Παρέμβαση της ΠΑ.Σ.Ε. Κ.ΑΛ.Ο για την καταχώρηση των μονοπατιών στο Κτηματολόγιο

0
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ (ΠΑ.Σ.Ε. ΚΑλΟ.)
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της «ΠΑ.Σ.Ε.-Κ.ΑΛ.Ο.» την Τρίτη 29/9/2021, μεταξύ του Προέδρου της κ. Ιωάννη Λαγού και του Πρόεδρου της «Ελληνικό Κτηματολόγιο ΝΠΔΔ» κ. Δημητρίου Σταθάκη, με θεματικό αντικείμενο: «Διαδικασία απεικόνισης των πεζοπορικών μονοπατιών στο Κτηματολόγιο».

Κατά τη διάρκεια της καρποφόρας συζήτησης, που διεξήχθη σε κλίμα αγαστής συνεργασίας, αλλά και αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των θεσμικών επικεφαλής της «ΠΑ.Σ.Ε.-Κ.ΑΛ.Ο.» και της «Ελληνικό Κτηματολόγιο ΝΠΔΔ», στην οποία συμμετείχε και ο κος Κωνσταντίνος Μουγγολιάς (από τις εξειδικευμένες σε θέματα χαρτογραφήσεων εκδόσεις «ΑΝΑΒΑΣΗ») ως ειδικός σύμβουλος χαρτογράφησης πεζοπορικών μονοπατιών της ΠΑ.Σ.Ε.-Κ.ΑΛ.Ο., προέκυψε η κοινή διαπίστωση ότι δεν έχει προβλεφθεί η απεικόνιση των μονοπατιών στο Κτηματολόγιο!!!!

Συνεπώς, δεν έχουν δοθεί και οι αναγκαίες οδηγίες για την καταχώρηση των στιγμάτων των μονοπατιών, με αποτέλεσμα (μετά την οριστικοποίηση του κτηματολογίου) να κινδυνεύει να απολεσθεί άμεσα όλος ο πολιτισμικός πλούτος των ελληνικών μονοπατιών στο σύνολό τους!

Η ζημία αυτή, αν δεν διορθωθεί ΑΜΕΣΑ, θα είναι μη αναστρέψιμη, καθώς τα μονοπάτια αυτά θα εγκλωβιστούν μέσα σε ιδιωτικές εκτάσεις, με αποτέλεσμα να καταστεί αδύνατη η πρόσβαση και η διέλευσή τους από τους πολυάριθμους Έλληνες και ξένους πεζοπόρους, που συρρέουν σε αυτά καθ’ όλη την διάρκεια του έτους! Ως εκ τούτου, ένας σπάνιας αξίας εθνικός – κοινός πόρος πολιτιστικού και φυσικού χαρακτήρα, όπως είναι τα ανά την εθνική μας επικράτεια «πεζοπορικά μονοπάτια» που προσελκύουν χιλιάδες έλληνες και ξένους από όλο τον κόσμο ορεινούς πεζοπόρους, θα πάψει να υφίσταται, με αποτέλεσμα, τόσο την περαιτέρω συρρίκνωση των αγροτικών περιοχών, όσο και την απώλεια σημαντικών εσόδων και αναπτυξιακών πόρων.
Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Πρόεδρος της «ΠΑ.Σ.Ε.-Κ.ΑΛ.Ο.», αφού αναφέρθηκε στο πολύ καλό και συνεργατικό κλίμα που επικράτησε κατά την διάρκειά της, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον κ. Σταθάκη και δήλωσε: «Επειδή το κτηματολόγιο αποτελεί -αν όχι το μεγαλύτερο- σίγουρα ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα της Ελλάδας, θεωρούμε ότι θα πρέπει να καταβάλλεται πανταχόθεν κάθε δυνατή προσπάθεια για τη θεσμική κατοχύρωση των μονοπατιών και δια μέσου αυτής, ως πολιτιστικός και φυσικός πόρος της χώρας μας, ενταγμένος στο πλαίσιο της πανελλαδικής κτηματογράφησης.
Προς την κατεύθυνση αυτή η «ΠΑ.Σ.Ε.-Κ.Αλ.Ο.» θα συνεχίσει τις επαφές της με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, προτείνοντας να εκδοθεί σχετική οδηγία κατοχύρωσης των στιγμάτων των «πεζοπορικών μονοπατιών» και για να μην χαθεί και άλλος πολύτιμος χρόνος μέχρι να ξεπεραστεί αυτή αβελτηρία, δεδομένου ότι σε κάποιες περιοχές είναι σε εξέλιξη οι προθεσμίες προανάρτησης ή έχουν λήξει και να κληθούν όλοι οι θεσμικοί φορείς που αφορούν και ασχολούνται με τα «πεζοπορικά μονοπάτια» (Δήμοι, Κοιν.Σ.Επ., Α.Μ.Κ.Ε., Ορειβατικοί Σύλλογοι) να καταθέσουν στα κατά τόπους κτηματολόγια τα γεωγραφικά στίγματα πεζοπορικών μονοπατιών στις περιοχές ευθύνης τους, έστω και υπό την μορφή ενστάσεων».

Ο κ. Λαγός επεσήμανε ότι «η ΠΑ.Σ.Ε.-Κ.ΑΛ.Ο. θα ενημερώνει κοινό και εμπλεκόμενους θεσμικούς φορείς και εταίρους για κάθε νεώτερο επί του φλέγοντος αυτού θέματος» , τονίζοντας ότι “είναι στην διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου φορέα, για την παροχή συμβουλών και καθοδήγηση για την υποβολή των σχετικών αιτήσεων. Αναφορικά με τις αναγκαίες προδιαγραφές καταγραφής και αποτύπωσης πεζοπορικών μονοπατιών, αυτές θα ανακοινωθούν άμεσα, σε συνεργασία με τις εξειδικευμένες σε θέματα χαρτογραφήσεων εκδόσεις «ΑΝΑΒΑΣΗ», ειδικού -τεχνικού συμβούλου της ΠΑ.Σ.Ε.-Κ.ΑΛ.Ο.»

Τέλος, ξεκαθάρισε και υπερτόνισε το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι «οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις αποτελούν δικαιούχους κατασκευής και συντήρησης ορειβατικών- πεζοπορικών μονοπατιών, με βάση την απόφαση* 151344/167/2017 (ΦΕΚ 206/Β/30.01.2017 του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος και ως εκ τούτου έχουν κάθε έννομο συμφέρον και κυρίαρχο λόγο για το πρόβλημα που ανάκυψε με τη μη συμπερίληψη απεικόνισης των πεζοπορικών μονοπατιών στο Κτηματολόγιο, επιδιώκοντας, με κάθε θεμιτό μέσο, τη λύση του.

Για την ΠΑ.Σ.Ε. Κ.Αλ.Ο. τα πεζοπορικά μονοπάτια της Χώρας μας είναι «οι οδικές αρτηρίες» προηγούμενων αιώνων και για το λόγο αυτό αποτελούν τεράστιο αξιοποιήσιμο πολιτισμικό απόθεμα φυσικής και ιστορικής κληρονομιάς που διαθέτει. Ως εκ τούτου προτείνει να καταχωρηθούν με «ειδικό κωδικό δημόσιας έκτασης» και όχι με τον ίδιο των «αγροτικών δρόμων» γιατί, σε αντίθετη περίπτωση, κινδυνεύουν με μαθηματική ακρίβεια να καταστραφούν από μπουλντόζες και να μετατραπούν σε αγροτικούς δρόμους!!!!».
* Καθορισμός τεχνικών προδιαγραφών χάραξης, σήμανσης, διάνοιξης και συντήρησης των ορειβατικών – πεζοπορικών μονοπατιών: http://www.nomoskopio.gr/index.html?a_151344_17.php

Για το Γραφείο Τύπου,
Ο σύμβουλος Τύπου & επικοινωνίας της «ΠΑ.Σ.Ε.-Κ.ΑΛ.Ο.»,
Αλέξανδρος Μοζ – 6909152963

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ