Σαν σήμερα…

0

1454 Γεννήθηκε ο Αμέρικο Βεσπούκι

1500 Ο Πορτογάλος εξερευνητής Πέδρο Καμπράλ σαλπάρει από τη Λισαβόνα με 13 πλοία με προορισμό τις Ινδίες. Στο ταξίδι αυτό θα ανακαλύψει τη Βραζιλία.

1776 Κυκλοφορεί το βιβλίο του Άνταμ Σμιθ «Ο πλούτος των Εθνών», ένα από τα θεμελιώδη έργα της αστικής οικονομικής επιστήμης. Ο Κ. Μαρξ χαρακτήρισε τον Α. Σμιθ «οικονομολόγο της μανουφακτουριακής περιόδου του καπιταλισμού».

1796 Ο Ναπολέων Βοναπάρτης παντρεύεται την Ιωσηφίνα, χήρα του υποκόμη του Μποαρνέ.

1824 Αρχίζει ο πρώτος εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των επαναστατημένων Ελλήνω

1831 Ο βασιλιάς της Γαλλίας Λουδοβίκος Φίλιππος δημιουργεί στο Αλγέρι την περιβόητη «Λεγεώνα των Ξένων», στην οποία συγκεντρώνονται τυχοδιωκτικά και εγκληματικά στοιχεία απ’ όλο τον κόσμο, με αντάλλαγμα την αμνήστευσή τους και μερίδιο από τη λεία των επεμβάσεων.

1839 Γεννιέται ο μεγάλος Ρώσος συνθέτης Μόδεστος Μουσόργκσκι. Έργα του, η όπερα «Μπορίς Γκοντουνόφ», το έργο για πιάνο «Εικόνες Σε Μία Έκθεση». το συμφωνικό ποίημα «Νύχτα Στο Φαλακρό Βουνό», κ.α.

1867 Οι ΗΠΑ συμφωνούν να αγοράσουν από την Ρωσία την Αλάσκα, για 7.200.000 δολάρια.

1900 Στη Γερμανία, οι γυναίκες υποβάλλουν υπόμνημα στη Ράιχσταγκ, στη γερμανική Βουλή, προκειμένου να τους επιτραπεί να δώσουν και εκείνες εισιτήριες πανεπιστημιακές εξετάσεις.

1900 Γεννήθηκε ο κομμουνιστής επιστήμονας Ζ. Κιουρί

1907 Οι τσιφλικάδες δολοφονούν τον Μαρίνο Αντύπα.

1908 Ιδρύεται η ποδοσφαιρική ομάδα της Ίντερ Μιλάνου από διαφωνούντα μέλη της Μίλαν.

1921 Γεννήθηκε ο μεγάλος έλληνας ηθοποιός, Δημήτρης Χορν

1925 Γεννιέται ο ποιητής Μανώλης Αναγνωστάκης

1926 Με απόφαση της κυβέρνησης του δικτάτορα Θεόδωρου Πάγκαλου καταργούνται τα σχολικά βιβλία που είναι γραμμένα στη δημοτική.

Στο μεταξύ απολύθηκαν πολλοί εκπαιδευτικοί και υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας οπαδοί της δημοτικής γλώσσας, έπειτα από δήλωση του Πάγκαλου ότι «μέγα μέρος των μαλλιαρών είναι κομμουνισταί και θα διωχθούν».

1934 Γεννήθηκε ο Ρώσος κοσμοναύτης, Γιούρι Γκαγκάριν, ο πρώτος άνθρωπος που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη.

1941 Ξεκινά στα ελληνοαλβανικά σύνορα η μεγάλη «εαρινή επίθεση» των ιταλικών στρατευμάτων. Η επιχείρηση αυτή έληξε σε λίγες μέρες, στις 26 του Μάρτη, με την πανωλεθρία των Ιταλών, που άρχισαν να υποχωρούν ατάκτως υπό την πίεση του ελληνικού στρατού

1942 Μετά την άρνησή τους (και με την παρότρυνση της τοπικής οργάνωσης του ΕΑΜ) να παραδώσουν στους Ιταλούς κατακτητές ζώα και μεγάλη ποσότητα χόρτου, οι κάτοικοι του Άργους Ορεστικού τιμωρούνται με κανονιοβολισμό της πόλης τους.

1942 Πέθανε ο ποιητής Ιωάννης Γρυπάρης

1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Αμερικανικά βομβαρδιστικά Β-29 βομβαρδίζουν το Τόκιο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 80.000 άνθρωποι και να μείνουν άστεγοι ένα εκατομμύριο.

1946 33 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και 500 τραυματίζονται στον αγώνα Μπόλτον – Στόουκ Σίτι για το Κύπελλο Αγγλίας μπροστά σε 70.000 θεατές στο Μπέρντεν Παρκ, όταν υποχωρούν τα προστατευτικά κιγκλιδώματα. Ο αγώνας συνεχίζεται χωρίς να σταματήσει, κατόπιν εντολής των υπευθύνων παρά το ατύχημα.

1946 Το ΕΑΜ καταγγέλλει στο λαό το αιματηρό όργιο κρατικών και παρακρατικών οργάνων μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας. Σύμφωνα με την καταγγελία, οι δολοφονημένοι πολίτες σ’ όλη την χώρα είχαν φτάσει τους 1.192.

1956 Ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος εκτοπίζεται από τους Άγγλους στις Σεϋχέλλες ως τρομοκράτης.

1959 Η κούκλα Μπάρμπι εμφανίζεται για πρώτη φορά στα αμερικανικά καταστήματα.

1979 Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της σατιρικής εφημερίδας «Το Ποντίκι».

1986 Δύτες του αμερικανικού ναυτικού εντοπίζουν σχεδόν ανέπαφο το κύριο μέρος του διαστημικού λεωφορείου “Τσάλεντζερ”. Τα πτώματα και των 7 αστροναυτών βρίσκονται ακόμη μέσα σε αυτό.

1994 πέθανε ο Τσαρλς Μπουκόφσκι, Αμερικανός ποιητής και συγγραφέας.

1995 Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ανακοινώνει την παραίτησή του από το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, 57 μέρες πριν από τη λήξη της θητείας του, συνεπής προς τη δήλωσή του για επιτάχυνση των διαδικασιών εκλογής του διαδόχου του.

/atexnos.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ