Διατέθηκαν πάνω από 3.000 rapid test από την Περιφέρεια για έλεγχο κορονοϊού σε αθλητές ομαδικών αθλημάτων & Άλλα νέα…

0
Συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΔΑΜ Μεγαλόπολης και Δυτικής Μακεδονίας

Posted: 21 Oct 2020 12:36 PM PDT

Μέσω τηλεδιάσκεψης πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι σήμερα Τετάρτη 21 Οκτωβρίου η 9η συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής για το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) στην μεταλιγνιτική εποχή των περιοχών της Μεγαλόπολης και της Δυτικής Μακεδονίας.

Μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν την συνεδρίαση ήταν και ο καθορισμός των ορίων ενίσχυσης για τις επιχειρήσεις που προτίθενται να επενδύσουν στις δύο παραπάνω περιοχές, τα οποία προτάθηκε αρχικά όσον αφορά την περιοχή της Μεγαλόπολης να είναι 40% για μεγάλες επιχειρήσεις, 50% για μεσαίες και 60% για τις μικρές, ωστόσο από την πλευρά της Περιφέρειας διατυπώθηκε η άποψη ότι τα εν λόγω όρια θα πρέπει να γίνουν 60%, 70% και 80% αντίστοιχα -κάτι που διεφάνη ότι αντιμετωπίζεται θετικά κατ’αρχάς.

Στην παρέμβασή του, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας δήλωσε ότι η Περιφέρεια είναι θετική όσον αφορά το μεγάλο πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί μέσω του ΟΑΕΔ, για τους ανέργους και για την εξειδίκευση στην περιοχή της Μεγαλόπολης.

Παράλληλα, ενημέρωσε την Επιτροπή για την προσπάθεια που κάνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου με το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και την ΕΕΤΑΑ, όπως επίσης και για τις ενέργειες που έχει αναλάβει για την όσο το δυνατόν συντομότερη υλοποίηση του Βιομηχανικού Πάρκου στη Μεγαλόπολη, το οποίο αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εγκατάσταση επενδυτών στην περιοχή.

Μπορείτε να δείτε εδώ την επιτελική σύνοψη για τις παρεμβάσεις απασχόλησης:

Επιτελική Σύνοψη Παρεμβάσεων Απασχόλησης ΕΜεΠ ΔΑΜ 2020-2023

Την εισήγηση του προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΔΑΜ Κωστή Μουσουρούλη μπορείτε να την δείτε εδώ.

Σύσκεψη για εντάξεις έργων στο αναθεωρημένο ΕΣΠΑ

Posted: 21 Oct 2020 12:29 PM PDT

Από την ερχόμενη Τρίτη 27 Οκτωβρίου ξεκινούν εντάξεις νέων έργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο ΕΣΠΑ, καθώς την Δευτέρα 26 του μήνα ολοκληρώνεται η αναθεώρηση του προγράμματος.

“Θα γίνει ένα τελικό τσεκάρισμα για το πού βρισκόμαστε, προκειμένου να ξεκινήσει η ένταξη των έργων στον συντομότερο δυνατό χρόνο” τόνισε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, προσθέτοντας ότι τα πρώτα έργα που θα ενταχθούν θα είναι τα συγκοινωνιακά.

Συγκεκριμένα, μέσα στις πρώτες εντάξεις περιλαμβάνονται οι 4 κόμβοι στην παλιά εθνική οδό στην Κορινθία και ο δρόμος Λάμπαινα – Αρχαία Μεσσήνη στη Μεσσηνία, ενώ οι εντάξεις στο αναθεωρημένο ΕΣΠΑ θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα Χριστούγεννα.

Διατέθηκαν πάνω από 3.000 rapid test από την Περιφέρεια για έλεγχο κορονοϊού σε αθλητές ομαδικών αθλημάτων

Posted: 21 Oct 2020 12:28 PM PDT

Συνολικά 3.325 rapid test για την ταχεία διάγνωση του κορονοϊού διατέθηκαν από την Περιφέρεια Πελοποννήσου προς τις Περιφερειακές Ενότητες, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο των αθλητών ομαδικών αθλημάτων.

Συγκεκριμένα ανά Περιφερειακή Ενότητα δόθηκαν, στην Αργολίδα 925 r.t. (600 για ποδοσφαιρικά σωματεία και 325 για τα σωματεία σε υπόλοιπα ομαδικά αθλήματα), στην Αρκαδία 500 (300 και 200 αντίστοιχα), στην Κορινθία 700 (420 και 280 αντίστοιχα), στη Λακωνία 500 (300 και 200 αντίστοιχα) και στη Μεσσηνία 700 (420 και 280 αντίστοιχα).

Χρήσιμες συμβουλές για την εξοικονόμηση ενέργειας

Posted: 21 Oct 2020 12:27 PM PDT

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ο Δήμος Μετσόβου συμμετέχουν από ελληνικής πλευράς στο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα STEP-IN για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Horizon 2020» της ΕΕ.

Πρόκειται για ένα έργο το οποίο, μεταξύ άλλων, αναπτύσσει μια καινοτόμο σφαιρική μεθοδολογία για την αποτελεσματική ανάλυση και την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, παρέχει συμβουλές για διαθέσιμα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών σε ό,τι αφορά στη θερμική άνεση, την εξοικονόμηση ενεργειακών εξόδων κτλ.

Πρόσφατα εκδόθηκε σχετικός Οδηγός-Εγχειρίδιο για την ενημέρωση των πολιτών, το οποίο είναι διαθέσιμο για όλους τους πολίτες της Περιφέρειας Πελοποννήσου και στην ιστοσελίδα της (ο πρώτος σύνδεσμος στο menu ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ –> ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ).

Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

  • μέτρα για την ενεργειακή αναβάθμιση και τη θωράκιση των κατοικιών,
  • τρόπους μείωσης του κόστους θέρμανσης,
  • απλές συμβουλές που απαιτούν αποκλειστικά και μόνο αλλαγή κάποιων κακών συνηθειών χωρίς να επηρεάζουν τις συνθήκες άνεσης,
  • επιδοτούμενες δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης.

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα περιεχόμενα του φυλλαδίου που μπορούν να σας βοηθήσουν:

  • να μειώσετε την κατανάλωση θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας,
  • να εξοικονομήσετε χρήματα,
  • να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας και
  • να προστατεύσετε το περιβάλλον!

Μάθετε περισσότερα, με ένα κλικ, εδώ.

Ανακοινώνονται αύριο Πέμπτη τα έργα που εντάχθηκαν σε χρηματοδοτικά προγράμματα

Posted: 21 Oct 2020 12:26 PM PDT

Ολοκληρώθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου η διαδικασία ένταξης έργων σε χρηματοδοτικά προγράμματα.

Ο κατάλογος των έργων πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα αύριο Πέμπτη 22 Οκτωβρίου.

Εκταμίευση 292.247,39 ευρώ από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας

Posted: 21 Oct 2020 12:24 PM PDT

Εντολή εκταμίευσης συνολικής πίστωσης 292.247,39 ευρώ προς το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου υπέγραψε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας.

Η δαπάνη αυτή προορίζεται για αποπληρωμή έργων, μελετών και υπηρεσιών.

Διαμαρτυρία της ΕΑΥ Αρκαδίας για την αποψίλωση του Α.Τ. Μεγαλόπολης

Posted: 21 Oct 2020 12:24 PM PDT

Την διαμαρτυρία της για την αποψίλωση σε στελεχιακό δυναμικό του Αστυνομικού Τμήματος Μεγαλόπολης εκφράζει η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αρκαδίας με έγγραφό της προς τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η Ενωση στο έγγραφό της, το οποίο κοινοποιεί -μεταξύ άλλων- προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου και τους βουλευτές της Αρκαδίας, σημειώνει μεταξύ άλλων:

“Μετά τα τελευταία γεγονότα στην περιοχή του νομού Μεσσηνίας, αποφασίσατε την ενίσχυση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας με αποσπάσεις επιθυμούντων, πανελλαδικά. Μεταξύ των επιθυμούντων συναδέλφων υπήρξαν και 5 αστυνομικοί που υπηρετούν στο Α.Τ. Μεγαλόπολης της Δ.Α. Αρκαδίας, οι οποίοι και αποσπώνται όλοι (…). Μετά τις αποσπάσεις αυτές, η υπάρχουσα δύναμή του περιορίζεται στους 13 αστυνομικούς”.

Το πλήρες κείμενο στο έγγραφο της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αρκαδίας μπορείτε να δείτε εδώ.

Παράταση προθεσμίας για τις αιτήσεις ένταξης επιχειρήσεων στο πρόγραμμα στήριξης ζητεί το Επιμελητήριο Κορινθίας

Posted: 21 Oct 2020 12:20 PM PDT

Να παραταθεί μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου η προθεσμία για την υποβολή -από τις επιχειρήσεις οι οποίες επλήγησαν από την covid 19- αιτήσεων ένταξης στο πρόγραμμα στήριξης που έχει δημοσιοποιηθεί.

Το πιο πάνω αίτημα, για παράταση υποβολής αιτήσεων μέχρι και τις 13 Νοεμβρίου, διατυπώνει προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου το Επιμελητήριο Κορινθίας, με σχετικό έγγραφό του.

Το έγγραφο του Επιμελητηρίου Κορινθίας μπορείτε να το δείτε εδώ.

Τηλεδιάσκεψη της ΕΝΠΕ με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη το μεσημέρι αύριο Πέμπτη 22 Οκτωβρίου

Posted: 21 Oct 2020 12:16 PM PDT

Με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα έχει τηλεδιάσκεψη στις 12.30 το μεσημέρι αύριο, Πέμπτη 22 Οκτωβρίου, το Δ.Σ. της ΕΝΠΕ (Ενωση Περιφερειών Ελλάδας), στο πλαίσιο των τριμηνιαίων συναντήσεων εργασίας που συγκαλεί ο πρωθυπουργός με τη συμμετοχή του συνόλου των περιφερειαρχών και της πλειονότητας των μελών του υπουργικού συμβουλίου.

Στο μεταξύ, σήμερα Τετάρτη 21 του μήνα, συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης το Δ.Σ. της ΕΝΠΕ, προς το οποίο απευθυνόμενος ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας επισήμανε την ανάγκη ύπαρξης ενός συντονιστή για τα θέματα των Περιφερειών στο επίπεδο της κυβέρνησης, καθώς -όπως τόνισε- “εμπλέκονται στα διάφορα προγράμματα περί τους 120 κυβερνητικούς παράγοντες και στελέχη”, με συνέπεια να υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά και σπατάλη ενέργειας από όλες τις πλευρές.

Στην ίδια συνεδρίαση επισημάνθηκε από τον περιφερειάρχη ότι  ο ρόλος των Περιφερειών στο κομμάτι της δημόσιας υγείας είναι επικουρικός, καθώς διαδραματίζεται στο πλαίσιο της συνδρομής όλων των θεσμών στον αγώνα αποτροπής της διάδοσης του κορονοϊού.

Ο περιφερειάρχης, ωστόσο, επανέλαβε την θέση του για την ανάγκη εκπροσώπησης των Περιφερειών στα Δ.Σ. των δημόσιων νοσοκομείων, αίτημα το οποίο και οι υπόλοιποι περιφερειάρχες συμφώνησαν να τεθεί από κοινού προς τον πρωθυπουργό στην αυριανή σύσκεψη μαζί του.

Παράλληλα, συμφωνήθηκε να υπάρξει αίτημα να αναβαθμιστεί η συμμετοχή των Περιφερειών στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”.

Τόσο ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας, όσο και οι υπόλοιποι ομόλογοί του συμφώνησαν επίσης ότι απαιτείται να υπάρχει στενή συνεργασία για τα ζητήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς -όπως χαρακτηριστικά επισημάνθηκε- “δεν είναι δυνατόν η πρώτη μας πληροφόρηση να γίνεται από τα μέσα ενημέρωσης”.

Τέλος, στη σημερινή συνεδρίασή, από το σύνολο των περιφερειαρχών εκφράστηκε ο προβληματισμός της για την πορεία της χώρας, τόσο εξ αφορμής των εθνικών θεμάτων, όσο και εξ αφορμής του κορονοϊού.

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Στην αυριανή τηλεδιάσκεψη των περιφερειαρχών υπό τον πρωθυπουργό, θα συζητηθούν:

Υγειονομικά θέματα COVID10 (Εισηγητές: Ν. Χαρδαλιάς, Σ. Τσιόδρας)

Διαχείριση Φυσικών Καταστροφών και Αποζημιώσεις (Εισηγητές: Χ. Σταϊκούρας, Χ. Τριαντόπουλος)

ΕΣΠΑ, Νέα Προγραμματική Περίοδος και Ταμείο Ανάκαμψης (Εισηγητές: Α. Γεωργιάδης, Θ. Σκυλακάκης, Ι. Τσακίρης, Δ. Σκάλκος)

Αυτοδιοικητικά θέματα (Εισηγητές: Π. Θεοδωρικάκος, Θ. Λιβάνιος)

Στην τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τους περιφερειάρχες θα μετέχουν επίσης και οι Χρήστος Σταϊκούρας υπουργός Οικονομικών, Αδωνις Γεωργιάδης υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιώργος Γεραπετρίτης υπουργός Επικρατείας, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Τσακίρης υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Χαρδαλιάς υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ακης Σκέρτσος υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Στέλιος Πέτσας υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Θεόδωρος Λιβάνιος υφυπουργός Εσωτερικών, Γρηγόρης Δημητριάδης γ.γ. Πρωθυπουργού, Χρήστος Τριαντόπουλος γ.γ. Οικονομικής Πολιτικής, Δημήτρης Σκάλκος γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Θανάσης Κοντογεώργης γ.γ. Συντονισμού, Σωτήριος Τσιόδρας καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Δημήτρης Τσιόδρας προϊστάμενος Γραφείου Τύπου και Δημήτρης Παπαστεργίου πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ