Σαν σήμερα…

0

Σαν σήμερα 4 Ιουλίου – Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου. Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

362 π.Χ. Μάχη της Μαντινείας: Ο Επαμεινώνδας αντιμετωπίζει τους Σπαρτιάτες και τους Αθηναίους, χρησιμοποιώντας το σχηματισμό της λοξής φάλαγγας. Η μάχη λήγει νικηφόρα για τη Θήβα, όμως ο στρατηγός Επαμεινώνδας τραυματίζεται θανάσιμα.

1054 Κινέζοι αστρονόμοι, αλλά και τα μέλη της γηγενούς αμερικανικής φυλής Ανασάζι καταγράφουν έκρηξη υπερκαινοφανούς αστέρος, που παραμένει ορατή για μερικούς μήνες ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα υπολείμματα της έκρηξης σχηματίζουν το Νεφέλωμα του Καρκίνου.

1776 Ο Τόμας Τζέφερσον διαβάζει τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας. Πρόκειται για την ιδρυτική διακήρυξη ανεξαρτητοποίησης δεκατριών Πολιτειών της Αμερικής από την αποικιοκρατία των Βρετανών. Μέσα από τις φλόγες της επανάστασης των αποικιών εναντίον της μητροπολιτικής Βρετανίας γεννιούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%BE%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%AF%CE%B1″ target=”_blank” rel=”noopener”>4 iouliou

Την ίδια μέρα -ημερομηνία που ο ίδιος έκανε αθάνατη- το 1826 πέθανε ο 3ος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τόμας Τζέφερσον

1790 Γεννήθηκε ο Τζορτζ Έβερεστ, ουαλός στρατιωτικός, μηχανικός και τοπογράφος. Δούλεψε πολλά χρόνια στην Ινδία, ανέπτυξε μεθόδους μέτρησης και προς τιμήν του η ψηλότερη κορυφή των Ιμαλαΐων φέρει το όνομά του. (Θαν. 1/12/1866)

1804 Γεννήθηκε ο Αμερικανός συγγραφέας, Ναθάναελ Χόθορν, («Άλικο Γράμμα», «Το σπίτι με τα επτά αετώματα»)

1807 Γεννήθηκε ο Ιταλός επαναστάτης, Τζουζέπε Γκαριμπάλντι, τα κατορθώματά του οποίου βοήθησαν ώστε η Ιταλία να πραγματοποιήσει την πολιτική της ένωση και να απαλλαγεί από τους Αυστριακούς

garibalnti

1822 Μάχη του Πέτα: Οι Έλληνες του Μπότσαρη και του Μαυροκορδάτου αντιμετωπίζουν τους Τούρκους του Ομέρ Βρυώνη, στο Πέτα στην Άρτα. Οι ελληνικές και φιλελληνικές δυνάμεις καταστρέφονται.

1848 Πέθανε ο Γάλλος συγγραφέας, πολιτικός, διπλωμάτης και φιλέλληνας, Φρανσουά Σατομπριάν, γνωστός στην Ελλάδα ως Σατωβριάνδος

1857 Γεννιέται η Κλάρα Τσέτκιν. Ηγετική φυσιογνωμία του γερμανικού και του διεθνούς εργατικού κινήματος και από τους ιδρυτές του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας. Πήρε μέρος στην οργάνωση του Ιδρυτικού Συνεδρίου της Β` Διεθνούς στο Παρίσι, όπου μίλησε για το ρόλο των γυναικών στην επανάσταση, αποσπώντας τα εγκωμιαστικά σχόλια του Ενγκελς. Χαιρέτισε με ενθουσιασμό τη Μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση, εκλέχτηκε στα καθοδηγητικά όργανα της Κομμουνιστικής Διεθνούς.

tsetkin

1909 Συγκροτείται ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος από ομάδα αξιωματικών, που το ίδιο έτος πρωτοστάτησε στο αστικό στρατιωτικό πραξικόπημα στο Γουδί και έφερε στην εξουσία τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

1920 Η προσωρινή Κυβέρνηση της Σιβηρίας παραχωρεί τη νήσο Σαχαλίνη, πλούσια σε κοιτάσματα άνθρακα και πετρελαίου, στην Ιαπωνία.

1921 Ο Ελληνικός Στρατός (Χ Μεραρχία), μετά από σκληρή διήμερη μάχη, καταλαμβάνει την Κιουτάχεια.

1927 Γεννήθηκε η Ιταλίδα ηθοποιός Τζίνα Λολομπρίτζιντα

1927 Γεννήθηκε ο Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος, Νιλ Σάιμον

1928 Μετά την πτώση της κυβέρνησης του Α. Ζαΐμη ο Ε. Βενιζέλος σχηματίζει κυβέρνηση. Στις 9 του Ιούλη διαλύεται η Βουλή και προκηρύσσονται εκλογές για τις 19 Αυγούστου

1934 Πέθανε η Γαλλοπολωνέζα φυσικός, Μαρί Κιουρί, η οποία τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ για την ανακάλυψη του ραδίου

kiouri

1942 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Αεροπλάνα των ΗΠΑ ενώνονται με τη ΡΑΦ για πρώτη φορά και βομβαρδίζουν από κοινού βάσεις των Ναζί στην Ολλανδία.

1944 Πάνω από 500 άνδρες των SS, ταγματασφαλίτες, της οργάνωσης «Χ» και της Ειδικής Ασφάλειας επιτίθενται κατά των συνοικισμών Γούβα, Παγκράτι, Καισαριανή και Άγιος Ιωάννης. Απέναντί τους όμως βρίσκουν σύσσωμο το λαό και τον ΕΛΑΣ, που αντιμετωπίζουν τους εισβολείς, προξενώντας τους σοβαρές απώλειες.

1946 Οι Φιλιππίνες ανακηρύσσονται ελεύθερη Δημοκρατία από τις ΗΠΑ. Η αμερικανική σημαία κατεβαίνει από το κτίριο του Καπιτωλίου στη Μανίλα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Χάρι Τρούμαν, στέλνει μήνυμα αποποιούμενος αξιώσεων από τις Φιλιππίνες και υπόσχεται ουσιαστική βοήθεια για την οικοδόμηση του έθνους, το οποίο καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου.

1959 Η αμερικάνικη σημαία προσθέτει άλλο ένα αστεράκι, για να τιμήσει την είσοδο της Αλάσκας στις ΗΠΑ.

1966 Μεγάλη συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη πραγματοποιείται στο γήπεδο της ΑΕΚ, με τραγούδια από τη «Ρωμιοσύνη», τον «Επιτάφιο» και το «Μαουτχάουζεν».

1975 Ένοχο για τη δολοφονία 230.000 Εβραίων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Τρεμπλίνκα κρίνει δικαστήριο του Αμβούργου τον αρχηγό της Γκεστάπο, Λούντβιχ Χαν. Ο ηλικίας 67 χρόνων νομικός κρίνεται υπεύθυνος για την οργάνωση της «μετοίκησης», κατά τη ναζιστική ορολογία, των Εβραίων από το γκέτο της Βαρσοβίας στο διάστημα 1942-1943.

1976 Η επιδρομή στο Έντεμπε της Ουγκάντας: Ισραηλινοί κομάντος απελευθερώνουν τους 103 ομήρους – επιβάτες αεροπλάνου της Air France που είχε καταληφθεί από παλαιστίνιους και γερμανούς τρομοκράτες πάνω από την Κόρινθο στις 27 Ιουνίου, ενώ εκτελούσε την πτήση Τελ Αβίβ- Παρίσι, με ενδιάμεσο σταθμό την Αθήνα.

1994 Μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν δολοφονούν στο Παλαιό Φάληρο, τον Τούρκο διπλωμάτη Ομάρ Χαλούκ Σιπαχίογλου, σύμβουλο της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα.

2003 Πέθανε ο Αμερικανός τραγουδιστής, Μπάρι Γουάιτ.

2004 Τελικός Euro 2004: Η Εθνική Ελλάδος στέφεται πρωταθλήτρια Ευρώπης στο ποδόσφαιρο, νικώντας στον τελικό τη διοργανώτρια Πορτογαλία με 1-0. Το γκολ σημείωσε στο 56ο λεπτό ο Άγγελος Χαριστέας

______________________________________________________________________________

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ