Σαν σήμερα…

0

Σαν σήμερα 9 Νοεμβρίου τα σημαντικότερα γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε.

959 Πέθανε ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου, Κωνσταντίνος Ζ’ ο Πορφυρογέννητος

1799 Ο Ναπολέων Βοναπάρτης κατακτά την εξουσία στη Γαλλία. Είναι η 18η Μπρυμαίρ, σύμφωνα με το ημερολόγιο των Γάλλων επαναστατών.

1818 γεννιέται ο Ιβάν Τουργκένιεφ. Ενας από τους μεγαλύτερους Ρώσους συγγραφείς

ivan tourgkenief

1858 Κάνει την πρώτη της εμφάνιση η Συμφωνική Ορχήστρα της Νέας Υόρκης.

1866 Το ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου στην Κρήτη. Καθώς οι Τούρκοι εισβάλλουν στο μοναστήρι, ο ηγούμενος Γαβριήλ Μάνεσης δίνει το σύνθημα και ο Κωνσταντίνος Γιαμπουδάκης πυροβολεί τα βαρέλια με το μπαρούτι. Τριακόσιοι μαχητές και 643 γυναικόπαιδα τινάχτηκαν στον αέρα μαζί με τους Τούρκους.

1880 Πέθανε ο Έντουιν Ντρέικ, ο άνθρωπος που δημιούργησε την πετρελαϊκή βιομηχανία των ΗΠΑ και δημιούργησε την εταιρία «Seneca Oil»

1888 Ο Άγγλος κατά συρροή δολοφόνος, ο επονομαζόμενος Τζακ ο Αντεροβγάλτης, σκοτώνει τη Μέρι Τζέιν Κέλι, το τελευταίο γνωστό θύμα του.

anterobgaltis

1900 Η Ρωσία κατακτά τη Μαντζουρία με 100.000 άνδρες.

1906 Ο Θεόδωρος Ρούσβελτ γίνεται ο πρώτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, που βγαίνει έξω από τα σύνορα της χώρας του και επισκέπτεται το Πουέρτο Ρίκο και τον Παναμά.

1912. Δημοσιεύεται το βασιλικό διάταγμα, με το οποίο προβιβάζεται ο Αρχιστράτηγος των ελληνικών δυνάμεων, διάδοχος Κωνσταντίνος, σε στρατηγό.

1913 Γεννήθηκε η Αμερικανίδα ηθοποιός, Χέντι Λαμάρ

1917 Εκδηλώνεται η αντεπαναστατική κίνηση των Κερένσκι και Κρασνόφ κατά των επαναστατημένων Ρώσων εργατών και της νεαρής σοβιετικής εξουσίας που κερδίζει συνεχώς νέες θέσεις.

1918 Γεννήθηκε ο  Σπίρο Άγκνιου, (Σπυρίδων Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος), ελληνοαμερικανός πολιτικός που διετέλεσε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επί προεδρίας Νίξον

1918 Επανάσταση στη Γερμανία. Εκατοντάδες χιλιάδες εξεγερμένοι εργάτες και στρατιώτες κατακλύζουν το κέντρο του Βερολίνου (Γερμανική Επανάσταση). Η μοναρχία της Γερμανίας ανατρέπεται και ο αυτοκράτορας Γουλιέλμος ο Β’ εγκαταλείπει τη χώρα. Ο πρίγκιπας Μαξ αναθέτει την πολιτική διαχείριση της αστικής εξουσίας στους Σοσιαλδημοκράτες, διορίζοντας στην καγκελαρία τον ίδιο τον επικεφαλής του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Φρίντριχ Έμπερτ

astikodimokratiki epanastasi

1919 Φορολογική μεταρρύθμιση από την κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου. Εισάγεται η φορολογία του προσωπικού εισοδήματος.

1923 Γεννήθηκε η ηθοποιός Ελένη Χατζηαργύρη

eleni xatziarguri

1925 Στη Γερμανία, ιδρύονται τα τάγματα ασφαλείας (SS) του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος (Ναζί).

1931 Σύμφωνα με την Εκκλησία,Έλληνας μοναχός ανακαλύπτει στην Τραπεζούντα την περίφημη εικόνα της Παναγίας του Σουμελά, του Ευαγγελιστή Λουκά.

1935 Ιαπωνικά στρατεύματα εισβάλλουν στη Σαγκάη της Κίνας.

1935 Γεννήθηκε η τραγουδίστρια Μαίρη Λίντα, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Μαρίας Δημητροπούλου

1938 Μαζικό πανεθνικό πογκρόμ κατά των Εβραίων στη Γερμανία γνωστό ως Kristallnacht (Νύχτα των Κρυστάλλων). Οι Ναζί πυρπολούν συναγωγές, καταστρέφουν εβραϊκά μαγαζιά και συλλαμβάνουν και δολοφονούν χιλιάδες Εβραίους.

nuxya ton krustallon

1939 Στην Ελλάδα, τίθενται σοβαροί περιορισμοί στην ανοικοδόμηση για την εξοικονόμηση σιδήρου, του οποίου είναι αισθητή η έλλειψη.

1940 Πέθανε ο Βρετανός πολιτικός και πρωθυπουργός της χώρας, Νέβιλ Τσάμπερλεν

1944 Για πρώτη φορά μετά το 1939, οι Επιτροπές Νόμπελ Σουηδίας και Νορβηγίας απονέμουν τα Βραβεία Νόμπελ. Το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στο Διεθνή Ερυθρό Σταυρό.

1953 Η Καμπότζη κερδίζει την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία και ανακηρύσσεται ανεξάρτητο κράτο.

1960 Ο Τζον Κένεντι εκλέγεται Πρόεδρος των ΗΠΑ

1966 Ο Τζον Λένον συναντά για πρώτη φορά σε μία έκθεση μοντέρνας ζωγραφικής στο Λονδίνο τη Γιόκο Όνο.

1970 Πέθανε ο στρατηγός και πρόεδρος της Γαλλίας επί 11 χρόνια, Σαρλ Ντε Γκολ

1979 Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής εγκαινιάζει τα έργα του Μόρνου, που λύνουν το πρόβλημα της ύδρευσης της Αθήνας.

1985 Ο Γκάρι Κασπάροφ σε ηλικία 22 ετών γίνεται ο νεότερος παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι, βάζοντας τέλος στην 22χρονη κυριαρχία του Ανατόλι Καρπόφ σε αγώνα στη Μόσχα.

1989 Πέφτει το Τείχος του Βερολίνου

to teixos tou berolinou

1991 Πέθανε ο διάσημος Γάλλος ηθοποιός και τραγουδιστής, Ιβ Μοντάν

1993 Στην Αίγυπτο, ανακαλύπτονται μηχανήματα παρασκευής μπύρας, ηλικίας 3.500 ετών.

1993 Καταρρέει η θρυλική γέφυρα του ποταμού Νερέτβα στο Μοστάρ, ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού της στον πόλεμο της Βοσνίας. Η στρατηγική αυτή γέφυρα είχε αντέξει 400 χρόνων πολέμους και μάχες για τον έλεγχό της.

1994 Ο Γιώργος Κοσκωτάς καταδικάζεται σε κάθειρξη 25 ετών για το σκάνδαλο της Τράπεζας Κρήτης. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, μετά από πολύμηνη διαδικασία, τον κρίνει ένοχο για τέσσερις κακουργηματικές πράξεις.

2005 Εκτόξευση της αποστολής Venus Express του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) από το Μπαϊκονούρ του Καζακστάν με προορισμό την Αφροδίτη.

2010 Πέθανε ένας από τους σημαντικότερους ποιητές της νεοελληνικής λογοτεχνίας, ο Εκτωρ Κακναβάτος

ektor kaknavatos

Main Home

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ