“Πράσινο φως” από το Εφετείο Ναυπλίου για τις απαλλοτριώσεις του ΣΔΙΤ απορριμμάτων σε Αρκαδία και Λακωνία… & Άλλα νέα

0
Ο πρόεδρος της Επιτροπής του ΣΔΑΜ Κ. Μουσουρούλης επισκέπτεται την Τρίπολη αύριο Παρασκευή

Posted: 06 Aug 2020 10:02 AM PDT

Την Τρίπολη επισκέπτεται αύριο, Παρασκευή 7 Αυγούστου, ο Κωστής Μουσουρούλης, πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης.

Ο Κ. Μουσουρούλης, προς τον οποίον είχε απευθύνει σχετική πρόσκληση ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, θα έχει σειρά συναντήσεων στο κεντρικό κτήριο της Περιφέρειας.

Ειδικότερα, ο περιφερειάρχης θα συναντηθεί στις 10 το πρωί, με τον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής για το ΣΔΑΜ, ο οποίος μία ώρα αργότερα θα έχει συνάντηση με τους αντιπεριφερειάρχες και τους περιφερειακούς συμβούλους της περιφερειακής Αρχής και στις 12 το μεσημέρι με τους εκπροσώπους των συνδυασμών της αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Για τη 1.30 το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη συνάντηση του Κ. Μουσουρούλη με εκπροσώπους του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ενώ μισή ώρα αργότερα θα μεταβεί στο Επιμελητήριο Αρκαδίας όπου θα συναντηθεί με εκπροσώπους του εν λόγω φορέα.

Οι συναντήσεις του προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής για το ΣΔΑΜ συνεχίζονται, στο κτήριο της Περιφέρειας, όπου στις 4.30 συναντάται με εκπροσώπους του Οικονομικού Επιμελητηρίου, στις 5.30 με την πρόεδρο και εκπροσώπους του Τμήματος Πελοποννήσου του ΤΕΕ και στις 6.30 το απόγευμα με τον πρόεδρο Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας.

 

Το πρόγραμμα της επίσκεψης μπορείτε να δείτε εδώ.

Π. Νίκας: Η προσέγγιση της ανάπτυξης των δικτύων διανομής φυσικού αερίου να ανταποκρίνεται πλήρως στους σκοπούς δημοσίου συμφέροντος που καλείται να εκπληρώσει η ΡΑΕ

Posted: 06 Aug 2020 10:01 AM PDT

“Επιβεβαιώνουμε την επανειλημμένως εκπεφρασμένη πρόθεση της Περιφερειακής Αρχής να απευθύνει Πρόσκληση προς τη ΔΕΔΑ Α.Ε. για ένταξη των σχετικών έργων της (ανάπτυξης δικτύου διανομής φυσικού αερίου) στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Πελοποννήσου, με προϋπολογισμό (χρηματοδοτική συμβολή) 20 εκατομμυρίων ευρώ”.

Το παραπάνω επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στην επιστολή του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα προς τις διοικήσεις της ΡΑΕ και της ΔΕΔΑ, με θέμα το πρόγραμμα ανάπτυξης δικτύου διανομής λοιπής Ελλάδας της δεύτερης για την περίοδο 2020 – 2024 και την πρόθεση χρηματοδότησης των σχετικών έργων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου από το ΠΕΠ της Περιφέρειας.

Στην εν λόγω επιστολή, η οποία κοινοποιείται προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη και τον υφυπουργό Ενέργειας Νίκο Ταγαρά, ο περιφερειάρχης με ιδιαίτερη έμφαση τονίζει, μεταξύ άλλων:

“Η ολιστική προσέγγιση της ανάπτυξης των δικτύων διανομής φυσικού αερίου που προκρίνεται από την Περιφέρεια στις περιοχές χωρικής αρμοδιότητάς της, ανταποκρίνεται πλήρως στους σκοπούς δημοσίου συμφέροντος που καλείται να εκπληρώσει η ΡΑΕ, της οποίας άλλωστε οι αποφάσεις δέον όπως αποβλέπουν πρωτίστως στη διασφάλιση του βέλτιστου και οικονομικά συμφερότερου τρόπου εξυπηρέτησης του καταναλωτή στους τομείς αρμοδιότητάς της”.

Η πιο πάνω αναφορά του περιφερειάρχη γίνεται ελάχιστες ημέρες μετά την ανακοίνωση της ΡΑΕ ότι η εταιρεία “Edil Τεχνική – Βιομηχανική Ανώνυμη Τεχνική και Βιομηχανική Εταιρεία” και τον διακριτικό τίτλο “Hellas Edil S.A.” -κάτοχος αδειών διανομής φυσικού αερίου, μεταξύ άλλων, στους Δήμους Τρίπολης και Κορινθίων, όπως και σε δήμους της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας- έχει υποβάλει αίτηση για την μεταβίβαση των εν λόγω αδειών σε άλλη εταιρεία, την “Hellenic Natural Gas Distribution – Εταιρεία Διανομής Ελληνικού Φυσικού Αερίου Μονοπρόσωπη Α.Ε.”

 

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Ειδικότερα, στην επιστολή του προς τη ΡΑΕ και τη ΔΕΔΑ, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας τονίζει:

“Κύριοι,

Αναφερόμενοι στο ζήτημα της ανάπτυξης δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο, δια της υπαγωγής τους στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης της ΔΕΔΑ Α.Ε., επιβεβαιώνουμε με την παρούσα την επανειλημμένως εκπεφρασμένη πρόθεση της Περιφερειακής Αρχής να απευθύνει Πρόσκληση προς τη ΔΕΔΑ Α.Ε. για ένταξη των σχετικών έργων της στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Πελοποννήσου, με προϋπολογισμό (Χρηματοδοτική Συμβολή) 20 εκατομμυρίων ευρώ.

Με την υιοθέτηση της στρατηγικής αυτής η Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε συνεργασία με τη ΔΕΔΑ Α.Ε., επιδιώκει, μέσω της αναδιανομής του οφέλους που προκύπτει από τα προσδοκώμενα έσοδα κερδοφόρων περιοχών, υπέρ περιοχών που χαρακτηρίζονται από υψηλό κόστος κατασκευής δικτύων και χαμηλά εκτιμώμενα έσοδα, την ισόρροπη ανάπτυξη των δικτύων και την επέκτασή τους ακόμη και σε περιοχές οι οποίες, με αμιγώς εμπορικούς όρους

και κριτήρια ιδιωτικής οικονομίας, θα ήταν αδύνατο να τύχουν ευνοϊκής τιμολογιακής μεταχείρισης υπό άλλες συνθήκες.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ολιστική προσέγγιση της ανάπτυξης των δικτύων διανομής φυσικού αερίου που προκρίνεται από την Περιφέρεια στις περιοχές χωρικής αρμοδιότητάς της, ανταποκρίνεται πλήρως στους σκοπούς δημοσίου συμφέροντος που καλείται να εκπληρώσει η ΡΑΕ, της οποίας άλλωστε οι αποφάσεις δέον όπως αποβλέπουν πρωτίστως στη διασφάλιση του βέλτιστου και οικονομικά συμφερότερου τρόπου εξυπηρέτησης του καταναλωτή στους τομείς αρμοδιότητάς της.

Εν όψει των προεκτεθέντων, παρακαλούμε για τις εκ μέρους σας σχετικές ενέργειες.

Με εκτίμηση,

Ο περιφερειάρχης

Παναγιώτης Νίκας”.

 

Την επιστολή του περιφερειάρχη μπορείτε να δείτε εδώ.

“Πράσινο φως” από το Εφετείο Ναυπλίου για τις απαλλοτριώσεις του ΣΔΙΤ απορριμμάτων σε Αρκαδία και Λακωνία, δυνατότητα άμεσης έναρξης εργασιών

Posted: 06 Aug 2020 10:00 AM PDT

Σημαντικό βήμα, που σηματοδοτεί τη δυνατότητα άμεσης έναρξης υλοποίησης της ΣΔΙΤ για την κεντρική διαχείριση απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αποτελούν οι αποφάσεις που εξέδωσε σήμερα Πέμπτη 6 Αυγούστου το Εφετείο Ναυπλίου όσον αφορά τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις στη Λακωνία και την Αρκαδία.

Συγκεκριμένα, το Εφετείο Ναυπλίου, με τις υπ’ αριθμ. 128/2020 και 129/2020 αποφάσεις του, έκανε δεκτές τις ένδικες αιτήσεις που υποβλήθηκαν από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την ανάδοχο “Περιβαλλοντική Πελοποννήσου ΜΑΕ” -κατά την ειδική διαδικασία του άρθρου 7 του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων- και χορήγησε την άδεια για άμεση έναρξη των εργασιών κατασκευής των ΟΕΔΑ (MEA – ΧΥΤΥ) στις Π.Ε. Λακωνίας και Αρκαδίας.

Παράλληλα το Εφετείο απέρριψε την πρόσθετη παρέμβαση τοπικών Σωματείων και φυσικών προσώπων αναφορικά με την νομιμότητα της τηρηθείσας διαδικασίας.

Οι απαλλοτριώσεις αφορούν την κατασκευή των μονάδων για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

“Είναι σημαντική εξέλιξη και πλέον η ενεργοποίηση της σύμβασης και η κατασκευή και των τριων εργοστασίων, σε Λακωνία, Αρκαδία και Μεσσηνία μπορεί να ξεκινήσει -και θα ξεκινήσει- άμεσα” σχολίασε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Υπενθυμίζεται ότι οι εν λόγω αναγκαστικές απαλλοτριώσεις αφορούν, η μία σε έκταση 278.103,70 τ.μ. στην Αρκαδία (Ραψομάτη), για την κατασκευή ΜΕΑ – ΧΥΤΥ (μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων και χώρος υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων) και η δεύτερη σε έκταση 91.050,96 τ.μ. στη Λακωνία (Ξηροκαμπιά της Δ.Κ. Σκάλας), για την κατασκευή ΜΕΑ – ΧΥΤΥ.

Διερεύνηση έργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου για ένταξη στο “Αντώνης Τρίτσης”

Posted: 06 Aug 2020 09:56 AM PDT

Οι φάκελλοι έργων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου τα οποία θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” εξετάστηκαν σε σύσκεψη υπό τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, που έγινε σήμερα Πέμπτη 6 Αυγούστου, με τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Μεταξύ των έργων που εξετάστηκαν περιλαμβάνονται η υδροδότηση στους Δήμους Μεγαλόπολης και Γορτυνίας, προϋπολογισμού περί τα 10 εκ. ευρώ, όπως επίσης και η ύδρευση στον Δήμο Ερμιονίδας.

Σοβαρά απασχόλησε την εν λόγω σύσκεψη, εξ άλλου, το ενδεχόμενο προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας και του Συνδέσμου Υδρευσης Καλαμάτας, Μεσσήνης και Κοινοτήτων περιοχής Καλαμάτας με αντικείμενο την υδροδότηση της Μάνης.

Στην ίδια σύσκεψη εξετάστηκε και η δυνατότητα ένταξης στο εν λόγω πρόγραμμα, των μελετών και της υλοποίησης του έργου του περιβαλλοντικού χώρου στην έκταση της παλαιάς μετρικής σιδηροδρομικής γραμμής από την Κόρινθο μέχρι το Δερβένι.

Γιατροί εργασίας και τεχνικοί ασφαλείας στις Περιφερειακές Ενότητες

Posted: 06 Aug 2020 09:48 AM PDT

Ολοκληρώνεται η διαδικασία της τοποθέτησης γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας σε όλες τις Π.Ε. της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Συνεδρίασε η Επιτροπή του ΕΑΠ Μεγαλόπολης

Posted: 06 Aug 2020 09:43 AM PDT

Με σειρά έργων που προωθούνται για την περιοχή της Μεγαλόπολης απασχολήθηκε σήμερα Πέμπτη 6 Αυγούστου, στην υπό τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα συνεδρίασή της, η Επιτροπή Παρακολούθησης του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράµµατος (ΕΑΠ) του Λεκανοπεδίου Μεγαλόπολης.

Δ.Α.Ο.Κ. Π.Ε. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΨΕΚΑΣΜΩΝ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑΣ 07-08-2020

Posted: 06 Aug 2020 04:22 AM PDT

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΔΑΟΚ ΠΕ Μεσσηνίας ανακοινώνει  ότι:

Την Παρασκευή  7/8/2020 θα πραγματοποιηθεί ψεκασμός Δακοκτονίας στις παρακάτω τοπικές κοινότητες:….

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 06-08-2020

Posted: 06 Aug 2020 12:34 AM PDT

ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 06-08-2020

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ

Περιλήψεις πράξεων επιβολής προστίμου Π.Ε. Αργολίδας

Posted: 05 Aug 2020 11:02 PM PDT

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ