Τα τελευταία νέα της Περιφέρειας

0
Οριστικοποιήθηκε το πρόγραμμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου την Δευτέρα 19 Ιουλίου

Posted: 16 Jul 2021 11:48 AM PDT

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ήδη ενημερωμένος λεπτομερώς για όλα τα ζητήματα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, δήλωσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, αναφερόμενος στην επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στην Περιφέρεια, την ερχόμενη Δευτέρα 19 Ιουλίου.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού, τον οποίον θα συνοδεύεται οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός και Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη-, είναι το εξής:

  • 9.15 π.μ. Επίσκεψη στον “Αγροτικό Συνεταιρισμό “Ελαιώνας” στους Γαργαλιάνους
  • 10 π.μ. Επίσκεψη στα “Θερμοκήπια Μιχαλακόπουλου” στο Λαγκούβαρδο Φιλιατρών
  • 11 π.μ. Επίσκεψη στην Χριστιανούπολη στο ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος
  • 12 μ. Επίσκεψη στην Τερψιθέα

◦ (Α) Καλλιέργεια γλυκοπατάτας

◦ (Β) Θερμοκήπιο 14 στρέμματα – Δικτυοκήπιο

  • 12.30 μ.μ. Επίσκεψη στην Κυπαρισσία (Λιμάνι, Ανω Πόλη)
  • 2 μ.μ. Επίσκεψη στην Παλαιοχούνη Αρκαδίας – μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων με ΧΥΤΥ
  • 2.30 μ.μ. Κεντρικά Γραφεία Περιφέρειας Πελοποννήσου, στην Τρίπολη
  • 6.30 μ.μ. Εναρξη εκδήλωσης για την παρουσίαση της ΚΑΠ, στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης

Καταγράφηκαν 112 νέα κρούσματα covid-19 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σήμερα Παρασκευή 16 Ιουλίου

Posted: 16 Jul 2021 11:48 AM PDT

Σύμφωνα με την τακτική ημερήσια ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ (eody.gov.gr) τα νέα κρούσματα του κορονοϊού covid-19 που καταγράφηκαν στην Ελλάδα σήμερα Παρασκευή 16 Ιουλίου, ώς τις 3 το μεσημέρι, ανέρχονταν σε 2.691.

Ακολουθεί η ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό (covid-19) που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ με δεδομένα έως τις 3 το μεσημέρι σήμερα Παρασκευή 16 Ιουλίου:

“Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό (covid-19) – Δεδομένα έως 16 Ιουλίου 2021, ώρα 15:00

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 2.691, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 453.200 (ημερήσια μεταβολή +0,6%), εκ των οποίων 51,2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 167 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.721 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 42 έτη.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 123 (62,6% άνδρες). Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.751 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 101 (ημερήσια μεταβολή -9,82%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 92 ασθενείς.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με covid-19 είναι 14, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.833 θάνατοι. Το 95,1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω, ενώ η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 78 έτη”.

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Οσον αφορά την Περιφέρεια Πελοποννήσου, σήμερα Παρασκευή 16 Ιουλίου καταγράφηκαν 112 κρούσματα, με τον αριθμό των συνολικά προσβληθέντων από την αρχή της πανδημίας να φθάνει πλέον τους 12.002.

Αναλυτικά, σήμερα καταγράφηκαν στην Π.Ε. Αργολίδας 16, στην Π.Ε. Αρκαδίας 5, στην Π.Ε. Κορινθίας 63, στην Π.Ε. Λακωνίας 3 και στην Π.Ε. Μεσσηνίας 25.

Εξ άλλου, μέχρι και σήμερα Παρασκευή 16 Ιουλίου, στα νοσοκομεία covid-19 της Περιφέρειας νοσηλεύονταν συνολικά 17 άτομα και συγκεκριμένα, στο Νοσοκομείο Αργους 0, στο Νοσοκομείο Ναυπλίου 3, στο Παναρκαδικό Τρίπολης 1, στο Νοσοκομείο Κορίνθου 5, στο Νοσοκομείο Σπάρτης 0 και στο Νοσοκομείο Καλαμάτας 8.

Αυτοψία από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα στα έργα διαμόρφωσης στη λίμνη Τάκα

Posted: 16 Jul 2021 11:47 AM PDT

Την περιοχή της λίμνης Τάκα, όπου ξεκίνησε η υλοποίηση των έργων διαμόρφωσης και περιβαλλοντικής αναβάθμισης του ταμιευτήρα της, επισκέφθηκε σήμερα Παρασκευή 16 Ιουλίου, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Το προϋπολογισμού 325.000 ευρώ έργο προβλέπει δενδροφύτευση και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Ειδικότερα, θα γίνει φύτευση περί των 800 δέντρων 12 διαφορετικών ειδών περιμετρικά της λίμνης, οδοστρωσία και ασφαλτόστρωση του περιμετρικού δρόμου της λίμνης ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί ως προδηλατόδρομος, διαμόρφωση του παραλίμνιου τμήματος με κυβόλιθους ενώ θα τοποθετηθούν παγκάκια και κάδοι απορριμμάτων για τη διαμόρφωση των χώρων επισκεπτών.

Ο περιφερειάρχης πρόσθεσε, τέλος, ότι βαίνει προς ολοκλήρωση και η μελέτη για χρήση της λίμνης Τάκα ως υδατοδρόμιο, με προφανή ωφέλη για τον τουρισμό, αλλά και τις συνδυασμένες μεταφορές.

Αποφάσεις για σειρά έργων έλαβε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Posted: 16 Jul 2021 11:44 AM PDT

Αποφάσεις για σειρά σημαντικών θεμάτων έλαβε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία συνεδρίασε σήμερα Παρασκευή 16 Ιουλίου.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή ενέκρινε τα πρακτικά της επιτροπής αξιολόγησης προσφορών στον διαγωνισμό για την υλοποίηση του έργου αντικατάστασης του τεχνητού χλοοτάπητα σε γήπεδα ποδοσφαίρου σε Ερμιόνη, Πόρτο Χέλι και Αρχαία Επίδαυρο, προϋπολογισμού 350.800 ευρώ.

Ενέκρινε επίσης την δημοπράτηση του προϋπολογισμού 750.000 ευρώ έργου αποκατάστασης βλαβών σε ασφαλτοτάπητα και τεχνικά στην 9η επαρχιακή οδό Ρωμανού – Γιάλοβα.

Παράλληλα, προέβη στην ανάδειξη οριστικού μειοδότη και στην κατακύρωση του έργου αποκατάστασης της κύριας δημοτικής οδού στην Φαλαισία, προϋπολογισμού 564.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από πιστώσεις του 4ου ΕΑΠ / Λεκανοπεδίου Μεγαλόπολης.

Η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε, εξ άλλου, το σχέδιο δανειακής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων για την εκτέλεση του ενταγμένου στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” έργου αποκατάστασης των ΧΑΔΑ στις θέσεις Πλάτωμα του Δήμου Τρίπολης, Δισκούρια του Δήμου Ερμιονίδας και Σπαρτέας του Δήμου Ανατολικής Μάνης.

Προέβη επίσης στην έγκριση προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του υπουργείου Πολιτισμού και της Μητρόπολης Μαντινείας και Κυνουρίας, για την εκτέλεση του έργου που αφορά στην προσθήκη ανελκυστήρα εμποδιζόμενων ατόμων στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Βασιλείου στην Τρίπολη.

Ενέκρινε, τέλος, μεταξύ άλλων, την τροποποίηση της κατανομής πιστώσεων του έργου συντήρηση – ασφάλεια του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Γεωφυσική έρευνα από το ΕΜΠ για το Τζάνε – Καλαμάκι και σχετική τεχνική έκθεση συνημμένη στην αίτηση θεραπείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου προς το ΚΑΣ

Posted: 16 Jul 2021 11:41 AM PDT

Τεχνική έκθεση γεωφυσικής έρευνας την οποία διενήργησε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στο Πεταλίδι -στο πλαίσιο ολοκλήρωσης του έργου οδοποιίας στην περιοχή-, συνοδεύει την αίτηση θεραπείας που η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει καταθέσει για την πρόσφατη απόφαση του ΚΑΣ αναφορικά με την όδευση της παράκαμψης Πεταλιδίου στο τμήμα Τζάνε – Καλαμάκι.

Οπως σημείωσε σχετικά ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, στην πιο πάνω περιοχή θα γίνει αυτοψία -μετά από σχετική εντολή της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, προσθέτοντας ότι μπορεί να προκύψουν βάσιμες εκτιμήσεις για αναδιαμόρφωση της επίμαχης απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Εγκαίνια της δομής διδασκαλίας υφαντικής τέχνης στο Γεράκι Λακωνίας, μεθαύριο Κυριακή 18 Ιουλίου

Posted: 16 Jul 2021 11:39 AM PDT

Εγκαινιάζεται στο Γεράκι μεθαύριο Κυριακή 18 Ιουλίου, στις 7 το απόγευμα, η δομή διδασκαλίας υφαντικής τέχνης που θα λειτουργήσει στον Δημοτικό Ξενώνα Γερακίου.

Η δομή, για την λειτουργία της οποίας επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, έλαβε σάρκα και οστά στο πλαίσιο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της “Πάρνωνας” Α.Ε. Αναπτυξιακού Οργανισμού ΟΤΑ και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, ενώ δυναμικά στηρίζουν την προσπάθεια ο Δήμος Ευρώτα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γερονθρών και η υφάντρα Χρυσούλα Σταματοπούλου, που θα διδάξει στην δομή.

Η δομή για την διδασκαλία της παραδοσιακής αυτής τέχνης στο Γεράκι, της δημιουργίας κιλιμιών στον όρθιο αργαλειό, εντάχθηκε πρόσφατα στο Εθνικό Ευρετήριο Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει γνωστοποιηθεί, στην εν λόγω εκδήλωση  θα τελεστεί αγιασμός στις 7 το απόγευμα και θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί -μεταξύ άλλων- από τον υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη, τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, την πρόεδρο της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, τον δήμαρχο Ευρώτα Δήμο Βέρδο, τον αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας Θεόδωρο Βερούτη και τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Γερονθρών Μιχάλη Σόβολο.

Μετά τα εγκαίνια θα γίνει σύντομη περιήγηση στον χώρο της δομής και θα ακολουθήσουν ομιλίες από την διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη με θέμα “Η υφαντική στο Γεράκι” και την υφάντρα Χρυσούλα Σταματοπούλου, δασκάλα της δομής, με θέμα “Υφαίνοντας όνειρα”.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την μουσική παράσταση “Ομορφη και παράξενη πατρίδα” στο Δημοτικό Σχολείο Γερακίου, κατά την οποία οι Σπύρος Κουτσοβασίλης και Ειρήνη Χριστοφιλάκη θα αποδώσουν τραγούδια με άρωμα Ελλάδας.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ “ΕΛΛΑΔΑ 2021”

Η πρόεδρος της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη θα βρίσκεται στο Γεράκι από τις 5.30 το απόγευμα, μεθαύριο Κυριακή 19 του μήνα.

Θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Ευρώτα, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας, του Πολιτιστικού Συλλόγου Γερονθρών κ.α. και στη συνέχεια θα ξεναγηθεί στα σοκάκια του χωριού και στους χώρους της Δομής Υφαντουργίας, ενώ θα συνομιλήσει με παλιές υφάντρες και μαθητευόμενες στη Δομή Υφαντικής.

Στο Σαϊνοπούλειο της Σπάρτης την Δευτέρα 19 Ιουλίου η πρώτη εκτός Μεσσηνίας παράσταση του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Posted: 16 Jul 2021 11:38 AM PDT

Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και στο πλαίσιο της εξακτίνωσης -για πρώτη φορά- του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας σε πόλεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου, παρουσιάζεται στο Σαϊνοπούλειο αμφιθέατρο, στη Σπάρτη, την ερχόμενη Δευτέρα 19 Ιουλίου, στις 8 το βράδυ -με την υποστήριξη και του Γαλλικού Ινστιτούτου- η παράσταση Möbius, στο πλαίσιο του φετινού 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.

Η παράσταση Möbius της ομάδας ακροβατών και χορευτών Compagnie XY από τη Γαλλία, σε χορογραφία του Rachid Ouramdane, είναι μια πολυπρόσωπη παραγωγή που απευθύνεται σε κοινό όλων των ηλικιών και εντυπωσιάζει και τον πιο απαιτητικό θεατή.

Η γενική είσοδος είναι 10 ευρώ.

Πληροφορίες και κρατήσεις εισιτηρίων:

– Γραφείο Σαϊνοπουλείου Ιδρύματος, Σπάρτη

ticketmaster.gr

-τηλεφωνικό κέντρο για αγορές με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα: (+30) 210 8938111 (Σαββατοκύριακο 5 με 9 μ.μ.)

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Το Möbius γεννήθηκε από την επιθυμία της ομάδας να αψηφήσει τη βαρύτητα, να πετάξει στα ύψη και μαζί να περάσει από το άτομο στο σύνολο, στη μεγάλη εικόνα. Το έργο θέτει σε αμφισβήτηση, με εξαιρετικά ποιητικό τρόπο, τη σχέση μας με τον εαυτό μας, τους άλλους, την ομάδα, και την ικανότητά μας να συμβιώνουμε όλοι μαζί. Δεκαεννέα ακροβάτες, όλοι τους μοναδικοί, σχηματίζουν ανθρώπινες στήλες που ψηλώνουν συνεχώς, παραμορφώνονται, αναποδογυρίζουν, ενώνονται και διαλύονται σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Καθώς οι πρωταγωνιστές αναζητούν λύσεις για «ακραίες» καταστάσεις, αναδύεται μια συλλογική νοημοσύνη. Ταυτόχρονα, σε αυτόν τον εξαιρετικά φορτισμένο μικρόκοσμο της ανθρωπότητας, η σχέση μεταξύ ατόμου και ομάδας υφίσταται συνεχώς επαναδιαπραγμάτευση, υπενθυμίζοντάς μας ότι όλοι διαπραγματευόμαστε τη θέση μας στον κόσμο σε καθημερινή βάση.

Η ομάδα Compagnie XY περιγράφει τα ακροβατικά της ως ένα χώρο μετασχηματισμών, που ενεργοποιείται μέσα από την κίνηση, τη σύγκρουση και την επανάληψη. Οι χαρακτήρες τους μοιάζουν να αιωρούνται σε ένα χρονικό συνεχές, το οποίο διαστέλλεται και συστέλλεται με τον ρυθμό των σωμάτων που αλλάζουν σχήμα μπροστά στα μάτια του θεατή. Η ικανότητα του Rachid Ouramdane να διευθύνει μεγάλα σύνολα ωθεί τους ερμηνευτές της Compagnie XY να συνδυάσουν την ακροβατική δεινότητά τους με απροσδόκητα και συναισθηματικά φορτισμένα χορογραφικά μοτίβα.

Ακροβάτες: Abdeliazide Senhadji, Airelle Caen, Alejo Bianchi, Arnau Povedano, Andres Somoza, Antoine Thirion, Belar San Vincente, Florian Sontowski, Gwendal Beylier, Wilmer Marquez, Löric Fouchereau, Mathilde Jimenez, Mikis Matsakis, Oded Avinathan, Paula Wittib, Peter Freeman, Seppe Van Looveren, Tuk Frederiksen, Yamil Falvella

Καλλιτεχνική συνεργασία: Rachid Ouramdane, Jonathan Fitoussi, Clemens Hourrière

Σχεδιασμός φωτισμών: Vincent Millet

Κοστούμια: Nadia Léon

Συνεργάτης ακροβατικών: Nordine Allal

Παραγωγή και διαχείριση: Peggy Donck & Antoine Billaud

Παραγωγή: Compagnie XY

Συμπαραγωγή: Plateforme 2 Pôles Cirque en Normandie – La Brèche à Cherbourg και Cirque-Théâtre d’Elbeuf / Le Phénix, Pôle européen de création, Valenciennes / Maison de la Danse, Lyon / MC2, Grenoble / EPPGHV, Parc de La Villette, Paris / Maison de la Culture de Bourges / TEAT Champ Fleuri, La Réunion / Agora, PNAC Boulazac Aquitaine / Les Gémeaux, Scène nationale de Sceaux / Bonlieu, Scène nationale d’Annecy / Le Carré Magique, PNAC en Bretagne / Espace des arts, Scène nationale de Chalon-sur-Saône / Le Bateau Feu, Scène nationale de Dunkerque / Festival PERSPECTIVES, Saarbrücken.

Residency (φιλοξενία δημιουργικής διαδικασίας του έργου): Le Sirque, PNAC Nexon Limousin / Furies, PNAC en préfiguration, Châlons-en-Champagne / Cirque Jules Verne, Pôle national cirque et arts de la rue, Amiens / CCN, Grenoble / MC2, Grenoble / Maison de la danse, Lyon / Plateforme 2 Pôles Cirque en Normandie – La Brèche à Cherbourg et le Cirque-Théâtre d’Elbeuf / CIRCa, PNAC Auch / Tandem, Scène nationale, Douai / Le Phénix, Pôle Européen de création,Valenciennes

Με την υποστήριξη: Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού και Επικοινωνίας, Περιφερειακή Διεύθυνση Πολιτισμού της Περιφέρειας Hauts-de-France, Région Grand Est, Centre National des Arts du Cirque, Fondation BNP-Paribas.

Συνεργασίες: Le Phénix Valenciennes (στο πλαίσιο του προγράμματος European Pole of Creation), Cirque-Théâtre d’Elbeuf – Pôle National Cirque de Normandie, Cirque Jules Verne – Pôle national cirque et arts de la rue (Amiens).

Βιογραφικό

Η ομάδα ακροβατών Compagnie XY χρησιμοποιεί ακροβατικές άρσεις για τη δημιουργία δεσμών που επιτρέπουν στους ερμηνευτές να ταξιδεύουν όλο και πιο μακριά, σε μια συνεχή αναζήτηση του τι είναι κοινότητα. Η δημιουργική τους διαδικασία βασίζεται στη συλλογική νοημοσύνη και την ομαδική εργασία. Απαιτώντας αλληλεξάρτηση, ισορροπία και συμπληρωματικές δυνάμεις, τα ακροβατικά ενδείκνυνται για τις αναζητήσεις τους. Στις προηγούμενες δημιουργίες τους περιλαμβάνονται τα έργα Laissez-Porter (2005), Le grand C (2009) και Il n’est pas encore minuit (2014).

Παραχώρηση χώρου στον ΕΟΔΥ για λειτουργία στο Διοικητήριο της Π.Ε. Μεσσηνίας γραφείου πληροφόρησης και ενημέρωσης

Posted: 16 Jul 2021 11:34 AM PDT

Η δημιουργία στο Διοικητήριο της Π.Ε. Μεσσηνίας, στην Καλαμάτα, γραφείου πληροφόρησης και ενημέρωσης σχετικά με την λειτουργία του κλιμακίου του ΕΟΔΥ στον νομό αποτέλεσε αντικείμενο της συνάντησης που ο αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος είχε σήμερα Παρασκευή 16 Ιουλίου με τον διευθυντή του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας Παναγιώτη Κατσαφάδο και τον υπεύθυνο του ΕΟΔΥ Κωσταντίνο Βλαχοδημητρόπουλο.

Ο αντιπεριφερειάρχης επισήμανε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου, από την αρχή της πανδημίας,  έχει υποστηρίξει οικονομικά τις δημόσιες δομές υγείας με εξοπλισμό, υλικά κλπ., σε μια προσπάθεια περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού. Παράλληλα ανέφερε ότι εδώ και αρκετό καιρό η διεξαγωγή Rapid test από το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ Μεσσηνίας πραγματοποιείται στον προθάλαμο του αμφιθεάτρου του Διοικητηρίου της Π.Ε. στην Καλαμάτα.

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Στ. Αναστασόπουλος, “αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία παραχώρησης γραφείου του ΕΟΔΥ στο Διοικητήριο, το οποίο θα λειτουργεί με έναν υπάλληλο του ΕΟΔΥ, ειδικότητας Βιολόγου και ένα ακόμα άτομο που θα διατεθεί από την Περιφερειακή Ενότητα. Το γραφείο θα βρίσκεται στο χώρο της Διεύθυνσης Υγείας, στο ισόγειο του Διοικητηρίου, θα εξυπηρετεί από τις 9 το πρωί ώς τη 1 το μεσημέρι, ενώ το τηλέφωνο που θα απευθύνονται οι πολίτες για πληροφορίες είναι το 272 13 61858.

Ηδη, στον ίδιο χώρο έχουμε παραχωρήσει γραφείο και στην Πολιτική Προστασία, το οποίο ασχολείται με την ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων και το οποίο γραφείο θα συνεργάζεται και με το γραφείο ενημέρωσης του ΕΟΔΥ”.

Ο αντιπεριφερειάρχης κάλεσε τους κατοίκους του νομού να αξιοποιούν τα προγράμματα του ΕΟΔΥ και να προσέρχονται για ελέγχους, αλλά και για εμβολιασμούς, με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του ιού, μέχρι να φτάσουμε στα αναγκαία επίπεδα εμβολιασμού ώστε να αποκτηθεί ανοσία.

Από την πλευρά του, ο Π. Κατσαφάδος ευχαρίστησε την Περιφέρεια Πελοποννήσου δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι “από την πρώτη στιγμή της πανδημίας στάθηκε στο πλευρό του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας, συμπαραστάθηκε στον αγώνα του και με υλικά μέσα αλλά και με την άψογη συνεργασία που είχε με τον περιφερειάρχη και με τον αντιπεριφερειάρχη”.

Τα έργα ΕΣΠΑ στη Μεσσηνία αντικείμενο συνέντευξης του αντιπεριφερειάρχη Στ. Αναστασόπουλου

Posted: 16 Jul 2021 11:31 AM PDT

Εκτεταμένη αναφορά σε έργα του ΕΣΠΑ που υλοποιούνται στη Μεσσηνία έκανε ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα, Παρασκευή 16 Ιουλίου, στο Διοικητήριο της Π.Ε., στην Καλαμάτα.

Ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε ειδικότερα, σε έργα οδοποιίας, υποδομών υγείας, αντιδιαβρωτικά, λιμενικά, έργα πολιτισμού κ.α. Αναλυτικά, ανά τομέα, τα έργα για τα οποία μίλησε ο Στ. Αναστασόπουλος.

Α. ΟΔΟΠΟΙΙΑ

– Βελτίωση 7ης επαρχιακής οδού (τμήματα Μεσσήνη – Εύα και Εύα – Λαμπαινα), προϋπολογισμού 8.670.000 ευρώ

Ολοκληρώνεται σύντομα ο διαγωνισμός του έργου, αφού έχει αναδειχθεί ο προσωρινός ανάδοχος και έχει σταλεί στο ελεγκτικό συνέδριο ο φάκελος της δημοπρασίας, στο πλαίσιο του προσυμβατικού ελέγχου. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η επίταξη των ακινήτων για την υλοποίηση του έργου. Συγκεκριμένα, ελέγχονται οι πίνακες των επικειμένων και διορθώνονται μετά από αιτήματα των παρόδιων ιδιοκτητών. Αφού υπογραφεί η εργολαβική σύμβαση, αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή των επικειμένων, το δε τίμημα έχει ήδη καθοριστεί με αποφάσεις της αρμόδιας επιτροπής.

Φυσικό αντικείμενο

Το έργο αφορά στην βελτίωση και αναβάθμιση της 7ης επαρχιακής οδού σε μήκος 8.410 χιλιόμετρα, στα τμήματα Μεσσήνη – Εύα και Εύα – Λάμπαινα. Το έργο από την αρχή έως το τέλος κατασκευάζεται επί του υφιστάμενου δρόμου σε δύο τμήματα, α) Στο τμήμα Μεσσήνη – Εύα η μήκους 5,6 χιλιομέτρων παρέμβαση ξεκινά από τη συμβολή του κόμβου της περιφερειακής οδού Μεσσήνης με την 7η επαρχιακή οδό και κατευθύνεται βόρεια καταλήγοντας στην αρχή της παράκαμψης Εύας και β) στο τμήμα Εύα – Λάμπαινα η μήκους 2,8 χιλιομέτρων παρέμβαση ξεκινά από το τέλος της παράκαμψης Εύας, κατευθύνεται βόρεια και καταλήγει στο τέλος του νέου ισόπεδου κόμβου προς Αρχαία Μεσσήνη.

Στα τμήματα αυτά, προβλέπονται εργασίες βελτίωσης της υπάρχουσας οδού με αλλαγή της τυπικής διατομής της, ώστε να ικανοποιούνται οι συνθήκες ασφαλούς και ομαλής κυκλοφορίας, η ομαλή απορροή των ομβρίων, η αποστράγγιση της οδού με απώτερο στόχο την εξυπηρέτηση του αυξημένου κυκλοφοριακού φόρτου της οδού. Προβλέπονται εργασίες χωματουργικών, οδοστρωσίας, ασφαλτικών, νέα τεχνικά και επέκταση υφισταμένων τεχνικών απορροής ομβρίων, δημιουργία τετρασκελών ισόπεδων κόμβων στις συμβολές με επαρχιακές οδούς και κατασκευή τρισκελών ή τετρασκελών ισόπεδων κόμβων. Το έργο περιλαμβάνει επίσης δίκτυο ηλεκτροφωτισμού, μεταλλικά στηθαία ασφαλείας, οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση στο σύνολο της οδού, καθώς και διαγράμμιση. Επιπλέον προβλέπονται δαπάνες για τις απαραίτητες απαλλοτριώσεις, αρχαιολογικές εργασίες, εργασίες.

– Βελτίωση στο τμήμα Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι / οδοφωτισμός ισόπεδων κόμβων τμημάτων Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι και Γαργαλιάνοι – Ρωμανού, προϋπολογισμού 29.899.900 ευρώ, στο πλαίσιο του έργου βελτίωσης της εθνικής οδού Κυπαρισσία – Φιλιατρά – Πύλος – Μεθώνη.

Στο έργο αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία, δεν έχει καταλήξει η οριστικοποίηση του αναδόχου, ενώ ισχύει και στην περίπτωση αυτή η επίταξη των ακινήτων για την υλοποίηση του έργου. Για την επίταξη το στάδιο είναι ίδιο με το έργο Μεσσήνη – Λάμπαινα.

Φυσικό αντικείμενο

Το έργο αφορά στη βελτίωση και αναβάθμιση του μήκους 8,836 χιλιομέτρων τμήματος Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι, της πιο πάνω εθνικής οδού.

Περιλαμβάνει εργασίες χωματουργικών, οδοστρωσίας, ασφαλτικών, τεχνικά έργα (δύο γέφυρες στο ρέμα Ευαγγελίστριας και Λαγκούβαρδου), 19 κιβωτοειδείς οχετούς, φρεάτια υδροσυλλογής, επενδεδυμένες τάφρους και τάφρους ποδός για την απορροή των ομβρίων, σήμανση – ασφάλιση, διαγράμμιση των λωρίδων κυκλοφορίας και του άξονα, τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας στο σύνολο της οδού, έργα πρασίνου, καθώς και έργα υποδομής οδοφωτισμού. Ειδικότερα προβλέπεται ο οδοφωτισμός 9 ισόπεδων κόμβων στα τμήματα Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι και Γαργαλιάνοι– Ρωμανός.

– Επαρχιακή οδός Ριζόμυλος – Κορώνη, τμήνα Τζάνε – Καλαμάκι, προϋπολογισμού 24.327.768,78 ευρώ

Για το έργο αυτό, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη αναμένεται μέχρι το τέλος του τρέχοντος Ιουλίου να ολοκληρωθούν οι ασφαλτοστρώσεις, ο ηλεκτροφωτισμός, τα στηθαία ασφαλείας, οι διαγραμμίσεις και η κατακόρυφη σήμανση. Αυτό αφορά τα τμήματα γέφυρα Τζάνε – αρχαιολογικός χώρος και τέλος αρχαιολογικού χώρου – Καλαμάκι. Οσον αφορά το τμήμα της οδού που διέρχεται εντός του αρχαιολογικού χώρου, για μήκος περίπου 200 μέτρων,  εκκρεμεί η εκδίκαση της αίτησης θεραπείας της Περιφέρειας προς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) για την πρόσφατη απόφασή του ως προς την διέλευση του δρόμου.

– Πρόταση ένταξης στο ΕΣΠΑ του δρόμου Λάμπαινα – Αρχαία Μεσσήνη

Κατατέθηκε πρόταση χρηματοδότησης έργου βελτίωσης του οδικού τμήματος από Λάμπαινα έως τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, με προϋπολογισμό περίπου 20.000.000 ευρώ, σε ανοικτή πρόσκληση της ΕΥΔ Πελοποννήσου, η οποία βρίσκεται στη διαδικασία αξιολόγησης.

Το έργο αφορά την βελτίωση των 22ης και 24ης επαρχιακών οδών, στα τμήματα Λάμπαινα – Αρχαία Μεσσήνη και Αρσινόη – αρχαιολογικός χώρος (Αρχαίο Στάδιο).

Συγκεκριμένα πρόκειται για τη βελτίωση των χαρακτηριστικών των οδών με στόχο τη δυνατότητα καλύτερης πρόσβασης στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης. Στα έργα περιλαμβάνονται και νέοι οδικοί άξονες οι οποίοι παρακάμπτουν τους οικισμούς της Αρσινόης και του Μαυροματίου, καθώς στις περιπτώσεις αυτές ο άξονας της οδού που διέρχεται μέσα από τους οικισμούς μονοδρομείται.

Οι παρεμβάσεις αφορούν στον μήκους 10.147,51 χιλιομέτρων κυρίως κλάδο του δρόμου, στην μήκους 860,42 μέτρων παράκαμψη της Αρσινόης, στην μήκους 1.027,55 μέτρων παράκαμψη του Μαυροματίου και στον μήκους 799,98 μέτρων κλάδου προς το Αρχαίο Στάδιο. Στην περιοχή της Αρσινόης προβλέπεται η κατασκευή κατ εντ κάβερ μήκους 85 μέτρων για την εξυπηρέτηση της διέλευσης της πανίδας.

Η διατομή της οδού περιλαμβάνει μια λωρίδα ανά κατεύθυνση και συνολικό πλάτος 11 μέτρα (πλάτος οδοστρώματος 8 μέτρα). Στους κλάδους μονοδρόμησης των οικισμών Αρσινόη και Μαυρομάτι θα κατασκευαστούν και  πεζοδρόμια πλάτους 1,50 μέτρων. Επίσης προβλέπεται η κατασκευή 9 ισόπεδων κόμβων.

Β. ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

– Αναδιαρρύθμιση και αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Γαργαλιάνων, προϋπολογισμού 380.000 ευρώ. Σκοπός της αναδιαρρύθμισης είναι η δημιουργία ενός χώρου φιλικού προς τα αμεα, με τη δημιουργία προσβάσεων για αναπηρικά αμαξάδα, WC αμεα κλπ., καθώς και η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους χρήστες. Επίσης προβλέπεται η εγκατάσταση αντλίας θερμότητας για εξοικονόμηση ενέργειας κατά τη θέρμανση – ψύξη του κτηρίου, καθώς και τοποθέτηση ηλεκτρογεννήτριας  και τέλος σύνδεση του εξωτερικού χώρου με το υπερυψωμένο ισόγειο μέσω της προσθήκης ράμπας.

– Προσθήκες και αναδιαρρυθμίσεις στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, προϋπολογισμού 3.786.367,38 ευρώ.

Η πράξη περιλαμβάνει την προσθήκη ορόφου συνολικής επιφάνειας 1.102,10 τ.μ. στο ισόγειο της υφιστάμενης Ψυχιατρικής Νοσηλευτικής Μονάδας, καθώς επίσης την κατασκευή νέου κόμβου κατακόρυφης επικοινωνίας, ένα κλιμακοστάσιο διαφυγής και έναν ασθενοφόρο ανελκυστήρα. Επιπλέον αφορά και σε επέκταση – αναδιαρρύθμιση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).

Στην Ψυχιατρική Νοσηλευτική Μονάδα του Νοσοκομείου, θα δημιουργηθούν δύο νέες Νοσηλευτικές Μονάδες, συνολικής δυναμικότητας 28 κλινών. Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, επεκτείνεται σε επιφάνεια 99 τ.μ. και αναδιαρρυθμίζεται ο χώρος.

Το έργο επίσης περιλαμβάνει την προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, ξενοδοχειακού εξοπλισμού,  ηλεκτρικών ειδών καθώς και ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Γ. ΑΝΤΙΔΙΑΒΡΩΤΙΚΑ – ΛΙΜΕΝΙΚΑ

– Αντιδιαβρωτική προστασία παραλίας Δ.Ε. Αίπειας, προϋπολογισμού 3.500.000 ευρώ. Το έργο αφορά εργασίες για την προστασία από την διάβρωση, που προκαλείται εξ αιτίας της  έντονης κυματικής δράσης, στα δυτικά παράλια του Μεσσηνιακού κόλπου, μπροστά από τον οικισμό του Αγιου Ανδρέα,. Τα έργα προστατεύουν την παράκτια ζώνη μήκους περίπου 2 χιλιομέτρων, που οριοθετείται στα νότια από την εκβολή του ποταμού Αίπη και στα βόρεια από την εκβολή του ρέματος Ακόνια και περιλαμβάνουν, α) την κατασκευή ενός προβόλου μήκους 154 μέτρων στο βόρειο τμήμα της περιοχής, β) την κατασκευή τριών ύφαλων κυματοθραυστών, μήκους 90 μέτρων ο καθένας και με ενιαίο ύψος στέψης στα -0,70 μ. σε όλο το μήκος του, γ) την κατασκευή ενός μήκους 67,60 μέτρων προβόλου στο νότιο τμήμα της περιοχής και δ) την ενίσχυση του υφιστάμενου, μήκους 90 μέτρων, υφάλου στο νότιο τμήμα.

– Ανάπτυξη αλιευτικού καταφυγίου Μαραθούπολης, προϋπολογισμού 5.388.580,64 ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ε.Π. Αλιείας. Ο υφιστάμενος προσήνεμος μώλος υπέστη μερική καταστροφή το 1994 με συνέπεια να παραμείνει εκτεθειμένη η λιμενολεκάνη και να είναι πρακτικά απροστάτευτα τα ελλιμενιζόμενα αλιευτικά σκάφη κάθε κατηγορίας. Αντικείμενο της ενταγμένης πράξης είναι η κατασκευή έργων ώστε το λιμάνι να γίνει λειτουργικό και να εξυπηρετεί τις ανάγκες των αλιέων. Προβλέπονται, α) έργα στον προσήνεμο μώλο, με ανακατασκευή του και κατασκευή κρηπιδώματος, β) έργα εκβάθυνσης της λιμενολεκάνης, γ) έργα στον υπήνεμο μώλο, με κατασκευή κρηπιδώματος και ενίσχυση της θωράκισης τμήματος του υπήνεμου μώλου, δ) έργα στη χερσαία ζώνη, με κατασκευή κρηπιδότοιχου και εσωτερικών κρηπιδωμάτων, ε) ύδρευση, ηλεκτροφωτισμός και πυρόσβεση του καταφυγίου για την εξυπηρέτηση των χρηστών της υποδομής. Επίσης θα υλοποιηθεί φωτοσήμανση του καταφυγίου με την προμήθεια και τοποθέτηση των Φανών Ναυσιπλοΐας από την Υπηρεσία Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού.

Δ. ΕΡΓΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΝΤΑΓΜΕΝΑ ΣΤΟ ΕΣΠΑ

– Στερέωση βραχωδών πρανών και θεμελίωσης των τειχών του Κάστρου Κυπαρισσίας, προϋπολογισμού 1.565.712,71 ευρώ. Οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν είναι συνοπτικά οι εξής: Καθαρισμός του πρανούς και αποψίλωση του ριζικού συστήματος βλάστησης από τη βραχόμαζα και τα θεμέλια των λιθοδομών. Καθαίρεση των αποκολλημένων τεμαχίων βράχου και καθαίρεση των επισφαλών λίθων των θεμελίων. Σφράγιση των ρωγμών της βραχόμαζας με τσιμεντένεμα. Πλήρωση των κοιλοτήτων της βραχόμαζας και των θεμελίων με νέα λιθοδομή. Βαθύ αρμολόγημα των λιθοδομών θεμελίωσης. Τοποθέτηση ανοξείδωτων αγκυρίων βράχου για τη συγκράτηση επισφαλών τεμαχίων, είτε απευθείας στο βράχο είτε σε δοκό έδρασης. Τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου με κείμενα και φωτογραφικό υλικό. Κιόσκι πληροφοριών με ψηφιακή εφαρμογή που θα έχει δυνατότητα εκφώνησης. Εκτύπωση ενημερωτικών φυλλαδίων.

– Αποκατάσταση και ανάδειξη του κάστρου στο Μίλα, προϋπολογισμού 450.000 ευρώ. Το έργο έχει ξεκινήσει από το Φεβρουάριο 2020, έχει ομαλή εξέλιξη και έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες καθαρισμού και αποψίλωσης, αφαίρεσης επιχώσεων με ανασκαφική μέθοδο σε διάφορα σημεία της οχύρωσης, διαλογής και συγκέντρωσης λίθων σε σωρούς, εξυγίανσης της τοιχοποιίας με την αφαίρεση των αποσαθρωμένων κονιαμάτων, συμπλήρωση σπηλαιώσεων και την εκ νέου τοποθέτηση κονιάματος δομής.

– Συνρτήρηση του κεντρικού κτηρίου του ανακτόρου του Νέστορα, προϋπολογισμού 250.000 ευρώ. Το έργο άρχισε να υλοποιείται από τον Δεκέμβριο του 2019 και έχουν πραγματοποιηθεί μηχανικοί καθαρισμοί λιθοδομών, αποκοπή κλαδιών και ριζών επί των λιθοδομών, καθαρισμοί όλων των εσωτερικών χώρων του ανακτόρου, στερεώσεις λιθοδομών, εφαρμογή κονιαμάτων και ενεμάτων επί των λιθοδομών, εργασίες καθαρισμού και σωστικού-στερεωτικού χαρακτήρα στους εντοιχισμένους πίθους αποθήκευσης αρωματικού και κοινού ελαίου. Επίσης έγιναν τοπικές στερεώσεις και χωμάτινες προστατευτικές επικαλύψεις ρηγματώσεων επί των δαπέδων.

– Αποκατάσταση βορειοδυτικού πύργου στο κάστρο της Ανδρούσας, προϋπολογισμού  200.000 ευρώ. Το έργο άρχισε να υλοποιείται από τον Μάρτιο του 2020 και έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες καθαρισμού, αφαίρεσης επιχώσεων με ανασκαφική μέθοδο σε διάφορα σημεία του πύργου, διαλογή και συγκέντρωσης λίθων και κεραμιδιών, εξυγίανση της τοιχοποιίας με την αφαίρεση των αποσαθρωμένων κονιαμάτων, συμπλήρωση σπηλαιώσεων και εφαρμογή κονιάματος δομής.

– Αποκατάσταση του καθολικού της Παναγίας Γριβιτσιανής, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ. Η έναρξη των εργασιών έγινε τον Φεβρουάριο του 2020, υλοποιήθηκαν εργασίες καθαρισμού του περιβάλλοντος χώρου του μνημείου, διαλογής λίθων και κεραμίδων, ανασκαφικής διερεύνησης εξωτερικά του καθολικού, εργασίες στερέωσης και μορφολογικής αποκατάστασης της τοιχοποιίας, ενίσχυσης του φέροντος οργανισμού, βαθιά αρμολογήματα και εφαρμογή υδραυλικών ενεμάτων στον τρούλο και στο παράθυρο του διακονικού και αποκατάσταση του κεραμοπλαστικού διακόσμου στα σημεία αυτά. Βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες ανακεράμωσης των στεγών ενώ ολοκληρώνεται η αποκατάσταση και επικεράμωση του τρούλου. Στο εσωτερικό του καθολικού λαμβάνονται άμεσα μέτρα συντήρησης των τοιχογραφιών, πλήρωση ρωγμών και χημικός – μηχανικός καθαρισμός αλάτων από τη ζωγραφική επιφάνεια.

– Αποκατάσταση του ναού Παναγίτσας στην Αίπεια, προϋπολογισμού 185.000 ευρώ. Προβλέπονται, α) καθαρισμοί και κατασκευή αποστραγγιστικής τάφρου στην ανατολική πλευρά του ναού, κατασκευή υπερυψωμένου προαύλιου χώρου και διαμόρφωση εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο, β) στερέωση και μορφολογική αποκατάσταση ναού με καθαίρεση της δυτικής επέκτασης και του βάθρου στο οποίο εδράζεται, καθαίρεση της νεότερης στέγης και οροφής, κατασκευή νέας ξύλινης στέγης και νέα κεράμωση, αποκατάσταση λιθόκτιστου τοίχου και θύρας εισόδου, καθαίρεση επιχρισμάτων εσωτερικά και εξωτερικά και αρμολόγηση στις περιοχές εκτενούς φθοράς με ταυτόχρονες τοπικές συμπληρώσεις και τοπικά ενέματα, αποκατάσταση του κεραμοπλαστικού διακόσμου, κατασκευή κουφωμάτων, αποκατάσταση δαπέδου, αντικατάσταση τέμπλου, αποκατάσταση Αγίας Τράπεζας.

– Αποκατάσταση καθολικού και διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου στην μονή Ελληνικών (Παλαιόκαστρου) στην Ανθεια, προϋπολογισμού  400.000 ευρώ. Προβλέπονται, α) εργασίες πεδίου όπως αναμόρφωση της θύρας εισόδου, πλακόστρωση της αυλής, αποκατάσταση παρτεριών, αποκατάσταση της λίθινης κλίμακας με προσθήκη αναβατορίου αμαξίδιο αμεα κλπ, β) στερέωση και μορφολογική αποκατάσταση καθολικού με κατασκευή αποστραγγιστικής τάφρου, καθαίρεση σαθρών εξωτερικών επιχρισμάτων και νεότερων επισκευαστικών κονιαμάτων, επισκευή – αποκατάσταση τοιχοποιίας, αποκατάσταση του κωδωνοστασίου, καθαρισμός τρούλου, αποκατάσταση της μορφής των ανοιγμάτων και του κεραμοπλαστικού διακόσμου κλπ, γ) συντήρηση τοιχογραφιών, καθαρισμός ζωγραφικής επιφάνειας, συντήρηση και συμπλήρωση αρχικών αρμολογημάτων στο εξωτερικό της τοιχοποιίας

– Αποκατάσταση του ναού Ταξιαρχών στο κάστρο της Πολίχνης και οχυρωματικού περιβόλου του, προϋπολογισμού  800.000 ευρώ. Προβλέπονται, α) εργασίες πεδίου όπως κατασκευή αποστραγγιστικής τάφρου, καθαρισμοί κλπ, β1) στερέωση και μορφολογική αποκατάσταση καθολικού με καθαίρεση και αναδιαμόρφωση της στέγης, ανακεράμωση με κεραμίδια βυζαντινού τύπου, καθαίρεση εξωτερικών επιχρισμάτων, ενίσχυση του φέροντος οργανισμού, αποκατάσταση των αρχικών παραθύρων, κατασκευή νέου ξύλινου κουφώματος θύρας, αποκατάσταση δαπέδου, β2) στερέωση και μορφολογική αποκατάσταση οχυρωματικού περιβόλου  – πύργου με την στερέωση των περιμετρικών τοίχων, αρμολογήσεις, αποκατάσταση θόλου, καταπακτής, πύργου, παραθύρου και θύρας, κτιστής κλίμακας και κατασκευή νέου μεταλλικού πατώματος

– Αποκατάσταση ναού Αγίας Κυριακής στο Πήδημα και συντήρηση τοιχογραφιών, προϋπολογισμού 240.000 ευρώ. Προβλέπονται α) εργασίες πεδίου όπως καθαρισμοί, κατασκευή αποστραγγιστικής τάφρου, διαμόρφωση προαύλιου χώρου, β1) στερέωση και μορφολογική αποκατάσταση ναού με καθαίρεση δυτικού στεγάστρου, κεράμωση με κεραμίδια βυζαντινού τύπου, καθαίρεση εξωτερικών επιχρισμάτων και νέα αρμολόγηση, στατική ενίσχυση, αποκατάσταση διακόσμου δυτικού τοίχου, καθαίρεση εσωτερικών επιχρισμάτων, αποκατάσταση εσωτερικού δαπέδου, αντικατάσταση τέμπλου,  αποκατάσταση Αγίας Τράπεζας, β2) Συντήρηση τοιχογραφιών.

Προτάσεις ένταξης στο ΕΣΠΑ

– Αποκατάσταση και εκσυγχρονισμός του Αρχαιολογικού Μουσείου στην Χώρα, προϋπολογισμού 2.700.000 ευρώ.Το έργο προβλέπει αξιοποίηση  4 εκθεσιακών χώρων. Στην επανέκθεση θα συμπεριληφθούν ευρήματα, τόσο από τις παλαιότερες ανασκαφές ελληνικών και ξένων ερευνητικών αποστολών, όσο και από τις πρόσφατες αρχαιολογικές έρευνες στον λόφο του Εγκλιανού. Στόχος της επανέκθεσης είναι να αναδείξει μέσα από ένα εύληπτο μουσειολογικό και μουσειογραφικό αφήγημα, το κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό και πολιτισμικό υπόβαθρο της δυτικής Μεσσηνίας, που διαμόρφωσε τη γένεση και την εξέλιξη του Υστεροελλαδικού Πολιτισμού στην περιοχή και που οδήγησε στην ανάπτυξη μιας ιδιαίτερης μυκηναϊκής ταυτότητας εκφραζόμενης μέσα από έναν πρωτοποριακό για την εποχή και εκτεταμένο ομοσπονδιακό πολιτειακό σχηματισμό με κέντρο την Πύλο και το Ανάκτορο του Εγκλιανού.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ