Συνάντηση Μπάιντεν-Μητσοτάκη: Οι δηλώσεις και η ατζέντα της συζήτησης

0

Φορώντας μια γραβάτα με την ελληνική σημαία, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποδέχτηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο την Δευτέρα 16 Μαϊου. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν μία ευρεία γκάμα θεμάτων διμερούς, περιφερειακού αλλά και διεθνούς ενδιαφέροντος στην κατ’ ιδίαν συνάντηση τους, με την ελληνική πλευρά να δηλώνει πολύ ικανοποιημένη από τη συζήτηση.

Στην αρχή της συνάντησης ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε μπροστά στις κάμερες πως «Θα γιορτάσουμε τα 201 έτη από την ανεξαρτησία σας». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην προσωπική φιλία που τον συνδέει με τον Έλληνα πρωθυπουργό και στα δημοκρατικά ιδεώδη που μοιράζονται οι δύο χώρες. «Ενέπνευσαν τους δικούς μας προπάτορες και για αιώνες ενδυναμώθηκαν», συνέχισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Στη συνέχεια είπε πως η ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία και βάλλει κατά της καθεστηκυίας τάξης. «Ευχαριστώ για την ηγεσία σας. Έχουμε πολλά να συζητήσουμε σήμερα. Για την εμβάθυνση των εμπορικών και αμυντικών σχέσεών μας, για την ενέργεια, την ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή», συμπλήρωσε ο κ. Μπάιντεν ο οποίος υπογράμμισε για δεύτερη φορά τις σχέσεις φιλίας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ελλάδα και είπε πως «βρισκόμαστε στην καλύτερη στιγμή μας».

«Ευχαριστώ θερμά για τα καλά σας λόγια. Είναι ιδιαίτερο προνόμιο να γιορτάσουμε μαζί τα 201 χρόνια από την απαρχή της παλιγγενεσίας μας», είπε παίρνοντας το λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως οι δύο χώρες βρέθηκαν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας και στη συνέχεια αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία. «Με αλληλεγγύη αντιμετωπίζουμε την πρόκληση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», είπε συγκεκριμένα σημειώνοντας πως «είναι ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε το επίπεδο των σχέσεών μας οι οποίες βρίσκονται στο καλύτερο σημείο».

Και συμπλήρωσε: «Όχι μόνο αμυντικά αλλά και στο εμπόριο, στις επενδύσεις, στο ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστος εταίρος στην ανατολική Μεσόγειο, στην ακμάζουσα πλέον οικονομία. Είμαστε πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή». Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεχθεί και άλλες αμερικανικές επενδύσεις. Καταλήγοντας ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε: «Είμαι ευχαριστημένος που είμαι μαζί σας και αργότερα θα έχουμε τη δυνατότητα να απευθυνθούμε στους πολλούς Ελληνοαμερικανούς σας φίλους. Είναι προνόμιο που είμαι εδώ στο Λευκό Οίκο».

Η ατζέντα στην κατ΄ιδίαν συνάντηση

Μετά τις εισαγωγικές δηλώσεις, ακολούθησε η κατ’ ιδίαν συζήτηση των δύο ηγετών. H συζήτηση των δύο περιεστράφη εκτενώς γύρω από το Ουκρανικό και το ενιαίο δυτικό μέτωπο κατά της ρωσικής εισβολής, αλλά και στο πως οι ΗΠΑ θα συμβάλλουν εμπράκτως ώστε να απεξαρτηθεί η Ευρώπη από το ρωσικό φυσικό αέριο. Πολλή συζήτηση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έγινε για τη μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συζητώντας για αμερικανικές επενδύσεις εξέφρασε την επιθυμία η συνεργασία να επεκταθεί σε όλους τους δυνατούς τομείς, αλλά και να μπορέσει ο κ. Μπάιντεν να επισκεφθεί την προσεχώς την Ελλάδα.

Τουρκική προκλητικότητα – Κυπριακό

Κατά τη συζήτηση των δύο ηγετών ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε στο συνομιλητή του τα ζητήματα με τις τουρκικές παραβιάσεις και υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. Το θέμα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν ετέθη αυτοτελώς αλλά ως μέρος των ζητημάτων ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο. «Είναι πλέον σαφές πως άπαντες αντιλαμβάνονται πως ο επεκτατισμός και ο αναθεωρητισμός δεν έχουν θέση σε ένα παγκόσμιο σκηνικό που γίνεται ολοένα και πιο σύνθετο» υποστήριξαν κυβερνητικές πηγές μετά τη συνάντηση στο Λευκό Οίκο.

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της πώλησης αμερικανικών μαχητικών F-16 προς την Τουρκία αρμόδια κυβερνητική πηγή παρέπεμπε στη σημερινή ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού προς το Κογκρέσο, τονίζοντας, πάντως με νόημα πως ορισμένα ζητήματα είναι καλύτερο να μην συζητούνται δημοσίως. Οι ίδιες πηγές, εξάλλου, τόνιζαν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Κυπριακό διαμηνύοντας εκ νέου πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή μία λύση δύο κρατών στη Μεγαλόνησο.

Απόκτηση F-35

Κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν, εξάλλου, πως στο πλαίσιο της διμερούς αμυντικής συνεργασίας είναι ειλημμένη η απόφαση της Αθήνας ότι το μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς, που θα επανδρώσει την Πολεμική Αεροπορία θα είναι το αμερικανικό F – 35.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την επιθυμία να ενταχθεί η χώρα μας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκαθαρίζοντας πως η Ελλάδα ενδιαφέρεται να αγοράσει μία μοίρα F – 35 πριν από το τέλος της τρέχουσας 10ετίας, και συγκεκριμένα μετά το 2028, όταν και όπως ειπώθηκε με έμφαση θα υπάρχει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος για μία τέτοια κίνηση. Οι ίδιες πηγές αποκάλυψαν ότι προ ολίγων ημερών η Lockheed Martin ενημέρωσε και εγγράφως για το ενδιαφέρον της να ενταχθεί η Ελλάδα στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και η θετική ανταπόκριση της Αθήνας θα διαβιβαστεί εντός των επομένων ημερών.

«Εάν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε όλες τις παραμέτρους τα συγκεκριμένα αεροσκάφη θα αποκτηθούν μετά το 2028, ενώ θα αναζητηθεί και ο καλύτερος τρόπος χρηματοδότησης μίας τέτοιας μακρόχρονης επένδυσης για την Ελλάδα του 2030» σημειώνουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές και αποκαλύπτουν το ενδιαφέρον της Lockheed Martin να επενδύσει προσεχώς στη ΕΑΒ με την απαραίτητη διευκρίνιση πως δεν γίνεται λόγος για το πλειοψηφικό πακέτο έτσι ώστε το ελληνικό κράτος να διατηρήσει τον δημόσιο έλεγχο της ΕΑΒ.

Παρέμβαση στη διεθνή αγορά της ενέργειας    

Στα αξιοσημείωτα της συνάντησης Μητσοτάκη – Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο και η συναντίληψη των δύο ηγετών στο ζήτημα της μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου διεθνώς μέσω της επιβολής πλαφόν. Μάλιστα, οι δύο άνδρες συμφώνησαν να συντονίσουν τις ενέργειες τους εν όψει και της κρίσιμης έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στα τέλη Μαίου, εξ ου και εξουσιοδότησαν κατά πληροφορίες το Νίκο Τσάφο, που ορίζεται ειδικός σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού στα θέματα ενέργειας, και τον Έρικ Χοκστάιν, σύμβουλο του προέδρου Μπάιντεν στα θέματα ενεργείας να εργαστούν στενά.

«Για να κρατηθεί αρραγές το μέτωπο κατά της ρωσικής εισβολής θα πρέπει να προστατεύσουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η Ελλάδα το έχει κάνει ήδη με μεγάλο θάρρος επιστρατεύοντας κονδύλια από τον εθνικό προϋπολογισμό, αυτό, ωστόσο, δε σημαίνει πως δεν δραστηριοποιούμαστε και σε ευρωπαικό επίπεδο», επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, που επιβεβαιώνουν πως η Αθήνα αναμένει την υποβολή των σχετικών προτάσεων από την Κομισιόν.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν πως λύση μπορεί να δοθεί είτε μέσω της αξιοποίησης των αδιάθετων δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης, είτε μέσα από μία παρέμβαση πλαφόν στην χονδρική αγορά του φυσικού αερίου διεθνώς. Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, πάντως, «δεν μπορούμε από τη μία στιγμή στην άλλη να κλείσουμε τον διακόπτη του ρωσικού φυσικού αερίου». Σε ό,τι αφορά στον αγωγό Eastmed η ελληνική πλευρά επανέλαβε τις θέσεις της πως την τελική επιλογή, εάν δηλαδή θα προκριθεί η λύση του αγωγού ή αυτή της μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου θα την καθορίσουν εν τέλει η αγορά και το κόστος. Επαναβεβαιώθηκε, πάντως, η θερμή αμερικανική υποστήριξη στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις χωρίς να μπορούν να αποκλειστούν και αμερικανικές επενδύσεις σε αυτές στο μέλλον.

Ικανοποιημένη η κυβέρνηση

Σύμφωνα πάντως με κυβερνητικές πηγές η ελληνική πλευρά εμφανίζεται πολύ ικανοποιημένη από την πρώτη ημέρα του προγράμματος του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον σημειώνοντας πως το κλίμα στη συνάντηση των δύο ηγετών ήταν παρά πολύ καλό, καθώς, όπως επισημαίνεται ο Αμερικανός πρόεδρος γνωρίζει σε βάθος τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτά, ενώ τα άκρως θετικά αισθήματα του προς την Ελλάδα καθρεφτίστηκαν τόσο στις συχνές αναφορές του στην Ελληνοαμερικανική κοινότητα, όσο και στο χρόνο που αφιέρωσε για τις εν λόγω επαφές

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν χαρακτηριστικά πως οι Ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο σημείο που ήταν ποτέ και επεσήμαιναν πως η Ελλάδα έχει βαρύνοντα ρόλο να διαδραματίσει στο ζήτημα της υπεράσπισης και της εμπέδωσης της Δημοκρατίας παγκοσμίως, θέμα για το οποίο ο Τζο Μπάιντεν επιδεικνύει ζωηρό ενδιαφέρον, ήτοι για τη μάχη ανάμεσα στις Δημοκρατίες και τα αυταρχικά καθεστώτα. Επ αυτού, εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αφιερώσει μεγάλο μέρος της αποψινής του ομιλίας στο Κογκρέσο, όπως τονίζουν τα ίδια πρόσωπα.

Η Δεξίωση

Στη συνέχεια της συνάντησής τους, ο Αμερικανός πρόεδρος παρέθεσε δεξίωση στον Λευκό Οίκο, προς τιμήν του Κυριάκου Μητσοτάκη επ’ αφορμή των 201 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Οι κ.κ. Μπάιντεν και Μητσοτάκης προσήλθαν στη δεξίωση, συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους, Τζιλ Μπάιντεν και Μαρέβα Μητσοτάκη.

Το «παρών» στη δεξίωση έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Δένδιας, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, η Νίκη Κεραμέως, ο Γιάννης Οικονόμου, ο υφυπ. Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, η πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, η Ρεπουμπλικανή βουλευτής Νικόλ Μαλλιωτάκης και άλλοι.

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: «Τα δώρα της Ελλάδας στον κόσμο»

Τον λόγο αρχικά πήρε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.«Η Ελλάδα, η πηγή του δυτικού πολιτισμού, και η Αμερική, η καλύτερη ελπίδα ελευθερίας και αυτοδιάθεσης για όλους. Σας ευχαριστούμε αμφότερους για τη δέσμευσή σας για ελευθερία και υποστήριξη της αποστολής του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Είθε να έχετε υγεία και μακροζωία, με σοφία, χάρη και με ισχύ», τόνισε μεταξύ άλλων.

«Οι ζωές μας και η επιβίωση της ευτυχίας μας να προστατεύονται πάντα από τις αρχές της δημοκρατίας, τα δώρα της Ελλάδας στον κόσμο, και την έμπνευση του αμερικανικού ονείρου. Ζήτω η Αμερική, ζήτω η Ελλάδα», κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής.

Πρώτη κυρία των ΗΠΑ: Η ελληνική κοινότητα σημαίνει πολλά

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε η σύζυγος του Αμερικανού προέδρου, Τζιλ Μπάιντεν. «Έχω επισκεφθεί την Ελλάδα πολλές φορές και αισθάνθηκα δέος κάτω από την Ιστορία των Αθηνών και την ομορφιά των νησιών. Είναι χαρά μου που επιστρέφω αυτή τη φιλοξενία. Είναι τιμή μου που υποδέχομαι τον κύριο Μητσοτάκη και τη σύζυγό του», ανέφερε.

«Η Ιστορία της Αμερικής αποτελεί κομμάτι της Ιστορίας όλων μας. Κάθε μέρα διαμορφώνουμε το μέλλον μας και τα δένδρα που φυτεύετε θα τα καρπωθούμε όλοι. Η ελληνική κοινότητα σημαίνει πολλά για τον Τζο Μπάιντεν», πρόσθεσε.

Μπάιντεν: «Όλοι σκεφτόμαστε τον εκλιπόντα μπαμπά σας»

Aμέσως μετά, στο βήμα ανέβηκε ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Καλωσορίζουμε τον κύριο πρωθυπουργό στην Ουάσιγκτον. Είχαμε συζητήσεις και είμαι ενθουσιασμένος που υποδεχόμαστε τη σύζυγο και τις κόρες σας και ξέρω πως η οικογένεια μετράει πολύ. Όλοι σκεφτόμαστε τον εκλιπόντα μπαμπά σας, ο οποίος είχε μεγάλη επιρροή πάνω μου. Ο μπαμπάς σας ήταν πραγματικός δάσκαλος. Πέρυσι έπρεπε να γιορτάσουμε τα 200 έτη από την απελευθέρωση διαδικτυακά λόγω της πανδημίας».

«Φέτος γιορτάζουμε τα 201 έτη και είναι ευκαιρία να κοιτάξουμε το μέλλον. Σήμερα η φιλία μας βρίσκεται στο απόγειό της. Αρέσουμε ο ένας στον άλλον. Οι λαοί μας εργάζονται μαζί στην ενέργεια, την κλιματική αλλαγή και σε πολλά ακόμα. Είναι μία σημαντική περίοδος, για να εδραιώσουμε τις σχέσεις μας. Η Ελλάδα είπε όχι στον Β’ Παγκόσμιο και ενέπνευσε τον κόσμο», τόνισε.

«Σήμερα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Έχουν γίνει φρικαλεότητες εκεί. Σκοτώνουν παιδιά. Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη σαφή θέση που δείξατε από την αρχή κύριε πρωθυπουργέ. Όχι στην ιδέα ότι οι απολυταρχικές κυβερνήσεις θα επικρατήσουν. Ο Πούτιν θα λογοδοτήσει. Ακόμη και οι ζοφερότερες περίοδοι, θα πρέπει να μας υπενθυμίζουν ότι πάντα υπάρχει ελπίδα. Η λέξη κλειδί είναι η αξιοπρέπεια. Να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας έναν καλύτερο κόσμο. Αδημονούμε να τα πούμε και στην Ελλάδα», σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Μητσοτάκης για Κυπριακό: «Παρακαλώ να χρησιμοποιήσετε όλη σας την επιρροή»

Ακολούθως στο βήμα ανέβηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Είναι προνόμιο για μένα να είμαι εδώ. Η Ελλάδα, όπως και οι ΗΠΑ, σφυρηλατήθηκε από οραματιστές. Οι ηγέτες της Ελληνικής Επανάστασης, άντλησαν δύναμη και έμπνευση από τον αγώνα των ΗΠΑ για τη Δημοκρατία. Η κοινή ιστορία θυσιών δένει τα δύο έθνη».

«Έχουμε την ευθύνη να προστατεύσουμε αυτήν την ιστορία. Σήμερα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Μία υπενθύμιση ότι όσα θεωρούσαμε δεδομένα στην Ευρώπη, δεν ισχύουν. Οι νεοφιλελεύθερες φαντασιώσεις ανήκουν σε άλλες περιόδους. Οποιαδήποτε παραβίαση θα απαντηθεί με ωμό τρόπο. Γι’ αυτό, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ να σταθούν αλληλέγγυες σε οποιαδήποτε χώρα βρεθεί σε αυτή τη θέση», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Ως προς την ενέργεια, μπορούμε να κάνουμε πολλά, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ από κοινού, για να μειώσουμε τις τιμές, καθώς προχωρούμε προς την απεμπλοκή από το ρωσικό αέριο. Η Αλεξανδρούπολη αποτελεί έναν κόμβο ενέργειας και η Ελλάδα είναι πύλη εισόδου για πηγές ενέργειας από τον ήλιο», σημείωσε.

«Στο Κυπριακό, παρακαλώ να χρησιμοποιήσετε όλη σας την επιρροή. Κανείς δεν θα δεχθεί μία λύση δύο κρατών. Πυλώνας για την ευημερία και την ασφάλεια στα Βαλκάνια η Ελλάδα. Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στις ένοπλες δυνάμεις μας και δεν θα δεχθούμε καμία παραβίαση της εδαφικής μας ακεραιότητας. Θα προχωρήσουμε στην επένδυση των F-35 και ελπίζουμε να αποκτήσουμε το υπέροχο αυτό αεροπλάνο», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα έχει επιστρέψει ξανά και θεωρώ πως έχουμε μπροστά μας ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην αντιφώνηση του κατά την δεξίωση. «Η χώρα μας θα αναζητά πάντα την ειρηνική επίλυση των διαφορών μας με τους γείτονες μας, εμείς θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στις δυνάμεις και επιμένουμε πως δεν θα δεχθούμε καμία παραβίαση της κυριαρχίας μας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ειδική μνεία έκανε, δε και στο Κυπριακό παροτρύνοντας τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, να επιστρατεύσει όλη την επιρροή του προκειμένου να εκκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις πάντα επί τη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, ενώ είπε με τρόπο ξεκάθαρο πως «κανείς δεν θα δεχθεί μία λύση των δύο κρατών».

Ενδιαφέρουσα ήταν και η αποστροφή του πρωθυπουργού για την πρόθεση της Αθήνας να ενταχθεί στο πρόγραμμα των F 35 πριν από το τέλος της τρέχουσας 10ετίας αναδεικνύοντας ως ιδιαίτερα θετικό το σχετικό ενδιαφέρον που έχει δείξει η εταιρεία παραγωγός των μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς Lockheed Martin.

Αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι Ελλάδα και ΗΠΑ πρέπει να σταθούν πλάι πλάι ώστε να υπερασπιστούν την έννοια της φιλελεύθερης δημοκρατίας. «Οι νέο ιμπεριαλιστικές φαντασιώσεις ανήκουν σε άλλες εποχές, δεν πρέπει να επιτύχουν στέλνοντας μήνυμα και σε άλλους ηγέτες που ρέπουν προς τον αυταρχισμό ότι κάθε παραβίαση της κυριαρχίας μας θα αντιμετωπίζεται με ενωμένη φωνή».

«Νομίζω πως η σημαντικότερη αποστολή μας είναι η θωράκιση της δημοκρατίας και των αξιών της ανά τον κόσμο» τόνισε ο Τζο Μπάιντεν, που επέμεινε πως η στήριξη, που απολαμβάνει διαχρονικά από την ελληνοαμερικανική κοινότητα αποτελεί για αυτόν έμπνευση. Αναφερόμενος στον πόλεμο κατά της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας ο κ. Μπάιντεν, ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για το «ηθικό κουράγιο να αποκηρύξει την επίθεση του Πούτιν, αλλά και να υποδεχθεί η χώρα μας πρόσφυγες από την Ουκρανία». Έκανε, μάλιστα λόγο για «παραπληροφόρηση, βάναυση και απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και σε εγκλήματα πολέμου και μάλιστα σε βάρος παιδιών». Ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε, δε, ότι το διακύβευμα σήμερα είναι να μην επικρατήσει ο αυταρχισμός της δημοκρατίας.

tvxs.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ