Τα νέα της Περιφέρειας…

0

342 νέα κρούσματα covid-19 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σήμερα Τετάρτη 3 Νοεμβρίου, 139 οι νοσηλείες

Posted: 03 Nov 2021 12:02 PM PDT

Συνεχίζεται η ανοδική πορεία που εμφανίζουν τα κρούσματα covid-19 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου καθώς σήμερα Τετάρτη 3 Νοεμβρίου καταγράφηκαν 342, ενώ αυξανόμενος βαίνει και ο αριθμός των νοσηλειών, ιδίως σε Αρκαδία και Μεσσηνία.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την τακτική ημερήσια ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ (eody.gov.gr), τα νέα κρούσματα του κορονοϊού covid-19 που καταγράφηκαν σήμερα Τετάρτη 3 Νοεμβρίου, ώς τις 3 το μεσημέρι, ανέρχονταν σε 6.150.

Ακολουθεί η ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό (covid-19) που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ με δεδομένα έως τις 3 το μεσημέρι σήμερα Τετάρτη 3 Νοεμβρίου:

“Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό (covid-19) – Δεδομένα έως 3 Νοεμβρίου 2021, ώρα 15:00

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 6.150, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 760.592 (ημερήσια μεταβολή +0,8%), εκ των οποίων 50,8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 148 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.556 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 431 (59,9% άνδρες) με διάμεση ηλικία 64 έτη. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 363 (84,22%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 68 (15,78%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.328 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 343 (ημερήσια μεταβολή +6,85%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 300 ασθενείς.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με covid-19 είναι 49, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 16.109 θάνατοι. Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω, ενώ η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 78 έτη”.

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Οσον αφορά την Περιφέρεια Πελοποννήσου, σήμερα Τετάρτη 3 Νοεμβρίου καταγράφηκαν 342 κρούσματα, με τον αριθμό των συνολικά προσβληθέντων από την αρχή της πανδημίας να φθάνει πλέον τους 28.322.

Αναλυτικά, σήμερα καταγράφηκαν στην Π.Ε. Αργολίδας 61, στην Π.Ε. Αρκαδίας 74, στην Π.Ε. Κορινθίας 61, στην Π.Ε. Λακωνίας 43 και στην Π.Ε. Μεσσηνίας 103.

Εξ άλλου, μέχρι και σήμερα Τετάρτη 3 Νοεμβρίου, στα νοσοκομεία covid-19 της Περιφέρειας νοσηλεύονταν συνολικά 139 άτομα (τα 7 σε ΜΕΘ) και συγκεκριμένα, στο Νοσοκομείο Αργους 10 στο Νοσοκομείο Ναυπλίου 3, στο Παναρκαδικό Τρίπολης 38, στο Νοσοκομείο Κορίνθου 27 (τα 4 στη ΜΕΘ), στο Νοσοκομείο Σπάρτης 11 και στο Νοσοκομείο Καλαμάτας 50 (τα 3 στη ΜΕΘ).

Συμβάσεις και άλλα θέματα στη συνάντηση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα με την υπουργό Πολιτισμού Λ. Μενδώνη

Posted: 03 Nov 2021 12:01 PM PDT

Τρεις προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του υπουργείου Πολιτισμού υπογράφηκαν σήμερα Τετάρτη 3 Νοεμβρίου, στην Αθήνα, κατά τη συνάντηση που ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας είχε με την υπουργό Λίνα Μενδώνη.

Οι εν λόγω συμβάσεις αφορούν στα έργα, α) ανάπλασης του προαύλειου χώρου στον ναό του Αγίου Σωτήρος στους Χριστιάνους, στη Μεσσηνία, β) προστασίας, ανάδειξης και προβολής του κάστρου στην Ακροκόρνθο και γ) προστασίας και ανάδειξης των μυκηναϊκών τάφων στον περιβάλλοντα χώρο του ναού Ευαγγελιστρίας, στο Ναύπλιο.

Επίσης, ο Π. Νίκας συζήτησε με την υπουργό σειρά ζητημάτων που αφορούν σε έργα και δράσεις σχετικά με μνημεία και γενικότερα θέματα σχετικά με τον πολιτιστικό τομέα.

Αναλυτικότερη ενημέρωση για τη συνάντηση θα αναρτηθεί αύριο, Πέμπτη 4 Νοεμβρίου.

Δεν έγινε δεκτή η αίτηση θεραπείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την παράκαμψη Πεταλιδίου στον δρόμο Τζάνε – Καλαμάκι

Posted: 03 Nov 2021 12:00 PM PDT

Δεν γίνεται αποδεκτή η αίτηση θεραπείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου προς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) αναφορικά με την χάραξη της παράκαμψης Πεταλιδίου, στο τμήμα Τζάνε – Καλαμάκι του δρόμου Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Κορώνη.

Αυτό αναφέρεται σε έγγραφο που απηύθυνε σήμερα Τετάρτη 3 Νοεμβρίου προς την Περιφέρεια η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού, το ύφος του οποίου σχολίασε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας σημειώνοντας:

“ΜΕ ΛΥΠΕΙ ΤΟ ΥΦΟΣ ΤΟΥ ΕΓΓΡΑΦΟΥ”

“Πρέπει να πω ότι με λυπεί το ύφος του εγγράφου, το θεωρώ απαράδεκτο.

Ενώ το ΚΑΣ το 2018 εισηγήθηκε την συγκεκριμένη όδευση και χρηματοδοτήθηκαν με 1,8 εκ. ευρώ για ανασκαφικές έρευνες, έρχεται το 2021 και ανατρέπει την προηγούμενη εισήγησή του. Θα πρέπει να προσδιορίζονται οι ευθύνες όσων αποφασίζουν και έρχονται στη συνέχεια και ανατρέπουν αυτά που οι ίδιοι έχουν αποφασίσει.

Δεν νοείται να υπάρχει αδιαφορία για το κόστος, έχουμε φθάσει ένας δρόμος 9 χιλιομέτρων να ξεπερνά τα 40 εκ. ευρώ κι αυτό με ευθύνη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Πού θα εξευρεθούν άραγε αυτά τα χρήματα;” αναρωτήθηκε ο περιφερειάρχης.

Παράλληλα, ο Π. Νίκας εξέφρασε την θέση πως θα πρέπει να υπάρξει

– αλλαγή του αρχαιολογικού νόμου -είναι καίριο θέμα για την προστασία των μνημείων και τη συμφιλίωση των αρχαιολογικών υπηρεσιών με τον κόσμο

– κατάργηση της αυτεπιστασίας των Εφορειών Αρχαιοτήτων, τουλάχιστον για τα μεγάλα έργα, έχει αποφέρει πολλά δεινά

– αναδιάρθρωση των αρχαιολογικών υπηρεσιών.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΠΟ

Στο έγγραφο του υπουργείου Πολιτισμού σημειώνονται τα εξής:

“Δεν εγκρίνεται, από πλευράς Αρχαιολογικού Νόμου, η αποδοχή της αίτησης θεραπείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου κατά της υπ’ αριθ. ΥΠΠΟΑ/196751/29-04-2021 απόφασης.

Η προστασία των αρχαιοτήτων που έχουν αποκαλυφθεί κατά τη σωστική ανασκαφή στο πλαίσιο του έργου «Επαρχιακή Οδός Ριζόμυλος – Κορώνη, Τμήμα Γέφυρα Τζάνε – Εξοδος Καλαμακίου (Χ.Θ. 5+200- Χ.Θ. +160 – Β΄ Φάση), Δήμου Μεσσήνης» να διασφαλιστεί με τη μέθοδο της κατασκευής σήραγγας σε συνδυασμό με τη μέθοδο του «cut and cover», οι οποίες θα εφαρμοστούν εφόσον προηγουμένως επιβεβαιωθούν, μέσω της απαιτούμενης γεωτεχνικής μελέτης, τα χαρακτηριστικά του εδάφους που περιγράφονται στην προσφάτως διενεργηθείσα από την Περιφέρεια Πελοποννήσου γεωφυσική διασκόπηση.

Η ανασκαφική διερεύνηση του χώρου να αναδείξει τόσο πιθανά αρχαία οικοδομικά κατάλοιπα που δεν έχουν έως σήμερα εντοπισθεί όσο και τη φύση του εδάφους, στοιχεία από τα οποία θα εξαρτηθεί το ακριβές μήκος της σήραγγας και των σημείων του «cut and cover».

Να εξασφαλιστεί το απαραίτητο υποέργο αρχαιολογικών εργασιών και η συνέχιση των ανασκαφών, προκειμένου να προστατευθούν οι αρχαιότητες που τυχόν αποκαλυφθούν κατά τις εργασίες.

Τα ευρήματα των ανασκαφών, από κοινού με εκείνα της έρευνας που ενδεχομένως θα ακολουθήσει, θα συμβάλλουν στη μελλοντική ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου.

Το κόστος του έργου να προκύψει μετά από τεχνική μελέτη που θα λάβει υπόψη τα γεωτεχνικά δεδομένα και τις σχετικές αποφάσεις του ΥΠ.ΠΟ.Α. για τη διαχείριση των αρχαιολογικών καταλοίπων.

Τα ευρήματα που ενδέχεται να προκύψουν κατά τις ανασκαφικές εργασίες στο πλαίσιο της διάνοιξης του ορύγματος όπου θα εφαρμοστεί η μέθοδος του «cut and cover», θα πρέπει να μετακινηθούν και να επανατοποθετηθούν, προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο της Επαρχιακής Οδού, καθώς αυτό έχει κοινωφελή χαρακτήρα.

Σε περίπτωση μη τήρησης των ανωτέρω όρων, οι εργασίες να διακοπούν σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Αρχαιολογικό Νόμο”.

Το έγγραφο του υπουργείου μπορείτε να δείτε εδώ:

 ΑΠΟΦΑΣΗ

Συνάντηση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στ. Πέτσα

Posted: 03 Nov 2021 11:58 AM PDT

Συνάντηση είχε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας σήμερα Τετάρτη 3 Νοεμβρίου, στην Αθήνα, με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα.

Ο περιφερειάρχης, μεταξύ άλλων, συζήτησε με το κυβερνητικό στέλεχος σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”.

Αναλυτικότερη ενημέρωση για τη συνάντηση θα αναρτηθεί αύριο, Πέμπτη 4 Νοεμβρίου.

Προγραμματική σύμβαση Περιφέρειας και Δήμου Τριφυλίας για την λειτουργία της ζωαγοράς Κοπανακίου

Posted: 03 Nov 2021 11:54 AM PDT

Προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Τριφυλίας και της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας Α.Ε. ΟΤΑ υπέγραψε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας με τον δήμαρχο Τριφυλίας Γιώργο Λεβεντάκη. το βράδυ χθες Τρίτη 2 Νοεμβρίου, στο διοικητήριο της Π.Ε. Μεσσηνίας, στην Καλαμάτα,.

Η εν λόγω σύμβαση, προϋπολογισμού 40.000 ευρώ, έχει αντικείμενο υποστηρικτικές ενέργειες για την λειτουργία της ζωαγοράς Κοπανακίου, στο υφιστάμενο προς τον σκοπό αυτό κτήριο.

Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η επισκευή και βελτίωση των πιο πάνω εγκαταστάσεων, καθώς και η παροχή κτηνιατρικών υπηρεσιών στα ζώα που προσδιορίζονται για πώληση.

“Πάνω από 20 χρόνια είχε κατασκευαστεί στο Κοπανάκι κτήριο για την ζωαγορά το οποίο για άγνωστους λόγους δεν λειτουργούσε, με συνέπεια να απαξιώνεται η δημόσια περιουσία και η διαδικασία να γίνεται στην ύπαιθρο με  συνθήκες που απάδουν σε αναπτυγμένη χώρα. Πλέον, σε συνεργασία με τον Δήμο Τριφυλίας το κτήριο θα τεθεί σε λειτουργία και η εν λόγω διαδικασία θα γίνεται σύμφωνα με τον τρόπο που επιβάλλει ο νόμος. Στο εξής, σε όποιον δέσει ζώα σε δέντρα θα επιβάλλονται τα αναλογούντα πρόστιμα” δήλωσε σχετικά ο περιφερειάρχης.

Υπογράφηκε η σύμβαση για την κουνουποκτονία

Posted: 03 Nov 2021 11:52 AM PDT

Υπογράφηκε από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, το βράδυ χθες Τρίτη 2 Νοεμβρίου, στο διοικητήριο της Π.Ε. Μεσσηνίας, στην Καλαμάτα, η διετής σύμβαση για την κουνουποκτονία.

Ο περιφερειάρχης, σε δηλώσεις του συνεχάρη την Αναπτυξιακή Μεσσηνίας της οποίας, όπως σημείωσε ο Π. Νίκας, “οι στοχευμένες παρεμβάσεις το περασμένο καλοκαίρι είχαν ως αποτέλεσμα να μην υπάρξουν προβλήματα με κουνούπια. Με τη σύμβαση πλέον, υπάρχει περιθώριο χρόνου για αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος”.

Ωστόσο, ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στο έλλειμμα “ύψους 1,2 εκ. ευρώ από την διαχείριση της κουνουποκτονίας το οποίο δυστυχώς έχει διαπιστωθεί από τους ελέγχους στην “Πελοπόννησος” Α.Ε. και το οποίο έρχεται από το παρελθόν και θα αναζητηθεί βεβαίως, καθώς πρόκειται για χρήματα του προϋπολογισμού”, για να καταλήξει:

“Δεν μου αρέσει να αναφέρομαι σε τέτοια θέματα, αλλά είναι μια πραγματικότητα όπως με έχουν διαβεβαιώσει οι λογιστές, τα στελέχη και οι επιστημονικά υπεύθυνοι της διαδικασίας της κουνουποκτονίας”.

Συνάντηση στην Π.Ε. Αρκαδίας με εκπροσώπους της Ενωσης Πατριωτικών Σωματείων Φαλαισιωτών

Posted: 03 Nov 2021 11:51 AM PDT

Συνάντηση είχε χθες Τρίτη 2 Νοεμβρίου ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος, στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας, στην Τρίπολη, με εκπροσώπους της Ενωσης Πατριωτικών Σωματείων Φαλαισιωτών Αρκαδίας (ΕΠΣΦΑ).

Ο Χρ. Λαμπρόπουλος, ειδικότερα, κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ενωσης Παναγιώτη Μπένο, τον γενικό γραμματέα Παναγιώτη Παπαχρήστο και τον έφορο Ευστάθιο Τσενέ, συζήτησαν αναπτυξιακά θέματα της περιοχής της Φαλαισίας.

Εργα στο οδικό δίκτυο της Π.Ε. Κορινθίας

Posted: 03 Nov 2021 11:50 AM PDT

Συνεχίζονται από την Π.Ε. Κορινθίας οι εργασίες στο οδικό δίκτυο του νομού, στο πλαίσιο σχετικών εργολαβιών.

Σήμερα Τετάρτη 3 Νοεμβρίου, στην περιοχή του Δήμου Νεμέας ο αντιπεριφερειάρχης Τάσος Γκιολής μαζί με τον δήμαρχο Κώστα Φρούσιο έκαναν αυτοψία στα έργα που εκτελούνται στον συνδετήριο δρόμο της Αρχαίας Νεμέας με τον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας, για την άρση επικινδυνότητας λόγω κατολισθήσεων και για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, ο προϋπολογισμός των οποίων ανέρχεται σε 250.000 ευρώ.

Χθες Τρίτη 2 του μήνα, εξ άλλου, έγιναν εργασίες καθαρισμού από φυτική γη στον οδικό άξονα προς Κόρινθο.

Δ.Α.Ο.Κ. Π.Ε. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ -ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΨΕΚΑΣΜΩΝ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΗΣ  04-11-2021

Posted: 03 Nov 2021 05:25 AM PDT

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΨΕΚΑΣΜΩΝ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΗΣ  04-11-2021

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ