Παπαηλιού : Τοποθέτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επι του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης 5.11

0

                 

        Γιώργος Παπαηλιού :

Η εκ μέρους του πρωθυπουργού ακύρωση της συζήτησης στη Βουλή  συνιστά άτακτη φυγή του, ούτως ή άλλως, κρυπτόμενου πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος εμφανίζεται μόνον στο προστατευμένο περιβάλλον των συστημικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και  άρνηση-αδυναμία του να αντιπαρατεθεί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα

Η πολιτική της ΝΔ που συνίσταται στο «όλα για τις Τράπεζες»

Στο νέο «κλείσιμο» της οικονομίας και της κοινωνίας αποτυπώνεται η πλήρης αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής.

Ενώ σε πολλές χώρες της ΕΕ αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί λόγω της πανδημίας, στη χώρα μας, λόγω της πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, διευκολύνονται και επιταχύνονται

Παραβιάζονται οι αρχές της διάκρισης των εξουσιών-λειτουργιών, της δίκαιης δίκης, της αναλογικότητας και  της ισότητας

Αναδεικνύεται η διαπλοκή στη σχέση της κυβέρνησης της ΝΔ  και των ιδιοκτητών των μέσων μαζικής ενημέρωσης ή μάλλον παραπλάνησης

Με τη ρύθμιση-δώρο, τα δάνεια «με αέρα» προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα «δανεικά και αγύριστα» της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τις ρυθμίσεις-διαγραφές οφειλών «μεγάλων και ισχυρών» από τις Τράπεζες και τη «λίστα Πέτσα» συμπληρώνονται !!! οι ευνοϊκές-προνομιακές ρυθμίσεις για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που έχουν θεσπιστεί από την κυβέρνηση της ΝΔ, ώστε να ασκούν με το γνωστό μονοφωνικό τρόπο την «αποστολή» τους !!!

Το φωτογραφικό και σκανδαλώδες συνίσταται στο χρόνο που η κατάργηση της Εισαγγελίας Διαφθοράς νομοθετείται, όταν υποθέσεις, όπως η Νοβάρτις, έχουν ανατεθεί, προωθηθεί και ολοκληρώνονται από μία Εισαγγελέα που «ενοχλεί»

Η ΝΔ, όταν ενοχλείται από κάποιον δικαστικό λειτουργό καταργεί τη θέση του και συνεπώς του αφαιρεί φακέλους που «καίνε» και «ακουμπάνε» πολιτικά πρόσωπα και άλλους μεγαλοσχήμονες

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Παπαηλιού, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για την «επιτάχυνση της εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων του ν. 3869/2010 …», είπε, μεταξύ των άλλων, τα εξής :

Είναι απολύτως ανακριβής η επιχειρηματολογία ή μάλλον η συνθηματολογία του Υπουργού Δικαιοσύνης και άλλων ομιλητών-βουλευτών της ΝΔ  περί λαϊκισμού και περί δήθεν αποδοχής ή προβολής αιτημάτων εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στη λογική «όλα για όλους».

Αυτό προκύπτει από τον τρόπο αντιπολίτευσης που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, τις συγκεκριμένες προτάσεις που έχει καταθέσει για όλους τους τομείς του δημόσιου βίου και όλα τα θέματα. Προκύπτει όμως και από την άρνηση-αδυναμία του πρωθυπουργού να αντιπαρατεθεί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα. Σε αυτό το πλαίσιο ακύρωσε τη συζήτηση επί ερώτησης του Αλέξη Τσίπρα που επρόκειτο να συζητηθεί στη Βουλή αύριο. Η ακύρωση συνιστά άτακτη φυγή του, ούτως ή άλλως, κρυπτόμενου πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος εμφανίζεται μόνον στο προστατευμένο περιβάλλον των συστημικών μέσων μαζικής ενημέρωσης.     

Στον αντίποδα της υπεύθυνης πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, η πολιτική της ΝΔ που συνίσταται στο «όλα για τις Τράπεζες».

Σε αυτή τη λογική κινείται και το υπό κρίση  νομοσχέδιο, το οποίο αποτελεί συνέχεια του  νέου Πτωχευτικού Κώδικα, με τον οποίο καταργείται κάθε θεσμικό-νομοθετικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών. Για άλλη μία φορά, η νομοθέτηση της ΝΔ γίνεται προς το συμφέρον των Τραπεζών και όχι των πολιτών, αφήνοντας απροστάτευτους  ακόμη και τους πιο ευάλωτους. Και μάλιστα αυτό γίνεται εν μέσω πανδημίας, με το εθνικό σύστημα υγείας να δοκιμάζεται ή μάλλον να έχει φθάσει στα όριά του, αφού δεν υπήρξαν  κινήσεις θωράκισής του, με επιχειρήσεις να κλείνουν υποχρεωτικά και χωρίς ουσιαστικά μέτρα στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, των εργαζομένων, των αγροτών και κτηνοτρόφων που βρίσκονται, όλοι αυτοί, «στον αέρα».

Ήδη ανακοινώθηκε το νέο «κλείσιμο» της οικονομίας και της κοινωνίας, στο οποίο αποτυπώνεται η πλήρης αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής.

Εισάγεται προς ψήφιση  άλλο ένα νομοθετικό «έκτρωμα»,  τα αποτελέσματα του οποίου θα βιώσει η ελληνική οικονομία και κοινωνία. ‘Ετσι, ενώ σε πολλές χώρες της ΕΕ αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί λόγω της πανδημίας, στη χώρα μας, λόγω της πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, διευκολύνονται και επιταχύνονται.

Ο πολίτης χάνει το δικαίωμα στην προστασία της κατοικίας του και μάλιστα ο πολίτης που βρίσκεται σε πραγματική αδυναμία αποπληρωμής του δανείου του.

Σε αυτό το πλαίσιο, επιχειρείται μία βίαιη και αντισυνταγματική παρέμβαση στο νόμο 3869/2010 (Κατσέλη) με επαναπροσδιορισμό δικασίμων.

Ο νομοθέτης παρεμβαίνει και  αποσύρει υποθέσεις που εκκρεμούν προς εκδίκαση σε συγκεκριμένες δικασίμους (που έχουν ήδη προσδιοριστεί).Αυτή η παρέμβαση γίνεται επιλεκτικά στο πεδίο ενός και μόνον είδους και μιάς κατηγορίας υποθέσεων, οι οποίες επιλέγονται από το νομοθέτη και όχι από το δικαστή.

Επιπλέον ολόκληρο το διαδικαστικό και οικονομικό βάρος της μεταφοράς μετακυλίεται στο δανειολήπτη, ο οποίος πρέπει να προσκομίσει όλα τα αποδεικτικά στοιχεία και τα απαραίτητα έγγραφα που αφορούν το δάνειό του εντός  ασφυκτικών προθεσμιών. Στοιχεία πουδιαθέτουν οι ΔΟΥ, οι  τράπεζες και  θα μπορούσαν να προσκομιστούν από αυτές ή είναι αδύνατον να συλλεγούν,είτε λόγω παρέλευσης πολλών ετών από την έκδοσή τους, είτε διότι οι τράπεζες έχουν μεταβιβάσει τα χαρτοφυλάκια με τα δάνεια που υπάγονται στο νόμο Κατσέλη σε funds.

Μάλιστα, με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, σε περίπτωση μη προσδιορισμού της συζήτησης εντός της προβλεπόμενης αυστηρής προθεσμίας, η ήδη ασκηθείσα  αίτηση απορρίπτεται ως απαράδεκτη !!! Αυτό(η μη έγκαιρη ή σύννομη επικαιροποίηση της εκκρεμούς αίτησης) σημαίνει απώλεια της δικαστικής  προστασίας του πολίτη.Η ΝΔ αυτό θέλει, αυτό επιδιώκει και αυτό προωθεί, νομοθετώντας το.

Οι σχετικές υποθέσεις δεν εκδικάζονται κατά την εκουσία   δικαιοδοσία, καταργείται η προφορικότητα της διαδικασίας και πλέον οι αποφάσεις θα εκδίδονται μόνον βάσει εγγράφων στοιχείων.

Με αυτό τον τρόπο μετατρέπεται η δικαστική προστασία που δικαιούται ο δανειολήπτης και αφορά στην επιβίωσή του σε μία αποστειρωμένη απρόσωπη διαδικασία.

Επιπλέον,μειώνεται η προθεσμία της έφεσης, μέχρι σημείου που δεν θα υφίσταται δυνατότητα  να ασκηθεί. 

Παραβιάζονται έτσι οι αρχές της διάκρισης των εξουσιών-λειτουργιών, της δίκαιης δίκης, της αναλογικότητας και  της ισότητας.

Εν κατακλείδι, η επιτάχυνση που πρωθεί η κυβέρνηση με το  νομοσχέδιο αποσκοπεί αποκλειστικά στον περιορισμό του αριθμού των δικαιουμένων δικαστική  προστασία. Έτσι μένει ακάλυπτη η πρώτη κατοικία !!!

Η επίκληση του επιχειρήματος περί της εύλογης διάρκειας της δίκης και της επιτάχυνσης απόδοσης δικαιοσύνης είναι υποκριτική, αφού οι θεσπιζόμενες οιονεί  δικονομικές διατάξεις παράγουν ουσιαστικά αποτελέσματα και πάντως αυτές εφαρμόζονται σε μία συγκεκριμένη κατηγορία υποθέσεων. 

Όσον αφορά σε άλλες προβλέψεις του νομοσχεδίου, ενδεικτικά :

Η άρση της κατάσχεσης μετά την πάροδο 18μήνου για τις επιχειρήσεις του τύπου και μόνον, όχι για άλλες επιχειρήσεις !!!  συνιστά φωτογραφική διάταξη. Είναι προφανές, γιατί επιλέγονται αυτές οι επιχειρήσεις και όχι και άλλες.

Εν προκειμένω αναδεικνύεται η διαπλοκή στη σχέση της κυβέρνησης της ΝΔ  και των ιδιοκτητών των μέσων μαζικής ενημέρωσης ή μάλλον παραπλάνησης.

Με αυτή τη ρύθμιση-δώρο,τα δάνεια «με αέρα» προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα «δανεικά και αγύριστα» της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τις ρυθμίσεις-διαγραφές οφειλών «μεγάλων και ισχυρών» από τις Τράπεζες και τη «λίστα Πέτσα» συμπληρώνονται !!! οι ευνοϊκές-προνομιακές ρυθμίσεις για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που έχουν θεσπιστεί από την κυβέρνηση της ΝΔ, ώστε να ασκούν με το γνωστό μονοφωνικό τρόπο την «αποστολή» τους !!!

Φωτογραφική και συνακόλουθα σκανδαλώδης είναι  η διάταξη που καταργεί την Εισαγγελία Διαφθοράς μεταφέροντας τις αρμοδιότητες καταπολέμησης του οικονομικού εγκλήματος στην Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος σε νέο τμήμα στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών. Το φωτογραφικό και σκανδαλώδες συνίσταται στο χρόνο που αυτό νομοθετείται, όταν υποθέσεις, όπως η Νοβάρτις, έχουν ανατεθεί, προωθηθεί και ολοκληρώνονται από μία Εισαγγελέα που «ενοχλεί». Η ρύθμιση είναι αντισυνταγματική, αφού μάλιστα  δεν προβλέπεται  μεταβατική διάταξη συνέχισης της έρευνας από την εισαγγελέα διαφθοράς μέχρι το πέρας της-την ολοκλήρωση της.

Είναι πρακτική της ΝΔ, όταν ενοχλείται από κάποιον δικαστικό λειτουργό να καταργεί τη θέση του και συνεπώς να του αφαιρεί φακέλους που «καίνε» και «ακουμπάνε» πολιτικά πρόσωπα και άλλους μεγαλοσχήμονες, όπως έγινε και  το έτος 2013  με τους οικονομικούς εισαγγελείς που ερευνούσαν τις υποθέσεις Σήμενς και λίστας Λαγκάρντ.

Άλλο ένα πλήγμα στην αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος από τη ΝΔ.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ