση ύψους 35.000 ευρώ για αρχαιολογική έρευνα, προστασία και ανάδειξη αρχαίας Τενέας, στο Χιλιομόδι, για το χρονικό διάστημα 2020 – 2024, ενέκρινε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

“Πρόκειται για μια περιοχή με μεγάλη ιστορία και έντονο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, στην οποία χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια κάθε χρόνο ανασκαφικές εργασίες, που γίνονται από την επίτιμη γενική διευθύντρια αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού Ελένη Κόρκα” σημείωσε ο περιφερειάρχης, ο οποίος τόνισε παράλληλα:

“Η Περιφέρεια κάθε χρόνο χρηματοδοτεί πλήθος ανασκαφών που διενεργούνται σε διάφορες περιοχές των 5 Περιφερειακών Ενοτήτων, σύμφωνα πάντα με τον προγραμματισμό και την έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού”.

Υπογράφηκε η προγραμματική μεταξύ Περιφέρειας και Πελοπόννησος Α.Ε. για τον εορτασμό των 200 χρόνων από το 1821

Posted: 25 Aug 2020 10:39 AM PDT

Ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας υπέγραψε σήμερα, Τρίτη 25 Αυγούστου, την προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Πελοπόννησος Α.Ε. με αντικείμενο την υλοποίηση των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821.

Το συνολικό κόστος υλοποίησης της προγραμματικής σύμβασης ανέρχεται σε 619.000 ευρώ. Οι πόροι θα προέρχονται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία θα διαθέσει 615.000 ευρώ και από την Πελοπόννησος ΑΕ που θα διαθέσει 4.000 ευρώ.

Τρία νέα κρούσματα κορονοϊού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στους 280 οι προσβληθέντες

Posted: 25 Aug 2020 10:37 AM PDT

Τέσσερα νέα κρούσματα κορονοϊού, καταγράφηκαν το περασμένο Σάββατο 22 Αυγούστου, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στην οποία ο αριθμός των προσβληθέντων ανέρχεται πλέον σε 283.

Ειδικότερα, στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι σήμερα, Τρίτη 25 Αυγούστου, η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας, με βάση τα στοιχεία που υπήρχαν μέχρι χθες Δευτέρα, σημειώνονται τα εξής:

“Ανακοινώνονται τρία νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Τα τρία περιστατικά καταγράφονται στην Π.Ε. Μεσσηνίας, εκ των οποίων το ένα είναι στενή επαφή ήδη επιβεβαιωμένου κρούσματος, το δε άλλο δηλώνεται ως εισαγόμενο.

Κατόπιν τούτων το σύνολο των προσβληθέντων από τον νέο κορονοϊό, ανέρχεται στην Περιφέρειά μας σε διακόσιους ογδόντα τρεις (283).

και αναλυτικότερα:

ΠΕ Αργολίδας: τριάντα (30) + δύο (2) εισαγόμενα: (32) και εκατόν εξήντα δύο ( 162 ) δομής φιλοξενίας στο Δήμο Ερμιονίδας: σύνολο εκατόν ενενήντα τέσσερα (194)

– δεν προσμετρούνται δύο (2) εισαγόμενα διαπιστωμένα σε πύλη εισόδου

ΠΕ Αρκαδίας: έντεκα (11) + ένα (1) εισαγόμενο: σύνολο δώδεκα (12)

– αφαιρέθηκε το εκ παραδρομής του ΕΟΔΥ δηλωθέν περιστατικό της 02.08.2020*

– δύο ενέχονται ως αρνητικά και περιλαμβάνεται στο σύνολο το ένα

– δύο ελέγχονται σε άλλη Περιφέρεια και περιλαμβάνεται στο σύνολο το ένα

ΠΕ Κορινθίας: τριάντα εννέα (39) + τρία (3) εισαγόμενα: σύνολο σαράντα δύο (42)

ΠΕ Λακωνίας: τέσσερα (4) + ένα (1) εισαγόμενο: σύνολο πέντε (5)

– τρία ενέχονται ως αρνητικά και περιλαμβάνονται στη λίστα του ΕΟΔΥ έως σήμερα

– δεν προσμετρούνται τρία (3) εισαγόμενα διαπιστωμένα σε πύλη εισόδου

ΠΕ Μεσσηνίας: είκοσι πέντε (25) + πέντε (5) εισαγόμενα: σύνολο τριάντα (30)

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι εκατόν εξήντα ένας άνδρες (161) και εκατόν είκοσι δύο γυναίκες (122).

Εκ των αναφερόμενων κρουσμάτων είκοσι τέσσερα (24) έχουν λάβει εξιτήριο μετά από νοσηλεία, τα δε στοιχεία του συνόλου των νοσηλευόμενων – νοσηλευθέντων ανέρχονται σε τριάντα δύο (32). Τα υπόλοιπα κρούσματα είναι προς το παρόν υπό παρακολούθηση (ανάλογα με την ημερομηνία έκθεσης) λαμβάνοντας συγκεκριμένες οδηγίες. Δύο συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους.

Σημειώνεται εκ νέου ότι τα ανωτέρω στοιχεία είναι τα επίσημα στοιχεία που περιέρχονται στην Υπηρεσία μας από τη ΓΓΠΠ και τον ΕΟΔΥ (αναφορά έως 24/08/2020 ώρα 15:00) καθώς και των επίσημων στοιχείων των Νοσοκομειακών Μονάδων της Περιφέρειάς μας και επικαιροποιούνται σε καθημερινή βάση. Περαιτέρω βρίσκονται σε εξέλιξη εργαστηριακού ελέγχου περιστατικά πιθανά ή ύποπτα λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό”.

Την ανακοίνωση υπογράφει ο Βασίλειος Αθ. Διαμαντόπουλος, Ιατρός Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ, Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Πελοποννήσου, Συντονιστής διερεύνησης επαφών κρούσματος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Πελοποννήσου μπορείτε να την δείτε εδώ.

Ζητήματα του Δήμου Νεμέας στη συνάντηση του περιφερειάρχη Π. Νίκα με τον δήμαρχο Κ. Φρούσιο

Posted: 25 Aug 2020 10:33 AM PDT

Ο Δήμος Νεμέας θα είναι ο ένας από τους δύο δήμους τους οποίους η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα προτείνει στο υπουργείο Εσωτερικών για να ενταχθεί στο πρόγραμμα εκτεταμένων αναπλάσεων.

Αυτό έγινε γνωστό στη συνάντηση που ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας είχε σήμερα, στην Τρίπολη, με τον δήμαρχο Κώστα Φρούσιο, κατά την οποία συζητήθηκαν διάφορα θέματα που απασχολούν τον εν λόγω δήμο.

“Εχουμε ως Περιφέρεια δικαίωμα να προτείνουμε δύο δήμους για το πρόγραμμα των αναπλάσεων, ο ένας θα είναι ο Δήμος Νεμέας καθώς συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις” τόνισε ο περιφερειάρχης, προσθέτοντας:

“Η Νεμέα είναι ένα παγκοσμίως γνωστό όνομα, τόσο για τον σημαντικότατο αρχαιολογικό χώρο της, όσο και για τη δυναμική της οινοπαραγωγής της με τα κρασιά της, κάθε χρόνο, να γίνονται όλο και ευρύτερα γνωστά ανά την υφήλιο”.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here