Σαν σήμερα…

0

Σαν σήμερα 30 Αυγούστου τα σημαντικότερα γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε.

30 π.Χ. πέθανε ο Πτολεμαίος ΙΕ’ Φιλοπάτωρ Φιλομήτωρ Καίσαρ, Καισαρίων, ο τελευταίος της δυναστείας των Πτολεμαίων στην Αίγυπτο. (Γεν. 23/6/47 π.Χ.)

kaisarion 1

1797 γεννήθηκε η δημιουργός του Φράνκενσταϊν, Μαίρη Γόλστοουνκραφτ Σέλεϊ. Η Βρετανίδα συγγραφέας, κόρη του φιλόσοφου Γουίλιαμ Γκόντουιν και της συγγραφέως Μέρι Γόλστοουνκραφτ Γκόντουιν συνέγραψε τον “Φράνκενσταϊν” στα 20 της χρόνια

1832 υπογράφεται το Πρωτόκολλο του Λονδίνου, με το οποίο ορίζονται τα ελληνοτουρκικά σύνορα στη γραμμή Αμβρακικού – Παγασητικού κόλπου και απορρίπτονται τα αιτήματα των Κρητικών και των κατοίκων της Σάμου για ένωση με την Ελλάδα.

1871 γεννήθηκε ο Νεοζηλανδικής καταγωγής Βρετανός φυσικός και χημικός Έρνεστ Ράδερφορντ, που το 1908 βραβεύτηκε με το Νόμπελ Χημείας.

1909 το επιβατηγό πλοίο “Μαυριτανία” φτάνει στο Λονδίνο από τη Νέα Υόρκη, μέσα σε πέντε μέρες, εννιά ώρες και 22 λεπτά.

1918 ο Σοβιετικός ηγέτης Βλαντιμίρ Λένιν πυροβολείται και τραυματίζεται κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εργοστάσιο της Μόσχας, σε μία δολοφονική απόπειρα, στην οποία πρωτοστάτησαν οι αδελφές Φάνια και Ντόρα Καπλάν, αμφότερες μέλη του Σοσιαλιστικού Επαναστατικού Κόμματος.

1922 Διεξάγεται η τελευταία μάχη της Μικρασιατικής Εκστρατείας στο Ντουμπλουπινάρ, κοντά στο Αφιόν Καραχισάρ, με ήττα των ελληνικών δυνάμεων. Η 30η Αυγούστου εορτάζεται στην Τουρκία ως «Ημέρα της Νίκης».

1928 ο Ινδός πολιτικός Τζαγουαρχαλάλ Νεχρού δημιουργεί το κόμμα Ανεξαρτησία της Ινδίας, εναντίον της βρετανικής κυριαρχίας στη χώρα.

1929 Η κυβέρνηση Βενιζέλου αναθέτει στο χημικό μηχανικό Αλκιβιάδη Κοκκινάκη, έλληνα πρόσφυγα από τη Ρωσία και πρώην Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Αγίας Πετρούπολης, τη μελέτη και οργάνωση Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Ελλάδα.

1929 το ατμόπλοιο “Σαν Χουάν” βυθίζεται μέσα σε τρία λεπτά, μετά από σύγκρουση με τάνκερ της Στάνταρτ Όιλ, στις ακτές του Σαν Φρανσίσκο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άτομα.

1931 ανακαλύπτεται στην Αθήνα το άγαλμα του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Αδριανού.

1932 ο Χέρμαν Γκέρινγκ, στενός συνεργάτης του Χίτλερ, εκλέγεται πρόεδρος της γερμανικής Βουλής

1933 ιδρύεται η γαλλική αεροπορική εταιρία “Air France”.

1936 Αρχίζει κύμα μαζικών συλλήψεων από το δικτατορικό καθεστώς της 4ης Αυγούστου. Ως την 1η Οκτώβρη στάλθηκαν στα νησιά της εξορίας 700 περίπου αγωνιστές, κυρίως κομμουνιστές. Στις 19 Σεπτέμβρη συνελήφθη και ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης.

1941 κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, αρχίζει η πολιορκία του Λένινγκραντ, όταν οι Ναζί εισβάλλουν στη Ρωσία.

1944 με την είσοδο του σοβιετικού στρατού στο Βουκουρέστι ολοκληρώνεται η απελευθέρωση της Ρουμανίας από το ναζιστικό ζυγό και το φασιστικό καθεστώς Αντονέσκου. Η νέα νίκη του Κόκκινου Στρατού σήμανε την κατάρρευση της γερμανικής στρατιωτικής μηχανής στα Βαλκάνια.

voukouresti

1960 Ο υπουργός Προεδρίας της Κυβερνήσεως Κωνσταντίνος Τσάτσος απαγορεύει την παράσταση «Όρνιθες» του Αριστοφάνη, που θα ανέβαζε ο Κάρολος Κουν στο θέατρο Ηρώδου Αττικού

1963 λειτουργεί για πρώτη φορά η “κόκκινη γραμμή”, η άμεση τηλεφωνική γραμμή ανάμεσα στους επικεφαλής των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης.

1967 ο Θέργκουντ Μάρσαλ γίνεται ο πρώτος Αφροαμερικανός Δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ.

1972 γεννήθηκε η Αμερικανίδα ηθοποιός Κάμερν Ντίαζ.

1973 η Κένυα απαγορεύει το κυνήγι των ελεφάντων και το εμπόριο του ελεφαντόδοντου.

1982 ο ηγέτης της PLO Γιάσερ Αραφάτ εγκαταλείπει το αρχηγείο του στη Βηρυτό μετά την ισραηλινή εισβολή στο Λίβανο.

1983 απογειώνεται από τη Φλόριντα των ΗΠΑ το διαστημικό λεωφορείο ”Τσάλεντζερ”, στο οποίο ταξιδεύει στο διάστημα ο πρώτος Αφοραμερικανός, ο αντισυνταγματάρχης Γκίον Μπλούφορντ.

1984 σε δημοπρασία με αναμνηστικά από τους Beatles, συγκεντρώνονται 270.000 δολάρια.

1991 το Αζερμπαϊτζάν ανακηρύσσει την ανεξαρτησία του από τη Σοβιετική Ένωση.

1992 αλλάζει η βαθμολογία στο ποδόσφαιρο (από 2-1-0 γίνεται 3-1-0). Το σύστημα έχει δοκιμαστεί στην Αγγλία με επιτυχία για μια ολόκληρη δεκαετία όταν γίνεται δεκτή το 1981 η επαναστατική αυτή πρόταση του Τζίμι Χιλ, του γνωστού σχολιαστή της αγγλικής τηλεόρασης που υπήρξε παίκτης αλλά και πρόεδρος της Κόβεντρι.

1993 στη Γαλλία, πλούσια δώρα προσφέρονται στον 150.000.000ο επισκέπτη στον Πύργο του Άιφελ.

1996 στην Ολλανδία, η στρατιωτική θητεία γίνεται προαιρετική.

1999 το Ανατολικό Τιμόρ, με δημοψήφισμα, αποφασίζουν την ανεξαρτησία τους από την Ινδονησία.

2003 αναβιώνουν οι τραγικές μνήμες του “Κουρσκ” στη Ρωσία. Το πυρηνοκίνητο Κ-159 βυθίζεται στη θάλασσα Μπάρεντς, στο ίδιο σημείο όπου πριν 3 χρόνια βυθίστηκε το “Κουρσκ” και χάθηκαν 118 άνθρωποι. Από το ατύχημα, εννέα μέλη του πληρώματος πεθαίνουν και μόνο ένας ναύτης σώζεται. Ο πυρηνικός αντιδραστήρας του Κ-159 είχε τεθεί εκτός λειτουργίας και δεν υπήρχε οπλισμός, αφού το υποβρύχιο είχε αποσυρθεί.

2003 πέθανε ο “σκληρός” του Χόλιγουντ Τσαρλς Μπρόνσον.

2006 Πεθαίνει ο Αιγύπτιος συγγραφέας Ναγκίμπ Μαχφούζ, βραβευμένος με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1988.

Main Home

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ