Παρέμβαση Επιμελητηρίου Αρκαδίας «Όχι άλλες υποχρεώσεις στην πλάτη των εργοδοτών»

0

Παρέμβαση Επιμελητηρίου Αρκαδίας  

«Όχι άλλες υποχρεώσεις στην πλάτη των εργοδοτών»

Την άρση του μέτρου σχετικά με τη συμπλήρωση υπεύθυνης δήλωσης των εργοδοτών για τα rapid tests των ανεμβολίαστων εργαζομένων ζητά σε επιστολή του το Επιμελητήριο Αρκαδίας προς τους Υπουργούς Υγείας κ. Θάνο Πλεύρη και Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

Η επιστολή αναφέρει:

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Με αφορμή τη νέα ΚΥΑ Δ1α/Γ.Π.οικ. 64232/2021 (ΦΕΚ 4766/Β/16-10-2021)  που αφορά στη συμπλήρωση υπεύθυνης δήλωσης των εργοδοτών για τα rapid tests των ανεμβολίαστων εργαζομένων, το Επιμελητήριο Αρκαδίας, ως εκπρόσωπος των επιχειρήσεων εστίασης, αλλά και των λογιστών, σας μεταφέρει την απόγνωση και την έντονη διαμαρτυρία τους για το νέο αυτό μέτρο. Αφορμή για την επιστολή αυτή υπήρξε η επιστολή διαμαρτυρίας του Συλλόγου Καφε-Εστιατόρων Αρκαδίας και η εν συνεχεία διαβούλευση του Επιμελητηρίου Αρκαδίας με τον Σύλλογο Καφε-Εστιατόρων και με τον Σύλλογο Φοροτεχνικών Αρκαδίας.

Το μέτρο αυτό επιβαρύνει με περισσότερες ακόμα υποχρεώσεις τους εργοδότες των επιχειρήσεων εστίασης που ήδη καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να τηρούν τα εφαρμοζόμενα πρωτόκολλα, αλλά  και τους λογιστές, στους οποίους στρέφονται οι επιχειρήσεις εστίασης για βοήθεια και οι οποίοι, με τη σειρά τους, πρέπει να αναλάβουν άλλη μια εργασία και μια μεγάλη ευθύνη για λογαριασμό των επιχειρήσεων, όταν κι οι ίδιοι είναι πλέον επιβαρυμμένοι με πολλές υποχρεώσεις και τους κατανοούμε απολύτως.  Επιπλέον, όλη αυτή η διαδικασία αντίκειται στη νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων GDPR.

Με αφορμή δε το δελτίο τύπου διαμαρτυρίας που εξέδωσε ο Σύλλογος Φοροτεχνικών Αρκαδίας στο οποίο δηλώνουν ότι θα απέχουν από τις διεκπεραιώσεις υποβολής των δηλώσεων αυτών,  οι επιχειρηματίες Εστίασης, βρίσκονται πλέον σε απελπιστική κατάσταση, διότι όπως είναι λογικό, δεν γνωρίζουν πως θα διαχειριστούν δηλώσεις σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες μιας και δεν άπτεται του αντικειμένου τους.

Μάλιστα, τα πρόστιμα για μη τήρηση των υποχρεώσεων αυτών ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ (έως και 10000 ευρώ)  και απειλούν την επιβίωση των ήδη βαριά «λαβωμένων» από την πανδημία επιχειρήσεων εστίασης.

Για τους λόγους αυτούς παρακαλούμε θερμά για την άμεση  παρέμβαση σας,  ώστε να αρθεί το μέτρο το συντομότερο δυνατόν και να ανατεθεί η ευθύνη της συμπλήρωσης της υπεύθυνης δήλωσης για τα rapid tests στους ίδιους τους ανεμβολίαστους εργαζομένους, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος, όσο το μέτρο αυτό είναι σε ισχύ, οι επιχειρηματίες να επιβαρύνονται με πρόστιμα και να έχουμε πολύ σύντομα λουκέτα και ανέργους.

Με εκτίμηση,

ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΟΥΠΗΣ

 

 

Η επιστολή κοινοποήθηκε:

  1. ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
  2. ΚΕΕΕ
  3. ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
  4. ΜΜΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ