13 πράγματα που πρέπει να αποφύγετε αν θέλετε να μεγαλώσετε ένα διανοητικά δυνατό παιδί

0
Η ανατροφή ενός διανοητικά ισχυρού παιδιού δεν σημαίνει ότι δεν θα κλαίει όταν είναι λυπημένο ή ότι δεν θα αποτύχει μερικές φορές. Η ψυχική δύναμη δεν θα κάνει το παιδί σας άτρωτο στις δυσκολίες – αλλά δεν θα το αναγκάσει και να καταστείλει τα συναισθήματά του.
Στην πραγματικότητα, ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Η ψυχική δύναμη βοηθά τα παιδιά να ανακάμψουν από τις αποτυχίες. Τους δίνει την ευκαιρία να συνεχίσουνε, ακόμα και όταν αισθάνονται αμφιβολία για τον εαυτό τους. Ένα παιδί με ενσυναίσθηση μπορεί να επιτύχει σημαντικά πράγματα στην ζωή του.
Αλλά η ανατροφή ενός παιδιού απαιτεί από τους γονείς να αποφεύγουν τις συνήθεις αλλά μη υγιείς πρακτικές που κλέβουν από τα παιδιά την διανοητική τους δύναμη.
13 πράγματα που πρέπει να αποφύγετε αν θέλετε να μεγαλώσετε ένα διανοητικά δυνατό παιδί
1 | Αποδοχή της νοοτροπίας του θύματος
Η αποτυχία σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου ή σε ένα διαγώνισμα δεν κάνει το παιδί θύμα. Η απόρριψη, η αποτυχία και η αδικία αποτελούν μέρος της ζωής.
Μην αφήνετε τα παιδιά σας να νιώσουν οίκτο για τον εαυτό τους. Διδάξτε τους ότι ανεξάρτητα από το πόσο σκληρές ή άδικες είναι οι περιστάσεις, μπορούν πάντα να λειτουργούν με θετικό τρόπο.
2 | Γονείς με ενοχές
Όταν παραδίνεστε σε ένοχα συναισθήματα διδάσκετε το παιδί σας ότι η ενοχή είναι αφόρητη. Τα παιδιά που μαθαίνουν αυτό, δεν θα μπορέσουν να πουν “όχι” σε κάποιον που λέει: “Αν είσαι φίλος θα με αφήσεις να αντιγράψω από το γραπτό σου” ή “Αν με αγαπάς, θα κάνεις αυτό για μένα”.
Δείξτε στα παιδιά σας ότι ακόμα και αν αισθάνεστε ένοχοι μερικές φορές – και όλοι οι καλοί γονείς νιώθουν έτσι – δεν πρόκειται να επιτρέψετε στα άβολα συναισθήματά σας να εμποδίσουν τη λήψη σωστών αποφάσεων.
3 | Κάνοντας τα παιδιά το κέντρο του σύμπαντος
Εάν κάνετε ολόκληρη τη ζωή σας να περιστρέφεται γύρω από τα παιδιά σας, θα μεγαλώσουν σκεπτόμενα ότι όλοι οφείλουν να τα φροντίζουν, με αποτέλεσμα σαν ενήλικες να μην καταφέρουν και πολλά στη ζωή.
Διδάξτε τα παιδιά σας να επικεντρώνοται σε αυτό που έχουν εκείνα να προσφέρουν στον κόσμο, παρά σε ό, τι μπορούν να κερδίσουν από τους άλλους.
4 | Επιτρέποντας στο φόβο να υπαγορεύει επιλογές
Το να διατηρείτε τα παιδιά σας μέσα σε μια προστατευτική φούσκα θα σας γεμίσει πολύ άγχος. Η υπερβολική ασφάλεια διδάσκει στο παιδί ότι ο φόβος πρέπει να αποφεύγεται ανά πάσα στιγμή.
Δείξτε στα παιδιά σας ότι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουν το φόβο είναι να τον κοιτάξουν κατάματα και θα δημιουργήσετε θαρραλέους ανθρώπους που είναι πρόθυμοι να βγουν έξω από τις ζώνες άνεσής τους.
5 | Δίνοντας στα παιδιά υπερβολική εξουσία
Το να αφήνετε τα παιδιά να αποφασίζουν τι θα φάει ολόκληρη η οικογένεια ή που θα πάει διακοπές, τους δίνει περισσότερη εξουσία από ότι είναι αναπτυξιακά έτοιμα να διαχειριστούν. Η μεταχείριση των παιδιών σαν ισότιμα – ή σαν τα αφεντικά – στην πραγματικότητα τους στερεί πνευματική δύναμη.
Δώστε στα παιδιά σας την ευκαιρία να βοηθούν στο σπίτι, να ακούνε πράγματα που δεν θέλουν να ακούσουν και να κάνουν πράγματα που δεν θέλουν να κάνουν. Αφήστε τα παιδιά σας να κάνουν απλές επιλογές διατηρώντας ταυτόχρονα μια σαφή οικογενειακή ιεραρχία.
6 | Αναμένοντας την τελειότητα
Η προσδοκία που έχετε από τα παιδιά σας να έχουν καλές επιδόσεις είναι υγιής, αλλά όταν απαιτείτε να είναι τέλεια, αυτό είναι πρόβλημα. Διδάξτε στα παιδιά σας ότι είναι λογικό να αποτύχουν. Είναι καλό και φυσιολογικό, να μην είναι τέλεια σε ό, τι κάνουν.
Τα παιδιά που προσπαθούν να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους, αντί να είναι καλύτερα σε όλα, δεν θα εξαρτήσουν την αυτοεκτίμησή τους από το πώς θα τα αξιολογούν οι άλλοι.
7 | Αφήνοντας τα παιδιά να αποφύγουν την ευθύνη
Όταν διευκολύνουμε τα παιδιά να αποφεύγουν τις δουλειές του σπιτιού ή τις εργασίες του σχολείου, δεν τους προσφέρουμε απαραίτητα μια ανέμελη παιδική ηλικία.
Τα παιδιά που εκτελούν ορισμένα καθήκοντα κατάλληλα για την ηλικία τους δεν επιβαρύνονται υπερβολικά. Αντ ‘αυτού, κερδίζουν τη διανοητική δύναμη που χρειάζονται για να γίνουν υπεύθυνοι πολίτες.
8 | Προστασία των παιδιών από τον πόνο
Τα δυσάρεστα συναισθήματα, η θλίψη και το άγχος είναι μέρος της ζωής. Αφήνοντας τα παιδιά να βιώσουν αυτά τα συναισθήματα τους δίνουμε την ευκαιρία να εξασκηθούν στη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων.
Δώστε στα παιδιά σας την καθοδήγηση και την υποστήριξη που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν τον πόνο, ώστε να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους να χειριστούν τις αναπόφευκτες δυσκολίες της ζωής.
9 | Αίσθημα ευθύνης για τα συναισθήματα των παιδιών
Όταν προσπαθείτε να φτιάξετε το κέφι τους όταν τα παιδιά σας είναι λυπημένα και να τα καθησυχάσετε όταν είναι αναστατωμένα σημαίνει ότι αναλαμβάνετε την ευθύνη για τη ρύθμιση των συναισθημάτων τους. Τα παιδιά πρέπει να αποκτήσουν συναισθηματικές ικανότητες για να μάθουν να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους.
Μάθετε στο παιδί σας υγιείς τρόπους για να αντιμετωπίζουν τα συναισθήματά τους, ώστε να μην εξαρτώνται από τους άλλους για να το κάνουν γι ‘αυτά.
10 | Αποτρέποντας τα παιδιά να κάνουν λάθη
Η διόρθωση της εργασίας για τα μαθηματικά, ο διπλός έλεγχος για να βεβαιωθείτε ότι έχουν πάρει μαζί το μεσημεριανό γεύμα τους και η διαρκής υπενθύμιση να κάνουν τις δουλειές του σπιτιού, δεν τους κάνει καλό.
Αφήστε τα παιδιά σας να κάνουν λάθη μερικές φορές και δείξτε τους πώς θα μάθουν από τα λάθη τους, ώστε να μπορούν να γίνουν σοφότερα και πιο δυνατά.
11 | Μπερδεύοντας την πειθαρχία με την τιμωρία
Η τιμωρία συνεπάγεται ότι τα παιδιά υποφέρουν για την αταξία τους. Η πειθαρχία, ωστόσο, είναι να τους διδάξουμε πώς να τα πάνε καλύτερα στο μέλλον.
Η ανατροφή ενός παιδιού που φοβάται να “μην βρει τον μπελά του” δεν είναι το ίδιο με την ανατροφή ενός παιδιού που θέλει να κάνει καλές επιλογές. Χρησιμοποιήστε τεχνικές που θα βοηθήσουν τα παιδιά σας να αναπτύξουν την αυτοπειθαρχία που χρειάζονται για να κάνουν καλύτερες επιλογές.
12 | Αποφυγή της δυσφορίας
Όταν υποκύπτετε κάθε φορά που το παιδί σας κλαίει για να κερδίσει αυτό που θέλει ή όταν κάνετε οι ίδιοι τις δουλειές των παιδιών σας, μπορεί να γίνεται πρόσκαιρα η ζωή σας λίγο πιο εύκολη, ωστόσο μακροπρόθεσμα αυτές οι συνήθειες κάνουν κακό στα παιδιά σας.
Καθυστερήστε την ικανοποίησή τους και δείξτε τους ότι μπορείτε να αντισταθείτε στις δελεαστικές ευκολίες.
13 | Χάνοντας τις αξίες
Πολλοί γονείς δεν ενσταλλάζουν τις αξίες και τα πιστεύω στα παιδιά τους. Αντ’αυτού,  είναι τόσο απορροφημένοι από την χαοτική καθημερινότητα που ξεχνούν να δουν τη μεγαλύτερη εικόνα.
Βεβαιωθείτε ότι οι προτεραιότητές σας αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια τα πράγματα που εκτιμάτε περισσότερο και θα δώσετε στα παιδιά σας τη δύναμη να ζήσουν μια ουσιαστική ζωή.
Πηγή: parent.com – Μετάφραση, επιμέλεια: enallaktikos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ