Επιχειρηματικό – Οικονομικό Δελτίο Επιμελητηρίου Αρκαδίας

0

ΤΑ SELF TESTS ΣΕ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ
Από τις 19 Απριλίου 2021, επεκτείνεται η χρήση των selftests σε μία σειρά δραστηριοτήτων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Αναλυτικότερα, ο «οδικός χάρτης» για τα υποχρεωτικά self-tests εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, αρχής γενομένης από σήμερα, περιγράφεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας. Tα self-tests είναι υποχρεωτικά για τους εργαζόμενους, προκειμένου να παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία σε εργοδότες με επιχειρηματικές δραστηριότητες στους ακόλουθους κλάδους: Λιανεμπόριο, (συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων και ποτών), Εστίαση, Χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, Μεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες, αεροπορικές), Υπηρεσίες καθαρισμού, Κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων.

ΤΗΝ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΜΙΣΘΩΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Την απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής μισθωμάτων από επαγγελματίες και τον Απρίλιο, τη δυνατότητα άρσης ακινησίας οχημάτων και το 2021, την αναπροσαρμογή των εκπομπών CO2 για τον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας, την παραχώρηση ακινήτων του ΥπΟικ στις Περιφέρειες, την αντιμετώπιση της υπόθεσης αποζημίωσης εργαζομένων επιχειρήσεων σε ειδική διαχείριση, αλλά και την αναστολή κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης λόγω θεομηνιών, προβλέπει – μεταξύ άλλων – τροπολογία, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο με τίτλο “Κρατική αρωγή προς επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς για θεομηνίες, επείγουσες ρυθμίσεις για τη στήριξη της οικονομίας συμπληρωματικός κρατικός προϋπολογισμός και συνταξιοδοτική ρύθμιση”. Το νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί προς συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Τετάρτη, 21/04/2021.

ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΣΤΟ Ε9 ΓΙΑ «ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΗ» ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΜΕ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 στο σύστημα TAXISnet είτε για να δηλώσουν τυχόν αλλαγές που επήλθαν στην ακίνητη περιουσία τους κατά τη διάρκεια του 2020 ή προηγούμενων ετών ή ακόμη και κατά τις πρώτες 77 μέρες του 2021 είτε απλώς για να διορθώσουν τα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων τους, καθώς επίσης και τα στοιχεία για τα ποσοστά συνιδιοκτησίας και τα είδη των εμπραγμάτων δικαιωμάτων τους, ώστε, σε κάθε περίπτωση, να είναι πλήρως «ευθυγραμμισμένα» με τις αντίστοιχες δηλώσεις στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Για τη δήλωση μεταβολών που επήλθαν στην ακίνητη περιουσία κατά τη διάρκεια του 2020 η προθεσμία υποβολής δήλωσης Ε9 λήγει στις 31/5/2021. Μετά την ημερομηνία αυτή, κάθε δήλωση Ε9 που θα υποβάλλεται για τον σκοπό αυτό θα θεωρείται εκπρόθεσμη.
 
ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΜΗΝΑ
Τη δυνατότητα άρσης της ακινησίας Ι.Χ. με πληρωμή αναλογικά των τελών κυκλοφορίας του έτους δίνει το υπουργείο Οικονομικών με σχετική τροπολογία. Όπως ορίζεται: Κατ’ εξαίρεση, δίνεται εναλλακτικά η δυνατότητα άρσης της ακινησίας οχήματος αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας ιδιωτικής χρήσης, άπαξ, εντός του έτους 2021, με αναλογική καταβολή των δωδεκατημορίων των ετήσιων τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στους μήνες άρσης ακινησίας του οχήματος. Διάστημα άρσης ακινησίας μικρότερο του μηνός λογίζεται για τους σκοπούς του παρόντος, ως ολόκληρος μήνας και καταβάλλεται για αυτό ποσό ίσο με ένα δωδεκατημόριο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.
 
ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΩΣ 31/12/21 ΤΩΝ ΒΕΒΑΙΩΜΕΝΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΠΟΥ ΤΕΛΟΥΝ ΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΜΕΧΡΙ 30/4/21
Παρατείνεται, μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2021 η καταβολή των βεβαιωμένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλών, οι οποίες τελούν σε αναστολή είσπραξης μέχρι 30-4-2021. Την σχετική απόφαση υπέγραψε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος. Η παράταση αναστολής, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, κρίνεται επιβεβλημένη λόγω των συνθηκών που επικρατούν, στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας.
    
ΥΠ.ΟΙΚ: ΜΕΤΡΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Εξαιρούνται από την υποχρέωση να συγκεντρώσουν με e-αποδείξεις το όριο του 30% του εισοδήματος τους όλοι οι πληττόμενοι από την πανδημία και οι φορολογούμενοι άνω των 60 ετών, καθώς για όλους αυτούς καταργείται για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις το πέναλτι 22% εάν δεν συμπληρώσουν το συγκεκριμένο όριο. Επίσης, για όλους τους πληττόμενους καταργούνται για φέτος και τα τεκμήρια διαβίωσης.  Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, στα μέτρα αυτά θα περιλαμβάνεται ακόμη η μείωση στο μισό του πέναλτι 22% για όλους τους φορολογούμενους που θα έχουν συγκεντρώσει με e-αποδείξεις τουλάχιστον το 20% του εισοδήματος τους και θα υπολείπονται από το 30% που προβλέπει ο νόμος.  Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι ο φόρος εισοδήματος θα πληρωθεί φέτος σε 8 μηνιαίες δόσεις με δυνατότητα καταβολής των δύο πρώτων δόσεων έως 27 Αυγούστου ενώ αυξάνεται στο 3% από 2% το ποσοστό της έκπτωσης για όσους εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο έως τις 30 Ιουλίου. Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις από τον Σεπτέμβριο.
 
Σας ενημερώνουμε ότι στις 30 Απριλίου, δεν θα εκδοθεί το Οικονομικό – Επιχειρηματικό Δελτίο του Επιμελητηρίου Αρκαδίας.

Ο Πρόεδρος Γιάννης Τρουπής και το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Αρκαδίας σας εύχονται ολόψυχα Καλό Πάσχα, με Υγεία, Αγάπη, Δύναμη, Αισιοδοξία και πολλή Υπομονή.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ