Τα νέα της Περιφέρειας…

0
310 νέα κρούσματα covid-19 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σήμερα Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου, στις 224 οι νοσηλείες

Posted: 03 Dec 2021 08:55 AM PST

Σε 310 ανέρχονται τα κρούσματα covid-19 που καταγράφηκαν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σήμερα Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου, εξαιρετικά υψηλός παραμένει ο αριθμός των νοσηλειών, ιδιαίτερα στα νοσοκομεία Καλαμάτας και Κορίνθου, ενώ από το σύνολο των νοσηλειών οι 12 είναι στις ΜΕΘ.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την τακτική ημερήσια ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ (eody.gov.gr), τα νέα κρούσματα του κορονοϊού covid-19 που καταγράφηκαν σήμερα Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου, ώς τις 3 το μεσημέρι, ανέρχονταν σε 6.201.

Ακολουθεί η ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό (covid-19) που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ με δεδομένα έως τις 3 το μεσημέρι σήμερα Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου:

“Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό (covid-19) – Δεδομένα έως 3 Δεκεμβρίου 2021, ώρα 15:00

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 6.201, εκ των οποίων 3 εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 957.552 (ημερήσια μεταβολή +0,7%), εκ των οποίων 50,6% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 98 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.106 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 694 (62,0% άνδρες) με διάμεση ηλικία 65 έτη. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 549 (79,11%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 145 (20,89%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.544 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 422 (ημερήσια μεταβολή -6,84%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 449 ασθενείς.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με covid-19 είναι 97 ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 18.427 θάνατοι. Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω, ενώ η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 78 έτη”.

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Οσον αφορά την Περιφέρεια Πελοποννήσου, σήμερα Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου καταγράφηκαν 310 κρούσματα, με τον αριθμό των συνολικά προσβληθέντων από την αρχή της πανδημίας να φθάνει πλέον τους 36.433.

Αναλυτικά, σήμερα καταγράφηκαν στην Π.Ε. Αργολίδας 93, στην Π.Ε. Αρκαδίας 32, στην Π.Ε. Κορινθίας 78, στην Π.Ε. Λακωνίας 24 και στην Π.Ε. Μεσσηνίας 83.

Εξ άλλου, με βάση την ενημέρωση που έγινε το πρωί σήμερα Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου, στα νοσοκομεία covid-19 της Περιφέρειας νοσηλεύονταν -μέχρι και χθες Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου- συνολικά 224 άτομα (τα 12 σε ΜΕΘ) και συγκεκριμένα, στο Νοσοκομείο Αργους 16 στο Νοσοκομείο Ναυπλίου 12, στο Παναρκαδικό Τρίπολης 32, στο Νοσοκομείο Κορίνθου 63 (τα 6 στη ΜΕΘ), στο Νοσοκομείο Σπάρτης 30 και στο Νοσοκομείο Καλαμάτας 71 (τα 6 στη ΜΕΘ).

Συνεδρίασε το Δ.Σ. του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης υπό τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα

Posted: 03 Dec 2021 08:54 AM PST

Τον προϋπολογισμό και τον πίνακα στοχοθεσίας οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2022 ενέκρινε το Δ.Σ. του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου που συνεδρίασε σήμερα, Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου, υπό τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα.

Στη σημερινή του συνεδρίαση, εξ άλλου, το σώμα ενέκρινε τα σχέδια και τη σύναψη τριων προγραμματικών συμβάσεων της Περιφέρειας και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, με α) τον Δήμο Γορτυνίας με αντικείμενο την υλοποίηση του έργου αντικατάστασης του αγωγού μεταφοράς νερού στην Τοπική Κοινότητα Δόξας, β) τον Δήμο Ερμιονίδας με αντικεμενο την υλοποίηση του έργου βελτίωσης των αθλητικών εγκαταστάσεων της Π.Ε. Αργολίδας και γ) την Αναπτυξιακή Μεσσηνίας με αντικείμενο την συμβουλευτική υποστήριξη για την ολοκλήρωση της παράκαμψης Χαρακοπιού στον δρόμο Καλαμάκι – Κορώνη.

Σύμβαση για δομημένη καλωδίωση στο κτήριο της έδρας της Περιφέρειας Πελοποννήσου υπέγραψε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας

Posted: 03 Dec 2021 08:53 AM PST

Σύμβαση για την εγκατάσταση δομημένης καλωδίωσης στο κεντρικό κτήριο της έδρας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στην Τρίπολη, υπέγραψε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, σήμερα Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου, με την ανάδοχη του εν λόγω έργου, προϋπολογισμού 61.000 ευρώ.

Η δαπάνη της σχετικής εργολαβίας είναι 45.258 ευρώ και οι σχετικές εργασίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε δύο μήνες.

Αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου -εγκρίθηκε το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2022

Posted: 03 Dec 2021 08:52 AM PST

Αποφάσεις για σειρά σημαντικών ζητημάτων έλαβε στη συνεδρίασή της, σήμερα Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Συγκεκριμένα, στη σημερινή συνεδρίασή της η Επιτροπή, μεταξύ άλλων, ενέκρινε την κατάρτιση σχεδίου προϋπολογισμού και Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το 2022.

Ενέκρινε, εξ άλλου, το σχέδιο προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Ερμιονίδας και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης με αντικείμενο την προμήθεια προκατασκευασμένων αποδυτηρίων για τα γήπεδα Φιχτύων, Διδύμων και Κοιλάδας, στο πλαίσιο του έργου βελτίωσης των αθλητικών εγκαταστάσεων της Π.Ε. Αργολίδας.

Προέβη επίσης στην έγκριση του 1ου πρακτικού δημοπρασίας της επιτροπής διαγωνισμού και διεξαγωγή κλήρωσης για την ανάδειξη προσωρινού μειοδότη στο έργο αποκατάστασης της 19ης επαρχιακής οδού Γύθειο – Αρεόπολη – Γερολιμένας, στο τμήμα Γύθειο – Αρεόπολη.

Εγκρίθηκε ακόμα από την Επιτροπή η παράταση μέχρι και τις 18 Δεκεμβρίου 2022 της παραχώρησης ενός οικίσκου τύπου isobox στο Κέντρο Υγείας Μεσσήνης, στο πλαίσιο της ανάγκης αντιμετώπισης των κρουσμάτων του κορονοϊού covid-19.

Στη σημερινή συνεδρίαση, εξ άλλου, η Οικονομική Επιτροπή προέβη στην έγκριση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, για την ανάθεση του με προϋπολογισμό 400.000 ευρώ έργου αποκατάστασης ζημιών στην εθνική οδό Τρίπολης – Πύργου, στο τμήμα Τουμπίτσι – Λειβαδάκι – όρια νομού Αρκαδίας.

Ακόμα, ενέκρινε παρόμοια διαδικασία για την ανάθεση επειγόντων αντιπλημμυρικών έργων σε οδούς πρόσβασης και καθαρισμούς ρεμάτων στις πυρόπληκτες το περασμένο καλοκαίρι περιοχές του Δήμου Γορτυνίας Νιοχώρι, Χώρα, Ράχες, Ελαία, Χρυσοχώρι, Λιοδώρα, Πυρρή, Αγιος Ιωάννης, Καστράκι, Φαναράκι, Λιβαδάκι και αλλού, ο προϋπολογισμός των οποίων ανέρχεται σε 400.000 ευρώ.

Τέλος, η Επιτροπή προέβη σήμερα και στην έγκριση οικονομικής ενίσχυσης προς προνοιακά ιδρύματα των μητροπόλεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου και μη κερδοσκοπικούς κοινωνικούς οργανισμούς.

Τηλεδιάσκεψη με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για να παραμείνουν τα πορτοκάλια σε καθεστώς συνδεδεμένης ενίσχυσης και στης νέα ΚΑΠ 2021 – 2027

Posted: 03 Dec 2021 08:50 AM PST

Το καθεστώς που θα διέπει τα πορτοκάλια στη νέα ΚΑΠ 2021 – 2027 και συγκεκριμένα την ένταξή τους στη συνδεδεμένη ενίσχυση στην νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, αποτέλεσε το αντικείμενο τηλεδιάσκεψης -σήμερα Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου- στελεχών της Περιφέρειας Πελοποννήσου, βουλευτών, εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου, καθώς επίσης χυμοποιών και συνεταιριστών παραγωγών με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Στύλιο.

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν, ειδικότερα, οι αντιπεριφερειάρχες Αργολίδας Γιάννης Μαλτέζος και Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης, οι βουλευτές Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης, Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός, Γιάννης Γκιόλας, Ανδρέας Πουλάς και Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος, οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Αργολίδας Φώτης Δαμούλος και Λακωνίας Γιάννης Παναρίτης μαζί με εκπροσώπους χυμοποιών και παραγωγών – συνεταιριστών από τις δύο εν λόγω Περιφερειακές Ενότητες.

Κεντρικό αίτημα προς το υπουργείο αποτέλεσε να συμπεριληφθούν τα πορτοκάλια στα προϊόντα συνδεδεμένης ενίσχυσης, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ 2021 – 2027, καθώς εικάζεται η κατάργηση του εν λόγω καθεστώτος το οποίο ίσχυε από το 2015 μέχρι τώρα -“πιστεύουμε ακράδαντα ότι μία τέτοια κατάργηση θα είναι προς τη λάθος κατεύθυνση” τονίστηκε χαρακτηριστικά.

Προς τον υφυπουργό στην εν λόγω σύσκεψη, επισημάνθηκε -μεταξύ άλλων-, τόσο από τον αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας Γ. Μαλτέζο, όσο και από τον ομόλογό του της Λακωνίας Θ. Βερούτη, αλλά και τους υπόλοιπους συμμετασχόντες, ότι το πιο πάνω διατυπωνόμενο αίτημα αφορά όλες τις περιοχές παραγωγής εσπεριδοειδών, μεταξύ των οποίων και η Ηλεία, η Αιτωλοακαρνανία και η Aρτα.

Ωστόσο, όπως τονίστηκε, “αφορά κυρίως την Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία έχει το 70% της παραγωγής εσπεριδοειδών, το 70% των συσκευαστηρίων και το 100% των χυμοποιείων”. Χαρακτηριστικά σημειώθηκε ότι στην Π.Ε. Αργολίδας βρίσκονται τα 5 από τα 7 χυμοποιεία της χώρας, καθώς επίσης  και 30 συσκευαστήρια, περισσότερα από κάθε άλλη περιοχή της Ελλάδας.

Εγινε, παράλληλα, αναφορά στην πρωτοβουλία της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη συνάντηση του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα και των αντιπεριφερειαρχών Αργολίδας και Λακωνίας με εκπροσώπους χυμοποιών από τους  δύο νομούς, αλλά και σε ανάλογη πρωτοβουλία και κινητοποίηση από βουλευτές, καθώς και στην σχετική με τη συνδεδεμένη ενίσχυση επιστολή που ο Π. Νίκας απέστειλε τον περασμένο μήνα προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό.

Τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ 2021 – 2027, να συμπεριληφθούν τα πορτοκάλια στα προϊόντα συνδεδεμένης ενίσχυσης έχουν επισημάνει με έγγραφό τους συνεταιρισμοί, εξαγωγείς νωπών φρούτων και χυμοποιοί.

Το εν λόγω έγγραφο, μπορείτε να το δείτε εδώ:

Συνδεδεμένη ενίσχυση πορτοκαλιών

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία η 3η Δεκεμβρίου κάθε χρόνου

Posted: 03 Dec 2021 08:48 AM PST

Με την αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία , σήμερα 3 Δεκεμβρίου, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Πελοποννήσου εξέδωσε την πιο κάτω ανακοίνωση:

“«Ακριβώς επειδή ένας άνθρωπος στερείται τη χρήση των ματιών του, δεν σημαίνει ότι στερείται οράματος» Stevie Wonder

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (International Day of Persons with Disabilities) καθιερώθηκε το 1992 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου.

Η επιλογή της ημερομηνίας αυτής συνδέεται με την υιοθέτηση από το διεθνή οργανισμό στις 3 Δεκεμβρίου 1982 του προγράμματος δράσης για τα ΑμεΑ, το οποίο οδήγησε στην υπογραφή της διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στις 30 Μαρτίου 2007 και με την Ελλάδα να την επικυρώνει το 2012.

Η ημέρα αυτή δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία.

Σύμφωνα με στοιχεία τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περίπου το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού (γύρω στο 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι) πάσχουν από κάποιας μορφής αναπηρία. Πρόκειται για την μεγαλύτερη μειονότητα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο αριθμός τους ανέρχεται σε 37 εκατομμύρια άτομα, νούμερο που αντιστοιχεί στο 10% του πληθυσμού.

Στην Ελλάδα αποτελούν το 9,3% του πληθυσμού, αντιμετωπίζουν καθημερινά πλήθος προβλημάτων που εντείνουν ακόμα περισσότερο την αντικειμενικά δυσκολότερη θέση στην οποία βρίσκονται. Τα εμπόδια στο φυσικό περιβάλλον και η έλλειψη προσβασιμότητας καθιστούν την ομαλή κυκλοφορία και συμμετοχή αυτών των ατόμων σε όλες τις εκφάνσεις του καθημερινού βίου από δύσκολη έως αδύνατη. Σ’ αυτήν την κατάσταση έρχονται να προστεθούν οι διακρίσεις και η περιθωριοποίηση που υφίστανται.

Η παγκόσμια κρίση της covid-19 έχει οξύνει τις προϋπάρχουσες ανισότητες, καθώς και πριν την πανδημία τα άτομα με αναπηρία είναι λιγότερο πιθανό να έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση, την απασχόληση και να συμμετέχουν στην κοινωνικές εκδηλώσεις.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) παρουσίασε έρευνα η οποία διεξήχθη σε συνεργασία με την εταιρεία δημοσκοπήσεων G.P.O. σχετικά με τις «Στάσεις και τις Αντιλήψεις για την Αναπηρία στην Ελλάδα και τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, Χρόνιες Παθήσεις και των Οικογενειών τους», η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 14 έως τις 21 Νοεμβρίου 2021 σε δείγμα 1.203 νοικοκυριών σε όλες τις περιφέρειες της χώρας και τα αποτελέσματά της σκιαγραφούν μια μάλλον μελανή εικόνα για την καθημερινότητα των πολιτών με αναπηρία, παρά τις καλές προθέσεις που διαφαίνονται εκ μέρους του κοινωνικού συνόλου, σύμφωνα με τις απαντήσεις στην έρευνα.

Ακολουθούν κάποια στατιστικά στοιχεία σε κάποιες ερωτήσεις

«Πώς πιστεύετε ότι αντιμετωπίζονται τα άτομα με αναπηρία ή/και χρόνιες παθήσεις στην Ελλάδα»,

Προκατάληψη 45,4%,

Συμπόνια/οίκτος 39,6%,

Αδιαφορία 21,3%,

Αμηχανία 20,9%,

Απόρριψη 7,8%,

Μόνο το 6,3% απαντά «ισότιμα» και το 5% απαντά «με θαυμασμό».

Βασικότερα προβλήματα προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία αναφέρονται η

Κίνηση στην πόλη 91,6%

Κίνηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς 90,3%

με εξίσου απογοητευτικά ποσοστά για την απασχόληση, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό αλλά ακόμα και τις υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας.

Πράγματι, τα άτομα με αναπηρία που ερωτήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας επιβεβαιώνουν ότι η πρόσβασή τους δυσχεραίνεται κατά 88,2% στα μέσα μαζικής μεταφοράς, κατά 87,5% στην κίνηση στην πόλη, κατά 81,9% στην απασχόληση, κατά 75% στον πολιτισμό, κατά 74,3% στις υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας και κατά 68,1% στην εκπαίδευση.

Προσβασιμότητα – Κινητικότητα – ένταξη στην αγορά εργασίας το κλειδί της επιτυχίας.

Σύμφωνα με έρευνα της Κάπα research, σε δείγμα 600 ατόμων από όλη την Ελλάδα στις 28-29 Νοεμβρίου 2019, εξήχθησαν τα παρακάτω αποτελέσματα.

Εκτός από την προκατάληψη αρκετοί είναι και εκείνοι που θεωρούν ότι τα ΑμΕΑ αντιμετωπίζονται με οίκτο και φιλανθρωπία, ενώ η πλειονότητα θεωρεί ότι η ζωή των ατόμων με αναπηρία ούτε βελτιώθηκε, αλλά ούτε χειροτέρεψε

Το 71% των ερωτηθέντων γνωρίζει ότι υπάρχει νόμος που απαγορεύει τις διακρίσεις εις βάρος των ατόμων με αναπηρία, ενώ «όχι» απαντά ένα 21%. Υπέρ της λήψης μέτρων για την κοινωνική ένταξη των ΑμΕΑ τάσσεται το 87% των ανθρώπων που συμμετείχαν στην έρευνα.

Επίσης, στην ερώτηση για το αν η οικονομική κρίση αύξησε τα κρούσματα αρνητικών διακρίσεων σε βάρος των ατόμων με αναπηρία, η πλειονότητα, ήτοι το 58%, απαντά θετικά, ενώ το 26% απαντά αρνητικά”.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Βασίλειος Διαμαντόπουλος, Ιατρός Δημόσιας Υγείας Διευθυντής ΕΣΥ

Γενικός Διευθυντής Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Πελοποννήσου

Σωτήριος Καμαρινόπουλος, Επόπτης Δημόσιας Υγείας/Υγειονολόγος

Αν. Προϊστάμενος  Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας

Νικόλαος Σωτηρόπουλος, Ψυχολόγος

Αν. Προϊστάμενος Τμήματος πρόληψης και προαγωγής της υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας

τηλ. 271 3 610216

Rapid test και υγειονομικό υλικό στα Κέντρα Υγείας της Μεσσηνίας

Posted: 03 Dec 2021 08:47 AM PST

Με την παράδοση rapid test και υγειονομικού υλικού στο Κέντρο Υγείας Μεσσήνης από τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλο, χθες Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου, ολοκληρώθηκε η διάθεση των εν λόγω ειδών εκ μέρους της Περιφερειακής Ενότητας προς τα Κέντρα Υγείας του νομού.

Είχε προηγηθεί ανάλογη διανομή στα Κ.Υ. Πύλου, Μελιγαλά, Αγίου Νικολάου, Φιλιατρών και Γαργαλιάνων.

Οι ενέργειες αυτές αφορούν στην περαιτέρω ενίσχυση και διευκόλυνση της λειτουργίας των πιο πάνω δημόσιων δομών παροχής πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας, έτσι ώστε να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού.

Τα υλικά, που προέρχονται από προμήθειες της Περιφέρειας, αφορούν προστατευτικό υλικό (μάσκες, γάντια, αντισηπτικό), αναλώσιμο φαρμακευτικό υλικό και rapid test.

“Είμαστε από την αρχή της πανδημίας κοντά στις μονάδες υγείας, και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον αγώνα τους με δράσεις που βελτιώνουν τη λειτουργικότητά τους”, σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης σχετικά.

ΔΕΛΤΙΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΕΣΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΤΙΜΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΝΩΠΩΝ ΟΠΩΡΟΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟ 1/12/2021 ΕΩΣ 15/12/2021 ΣΤΗΝ Π.Ε. ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Posted: 03 Dec 2021 06:22 AM PST

ΔΕΛΤΙΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΕΣΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΤΙΜΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΝΩΠΩΝ ΚΡΕΑΤΩΝ ΑΠΟ 1/12/2021 ΕΩΣ 15/12/2021 Π.Ε. ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Posted: 03 Dec 2021 06:19 AM PST

Αντιπλημμυρικά έργα στην Ανατολική Μάνη και προγραμματική με τον Δήμο Ελαφονήσου υπέγραψε στην Σπάρτη ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας

Posted: 03 Dec 2021 01:41 PM PST

Τρεις συμβάσεις για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε περιοχές του πυρόπληκτου Δήμου Ανατολικής Μάνης υπέγραψε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας το πρωί σήμερα, Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου, στην Σπάρτη, στο διοικητήριο της Π.Ε. Λακωνίας, καθώς και προγραμματική σύμβαση με την δήμαρχο Ελαφονήσου Ευσταθία Λιάρου για το προϋπολογισμού 2.700.000 ευρώ νέο σχολικό συγκρότημα του Δήμου Ελαφονήσου.

Ειδικότερα, τα έργα αντιπλημμύρισης αφορούν εργασίες συντήρησης οχετών και τεχνικών έργων απορροής οβρίων υδάτων στο οδικό δίκτυο και σε κοίτες χειμάρρων και ποταμών στις πυρόπληκτες περιοχές των Δημοτικών Ενοτήτων Σμήνους, Οιτύλου και Γυθείου.

Ως προς την προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Ελαφονήσου, ο περιφερειάρχης, παρόντων -μεταξύ άλλων, του αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας Θεόδωρου Βερούτη και του θεματικού ομολόγου του Νίκωνα Τζινιέρη- δήλωσε ότι η Περιφέρεια θα συνδράμει με την τεχνογνωσία της στην υλοποίηση του σημαντικού έργου του νέου σχολείου -που είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”-, τονίζοντας παράλληλα ότι στο νησί έχουν ήδη γίνει παρεμβάσεις, όπως η ασφαλτόστρωση ενώ δρομολογείται και το θέμα του φωτισμού, όπως επίσης η μελέτη για το λιμάνι, αλλά και η δημιουργία σταθμού επιβατών στην Πούντα, το σημείο της Λακωνίας απ’ όπου αναχωρεί το φέρυ μποτ για την Ελαφόνησο.

Απαντώντας στις ευχαριστίες της δημάρχου, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας δήλωσε ότι απλώς είναι έργα που ανταποδίδουν το εισόδημα το οποίο η Ελαφόνησος προσφέρει στην Περιφέρεια μέσα από τη μεγάλη επισκεψιμότητά της και τονίζοντας ότι είναι η περιοχή αυτή έχει περιμένει πολλά χρόνια να γίνουν έργα.

Ανάρτηση της προσωπογραφίας του Σταϊκόπουλου στο σχολείο της Ζάτουνας από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα

Posted: 03 Dec 2021 01:38 PM PST

Την προσωπογραφία του καταγόμενου από την Ζάτουνα ήρωα της Επανάστασης του 1821 Στάικου Σταϊκόπουλου ανάρτησε το απόγευμα σήμερα Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας στο παλιό Δημοτικό Σχολείο του χωριού αυτού της Γορτυνίας.

Η ανάρτηση της προσωπογραφίας του πορθητή του κάστρου του Παλαμηδίου -η οποία είναι δωρεά της Περιφέρειας Πελοποννήσου- έγινε στο πλαίσιο εκδήλωσης την οποία διοργάνωσαν  ο Σύνδεσμος των Απανταχού Ζατουνιτών σε συνεργασία με τον Δήμο Γορτυνίας.

Ακολούθησε περιήγηση στα εκθέματα του Μουσείου “Μίκης Θεοδωράκης”, το οποίο στεγάζεται στον ίδιο χώρο, με τον περιφερειάρχη να δηλώνει ότι η Περιφέρεια θα επιδιώξει να συνδράμει ως προς την στελέχωση του μουσείου με προσωπικό ώστε να λειτουργεί χωρίς προβλήματα, εκτιμώντας ότι μέχρι το Πάσχα ενδεχομένως θα έχει εξευρεθεί ο τρόπος για να γίνει.

Στην εκδήλωση -στην οποία τον περιφερειάρχη καλωσόρισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ζατουνιτών Αλέξανδρος Κατσίρος, υποστράτηγος ε.α.- παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Μανώλης Σκαντζός, ο αντιπεριφρειάρχης Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος, ο δήμαρχος Γορτυνίας Στάθης Κούλης, αντιδήμαρχος Ναυπλιέων Κώστας Ρούτουλας, ο διοικητής ΔΙΚΕ (IV ΜΠ) “Πελοπόννησος” υποστράτηγος Λεωνίδας Γιοβάνης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι.

Την εκδήλωση πλαισίωνε, ντυμένη με παραδοσιακές στολές, 5μελής ομάδα του συλλόγου “Αρματωμένοι Μωραΐτες – Στάικος Σταϊκόπουλος”, από το Ναύπλιο.

ΣΤΑΪΚΟΣ ΣΤΑΪΚΟΠΟΥΛΟΣ

Ο ήρωας του Παλαμηδιού Στάικος Σταϊκόπουλος γεννήθηκε το 1798 στη Ζάτουνα. Ο πατέρας του Παναγιωτάκης ήταν κρεοπώλης ενώ ο ίδιος δερµατέµπορος. Το 1818 πήγε στην Υδρα όπου ανέλαβε την οικογενειακή επιχείρηση επεξεργασίας και εµπορίας δερμάτων. Εκεί μυήθηκε στην Φιλική Εταιρεία από τον Νικόλαο Σπηλιωτόπουλο. Οταν ξεκίνησε η Επανάσταση πήρε πρώτος τα όπλα και επικεφαλής στρατιωτικού σώματος, έσπευσε στο Αργος και έλαβε µέρος στην αντίσταση κατά του Κεχαγιάµπεη. Τη νύχτα της 29ης προς 30ή Νοεμβρίου του 1822, οι Ελληνες κατέλαβαν το Παλαμήδι. Πρωταγωνιστής εκείνης της “λαμπρής” νύχτας, αλλά και της πολύμηνης πολιορκίας του, ήταν ο 23χρονος Ζατουνίτης Στάικος Σταϊκόπουλος, ο οποίος σύµφωνα µε το Φωτάκο “υπήρξε διαρκής πολιορκητής, και δια της ικανότητός του πρώτος των άλλων εµβήκε εις το Παλαμήδιον. Γιατί πολλοί εφάνησαν πολιορκηταί του Ναυπλίου εκ διαλειμμµάτων”.

Αυτός, σύµφωνα µε τον Μιχ. Λαμπρυνίδη, εμψύχωσε τα παλικάρια του λέγοντάς τους “στρατιώτες του Χριστού και της πατρίδας, η ηµέρα τ’ Αγιαντρέα πρέπει να φωτίσει τους Ελληνες λεύτερους. Το Παλαμήδι φημίζεται, σε τούτη την πλάση, άπαρτο. Ομως, η δόξα που θα σας σκεπάσει αν το αποχτήσετε, θα φωτίσει Ανατολή και Δύση. Μοραΐτες, οµπρός, ας γιορτάσουµε σήµερα τη γιορτή τ’ Αγιαντρέα, που µας προστατεύει, πατώντας το πιο δυνατό κάστρο των οχτρών µας”.

Η προσωρινή διοίκηση, τιμώντας τον για τα κατορθώματά του, τον προβίβασε από χιλίαρχο στον βαθµό του στρατηγού. Ο ίδιος ούτε σπίτι δεν δέχθηκε να πάρει από τα τόσα που άδειασαν τότε, από τη φυγή των Τούρκων. Τον Απρίλιο του 1823 έλαβε µέρος στην Β΄ Εθνική Συνέλευση του Αστρους και λίγο αργότερα, µε διαταγή του Εκτελεστικού, στάλθηκε στην πολιορκία του Κάστρου του Ακροκορίνθου, όπου πρωταγωνίστησε στην κατάληψή του.

Μετά την άφιξη του Οθωνα, παρέμεινε στο στράτευμα µε τον βαθµό του αντισυνταγµατάρχη. Ο ήρωας της Επανάστασης είχε τραγικό τέλος. Αρρώστησε από βαριά μελαγχολία και πέθανε πάµπτωχος τον Φεβρουάριο του 1835. Φίλοι και συγγενείς έκαναν έρανο για να καλυφθούν τα έξοδα της κηδείας, αλλά οι προεστοί της πόλης του Ναυπλίου ανέλαβαν αυτοί κάθε δαπάνη, µε αποτέλεσµα ο άτυχος ήρωας να κηδευτεί µε μεγαλοπρέπεια”.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ