Ανακοινώσεις του Π. Νίκα, για την επιχειρηματικότητα, τα έργα, την διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια – παράκαμψη Ξηροπηγάδου & άλλα νέα…

0
Ανακοινώσεις του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα, για την επιχειρηματικότητα, τα έργα, την διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Posted: 16 Oct 2020 10:58 AM PDT

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη έδωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, το μεσημέρι σήμερα Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, στην Τρίπολη.

Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε αναλυτικά και έδωσε στοιχεία σχετικά με τις δράσεις της Περιφέρειας για την στήριξη της επιχειρηματικότητας που πλήττεται από τις συνέπειες των αποτρεπτικών μέτρων για τη διάδοση του κορονοϊού covid 19. Επιπλέον, επισήμανε την ενίσχυση με πιστώσεις προς τις δημόσιες δομές υγείας προκειμένου να ενισχυθούν στον αγώνα τους εναντίον του κορονοϊού.

Παράλληλα, ο Π. Νίκας ανήγγειλε σειρά έργων σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από ΕΣΠΑ, ενώ γνωστοποίησε επίσης ότι από την 1η του ερχόμενου Νοεμβρίου αρχίζει η υλοποίηση του έργου της κεντρικής διαχείρισης των απορριμμάτων.

Ακόμα, ο περιφερειάρχης -αποκαλύπτοντας ότι προκύπτει ενδεχόμενη αξιοποίηση της Τάκας ως υδατοδρομίου- σημείωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα υπογράφει στην Αθήνα προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας και του υπουργείου Πολιτισμού για το σύστημα πυρόσβεσης στον αρχαιολογικό χώρο των αρχαίων Μυκηνών.

Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα που έχει προκύψει με τους ρομά στην Πελοπόννησο, μετά τον πρόσφατο θάνατο του ομοφύλου τους, ο Π. Νίκας συνέστησε “ηρεμία και ψυχραιμία”, προσθέτοντας ότι καταδεικνύεται η άμεση ανάγκη για μια εθνική πολιτική στην κατεύθυνση της κοινωνικής υποστήριξης, για να καταλήξει τονίζοντας ότι προέχει η πρόληψη και όχι η καταστολή.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

“Ο κορονοϊός αποτελεί πρόβλημα που απειλεί να διαλύσει οικονομία και κοινωνία” σημείωσε ο περιφερειάρχης, προσθέτοντας ότι “κάναμε πολλά ως Περιφέρεια για να συνδράμουμε την εθνική προσπάθεια προκειμένου να μειώσουμε τα προβλήματα σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο”.

Οπως επισήμανε ο Π. Νίκας, “ως Περιφέρεια Πελοποννήσου έχουμε διαθέσει το ¼ των χρημάτων του ΠΕΠ Πελοποννήσου για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας. Καμία άλλη Περιφέρεια στην Ελλάδα δεν έχει διαθέσει αυτό το ποσοστό”, γνωστοποιώντας ότι προς την κατεύθυνση αυτή η συνολική διατεθείσα πίστωση από την Περιφέρεια ανέρχεται περίπου σε 83.000.000 ευρώ, μαζί με την υπερδέσμευση:

“Η Περιφέρεια Πελοποννήσου στηρίζει την επιχειρηματικότητα με πόρους του

Ε.Π. “Πελοπόννησος 2014 – 2020” σημείωσε ο Π. Νίκας ανακοινώνοντας την διάθεση:

– 30.000.000 ευρώ (35.000.000 με την υπερδέσμευση) ως κεφάλαιο κίνησης -δηλαδή μη επιστρεπτέα χρήματα- για τις επιχειρήσεις που υπάρχουν στον κατάλογο του υπουργείου Ανάπτυξης και αντιµετωπίζουν ανεπάρκεια ρευστότητας έχοντας υποστεί σηµαντικές οικονομικές ζηµίες λόγω των επιπτώσεων από τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου covid—19. Κάθε επιχείρηση θα λάβει από 4.000 μέχρι και 40.000 ευρώ.

– 9.500.000 ευρώ (χωρίς  υπερδέσµευση) για  την ίδρυση νέων επιχειρήσεων  αλλά και τον εκσυγχρονισµό υφιστάµενων, δίνοντας κυρίως έμφαση στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών

– 3.750.000 ευρώ (χωρίς υπερδέσµευση) για την ενίσχυση της χρήσης προϊόντων και υπηρεσιών Τεχνολογιών Πληροφορικής για τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

– 25.000.000 ευρώ προς το ΕΠΑΝΕΚ για τη χρηματοδότηση 160 τουριστικών επιχειρήσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, οι οποίες ήδη υλοποιούν επενδυτικά τους σχέδια

– 3.500.000 ευρώ (χωρίς υπερδέσµευση) για τη δημιουργία και λειτουργία ‘θερμοκοιτίδων’ επιχειρήσεων οι οποίες θα προσφέρουν ειδικές υπηρεσίες, διευκολύνοντας το ξεκίνημα και την ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων, σε τομείς συνάφειας µε τους κλάδους της Περιφερειακής Στρατηγικής Εξυπνης Εξειδίκευσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου (Αγροδιατροφικός Τοµέας, Τουρισμός, Πολιτισμός, Μεταποιητική Βιομηχανία και Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών)

– 3.000.000 ευρώ (χωρίς υπερδέσμευση) για τη δημιουργία δομής υποστήριξης της καινοτοµίας και της επιχειρηματικότητας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

– 1.875.000 ευρώ για την ενίσχυση της αναβάθμισης, συμπλήρωσης ή/και επέκτασης ή και δηµιουργίας ερευνητικών υποδομών στην Πελοπόννησο για την εξυπηρέτηση των αναπτυξιακών στόχων της Περιφέρειας

– 1.250.000 ευρώ στα Επιμελητήρια της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την αναβάθμιση των υπηρεσιών τους προς τις επιχειρήσεις.

Παράλληλα, συνέχισε ο περιφερειάρχης, υλοποιούνται δράσεις 600.000 ευρώ που έχουν χρηµατοδοτηθεί για ‘κουπόνια καινοτοµίας” και αναβάθμιση εργαστηρίων ποιοτικού ελέγχου για επιχειρήσεις της Περιφέρειας.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Οσον αφορά την αντιμετώπιση του κορονοϊού, συνέχισε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει διαθέσει πίστωση που συνολικά ξεπερνά τα 30.000.000 ευρώ.

Από αυτά, τα 20.000.000 κατευθύνθηκαν προς το υπουργείο Υγείας για τη μισθοδοσία του έκτακτου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού που προσλήφθηκε στις δημόσιες δομές υγείας.

Διατέθηκαν επίσης 8.000.000 ευρώ για την κτηριακή υποδομή των νοσοκομείων και άλλο 1.000.000 ευρώ για ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό.

Εγινε επίσης προμήθεια 3.200 rapid test για τον έλεγχο των αθλητών ομαδικών αθλημάτων και άλλων 5.000 για τους εργάτες γης που θα απασχοληθούν το επόμενο χρονικό διάστημα στην ελαιοκομιδή

Εξ άλλου, μεθοδεύεται η πρόσληψη, σύντομα, προσωπικού από την Περιφέρεια για την ενίσχυση των δομών της υγείας και πρόνοιας -τόσο στην έδρα, όσο και στις Περιφερειακές Ενότητες.

ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΕΣΠΑ

Ο περιφερειάρχης γνωστοποίησε ότι την επόμενη εβδομάδα θα δημοσιοποιηθούν οι προσκλήσεις για ένταξη νέων έργων στο ΕΣΠΑ -“είναι αυτά που έχουμε υποσχεθεί και στα οποία έχουμε ολοκληρώσει τις σχετικές μελέτες” σημείωσε ο Π. Νίκας και διευκρίνισε:

Στην Αργολίδα το έργο της σύνδεσης Ναυπλίου και Αργους με τον αυτοκινητόδρομο Α7 και ο δρόμος Αρκαδικό – Αγία Ελεούσα. Στην Αρκαδία η παράκαμψη Ξεροπήγαδου. Στην Κορινθία τα έργα στον Ισθμό, οι 4 κόμβοι στην παλαιά εθνική οδό και τα έργα ανάπλασης στο Λουτράκι. Στη Λακωνία η παράκαμψη στο Βλαχιώτη, ενώ παράλληλα έχει αρχίσει η εκπόνηση μελέτης για μια νέα γέφυρα συνδετήρια των οικισμών της Σκάλας, που θα αντικαταστήσει την υφιστάμενη παλαιά, σιδερένια.

Τέλος, στη Μεσσηνία εκτός από τη βελτίωση της εθνικής οδού Κυπαρισσία – Φιλιατρά – Πύλος – Μεθώνη στο τμήμα Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι και της 7ης επαρχιακής οδού στα τμήματα Μεσσήνη – Εύα και Εύα – Λάμπαινα,

θα ενταχθούν το τμήμα Λάμπαινα – Αρχαία Μεσσήνη, η παράκαμψη Κάμπου Σταυροπηγίου και η παράκαμψη της Γιάλοβας.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Οπως ανακοίνωσε στη συνέχεια ο περιφερειάρχης, το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου θα έχουν υπογραφεί, παρουσία και κυβερνητικών στελεχών, οι συμβάσεις που αναφέρονται στα χρηματο-οικονομικά και στην κατασκευή των τριων προβλεπόμενων μονάδων -στο πλαίσιο της κεντρικής διαχείρισης των απορριμμάτων-, ώστε από την 1η Νοεμβρίου να αρχίσει να “τρέχει” η δεκάμηνη προθεσμία που έχει τεθεί για την ολοκλήρωσή τους και την παραλαβή των σκουπιδιών.

Ωστόσο, συνέχισε ο Π. Νίκας, η Περιφέρεια βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τον ανάδοχο της κεντρικής διαχείρισης για να αρχίσει να παραλαμβάνει σκουπίδια πολύ πριν το προσδιορισμένο δεκάμηνο, “προκειμένου το καλοκαίρι να έχουμε απαλλάξει από το συγκεκριμένο πρόβλημα περιοχές τουριστικές όπως οι Δήμοι Ερμιονίδας και Δυτικής Μάνης, αλλά και άλλες που αντιμετωπίζουν σοβαρότατες καταστάσεις, όπως οι Δήμοι Τριφυλίας, Οιχαλίας και άλλοι. Σε αυτό το επίπεδο θα υπάρξει συνεργασία και με τον ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου” δήλωσε ο περιφερειάρχης.

ΜΥΚΗΝΕΣ

Την επόμενη εβδομάδα εξ άλλου, συνέχισε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, θα μεταβεί το υπουργείο Πολιτισμού, στην Αθήνα, όπου από κοινού με την υπουργό Λίνα Μενδώνη θα υπογράψει την προγραμματική σύμβαση για το έργο πυροπροστασίας του αρχαιολογικού χώρου των αρχαίων Μυκηνών, προϋπολογισμού 650.000 ευρώ.

“Το γεγονός της πυρκαγιάς του περασμένου καλοκαιριού μας εξέθεσε διεθνώς, τη στιγμή μάλιστα που σχετική μελέτη παρέμενε αναξιοποίητη επί δεκαετία” δήλωσε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης.

ΛΙΜΝΗ ΤΑΚΑ

Ο περιφερειάρχης, εξ άλλου, αναφερόμενος στην επόμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, την ερχόμενη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου, δήλωσε ότι θα συζητηθεί το έργο στην λίμνη Τάκα για την οποία -όπως αποκάλυψε ο Π. Νίκας- γίνεται προσπάθεια στην προοπτική να μπορέσει, ενδεχομένως, να αξιοποιηθεί και ως υδατοδρόμιο.

Στην περιοχή της λίμνης, υπενθυμίζεται, προβλέπεται ανάπλαση προς την κατεύθυνση αξιοποίησης της περιοχής για αναψυχή και ναυταθλητισμό.

ΟΙ ΡΟΜΑ

Αναφορά και στο θέμα που έχει προκύψει με τους ρομά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο νεαρού ομοφύλου τους, στην περιοχή της Μεσσήνης, έκανε εξ άλλου ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, σημειώνοντας:

“Γνωρίζω τα προβλήματα, την παραβατικότητα, ότι η κατάσταση έχει οδηγηθεί στο ‘κόκκινο’. Συνιστώ ηρεμία και ψυχραιμία, οι εντάσεις δυσκολεύουν την κατάσταση, ας μην προστεθεί και αυτό στα προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζουμε.

Για το θέμα των ρομά απαιτείται εθνική πολιτική, όπως στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και σε αυτή πρέπει να συστρατευθούμε όλοι οι αυτοδιοικητικοί βαθμοί προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση.

Δεν ευθύνεται η Αστυνομία, δεν αντιμετωπίζεται η κατάσταση με καταστολή, παρά μόνο με την πρόληψη, χρειάζονται μέτρα κοινωνικής υποστήριξης.

Και ασφαλώς νομιμότητα, όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στον νόμο” κατέληξε ο περιφερειάρχης.

Εγκαινιάστηκε το αρδευτικό έργο στο Φίχτι

Posted: 16 Oct 2020 10:56 AM PDT

Εγκαινιάστηκε το απόγευμα σήμερα, Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, το αρδευτικό έργο στο Φίχτι, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη και του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα.

Ο περιφερειάρχης επισήμανε ότι το 120.000 ευρώ έργο -που χρηματοδότησε η Περιφέρεια- θα λύσει το πρόβλημα άρδευσης 3.000 στρεμμάτων. Τόνισε ιδιαίτερα, ότι η συμβασιοποίηση του εν λόγω έργου έγινε μόλις πριν τρεις μήνες και η υλοποίησή του ήταν άμεση, ενώ ευχαρίστησε και τους αγρότες για την εξαιρετική, όπως είπε, συνεργασία τους.

Παράλληλα, στην παρέμβασή του ο Π. Νίκας, ανακοίνωσε τα έργα που προγραμματίζει η Περιφέρεια για την Αργολίδα και οδεύουν προς άμεση υλοποίηση, τα οποία είναι:

α) η εγκατάσταση πυροσβεστικού συστήματος στον αρχαιολογικό χώρο των αρχαίων Μυκηνών -την ερχόμενη εβδομάδα ο περιφερειάρχης υπογράφει την σχετική προγραμματική σύμβαση με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

β) η κατασκευή του κόμβου στην εξαιρετικά επικίνδυνη διασταύρωση του δρόμου Φίχτι – Μυκήνες με τον δρόμο των αρχαιοτήτων

γ) η επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου σε Αργος και Ναύπλιο στο τέλος της άνοιξης του 2021

δ) η μαρίνα στο Ναύπλιο.

Επιπλέον γνωστοποίησε ότι η Περιφέρεια, ανταποκρινόμενη στην σχετική πρόσκληση του ΕΣΠΑ που θα δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, θα εντάξει προς χρηματοδότηση τα έργα, αφ’ ενός του συνδετήριου με τον αυτοκινητόδρομο Α7 δρόμου με Ναύπλιο και Αργος και αφ’ ετέρου του δρόμου Αρκαδικό – Αγία Ελεούσα.

Ο περιφερειάρχης Π. Νίκας συναντήθηκε με τον βουλευτή Αλ. Χαρίτση

Posted: 16 Oct 2020 10:52 AM PDT

Συνάντηση είχε το μεσημέρι σήμερα, Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, στην Τρίπολη, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας με τον βουλευτή Μεσσηνίας -και τ. Υπουργό- Αλέξη Χαρίτση.

Στη μακρά συζήτηση που διημείφθη, έγινε ενημέρωση από την πλευρά του περιφερειάρχη για γενικότερα θέματα της Περιφέρειας, όπως το φυσικό αέριο, η επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου, κι ακόμα ζητήματα περιβάλλοντος και πολιτισμού.

Συζητήθηκαν επίσης και θέματα της Μεσσηνίας, την οποία ο τ. υπουργός εκπροσωπεί στο Κοινοβούλιο.

“Ο Αλ. Χαρίτσης είναι αποδεδειγμένα φίλος της αυτοδιοίκησης προς δημάρχους και περιφερειάρχες διαφορετικών πολιτικών αποκλίσεων. Εχει σταθεί αρωγός σε πολλούς, μεταξύ των οποίων και εμού όταν ήμουν δήμαρχος Καλαμάτας και γι’ αυτό θα ήθελα -και δημόσια- να εκφράσω για μία ακόμα φορά τις ευχαριστίες μου, αλλά και την εκτίμησή μου προς το πρόσωπό του, για τη συνολική συνδρομή του προς τον θεσμό της αυτοδιοίκησης” σημείωσε ο περιφερειάρχης μετά τη συνάντηση.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετέχει στην 14η Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα, αύριο Σάββατο 17 Οκτωβρίου

Posted: 16 Oct 2020 10:51 AM PDT

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (ΙΟΑΣ) “Πάνος Μυλωνάς” διοργανώνει το  αύριο Σάββατο 17 Οκτωβρίου την 14η “Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα” σε 34 μεγάλες πόλεις στην Ελλάδα.

Οπως σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση του ΙΟΑΣ, “κεντρικός άξονας είναι ότι “αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί”, ενώ το μήνυμα στην Ελλάδα είναι η προτροπή, στις παρέες, να ορίσουν ένα άτομο που δεν θα καταναλώσει ποτό εκείνη τη βραδιά και θα αναλάβει τον ρόλο του “οδηγού της παρέας”.

Η δράση, θα πραγματοποιηθεί με την τήρηση όλων των κανόνων και των μέτρων ασφαλείας (μάσκες, επιστόμια μιας χρήσεως, τήρηση αποστάσεων κτλ.).

Στόχος είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση κοινού και οδηγών για τους κινδύνους της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, ένα μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε όσο πιο μακριά γίνεται, ώστε να σωθούν ζωές, αφού τα θανατηφόρα τροχαία είναι μια μάστιγα που πρέπει να σταματήσει.

Κάθε χρόνο αρκετές χιλιάδες οδηγοί, κυρίως νεαρής ηλικίας, συμμετέχουν σε αυτήν την βραδιά, μία βραδιά-θεσμό, όπου πολίτες και φορείς σε όλη την Ελλάδα ενώνουν τις δυνάμεις τους με το ΙΟΑΣ και αναλαμβάνουν δράση για την προστασία της ζωής όλων αλλά, κυρίως, των νέων ανθρώπων στους δρόμους της χώρας.

Εκατοντάδες εθελοντές του ΙΟΑΣ θα βρίσκονται, και φέτος, σε επιλεγμένα σημεία νυχτερινής διασκέδασης για να υπενθυμίσουν πόσο επικίνδυνο είναι να καταναλώσουν αλκοόλ και στη συνέχεια να πιάσουν το τιμόνι. Παράλληλα, προτρέπουν τους καταναλωτές να ορίσουν τον “Οδηγό της Παρέας” που θα φροντίσει, για την ασφαλή τους επιστροφή, μετά το τέλος της βραδιάς υπενθυμίζοντας ότι  “Ολοι διασκεδάζουν, ένας δεν πίνει… Ο οδηγός της παρέας”.  Διαφορετικά, οι εθελοντές του ΙΟΑΣ θα προτείνουν να αφήσουν τα οχήματά τους και να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή ταξί για την ασφαλή επιστροφή στο σπίτι.

Η “14η Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα”, που διοργανώνεται από το ΙΟΑΣ, έχει συνδιοργανωτές τις Περιφέρειες Αττικής, Δυτικής Ελλάδας, Θεσσαλίας, Κρήτης, Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας, την αρωγή της ΕΛ.ΑΣ και τη συμβολή της Τροχαίας στις κατά τόπους εκδηλώσεις, ενώ έχει, διαχρονικά, μεγάλο υποστηρικτή την ΕΝΕΑΠ (Ενωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών).

Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα των Περιφερειών Αττικής, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Κεντρικής Μακεδονίας και Κρήτης και την υποστήριξη της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας). Πολύτιμοι συνεργάτες το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τα Πανεπιστήμια Πατρών, Πελοποννήσου και Θεσσαλίας, το Πολυτεχνείο Κρήτης (Εργαστήριο Ανανεώσιμων και  Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων), η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία CIVITAS DESTINATIONS και το Εργαστήριο Μεταφορών και Λήψης Αποφάσεων Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου”.

Αναλυτικές πληροφορίες για το σύνολο των συνεργατών στην προσπάθεια αυτή, όπως και τους φορείς που θα υλοποιήσουν τις διάφορες δράσεις κατά τόπους μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο https://www.ioas.gr/l2rhvtzyJIunk4P3

Οι πόλεις που συμμετέχουν και τα σημεία της δράσης για το 2020 είναι:

Σημεία δράσης

Το μήνυμα της δράσης μπορείτε να δείτε εδώ

14η ΕΝΧΑ 2020 https://www.facebook.com/ioas.panos.milonas/posts/3302042846552989

και εδώ

14η ΕΝΧΑ 2020 https://www.facebook.com/ioas.panos.milonas/posts/3327607013996572

Οι δράσεις που χρηματοδοτεί το Πράσινο Ταμείο στο ΣΔΑΜ Μεγαλόπολης, σε συνάντηση του περιφερειάρχη Π. Νίκα με στέλεχος της Planet  A.E.

Posted: 16 Oct 2020 10:49 AM PDT

Οι δράσεις που χρηματοδοτεί το Πράσινο Ταμείο, στο πλαίσιο του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) της περιοχής της Μεγαλόπολης στην μεταλιγνιτική εποχή, αποτέλεσαν αντικείμενο της σύσκεψης που ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, είχε στην Τρίπολη, την περασμένη εβδομάδα, με την Μάχη Καραγιάννη β΄ αντιπρόεδρο της Planet Α.Ε

Μεταξύ των δράσεων αυτών περιλαμβάνεται και η μελέτη σκοπιμότητας για τη δημιουργία Βιομηχανικού Πάρκου στη Μεγαλόπολη, η οποία θα ενταχθεί για χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο προκειμένου, στη συνέχεια, να προχωρήσει η σχετική δημοπράτησή της από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Υπενθυμίζεται ότι η πιο πάνω Ανώνυμη Εταιρεία Παροχής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών αποτελεί τεχνικό σύμβουλο του Πράσινου Ταμείου.

Δύο νέα κρούσματα κορονοϊού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στους 521 οι προσβληθέντες

Posted: 16 Oct 2020 10:46 AM PDT

Δύο νέα κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκαν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, με τον αριθμό των προσβληθέντων να ανέρχεται πλέον σε 521.

Ειδικότερα, στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας, σημειώνονται τα εξής:

“Ανακοινώνονται 2 νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Τα δύο περιστατικά καταγράφονται στην Π.Ε. Κορινθίας, εκ των οποίων ένα είναι στενή επαφή ήδη επιβεβαιωμένου κρούσματος.

Σημειώνεται εκ νέου ότι στην περιοχή του Δήμου Ευρώτα και στην περιοχή του Δήμου Μονεμβασίας συνεχίζονται οι δράσεις επιτήρησης από τοπικές μονάδες Υγείας του ΕΣΥ και της δομής επιτήρησης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και τις δημοτικές αρχές.

Κατόπιν τούτου, το σύνολο των προσβληθέντων από τον νέο κορονοϊό ανέρχεται  στην Περιφέρειά μας σε πεντακόσιους είκοσι έναν (521) και αναλυτικότερα:

ΠΕ Αργολίδας: εξήντα τρία (63)  + δύο (2) εισαγόμενα: (65)  και εκατόν εξήντα δύο (162) δομής φιλοξενίας στο Δήμο Ερμιονίδας: σύνολο διακόσια είκοσι επτά (227)

  • δεν προσμετρούνται δύο (2) εισαγόμενα διαπιστωμένα σε πύλη εισόδου

ΠΕ Αρκαδίας: δέκα οκτώ  (18)  + ένα (1) εισαγόμενο: σύνολο δέκα εννέα (19)

  • δύο ενέχονται ως αρνητικά, περιλαμβάνονται όμως στη λίστα του ΕΟΔΥ
  • δύο ελέγχονται σε άλλη Περιφέρεια και περιλαμβάνεται στο σύνολο το ένα

ΠΕ Κορινθίας: εκατόν πενήντα έξι (156)  + τρία (3) εισαγόμενα: σύνολο εκατόν πενήντα εννέα  (159)

ΠΕ Λακωνίας: δέκα πέντε (15)  + ένα (1) εισαγόμενο  + τριάντα οκτώ (38) σε εργάτες γης: σύνολο πενήντα τέσσερα (54)

  • τρία ενέχονται ως αρνητικά, περιλαμβάνονται όμως στη λίστα του ΕΟΔΥ
  • δεν προσμετρούνται τέσσερα (4) εισαγόμενα διαπιστωμένα σε πύλη εισόδου

ΠΕ Μεσσηνίας: πενήντα δύο  (52)  + δέκα (10) εισαγόμενα : σύνολο εξήντα δύο (62)

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι τριακόσιοι δεκαοκτώ άνδρες (318) και διακόσιες τρεις γυναίκες (203).

Εκ των αναφερόμενων κρουσμάτων τριάντα οκτώ (38) έχουν λάβει εξιτήριο μετά από νοσηλεία, τα δε στοιχεία του συνόλου των νοσηλευόμενων – νοσηλευθέντων ανέρχονται σε πενήντα (50). Τα υπόλοιπα κρούσματα είναι προς το παρόν υπό παρακολούθηση (ανάλογα με την ημερομηνία έκθεσης) λαμβάνοντας συγκεκριμένες οδηγίες. Δύο συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους.

Σημειώνεται εκ νέου ότι τα ανωτέρω στοιχεία είναι τα επίσημα στοιχεία που περιέρχονται στην Υπηρεσία μας από τη ΓΓΠΠ και τον ΕΟΔΥ (αναφορά έως 15/10/2020 ώρα 15:00) καθώς και των επίσημων στοιχείων των Νοσοκομειακών Μονάδων της Περιφέρειάς μας και επικαιροποιούνται σε καθημερινή βάση. Περαιτέρω βρίσκονται σε εξέλιξη εργαστηριακού ελέγχου περιστατικά πιθανά ή ύποπτα λοίμωξης από  τον νέο κορονοϊό”.

Την ανακοίνωση υπογράφει ο Βασίλειος Αθ. Διαμαντόπουλος, Ιατρός Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ, Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Πελοποννήσου, Συντονιστής διερεύνησης επαφών κρούσματος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Πελοποννήσου μπορείτε να την δείτε εδώ.

Επίσκεψη στην Π.Ε. Κορινθίας της Ενωσης Αποστράτων Στρατού Ξηράς – Ελληνικής Αστυνομίας

Posted: 16 Oct 2020 10:44 AM PDT

Εκπροσώπους της Ενωσης Αποστράτων Στρατού Ξηράς – Ελληνικής Αστυνομίας δέχθηκε στο γραφείο του, στην Π.Ε. Κορινθίας, ο αντιπεριφερειάρχης Τάσος Γκιολής, χθες Πέμπτη 15 Οκτωβρίου.

Την αντιπροσωπεία της Ενωσης αποτελούσαν ο πρόεδρός της αντιστράτηγος ε.α. Σταύρος Κουτρής καθώς και ο υποστράτηγος ε.α. της ΕΛ.ΑΣ. Ανδρέας Θεοδωρόπουλος, ο υποστράτηγος ε.α. Αχίλλειος – Ευάγγελος Σαραντινός και ο υποστράτηγος ε.α. Ιωάννης Κοκολογιάννης.

Γιορτάζεται στην Πύλο στις 19 και 20 Οκτωβρίου η 193η επέτειος της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου

Posted: 16 Oct 2020 10:43 AM PDT

Η 193η επέτειος της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου τιμάται στην Πύλο το διήμερο Δευτέρα και Τρίτη 19 και 20 Οκτωβρίου.

Σημειώνεται ότι λόγω των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί κατά της πανδημίας, οι φετινές εκδηλώσεις θα γίνουν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και με περιορισμένο αριθμό ατόμων.

Την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων, Δευτέρα 19 Οκτωβρίου, στις 12 το μεσημέρι, στο ναό του Αγίου Αθανασίου και στο μνημείο των θανόντων έχει προγραμματιστεί τιμητική εκδήλωση για όσους έχασαν τη ζωή τους από θέρμες κατά την περίοδο 1828 -1832, στο πλαίσιο της οποίας θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση, θα ακολουθήσει κατάθεση στεφανιών, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση εθνικών ύμνων της Ελλάδας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Γαλλίας.

Στη 1.40 το μεσημέρι θα γίνει μεταφορά των σημαιών των τεσσάρων χωρών, με πομπή από το Δημαρχείο της Πύλου στην πλατεία Τριών Ναυάρχων, όπου θα ακολουθήσει η έπαρσή τους από τον δήμαρχο Πύλου – Νέστορος, παρισταμένων των εκπροσώπων του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της Γαλλίας και όλων των Αρχών της Μεσσηνίας.

Στις 2.15 θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφανιών στα μνημεία των πεσόντων. Στη συνέχεια, οι εκπρόσωποι των Πρεσβειών, του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Πύλου – Νέστορος θα μεταβούν με πλωτά μέσα στα νησιά Χελωνήσι, Σφακτηρία και Φανάρι, όπου βρίσκονται αντίστοιχα τα μνημεία των Βρετανών, Ρώσων και Γάλλων πεσόντων.

Την δεύτερη ημέρα, Τρίτη 20 Οκτωβρίου, στις 11.30  το πρωί θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Τριών Ναυάρχων, θα ακολουθήσει κατάθεση στεφανιών, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση εθνικών ύμνων της Ελλάδας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Γαλλίας. Στη συνέχεια θα γίνει η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον φιλόλογο – συγγραφέα Αγγελο Λάππα. Στις 5 το απόγευμα θα γίνει υποστολή των σημαιών.

Σημειώνεται, τέλος, ότι στις 8 το βράδυ της Τρίτης 20 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί τηλεοπτική προβολή επετειακού αφιερώματος για την Ναυμαχία του Ναβαρίνου σε τοπικά τηλεοπτικά μέσα, με την επιμέλεια της Οργανωτικής Επιτροπής Ναβαρινίων.

Οδικά έργα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

Posted: 16 Oct 2020 10:42 AM PDT

Σε διαδικασία δημοπράτησης και υλοποίησης βρίσκονται έργα βελτίωσης της οδικής ασφάλειας, στο επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.

Συγκεκριμένα την επόμενη εβδομάδα ξεκινά το έργο βελτίωσης της οδικής ασφάλειας, δαπάνης 500.000 ευρώ, στην 9η εθνική οδό, από όρια της Ηλείας έως Κυπαρισσία – Φιλιατρά – Χώρα, το οποίο περιλαβάνει και το αντιπλημμυρικό έργο στην Τερψιθέα, με στόχο την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων που συχνά εκδηλώνονται στο σημείο.

Στην 1η επαρχιακή οδό επίσης υλοποιείται αντίστοιχο έργο, δαπάνης 490.000 ευρώ, που θα βελτιώσει τα τμήματα από Καλαμάτα – Κάμπο – Σταυροπήγιο και Καρδαμύλη – Αγιος Νίκωνας.

Επιπλέον, σε διαδικασία μελέτης, δημοπράτησης και υπογραφής συμβάσεων βρίσκονται τα έργα:

Α) από ποταμό Νέδοντα – Κόμβο Μορεά (προϋπολογισμός 600.000 ευρώ), β) από Ασπρόχωμα – Μεσσήνη (ηλεκτροφωτισμός) με προϋπολογισμό 250.000 ευρώ, γ) βελτίωση 4ης επαρχιακής από Θουρία έως Πολιανή (200.000 ευρώ), δ) βελτίωση 12ης επαρχιακής Αγιος Ανδρέας – Λογγά – Πύλος (250.000 ευρώ), ε) βελτίωση 82ης εθνικής οδού Καλαμάτα – Πύλος (1.000.000 ευρώ), στ) βελτίωση 82ης εθνικής οδού Ασπρόχωμα – Μεσσήνη – Ριζόμυλος – Πύλος (2.000.000 ευρώ), ζ) βελτίωση οδικής ασφάλειας εθνικού δικτύου Π.Ε. Μεσσηνίας (1.000.000 ευρώ), η) βελτίωση τμήματος από Τσακώνα – Καλό Νερό – Κυπαρισσσία (2.000.000 ευρώ) και θ) αναβάθμιση αρδευτικού, αποστραγγιστικού, οδικού δικτύου ΓΟΕΒ Παμίσου (1.200.000 ευρώ).

Στόχο των πιο πάνω παρεμβάσεων αποτελεί η αναβάθμιση, τόσο της οδικής ασφάλειας σε όλο το οδικό δίκτυο του νομού, όσο και των εγγειοβελτιωτικών υποδομών.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ