Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Το προσκλητήριο Τσίπρα για την πολιτική και κομματική αλλαγή

0

Η ομιλία με την οποία ο Αλέξης Τσίπρας άνοιξε το 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είχε προεκλογικό προσανατολισμό, είχε παράλληλη στόχευση πολιτικής και εσωκομματικής αλλαγής και είχε και πρόταση διακυβέρνησης και συγκυβέρνησης: Μια πρόταση «ρεαλιστικού ριζοσπαστισμού» όπως την χαρακτήρισε ο ίδιος, με «5+1» κεντρικές προγραμματικές δεσμεύσεις και με προσκλητήριο για σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης από τις πρώτες κάλπες, εκείνες της απλής αναλογικής.

Για να φθάσει σε αυτή την πρόταση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και διακριτή αυτοκριτική. Χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «πρωθυπουργό-εργολάβο», είπε ότι είναι «ιστορικό ατύχημα το ότι η χώρα βρέθηκε με την χειρότερη κυβέρνηση την χειρότερη στιγμή», αλλά δήλωσε πεπεισμένος πως η κοινωνία δείχνει ήδη προς την πολιτική αλλαγή.

Στην αυτοκριτική του για την «πρώτη φορά αριστερά» έδειξε ως καθαρά λάθη την διαπραγμάτευση του 2015 και την οικονομική επιβάρυνση της μεσαίας τάξης. «Την πρώτη φορά», είπε, «πορευτήκαμε περισσότερο με την δύναμη της πίστης και λιγότερο με επίγνωση των δυσκολιών: Ο Δαβίδ της αριστεράς απέναντι στον Γολιάθ των δανειστών και της διαπλοκής».

«Στεκόμαστε», είπε ακόμη, «με ενσυναίσθηση και όχι με έπαρση απέναντι σε όσους αναγκαστήκαμε να αδικήσουμε, την μεσαία τάξη και την υγιή επιχειρηματικότητα» για να  προσθέσει πως τότε δεν υπήρχε άλλη επιλογή διότι αποτελούσε εθνικό στόχο η έξοδος από τα Μνημόνια.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε όμως και περήφανος για το κυβερνητικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ στο κοινωνικό κράτος, στα εργασιακά, στα δικαιώματα και στο εθνικό μέτωπο. Εκεί, στάθηκε ειδικά στην Συμφωνία των Πρεσπών για να πει «ευχαριστώ τον Ζόραν Ζάεφ και τον Νίκο Κοτζιά» που ήταν αμφότεροι παρόντες και εισέπραξαν ένα από τα πιο ζωηρά χειροκροτήματα της πρεμιέρας του συνεδρίου.

Οι «5+1» προγραμματικές δεσμεύσεις που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχαν αιχμή την ακρίβεια, την εργασία, την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τον αγροτικό κόσμο, το κοινωνικό κράτος, την νέα γενιά και την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Δεσμεύτηκε για άμεσα μέτρα μείωσης των λογαριασμών ρεύματος με παρεμβάσεις τύπου Ισπανίας και Πορτογαλίας, μείωση ειδικών φόρων και ΦΠΑ στα καύσιμα, και έδειξε ως βασική πηγή χρηματοδότησης των μέτρων την φορολόγηση των υπερκερδών των παρόχων. «Οσοι μιλάνε για λεφτόδεντρα», είπε, «ποτίζουν καθημερινά τα κλεφτόδεντρα».

Εβαλε ξανά σε πρώτο πλάνο την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση των αντεργατικών νόμων Χατζηδάκη, υποσχέθηκε προσλήψεις στο ΕΣΥ και στην Παιδεία, ρύθμιση των χρεών της πανδημίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ολιστικό πρόγραμμα στέγασης για τους νέους. Κινήθηκε σε άξονα αποκατάστασης της κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά απέφυγε να ανοίξει κρουνούς παροχών, έδειξε πολιτικές με σοσιαλιστικό πρόσημο και χρησιμοποίησε αρκετές φορές φράσεις του Ανδρέα Παπανδρέου αλλά θέλησε να στείλει και παράλληλο μήνυμα πολιτικής ωριμότητας και αριστερού ρεαλισμού.

Στο κεφάλαιο της προοδευτικής διακυβέρνησης απηύθυνε «κάλεσμα συμπόρευσης, διαλόγου, και προγραμματικής συζήτησης σε όλες τις οργανώσεις και τα κόμματα του δημοκρατικού χώρου».

Χωρίς να το κατονομάσει απευθύνθηκε στο ΚΙΝΑΛ και ζήτησε «να ξεπεράσουμε τα προβλήματα του παρελθόντος που μας χώρισαν και μα πληγώνουν». Για «να συμφωνήσουμε», όπως είπε, «σε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα και την επόμενη μέρα της κάλπης της απλής αναλογικής να σχηματίσουμε προοδευτική κυβέρνηση». Ως βασική προϋπόθεση έθεσε ξανά να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα, ενώ απευθυνόμενος και πάλι προς το ΚΙΝΑΛ πρόσθεσε: «Καλώ όλους να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Εμείς είμαστε βιβλίο ανοιχτό. Ούτε αποκλείουμε αλλά ούτε και μπορούμε να περιμένουμε κανέναν».

Μιλώντας για το κόμμα έθεσε ως προϋπόθεση της πολιτικής αλλαγής την αλλαγή του ΣΥΡΙΖΑ: Κάλεσε όλους να στηρίξουν την διεύρυνση και την εκλογή ηγεσίας από την βάση και αποκήρυξε τα «σύνδρομα ιδιοκτησίας» και, εμμέσως, τους φόβους περί «πασοκοποίησης».

Ζήτησε  «να ανοίξουμε χωρίς φόβο και προκαταλήψεις το κόμμα στην κοινωνία». «Να αποφύγουμε», είπε, «την γραφειοκρατική αναπαραγωγή του εαυτού μας, να εμπιστευτούμε χωρίς αστερίσκους, θεωρητικά προσχήματα και σύνδρομα ιδιοκτησίας της αλήθειας όλα τα μέλη του κόμματος – παλιά και νέα. Απ’ όπου κι εάν ξεκινάει το πολιτικό τους βιογραφικό».

Το κλείσιμο της ομιλίας του είχε την συναισθηματική και ιστορική αναφορά στο «συναξάρι» της αριστεράς – το «συναξάρι των αγώνων, της προσφοράς στον λαό και της ηθικής υπεροχής», όπως είπε. Είχε όμως και το παλιό σύνθημα του Ανδρέα, το «Μαζί»: «Μαζί», είπε κλείνοντας, «όλες οι προοδευτικές δυνάμεις μπορούμε από την πρώτη κάλπη να φέρουμε την αλλαγή».

/tvxs.gr/n

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ