Διευκρινίσεις για το φυσικό αέριο από το υπουργείο Περιβάλλοντος & Άλλες ανακοινώσεις της Περιφέρειας

0

Διευκρινίσεις για το φυσικό αέριο από το υπουργείο Περιβάλλοντος

Διευκρινίσεις για τον σχεδιασμό της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) την περίοδο 2020 – 2024 δίνει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε από τις πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) απεντάσσει το σύνολο της Περιφέρειας Πελοποννήσου και πόλεων της Κεντρικής Μακεδονίας από το επιχειρηματικό σχέδιο της ΔΕΔΑ.

Στην ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, δηλώνεται ρητά -όσον αφορά τη Μεγαλόπολη- ότι το υπουργείο «στηρίζει την ανάπτυξη δικτύου φυσικού αερίου και στον λιγνιτικό δήμο της Μεγαλόπολης, ο οποίος δεν είχε ενταχθεί στον σχεδιασμό της ΔΕΔΑ. Οσον αφορά στην παροχή θερμότητας στο υφιστάμενο δίκτυο τηλεθέρμανσης κατά το μεταβατικό διάστημα (μέχρι την λειτουργία του δικτύου φυσικού αερίου), θα εξασφαλιστεί η αδιάλειπτη τροφοδοσία του δικτύου και η ομαλή μετάβαση στο φυσικό αέριο χωρίς καμία επιβάρυνση των καταναλωτών».

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΝ

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας  αναφέρονται τα εξής:

Αναφορικά με τις πληροφορίες που φέρουν την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να προκρίνει κατά την έγκριση του νέου πενταετούς προγράμματος 2020-2024 της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) την απένταξη των πόλεων της Τρίπολης, της Κορίνθου, του Άργους, του Ναυπλίου, της Καλαμάτας, της Σπάρτης, της Βέροιας και των Γιαννιτσών από το επιχειρηματικό της πλάνο, επισημαίνονται τα εξής:

Σύμφωνα με νόμο που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση, προβλέπεται ότι στις άδειες διαχείρισης και διανομής φυσικού αερίου, που έχει χορηγήσει η ΡΑΕ στη ΔΕΔΑ, η τελευταία παύει να αποτελεί φορέα υλοποίησης στην περίπτωση που εντός 18 μηνών δεν υλοποιηθούν τα έργα σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα.

Σε περίπτωση που παρατηρούνται καθυστερήσεις, ο Κανονισμός Αδειών της ΡΑΕ δίνει τη δυνατότητα σε άλλες ενδιαφερόμενες εταιρίες που πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις καταθέσουν αίτηση στο Ρυθμιστή για να αναπτύξουν δίκτυα διανομής φυσικού αερίου.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για ανάπτυξη δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε όλες της Περιφέρειες της χώρας –συμπεριλαμβανομένης ασφαλώς και της Πελοποννήσου-, όπου το επιθυμούν οι τοπικές κοινωνίες. Υπάρχει βούληση να δημιουργηθούν τα δίκτυα το ταχύτερο δυνατό, είτε από τη ΔΕΔΑ –που βρίσκεται σε τροχιά ιδιωτικοποίησης ως εταιρεία του ομίλου της ΔΕΠΑ Υποδομών ΑΕ-, είτε από άλλες ιδιωτικές εταιρείες.

Το ΥΠΕΝ στηρίζει τη ΔΕΔΑ στις όποιες ενέργειές της αναφορικά με την απόφαση της ΡΑΕ. Παράλληλα, καλεί τις Περιφέρειες να προωθήσουν άμεσα και αποτελεσματικά όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω καθυστερήσεις στη δημοπράτηση των έργων.

Η ΔΕΔΑ, μετά την επικαιροποίηση του επενδυτικού της προγράμματος, προχωρά δυναμικά σε πόλεις της Ανατολικής και Κεντρικής Μακεδονίας, της Θράκης, της Στερεάς Ελλάδας αλλά και της Δυτικής Μακεδονίας. Στη Δυτική Μακεδονία, ο σχεδιασμός έχει λάβει υπόψη τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η απολιγνιτοποίηση, ώστε και οι τηλεθερμάνσεις να συνεχίσουν να λειτουργούν –με το φυσικό αέριο ως καύσιμο- αλλά και δίκτυο να αναπτυχθεί σε πόλεις όπως η Φλώρινα.

Το ΥΠΕΝ στηρίζει την ανάπτυξη δικτύου φυσικού αερίου και στον λιγνιτικό δήμο της Μεγαλόπολης, ο οποίος δεν είχε ενταχθεί στον σχεδιασμό της ΔΕΔΑ. Όσον αφορά στην παροχή θερμότητας στο υφιστάμενο δίκτυο τηλεθέρμανσης κατά το μεταβατικό διάστημα (μέχρι την λειτουργία του δικτύου φυσικού αερίου), θα εξασφαλιστεί η αδιάλειπτη τροφοδοσία του δικτύου και η ομαλή μετάβαση στο φυσικό αέριο χωρίς καμία επιβάρυνση των καταναλωτών.

Επισημαίνεται τέλος ότι ο σχεδιασμός για τα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου υπό το πρίσμα της απολιγνιτοποίησης και του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα πρέπει ασφαλώς να ευθυγραμμίζεται και με τον αντίστοιχο σχεδιασμό για το δίκτυο μεταφοράς. Στο πλαίσιο αυτό, το νέο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ ανταποκρίνεται στις νέες ανάγκες του ΕΣΕΚ και επιταχύνει τα έργα που φέρνουν το φυσικό αέριο στη Δυτική Μακεδονία.

Η ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

http://www.ypeka.gr/el-gr/Υπουργείο/Γραφείο-Τύπου/Δελτία-Τύπου/ID/429/—-2020-2024

Πρόταση 13 ώριμων έργων προϋπολογισμού 40 εκ. ευρώ για την περιοχή της Μεγαλόπολης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου στο πλαίσιο του ΣΔΑΜ

Μεγαλόπολη

Συνολικού προϋπολογισμού 39.852.000 ευρώ είναι τα ώριμα μελετητικά έργα τα οποία η Περιφέρεια Πελοποννήσου προτείνει να υλοποιηθούν στην περιοχή της Μεγαλόπολης, στο πλαίσιο του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) στη μεταλιγνιτική εποχή.

Ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, στην επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκο  με την οποία συνοδεύει τον κατάλογο των 13 προτεινόμενων έργων που έχουν τη δυνατότητα να υλοποιηθούν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, επισημαίνει μεταξύ άλλων:

«Είναι προφανές ότι συμφωνούμε μαζί σας,ότι χρειάζονται άμεσα ενέργειες με χρηματοδότηση συγκεκριμένων έργων υποδομής,που θα αποδεικνύουν τη βούληση της πολιτείας για στοχευμένες παρεμβάσεις,στην κατεύθυνση συγκρότησης του πληθυσμού,της ανάπτυξης και της ποιότητας ζωής».

Σημειώνεται ότι η υπόδειξη έργων με δυνατότητα υλοποίησης μέσα στα επόμενα δύο χρόνια είχε ζητηθεί από την πολιτεία κατά την πρόσφατη συνεδρίαση  της Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΔΑΜ, της οποίας μέλος είναι ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Την επιστολή του περιφερειάρχη και τον κατάλογο των έργων μπορείτε να δείτε εδώ:

Επιστολή

Αμετάβλητος ο αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Δεν αναφέρθηκε κανένα κρούσμα κορονοϊού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ούτε και χθες Τετάρτη 6 Μαΐου με τον συνολικό αριθμό προσβληθέντων να παραμένει 183 άτομα. Δέκα άτομα νοσηλεύονται σε δημόσια νοσοκομεία, ενώ 7 έχουν λάβει εξιτήριο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Γενική Διεύθυνση Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, καταγράφεται η εξής κατάσταση:

“Δεν αναφέρονται νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Κατόπιν τούτου το σύνολο των προσβληθέντων από τον νέο κορονοϊό, παραμένει  στην Περιφέρεια μας εκατόν ογδόντα τρία (183)  και αναλυτικότερα:

ΠΕ Αργολίδας: πέντε (5)*  και εκατόν πενήντα εννέα (159) δομής φιλοξενίας στο Δήμο Ερμιονίδας: εκατόν εξήντα τέσσερα (164)   αφαιρέθηκαν από την επίσημη επικαιροποιημένη  αναφορά του ΕΟΔΥ πρόσθετα δύο (2)*

ΠΕ Αρκαδίας: τρία (3)

ΠΕ Κορινθίας: πέντε (5)

ΠΕ Λακωνίας: ένα (1)

ΠΕ Μεσσηνίας: δέκα (10)**   αφαιρέθηκε από την επίσημη επικαιροποιημένη  αναφορά του ΕΟΔΥ πρόσθετο ένα (1)**

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι εκατό άνδρες (100)  και ογδόντα τρία γυναίκες (83).

Εκ των αναφερόμενων κρουσμάτων επτά (7) έχουν λάβει εξιτήριο μετά από νοσηλεία και δέκα (10), εκ των οποίων δύο (2) σε παιδιατρικά νοσοκομεία για προληπτικούς λόγους, νοσηλεύονται έως σήμερα σε δημόσια νοσοκομεία. Ενας εκ των νοσηλευομένων εξήλθε από τη ΜΕΘ. Τα υπόλοιπα κρούσματα είναι προς το παρόν υπό παρακολούθηση (ανάλογα με την ημερομηνία έκθεσης) λαμβάνοντας συγκεκριμένες οδηγίες. Ενας συμπολίτης μας έχασε τη ζωή του.

Σημειώνεται εκ νέου ότι τα ανωτέρω στοιχεία είναι τα επίσημα στοιχεία που περιέρχονται στην Υπηρεσία μας από τη ΓΓΠΠ και τον ΕΟΔΥ και επικαιροποιούνται σε καθημερινή βάση. Περαιτέρω βρίσκονται σε εξέλιξη εργαστηριακού ελέγχου περιστατικά πιθανά ή ύποπτα λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό. Σημειώνεται επίσης ότι πλήθος δειγμάτων έως σήμερα, ατόμων προερχομένων εκ του Δήμου Ερμιονίδας, από δυνητικές επαφές των ατόμων που βρέθηκαν θετικοί στον ιό, ελέγχθηκαν και βρέθηκαν αρνητικά”.

Την ανακοίνωση υπογράφει ο Βασίλειος Αθ. Διαμαντόπουλος, Ιατρός Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ, Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Πελοποννήσου, Συντονιστής διερεύνησης επαφών κρούσματος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Πελοποννήσου μπορείτε να την δείτε εδώ:

Ανακοίνωση 06-05-2020

Π. Νίκας για φυσικό αέριο, «η Περιφέρεια δεν συζητεί καν το ενδεχόμενο των χρόνιων καθυστερήσεων στην εγκατάστασή του»

Φυσικό αέριο

«Η περιφερειακή αρχή θεωρεί το φυσικό αέριο ως βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και δεν συζητεί καν το ενδεχόμενο των χρόνιων καθυστερήσεων στην εγκατάστασή του».

Στο σχόλιο αυτό προέβη ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η ΡΑΕ εξαίρεσε την Περιφέρεια Πελοποννήσου από το 5ετές πρόγραμμα (2020 – 2024) ανάπτυξης του δικτύου της ΔΕΔΑ (Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου).

Οπως γίνεται γνωστό, εξ άλλου, ο Π. Νίκας -ο οποίος είχε σήμερα, Τετάρτη 6 Μαΐου, επικοινωνία για το θέμα αυτό με τον υφυπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Γεράσιμο Θωμά- μεταβαίνει μεθαύριο Παρασκευή 8 Μαΐου στην Αθήνα, προκειμένου να συζητήσει το θέμα που ανέκυψε με τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΔΑ Βασίλη Κοτρώνη και Μάριο Τσάκα αντίστοιχα, ενδεχομένως και με τους ομολόγους τους της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας).

“ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΚΥΨΕ”

“Θεωρώ απαράδεκτο αυτό που έχει προκύψει” σημείωσε ο περιφερειάρχης, υπενθυμίζοντας ότι από την αρχή της θητείας του προέβη στην δέσμευση του ποσού των 20.000.000 ευρώ (ΕΣΠΑ / ΠΕΠ) για τη χρηματοδότηση δικτύων φυσικού αερίου στις πόλεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Τόνισε επιπλέον ότι έχει πραγματοποιήσει επανειλημμένες συσκέψεις με τη ΔΕΔΑ προς την κατεύθυνση αυτή.

Η ΚΙΝΗΣΗ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΠΡΙΝ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ

“Ως περιφερειακή αρχή κινηθήκαμε όσο πιο έγκαιρα γινόταν για να δεσμεύσουμε τις απαραίτητες πιστώσεις. Ομως αυτή η δέσμευση έπρεπε να είχε γίνει τουλάχιστον δύο χρόνια” σημείωσε ο Π. Νίκας, για να καταλήξει:

“Δυστυχώς, παρά τη δέσμευση εκ μέρους μας της πίστωσης, μετά από 8 μήνες δεν έχει προχωρήσει κάτι. Και το ζήτημα δεν είναι αν θα έλθει τελικά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου το φυσικό αέριο, για οικιακή χρήση. Θα έλθει, γιατί αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα. Το ζήτημα, όπως φαίνεται, είναι η κατασκευή και η διαχείριση του δικτύου”.

Τηλεδιάσκεψη του περιφερειάρχη Π. Νίκα με τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη

Η σταδιακή επαναλειτουργία των αθλητικών χώρων αποτέλεσε αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης με τον υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, στην οποία συμμετείχε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, από κοινού με άλλους περιφερειάρχες και δημάρχους.

Στην σύσκεψη, η οποία έγινε σήμερα Τετάρτη 6 Μαΐου και στην οποία μετείχε και ο αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού Γιάννης Μαντζούνης, ο υπουργός έθεσε τα στάδια μέσα από τα οποία θα αρχίσουν να λειτουργούν ξανά οι αθλητικοί χώροι.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι η Περιφέρεια είναι στη διάθεση και των 26 δημάρχων και δήμων, παρατήρησε πάντως ότι “θα χρειαστεί πολύ μεγάλη προσπάθεια για την εφαρμογή των μέτρων και τον έλεγχο που απαιτείται να υπάρχει”, ενώ τόνισε και “την αναγκαιότητα ανακατασκευής και ανασυγκρότησης των χώρων υγιεινής των σταδίων”.

Πέντε ανοιχτές προσκλήσεις του ΠΕΠ Πελοποννήσου αναμένουν προτάσεις δήμων και νομικών προσώπων

Περιφερειακό Επιχειρισιακό Πρόγραμμα Πελοποννήσου

Την έγκαιρη υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο πέντε ανοιχτών προσκλήσεων του ΕΣΠΑ / ΠΕΠ επισημαίνει ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας με επιστολή του προς τους δημάρχους της Περιφέρειας.

Οι προσκλήσεις στις οποίες αναφέρεται ο περιφερειάρχης είναι οι εξής:

  1. Αναβάθμιση των Υποδομών Πρωτοβάθμιας / Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με ημερομηνία λήξης υποβολής πρότασης χρηματοδότησης την 30/06/2020.
  2. Εργα Ορθολογικής και Αποδοτικής Διαχείρισης Πόσιμου Νερού, με ημερομηνία λήξης υποβολής πρότασης χρηματοδότησης την 26/06/2020.
  3. Υποδομές εγγείων βελτιώσεων, στο πλαίσιο της Δράσης 4.3.1 του ΠΑΑ 2014 – 2020, με ημερομηνία λήξης υποβολής πρότασης χρηματοδότησης την 30/07/2020.
  4. Στέγες υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ), με ημερομηνία λήξης υποβολής πρότασης χρηματοδότησης την 27/07/2020.
  5. Δράσεις για την αύξηση της απασχολησιμότητας, την προώθηση στην απασχόληση και γενικότερα την ενσωμάτωση στο κοινωνικό και εργασιακό περιβάλλον ρομά, με ημερομηνία λήξης υποβολής πρότασης χρηματοδότησης την 31/07/2020.

Ο περιφερειάρχης σημειώνει ότι για όλες τις πιο πάνω προσκλήσεις -το περιεχόμενο, τα παραρτήματα και τα συνημμένα σε αυτές έγγραφα- οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν από τις ιστοσελίδες www.ppel.gov.gr και www.evdpelop.gr .

Την επιστολή του περιφερειάρχη μπορείτε να δείτε εδώ:

Επιστολή

Μοιραστείτε το άρθρο …

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ