Τριπλό «μπόνους» με την ρύθμιση των 120 δόσεων

0

Με τριπλό πακέτο ρύθμισης οφειλών, σε Ταμεία, Εφορία και Δήμους, ξεκινά την Δευτέρα η μεγάλη αντεπίθεση της κυβέρνησης στο μέτωπο της οικονομίας – μια αντεπίθεση η οποία θα κορυφωθεί με την εκτεταμένη δέσμη φορολογικών ελαφρύνσεων και θετικών μέτρωνπου θα ανακοινώσει εντός του επόμενου διαστήματος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η δέσμη των θετικών μέτρων θα αφορά την διετία 2019 – 2020 όπως προανήγγειλε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και το γενικό της πλαίσιο θα οριστικοποιηθεί στην αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών. Το «πακέτο» όμως της ρύθμισης των οφειλών είναι, ουσιαστικά, ήδη έτοιμο και – με πιθανές μικρές μεταβολές- θα κατατεθεί την Δευτέρα στη Βουλή.

Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, σε ό,τι αφορά τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, η ρύθμιση των 120 δόσεων θα είναι αρκούντως «γενναιόδωρη» καθώς δεν θα περιλαμβάνει ούτε εισοδηματικά, ούτε περιουσιακά κριτήρια και θα μπορεί να οδηγεί σε κούρεμα του χρέους ακόμη και κατά 60% έως 65%. Εως τον περασμένο Δεκέμβριο το σύνολο των οφειλών προς τα Ταμεία έφθανε τα 35 δις ευρώ και η επικείμενη ρύθμιση μπορεί, δυνητικά, να δώσει ανάσα σε 1,4 εκατομμύρια οφειλέτες. Η ρύθμιση, κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα αφορά οφειλές που έχουν δημιουργηθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2018. Οι δόσεις μπορεί να φθάσουν έως και τις 120, με ελάχιστη καταβολή τα 50 ευρώ, ενώ για τους αγρότες, η ελάχιστη δόση θα ορίζεται στα 30 ευρώ.

Για τους εργοδότες με οφειλές προς το πρώην ΙΚΑ θα προβλέπεται αποπληρωμή σε 120 δόσεις, με 50% έκπτωση στα πρόστιμα. Εάν ν η εξόφληση της βασικής οφειλής γίνει εφάπαξ, τότε η έκπτωση στα πρόστιμα θα είναι στο 100%.

Για τις οφειλές ελευθέρων επαγγελματιών και μη μισθωτών που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ 2002 και 2016 δίνεται η δυνατότητα επανυπολογισμού με το νέο καθεστώς των ασφαλιστικών εισφορών των μη μισθωτών. Μετά τον επανυπολογισμό θα υπ’άρχει δυνατότητα για κούρεμα του χρέους κατά 60% έως 65%, ενώ για τις παλαιότερες (προ του 2002) οφειλές το κούρεμα μπορεί να φθάνει έως και το 85%. Ο επανυπολογισμός αναμένεται να ωφελήσει περίπου 80.000 «εγκλωβισμένους» ασφαλισμένους, που ενώ έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη λόγω των χρεών τους στα Ταμεία. Ειδικά, δε, για τους εγκλωβισμένους αγρότες η ρύθμιση θα προβλέπει ότι μπορούν να ενταχθούν στο ευνοϊκό καθεστώς εάν έχουν οφειλή έως 6.000 ευρώ έναντι 4.000 ευρώ που προβλεπόταν αρχικά.

Η ρύθμιση για την Εφορία

Σε ό,τι αφορά την ρύθμιση για τις οφειλές προς την Εφορία, τα κριτήρια αναμένονται σχετικά αυστηρότερα για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 12 χιλιάδων ευρώ. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, όσοι έχουν εισόδημα έως 20.000 ευρώ τον χρόνο θα μπορούν να μπαίνουν σε ρύθμιση 120 δόσεων χωρίς άλλα κριτήρια. Για τα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα μπαίνει εισοδηματικό κριτήριο τόσο ως προς τον αριθμό των δόσεων όσο και ως προς το ελάχιστο ποσό μηνιαίας καταβολής. Το σύστημα αυτό θα λειτουργεί κλιμακωτά όσο υψηλότερο είναι το εισόδημα, προκειμένου να αποκλειστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Ως γενική αρχή πάντως, η ελάχιστη δόση θα είναι 20 ευρώ, ο αριθμός των δόσεων θα μπορεί να κυμαίνεται από 18 έως 120, και το επιτόκιο της ρύθμισης θα είναι 5% με ανοιχτό ενδεχόμενο για χαμηλότερο επιτόκιο σε όσους έχουν εισόδημα έως 12.000 ευρώ. Η υπαγωγή στις νέες ρυθμίσεις θα ισχύσει έως τις 30/9/2019.

tvxs.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ