Εκκλησίες του Αγίου Ιωάννη – Άγιος Νικόλαος

0

Του συνεργάτη μας,Γιάννη Δ.Κουρμπέλη

Ο ναός του Αγίου Νικολάου ήταν μια εκκλησία η οποία βρισκόταν στην θέση Κουφόβουνο. Ο ναός αυτός αποτέλεσε μετόχι της Μονής Λουκούς και καταστράφηκε ολοσχερώς το 1826.

 Ιστορία

Το αρχοντικό του Λεωνίδα Ζαφείρη στην θέση Κουφόβουνο. Σε αυτή την τοποθεσία (κήπος Σακελλαρίου) υπήρχε ο ναός του Αγίου Νικολάου.

Ο ναός του Αγίου Νικολάου χτίστηκε σε μια άγνωστη εποχή και αποτελούσε μετόχι της Μονής Λουκούς. Σύμφωνα με την παράδοση, τα αρχοντικά του Σακελλαρίου (νυν Γεωργίου Σακελλαρίου) και του Τσάκωνα (νυν Χαρμπαλή, Κουτούζου, Δικαίου και Κανατά) ήταν πύργοι του μετοχιού αυτού. Ο Άγιος Νικόλαος, μαζί με τους πύργους του βρισκόταν στην μητροπολιτική περιοχή του χωριού, επομένως φαίνεται να είχε μεγάλη σημασία στην ζωή των Αγιαννιτών. Παρόλα αυτά δεν αναφέρεται στην εκκλησιαστική απογραφή των Ενετών του 1699, αν και φαίνεται ότι υπήρχε τότε, αλλά σύμφωνα με τον ιστοριοδίφη Νικόλαο Ι. Φλούδα η εκκλησία αναφέρεται και σε έγγραφο, χωρίς να μας δίνει περαιτέρω πληροφορίες γι’ αυτό.

Η τοποθεσία όπου βρισκόταν ο ναός (κήπος Σακελλαρίου).

Ο ναός προφανώς καταστράφηκε το 1826 από τις ορδές του Ιμπραήμ πασά. Με το πέρασμα των χρόνων ο ναός δεν ανακαινίστηκε και κατέπεσε, σε αντίθεση με τους πύργους του οι οποίοι ανακαινίστηκαν και άλλαξαν ιδιοκτήτες.

Περιγραφή

Το αρχοντικό της οικογένειας Σακελλαρίου, στον κήπο του οποίου υπήρχε ο ναός.

Από τον ναό δεν μας διασώθηκε κάποια φωτογραφία ή καλλιτεχνική απεικόνιση, επομένως δεν γνωρίζουμε την ακριβή εμφάνισή του. Ο ναός, όπως προαναφέραμε, βρισκόταν στην θέση Κουφόβουνο στον μεγάλο κήπο ανάμεσα στα αρχοντικά του Ζαφείρη, του Σακελλαρίου και του Τσάκωνα. Από τον ναό σώζονται σήμερα σωροί από πέτρες. Τα αρχοντικά του Σακελλαρίου και του Τσάκωνα αποτελούσαν πύργους του μετοχιού. Αξιομνημόνευτο γεγονός είναι ότι πάνω από την είσοδο του Σακελλαρέϊκου σπιτιού είναι ένας πέτρινος εντοιχισμένος σταυρός, χαρακτηριστικό των πύργων των μετοχιών της εποχής εκείνης. Παρόμοια θρησκευτικά σύμβολα υπάρχουν και στο εσωτερικό του πύργου του Τσάκωνα.

Ο πέτρινος εντοιχισμένος σταυρός στην είσοδο του πύργου του Σακελλαρίου

Η είσοδος του υπογείου του πύργου του Σακελλαρίου. Στα αγκωνάρια της εισόδου είναι εμφανή τα χαράγματα σταυρών (δεξιά και αριστερά).

Ο πύργος του Τσάκωνα στο Κουφόβουνο.

Πηγές

  • Νικολάου Ι. Φλούδα – Θυρεατικά, τόμος Γ’, Αθήνα 1983
  • Μαρτυρίες Ευστρατίου Ι. Δαλιάνη και Ιωάννη Γ. Χαρμπαλή

 

Ιωάννης Δ. Κουρμπέλης

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ