Σήμερα 1/8: Η«Μήδεια» του Μποστ ,στο «Θέατρο Μελίνα Μερκούρη» Παρ.Άστρους, από το «Θεατρικό εργαστήρι Άστρους»

0

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΥ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ  ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2018

«ΜΗΔΕΙΑ» ΤΟΥ ΜΠΟΣΤ –  ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΡΑΛΙΟΥ ΑΣΤΡΟΥΣ 1-8-18 ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΑΣΤΡΟΥΣ

Η «Μήδεια» του Μποστ, η παράσταση που στις 6 και 7 Ιουλίου έδωσε τόση χαρά στους συμπολίτες μας με τη νέα θεατρική της ματιά, επαναλαμβάνεται τώρα στα πλαίσια των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας την Τετάρτη, 1 Αυγούστου, στις 21:15 στο Θέατρο του Παραλίου Άστρους.

Ο Μποστ (Μέντης Μποσταντζόγλου)

Ο Μποστ (Κωνσταντινούπολη 1918- Αθήνα 1995) είναι ο πιο προωθημένος στη σκέψη και στη φόρμα σατιρικός του δεύτερου ημίσεως του 20ού αιώνα

Το πρώτο εξωτερικό γνώρισμά του  είναι η επίτηδες ασύνταχτη και ανορθόγραφη γλώσσα του,  που με όχημα τον δεκαπεντασύλλαβο παραπέμπει στις λαϊκές φυλλάδες.

Οι πρωταγωνιστές της προσωπικής του  μυθολογίας είναι τρεις: Η ρακένδυτη  Μαμά Ελλάς και τα δυο της εξαθλιωμένα παιδιά, Ο Πειναλέων και Η Ανεργίτσα.

Οι κύριοι στόχοι της σάτιρας του Μποστ  είναι η πολιτική ζωή της χώρας, οι μεγάλες ταξικές διαφορές, η φορολογική αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων, η ημιμάθεια και το εκπαιδευτικό μας σύστημα, ο νεοπλουτισμός, η δουλική εξάρτηση της χώρας από τον ξένο παράγοντα, η υποκρισία και όλα τα «δήθεν».

Έχουν περάσει πάνω από 60 χρόνια από τότε που ο Μποστ εγκατέστησε τη μηχανή της σάτιράς του, από τότε που άρχισε να βομβαρδίζει με κροτίδες γέλιου το ένδοξο και διαρκές πένθος των Ελλήνων – και νοιώθουμε τα σύμβολά του να μας συνταράζουν. Ίσως γιατί η κατάστασή μας σήμερα είναι δραματικά ίδια, ή δραματικά χειρότερη…

Η Μήδεια του Μποστ

Ο Έλληνας φύσει αρέσκεται στη  διακωμώδηση του μύθου και την παρωδία. Ήδη από τα αρχαία χρόνια ο Αριστοφάνης δεν διστάζει να παρωδήσει τους μεγάλους τραγικούς (Βάτραχοι).

Ο Μποστ ξεκινάει να γράψει κι αυτός ένα έργο πάνω στη Μήδεια του Ευριπίδη. Όλοι μας ξέρουμε πως ο Ιάσων είναι πολύ άπιστος και η Μήδεια, για να τον εκδικηθεί, σκοτώνει τα παιδιά τους.

Όμως, τι δουλειά έχει μέσα στο έργο ένας Κρητικός που είναι ερωτευμένος με την Πολυξένη; Τι δουλειά έχει μια υστερικιά μάνα που διαλύει τον αρραβώνα της κόρης της επειδή ο γαμπρός δεν δουλεύει στο Δημόσιο; Τι δουλειά έχει ένα πυροσβεστικό αεροπλάνο, που ρουφάει από τη θάλασσα έναν νεαρό κολυμβητή, όπως το κήτος τον Ιωνά; Τι δουλειά έχει ένας πλανόδιος ψαράς, που δεν μπορεί να ανοίξει ψαράδικο, επειδή οι χρεωκοπημένες τράπεζες δεν του δίνουν δάνειο; Τι δουλειά έχει ο τυφλωμένος Οιδίποδας που ζητιανεύει με συνοδό την Αντιγόνη και ζητάει ως ΑΜΕΑ να γίνει τραπεζικός υπάλληλος γιατί τον έσφιξε η πείνα; Και, τέλος, τι δουλειά έχει ο Ευριπίδης, ο συγγραφέας της αρχαίας Μήδειας, που έρχεται και κορτάρει τη Μήδεια του Μποστ, για να της πάρει πληροφορίες περί του νέου  σκανδάλου του Ιάσωνα με μια καλόγρια, ώστε να ξαναγράψει το έργο πιο πιπεράτο και να τσιμπήσει έτσι επιχορήγηση;

Είναι φανερό, ότι ο Μποστ, παλιός μάστορας του είδους, καταθέτει με την Μήδεια την πιο ώριμη παρωδία του, που του έφερε τεράστια δόξα και επιτυχία (1993 Θέατρο «Στοά», 2015 Ηρώδειο).

Και, βέβαια, στο τέλος δεν είμαστε και καθόλου σίγουροι, ότι τα δυο παιδιά που «σκοτώνει» η Μήδεια είναι ο Φέρητας και ο Μέρμερος.  Πιο φυσικό μας φαίνεται να είναι ο Πειναλέων και η Ανεργίτσα, τα δύο τέκνα της Μαμάς Ελλάδος, αφού, ως γνωστόν αυτή η Μαμά έχει απ` τα παλιά τα χρόνια αυτό το συνήθειο με τα παιδιά της…

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Κώστας Ν. Φαρμασώνης

Σκηνικό: Λάμπρος Κουρόγιωργας

Κοστούμια: Τζωρτζίνα Κωστοπούλου

Μουσική: Γιάννης Ψειμάδας

Χορογραφίες : Μανώλης Γύφτος

Βοηθοί σκηνοθέτη:

Ανθούλα Πουλημένου

Θοδωρής Γ. Διαμαντόγιαννης

Παίζουν με σειρά εμφάνισης

Ηλίας Χειράκης, Γιάννης Θεοδοσόπουλος, Ξανθή Παπούλια, Μαρία Κρεμμύδα – Σκαρμούτσου, Γεωργία Αλουπογιάννη, Αγγελική Φούφα – Παινέση, Ανθούλα Πουλημένου, Μοίρα Μπούζιου, Γιώργος Καβάσαλης, Θοδωρής Διαμαντόγιαννης, Λένα Σιμωνετάτου – Χρυσογένη

ΧΟΡΗΓΟΙ:

Περιφέρεια Πελοποννήσου

Δήμος Βόρειας Κυνουρίας

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ  ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ:

Τετάρτη, 1 Αυγούστου, ώρα 21:15

ΤΟΠΟΣ: «Θέατρο Μελίνα Μερκούρη» Παραλίου Άστρους

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ:  6944420633 – 6974332585

ΔΙΑΘΕΣΗ ΔΕΛΤΙΩΝ ΕΙΣΟΔΟΥ:

ΑΣΤΡΟΣ:

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΛΕΝΑΣ ΧΡΥΣΟΓΕΝΗ  6944915394

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ ΠΑΠΟΥΛΙΑ  6971656783

ΠΑΡΑΛΙΟ ΑΣΤΡΟΣ:

“LA FRANTZOLI” Δ. ΚΟΚΚΩΝΑ 27550-51899

ASTROS TRAVEL EXPERT  Α. ΚΟΥΛΕΝΤΙΑΝΟΥ 27550-52183

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ «ΗΛΙΑΤΟΡΑΣ» 27550-29201

ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ Ν. ΚΟΝΤΗΣ 27550-51138

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:  Την παραμονή της παράστασης (31-7-18) το γειτονικό μπαρ θα παραμείνει κλειστό, λόγω γενικής δοκιμής, ενώ την 1η-8-18  θα λειτουργήσει μετά τη λήξη της παράστασης (23:15)

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ