Τα νέα της Περιφέρειας…

0
Υπογραφές από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα αύριο Πέμπτη για το λιμάνι της Κυπαρισσίας και στις 13 του μήνα για το Μεσσήνη – Λάμπαινα

Posted: 04 Aug 2021 12:28 PM PDT

Υπογράφει ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας αύριο Πέμπτη 5 Αυγούστου, στην Κυπαρισσία, στις 3 το μεσημέρι, το συμφωνητικό με τον ανάδοχο του με προϋπολογισμό 3,5 εκ. ευρώ έργου αποκατάστασης των ζημιών από θεομηνίες στον παλαιό προσήνεμο μόλο του λιμανιού της Κυπαρισσίας και της απομάκρυνσης των προσχώσεων από την λιμενολεκάνη.

Η υπογραφή θα γίνει παρουσία και του γ.γ. του υπουργείου Ανάπτυξης Δημήτρη Σκάλκου, ο οποίος -όπως τόνισε ο περιφερειάρχης- συνέβαλε τα μέγιστα στην ευόδωση της υπόθεσης αυτής.

Εξ άλλου, την επόμενη Παρασκευή 13 Αυγούστου, ο περιφερειάρχης θα υπογράψει -στις 3 το μεσημέρι, επίσης- στο Δημαρχείο της Μεσσήνης, το συμφωνητικό με τον ανάδοχο του με προϋπολογισμό 8.670.000 ευρώ οδικού έργου Μεσσήνη – Εύα και Εύα – Λάμπαινα (βελτίωση 7ης επαρχιακής οδού). Η παρέμβαση ξεκινά από τη συμβολή του κόμβου της περιφερειακής οδού Μεσσήνης και καταλήγει στο τέλος του νέου ισόπεδου κόμβου προς Αρχαία Μεσσήνη.

Καταγράφηκαν 158 νέα κρούσματα covid-19 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σήμερα Τετάρτη 4 Αυγούστου

Posted: 04 Aug 2021 12:26 PM PDT

Συνεχίζουν να αυξάνονται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου οι νοσηλείες στα νοσοκομεία covid-19, οι εισαγωγές ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), αλλά και ο αριθμός κρουσμάτων με κύριο χαρακτηριστικό  ότι εντοπίζονται πλέον σε νεαρές έως και πολύ νεαρές ηλικίες, ενώ πανελλαδικά πλέον η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων έχει φθάσει να είναι τα 40 έτη.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την τακτική ημερήσια ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ (eody.gov.gr) τα νέα κρούσματα του κορονοϊού covid-19 που καταγράφηκαν στην Ελλάδα σήμερα Τετάρτη 4 Αυγούστου, ώς τις 3 το μεσημέρι, ανέρχονταν σε 2.856.

Ακολουθεί η ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό (covid-19) που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ με δεδομένα έως τις 3 το μεσημέρι σήμερα Τετάρτη 4 Αυγούστου:

“Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό (covid-19) – Δεδομένα έως 4 Αυγούστου 2021, ώρα 15:00

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 2.856, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 503.885 (ημερήσια μεταβολή +0,6%), εκ των οποίων 51,2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 159 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.646 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 192 (65,6% άνδρες). Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.820 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 204 (ημερήσια μεταβολή +43.66%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 172 ασθενείς.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με covid-19 είναι 16, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.013 θάνατοι. Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω, ενώ η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 78 έτη”.

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Οσον αφορά την Περιφέρεια Πελοποννήσου, σήμερα Τετάρτη 4 Αυγούστου καταγράφηκαν 158 κρούσματα, με τον αριθμό των συνολικά προσβληθέντων από την αρχή της πανδημίας να φθάνει πλέον τους 14.314.

Αναλυτικά, σήμερα καταγράφηκαν στην Π.Ε. Αργολίδας 18, στην Π.Ε. Αρκαδίας 14, στην Π.Ε. Κορινθίας 49, στην Π.Ε. Λακωνίας 28 και στην Π.Ε. Μεσσηνίας 49.

Εξ άλλου, μέχρι και σήμερα Τετάρτη 4 Αυγούστου, στα νοσοκομεία covid-19 της Περιφέρειας νοσηλεύονταν συνολικά 67 άτομα (τα 5 σε ΜΕΘ) και συγκεκριμένα, στο Νοσοκομείο Αργους 3 στο Νοσοκομείο Ναυπλίου 5, στο Παναρκαδικό Τρίπολης 8, στο Νοσοκομείο Κορίνθου 25 (τα 5 στη ΜΕΘ), στο Νοσοκομείο Σπάρτης 0 και στο Νοσοκομείο Καλαμάτας 26.

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες σε Λακωνία και Μεσσηνία

Posted: 04 Aug 2021 12:24 PM PDT

Με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα επικοινώνησε τηλεφωνικά σήμερα Τετάρτη 2 Αυγούστου ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα μεταβούν στις πυρόπληκτες περιοχές της Περιφέρειας κλιμάκια του υπουργείου για να καταγράψουν ζημιές σε οικίες και κτίσματα.

Ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, στο μεταξύ, μετέβη το απόγευμα σήμερα στην περιοχή της Καστάνιας του Δήμου Ανατολικής Μάνης στην οποία εξελίσσεται πυρκαγιά από χθες Τρίτη 3 Αυγούστου. Τον Π. Νίκα ενημέρωσαν ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης και στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος.

ΣΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

Στη μάχη με τις φλόγες στην πιο πάνω περιοχή της Λακωνίας επιχειρούσαν 55 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 21 οχήματα, ενώ -μέχρι την δύση του ήλιου- συνέδραμαν από αέρος με ρίψεις νερού δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο. Μαζί τους, ομάδες εθελοντών αλλά και μηχανήματα έργου και υδροφόρες από την Π.Ε. Λακωνίας και τους δήμους της περιοχής.

Ωστόσο, αν και η κατάσταση όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Βερούτης είναι καλύτερη σήμερα, συγκριτικά με χθες Τρίτη, εξακολουθούν να υπάρχουν ενεργές εστίες.

Το θετικό είναι πάντως, ότι δεν έχουν κινδυνεύσει μέχρι τώρα κατοικημένες περιοχές, ωστόσο υπάρχει ήδη καταγεγραμμένη σημαντική καταστροφή σε δασικές εκτάσεις, όπως επίσης και σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις με ελαιόδεντρα, αλλά και απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο καθώς στην περιοχή υπήρχαν πολλά μελίσσια.

ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Εξ άλλου, στην περιοχή της Μεσσηνίας συνεχίζονται και σήμερα Τετάρτη από την Πυροσβεστική -την οποία συνδράμουν με μηχανήματα και υδροφόρες η Περιφερειακή Ενότητα και οι δήμοι- και από ομάδες εθελοντών, οι προσπάθειες για τον περιορισμό των πυρκαγιών σε Βασιλίτσι και Βλαχόπουλο του Δήμου Πύλου – Νέστορος, οι οποίες εξελίσσονται για τρίτη και δεύτερη ημέρα αντίστοιχα.

Το μεσημέρι σήμερα Τετάρτη, εξ άλλου, εκδηλώθηκε μία ακόμα φωτιά σε αγροτοδασική έκταση στην Μέλπεια του Δήμου Οιχαλίας.

Ειδικότερα, η εικόνα που παρουσίαζαν μέχρι αργά το απόγευμα σήμερα, Τετάρτη 4 Αυγούστου, τα πύρινα μέτωπα σε Βασιλίτσι, Βλαχόπουλο και Μέλπεια, ήταν η εξής:

Στην πρώτη περιοχή υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις διάσπαρτων εστιών, ενώ η κατεύθυνση της φωτιάς είναι προς την θάλασσα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο εν λόγω μέτωπο επιχειρούσαν 74 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 22 οχήματα, ενώ μέχρι την δύση του ήλιου πραγματοποιούσε ρίψεις νερού από αέρος ένα ελικόπτερο.

Οι αρχικές εκτιμήσεις, σύμφωνα και με την ενημέρωση από τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλο, το μεσημέρι σήμερα, κάνουν λόγο για καταστροφές σε τουλάχιστον 10 σπίτια στον οικισμό Αγιος Γεώργιος, καθώς και σε καλλιέργειες και ελαιοπερίβολα. Ηδη, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, συγκροτούνται επιτροπές για να καταγράψουν τις ζημιές σε σπίτια, καλλιέργειες και υποδομές.

Στον Μαγκλαβά του Βλαχόπουλου η κατάσταση δεν είναι εύκολη, καθώς η περιοχή είναι δύσβατη, η βλάστηση πυκνή και επιπλέον προβλήματα προκαλούν οι υψηλές θερμοκρασίες και οι άνεμοι που πνέουν.

Εναντίον της φωτιάς αυτής επιχειρούσαν 34 πυροσβέστες με 14 οχήματα, ενώ δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού μέχρι τη δύση του ήλιου.

ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΟΙΚΙΣΜΩΝ
Τέλος, στην φωτιά που εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι σήμερα Τετάρτη στην Κάτω Μέλπεια, επιχειρούσαν 20 πυροσβέστες με 8 οχήματα, ενώ είχε ζητηθεί και η συνδρομή εναέριων μέσων. Η κατάσταση χαρακτηριζόταν πολύ δύσκολη, ενώ λίγο πριν τις 8.30 το βράδυ σήμερα εστάλη μήνυμα μέσω του συστήματος 112 να εκκενωθούν άμεσα τα χωριά Παραπούγκι, Καρνάσι και Δεσύλλα με οδηγία να κατευθυνθούν οι κάτοικοι προς Διαβολίτσι, ενώ νωρίτερα είχε δοθεί ανάλογη οδηγία για τους οικισμούς Αγιοι Θεόδωροι και Μοναστηράκι.

Σημειώνεται, ότι και σε όλα τα πύρινα μέτωπα τις πυροσβεστικές δυνάμεις συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, εθελοντικές ομάδες, όπως επόσης υδροφόρες και μηχανήματα έργου από την Π.Ε. Μεσσηνίας και τους τοπικούς δήμους.

Συνάντηση στην Τρίπολη το Σάββατο του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα με την υπουργό Πολιτισμού Λ. Μενδώνη

Posted: 04 Aug 2021 12:20 PM PDT

Συνάντηση θα έχει ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, το ερχόμενο Σάββατο 7 Αυγούστου, στις 11 το πρωί, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη, με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Οπως γνωστοποίησε ο περιφερειάρχης, στη συνάντηση αυτή θα συζητηθεί το θέμα της παράκαμψης των αρχαίων στην ακρόπολη του Πεταλιδίου, στο πλαίσιο κατασκευής του οδικού άξονα Τζάνε – Καλαμάκι.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα έγινε στην περιοχή αυτοψία από την ολομέλεια του ΚΑΣ, υπό τον γ.γ. Πολιτισμού Γιώργο Διδασκάλου.

Προς υλοποίηση το έργο περίφραξης της διώρυγας στον Ισθμό της Κορίνθου, συναίνεσε το Υπερταμείο

Posted: 04 Aug 2021 12:19 PM PDT

Συναινεί η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (ΕΕΣΥΠ) -γνωστότερη ως Υπερταμείο- στο αίτημα της Περιφέρειας Πελοποννήσου να παρέμβει εκατέρωθεν της διώρυγας στον Ισθμό της Κορίνθου για να εκτελέσει εργασίες περίφραξης.

Αυτό σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΣΥΠ Γρηγόρης Δημητριάδης σε επιστολή του προς τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος είχε διατυπώσει το εν λόγω αίτημα.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο, “είναι επιτρεπτή η τοποθέτηση συρμάτινου πλέγματος εντός της ακίνητης περιουσίας της διώρυγας και σε απόσταση 10 μέτρων από το χείλος του καναλιού, για λόγους επαρκούς διασφάλισης της ανθρώπινης ζωής”.

Καταλήγοντας, ο Γρ. Δημητριάδης εκφράζει προς τον περιφερειάρχη “τις ευχαριστίες της ομάδας του Υπερταμείου, αλλά και εμένα προσωπικά, για την υποστήριξη που παρέχετε στην λειτουργία της ΑΕΔΙΚ (Ανώνυμη Εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου)”.

Ικανοποίηση εξέφρασε από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, σημειώνοντας ότι πλέον μπορεί να ξεκινήσει η υλοποίηση της προϋπολογισμού περί τις 850.000 ευρώ παρέμβασης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, εκτιμώντας ότι το έργο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα Χριστούγεννα.

Επιπλέον πίστωση στο ΤΕΒΑ και παράταση του προγραμματος μέχρι το τέλος του 2022

Posted: 04 Aug 2021 12:19 PM PDT

Επιπλέον πίστωση ύψους 3.095.000 ευρώ διατίθεται από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου για τις δράσεις που υλοποιεί στο πλαίσιο του προγράμματος επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής (ΤΕΒΑ – FEAD), οι οποίες παρατείνονται μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Η τελική πίστωση διαμορφώνεται πλέον σε 9.151.786,44 ευρώ, έναντι της αρχικά προϋπολογισμένης ύψους 5.115.228,80 ευρώ.

Η πρόσθετη αυτή πίστωση διευρύνει την δυνατότητα στην Περιφέρειας να υποστηρίξει τις συνολικά 7.632 οικογένειες (14.056 ατόμων) που είναι οι ωφελούμενοι του εν λόγω προγράμματος στις Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας (1.209 οικογένειες, 2.174 άτομα), Λακωνίας (1.211 οικογένειες, 2.349 άτομα) και Μεσσηνίας (5.212 οικογένειες, 9.533 άτομα).

Πλέον, οι προϋπολογισμοί ανά Π.Ε. διαμορφώνονται, στην Αργολίδα σε 1.790.841,61 ευρώ (έναντι 1.014.164,80 ευρώ αρχικά), στη Λακωνία σε 1.689.802,35 ευρώ (έναντι 962.614,40 ευρώ αρχικά) και στη Μεσσηνία σε 5.671.142,46 ευρώ (έναντι 3.138.449,60 ευρώ αρχικά).

Το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ) υποστηρίζει Εθνικά Συστήματα µέσω των οποίων διανέµονται στους απόρους τρόφιμα ή/και Βασική Υλική Συνδρομή, καθώς επίσης και δραστηριότητες σχετικά µε τη συλλογή, µεταφορά, αποθήκευση και διανοµή δωρεών τροφίμων.

Στο πλαίσιο του προγράµµατος διανέμονται στους ωφελούμενους:

α) Τρόφιμα (μακράς διαρκείας και φρέσκα καθώς και ειδικά τρὀφιμα για βρέφη).

β) Είδη βασικής υλικής συνδρομής (ρουχισµός για παιδιά και ενήλικες/κυρίως αστέγους – είδη καθαρισμού και προσωπικής υγιεινής, παιδικά είδη/βιβλία, παιχνίδια, βρεφικός εξοπλισμός κλπ).

Το ΤΕΒΑ στηρίζει επίσης συνοδευτικἀ μέτρα, συμπληρώνοντας την παροχή τροφίμων ή/και βασικής υλικής συνδροµής σχετικά µε υπηρεσίες εξατοµικευµένης προσέγγισης / συμβουλευτικής, ψυχοκοινωνικής στήριξης, αγωγής υγείας, διατροφικών συμβουλών, κοινωνικοποίησης παιδιών κ.α.

Μέσω του ΤΕΒΑ προάγεται η κοινωνική συνοχή, ενισχύεται η κοινωνική ενσωμάτωση και, ως εκ τούτου, η υλοποίησή του συνεισφέρει στον στὀχο της εξάλειψης της φτώχειας και συγκεκριµένα την

µείωση του αριθμού των ατόμων που διατρέχουν κἰνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Στην πρόσληψη συμβασιούχων για τις ανάγκες των υπηρεσιών της θα προβεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου

Posted: 04 Aug 2021 12:17 PM PDT

Στην πρόσληψη 180 ατόμων με 8μηνη σύμβαση για την κάλυψη επειγουσών αναγκών των υπηρεσιών της θα προβεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου, στο πλαίσιο σχετικού προγράμματος του ΟΑΕΔ.

Σε σύσκεψη του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα με τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες καθορίστηκε ο αριθμός των ατόμων που είναι απαραίτητοι σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, ενώ επισημάνθηκε ότι θα επιδιωχθεί η πρόσληψη προσωπικού στις κατηγορίες ΠΕ και ΤΕ.

Προϊστάμενοι και κατανομή προσωπικού στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Posted: 04 Aug 2021 12:16 PM PDT

Δημοσιοποιήθηκε η τροποποίηση επανατοποθέτησης προϊστάμενων και κατανομής προσωπικού στις κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία προκύπτει κατόπιν αναδιοργάνωσης των οργανικών μονάδων από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1619/Β/2021.

Την εν λόγω απόφαση του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα μπορείτε να δείτε εδώ.

Αποφάσεις του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα για δύο μονάδες επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων στην Αργολίδα

Posted: 04 Aug 2021 12:13 PM PDT

Αποφάσεις για δύο μονάδες επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων στην Αργολίδα υπέγραψε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Η μία απόφαση αφορά στην εγκατάσταση και επέκταση/εκσυγχρονισμό συσκευαστήριου εσπεριδοειδών με ψυκτικούς θαλάμους (Κέντρο Αποθήκευσης και Διανομής) της εταιρείας “Ψυχογυιός ΑΒΕΕ”, στην περιοχή της Δαλαμανάρας.

Η δεύτερη την εγκατάσταση συσκευαστήριου αγροτικών προϊόντων (Κέντρο Αποθήκευσης και Διανομής) του Κωνστ. Χ. Καπετάνιου, στην θέση Τράφος, στο Ελληνικό.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ