Σαν σήμερα…

0

1502 Ο Χριστόφορος Κολόμβος αφήνει την Ισπανία για το τέταρτο και τελευταίο ταξίδι του στο “Νέο Κόσμο”.

1805 Πέθανε ο Γερμανός ποιητής και θεατρικός συγγραφέας, Φρίντριχ Σίλερ («Ωδή της Χαράς»)

siller

1837 Γεννήθηκε ο Άνταμ Όπελ, Γερμανός επιχειρηματίας, ιδρυτής της φερώνυμης αυτοκινητοβιομηχανίας

1860 Γεννήθηκε ο Σκοτσέζος μυθιστοριογράφος Τζέιμς Μάθιου Μπάρι, ο δημιουργός του Πίτερ Παν.

1874 Γεννήθηκε ο Βρετανός αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ, που ανακάλυψε τον τάφο του Φαραώ Τουταγχαμών.

1883 Γεννήθηκε ο Ισπανός φιλόσοφος και δοκιμιογράφος Χοσέ Ορτέγα Υ Γκάσετ.

1897 Τα οθωμανικά στρατεύματα μπαίνουν στο Βόλο. O ελληνοτουρκικός πόλεμος οδεύει προς το τέλος του με ταπεινωτική ήττα του ελληνικού στρατού

1901 Ιδρύεται στη Μελβούρνη το πρώτο Κοινοβούλιο της Αυστραλίας.

1903 Πέθανε ο Πολ Γκογκέν, γάλλος μεταϊμπρεσιονιστής ζωγράφος. (Γεν. 7/6/1848)

gogen

1905 Η βουλή των Κρητών, με ψήφισμά της, κηρύσσει την ένωση της νήσου με την Ελλάδα και κάνει έκκληση για κατάθεση των όπλων.

1908 Φρικιαστικό έγκλημα στον Πειραιά. Η γιαγιά Μαρία Παπαδάκη τεμαχίζει το νόθο παιδί της κόρης της, ενώ αυτή βρίσκεται στο κρεβάτι του τοκετού, το βάζει στο τσουκάλι, το βράζει κι έπειτα το πετά.

1910  Η Εθνική Συνέλευση της Κρήτης αποφασίζει παμψηφεί την ένωση με την Μητέρα Ελλάδα.

1927 Η Καμπέρα αντικαθιστά τη Μελβούρνη ως πρωτεύουσα της Αυστραλίας και συνέρχεται για πρώτη φορά στην πόλη η Βουλή.

1936 Μάης του ’36: Η Χωροφυλακή διαλύει βίαια συγκέντρωση απεργών καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη. 12 νεκροί και 280 τραυματίες- εκ των οποίων οι 30 βαριά- είναι ο τραγικός απολογισμός των φονικών συγκρούσεων. Το βράδυ ο λαός είναι η μόνη εξουσία στην πόλη (σύμφωνα με μαρτυρίες ιστορικών) και ο μεγάλος ποιητής Γιάννης Ρίτσος γράφει ένα από τα καλύτερα ποιήματά του, τον «Επιτάφιο», εμπνευσμένο από τους νεκρούς καπνεργάτες, το οποίο μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης.

epitafios ritsos

1945 Ώρα 0:43 π.μ. Στην αίθουσα της στρατιωτικής σχολής μηχανικού, στο προάστιο Κάρλσχορστ του Βερολίνου, οι πληρεξούσιοι της ανώτατης γερμανικής στρατιωτικής διοίκησης στρατάρχης Κάιτελ, ναύαρχος Φρίντεμπουργκ και στρατηγός της αεροπορίας Στουμπφ υπογράφουν την Πράξη για τη χωρίς όρους συνθηκολόγηση της Γερμανίας ενώπιον των αντιπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων των Συμμάχων: Από μέρους της ΕΣΣΔ ο στρατάρχης Γ. Κ. Ζούκοφ, της Αγγλίας ο στρατάρχης της Αεροπορίας Α. Τέντερ, των ΗΠΑ ο στρατηγός Κ. Σπάατς και της Γαλλίας ο στρατηγός Ντε Λατρ ντε Τασινί. Η 9 του Μάη καταγράφεται στην Ιστορία ως η μέρα της «Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών».

Ο ελληνικός λαός μαζί μ’ όλη την ανθρωπότητα γιόρτασε τη μέρα της Νίκης κατά του φασισμού. Στη Θεσσαλονίκη, τη μέρα του παλλαϊκού γιορτασμού, «παρακρατικοί» δολοφονούν 4 πολίτες.

9hmay

1947 Εκτελέσαν τη δασκάλα του λαού κομμουνίστρια Βαγγελίτσα Κουσιάντζα

vaggelio kousantza

1949 Ο Ρενιέ Γ’ στέφεται πρίγκιπας του Μονακό.

1950 Ο Γάλλος πολιτικός, Ρομπέρ Σουμάν, παρουσιάζει την πρότασή του για τη δημιουργία της ενωμένης Ευρώπης. Η πρότασή του αυτή, που έμεινε στην ιστορία ως «Διακήρυξη Σουμάν» θεωρείται ότι συνεισέφερε στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

1955  Η Δυτική Γερμανία γίνεται μέλος του ΝΑΤΟ.

1956 Η κυβέρνηση της ΕΡΕ του Κ. Καραμανλή ματοκυλά το λαό της Αθήνας, που διαδήλωνε ζητώντας να σταματήσουν τα εγκλήματα του βρετανικού ιμπεριαλισμού στην Κύπρο. Η πορεία διαμαρτυρίας, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την απόφαση του Βρετανού Κυβερνήτη της Κύπρου Χάρντινγκ να εκτελέσει τους Κύπριους αγωνιστές, Μιχάλη Καραολή και Ανδρέα Δημητρίου, βάφεται στο αίμα. Η αστυνομία χτυπά αδιάκριτα, με αποτέλεσμα 6 νεκρούς και 200 τραυματίες διαδηλωτές.

1960 Οι ΗΠΑ νομιμοποιούν το αντισυλληπτικό χάπι.

1960 Eγκαινιάζεται το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο, δύναμης 450 κλινών.

1968 Ο Γιώργης Τσαρουχάς, πρώην βουλευτής της ΕΔΑ και στέλεχος του ΚΚΕ, δολοφονείται από τα όργανα της Χούντας στα κρατητήρια του Γ’ Σώματος Στρατού στη Θεσσαλονίκη.

1974 Η Δικαστική Επιτροπή της Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, παραπέμπει επισήμως σε δίκη τον Πρόεδρο, Ρίτσαρντ Νίξον, για το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ.

1978 Δολοφονείται ο Ιταλός χριστιανοδημοκράτης πολιτικός Άλντο Μόρο, που το 1963-1968 και το 1974 – 1976 διετέλεσε πρωθυπουργός της Ιταλίας. Ο Α. Μόρο είχε απαχθεί από την οργάνωση «Ερυθρές Ταξιαρχίες» και έπειτα από 55 μέρες ομηρίας εκτελέστηκε. Ο Α. Μόρο ήταν υπέρ του λεγόμενου «Ιστορικού Συμβιβασμού», δηλαδή της προσέγγισης με το Ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα (πρότασης που είχε κάνει το ίδιο) για συγκυβέρνηση.

1994 Ο Νέλσον Μαντέλα ανακηρύσσεται ως ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής από το πρώτο πολυφυλετικό Κοινοβούλιο της χώρας.

2009 Απεβίωσε ο καλλιτέχνης του ελληνικού θεάτρου σκιών, Ευγένιος Σπαθάρης.

spatharis

2010 Πεθαίνει η Αμερικανίδα τραγουδίστρια της τζαζ και ηθοποιός Λένα Χορν.

Main Home

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ