19 Ιουνίου 1821: Άφιξη Δημ. Υψηλάντη στο Άστρος (σημερινό Παράλιο Άστρος)

0
????????????????????????????

Το λιμάνι στο οποίο αποβιβάστηκε ο Υψηλάντης

Του Ευάγγελου Ι. Κούκλη

Ήδη από τους πρώτους μήνες της Επανάστασης ο τόπος μας συνδέεται με την άφιξη του Δημητρίου Υψηλάντη, ως πληρεξούσιου του Γενικού Επιτρόπου της Αρχής και αδελφού του Αλέξανδρου, αρχηγού της Φιλικής Εταιρείας. Έτσι, στις 19 Ιουνίου 1821 αποβιβάζεται στο Άστρος, ο Δημήτριος Υψηλάντης.

Πρώτος σταθμός του (στις 8 Ιουνίου) ήταν η Ύδρα, αμέσως άρχισε την οργανωτική του προσπάθεια και συνέταξε την πρώτη του Διακήρυξη που την απεύθυνε στους «Ομογενείς Φιλελευθέρους Έλληνες», κατόπιν αφού πέρασε από τις Σπέτσες αποβιβάστηκε στο (Παράλιο) Άστρος στις 19 Ιουνίου. Κατέβηκαν εκεί όλοι οι γερουσιαστές και όσοι σημαντικοί άνδρες είχαν βρεθεί στη Τριπολιτσά, στρατιωτικοί, πολιτικοί, εκκλησιαστικοί, απλός λαός και τον υποδέχθηκαν σαν Μεσσία. Η άφιξη του Δημητρίου Υψηλάντη εμψύχωσε τους αγωνιστές και αναπτέρωσε το ηθικό των Ελλήνων.

Περιστατικό της υποδοχής περιγράφει σε επιστολή του ο Απόστολος Μαυρογένης – απόγονος του Παναγιώτη Ζαφειρόπουλου ή Άκουρου – προς τον Ν. Φλούδα στις 17 Αυγούστου 1938: «Ο Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος έλαβε το προσωνύμιο Άκουρος ως εξής: Κατά την υποδοχή του Δημητρίου Υψηλάντη, αυτός τον ρώτησε γιατί έχει μακριά μαλλιά και ο Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος του απάντησε –εάν δεν ελευθερωθεί το Έθνος δεν θα κόψω τα μαλλιά μου – και τότε ο Υψηλάντης του είπε «ώστε άκουρος θα μείνεις;»».

Ο ιστορικός του Αγώνα Ιω.  Φιλήμων στο έργο του: Δοκίμιον Ιστορικόν περί της Ελληνικής Επαναστάσεως, τομ. Γ΄, σελ. 396-398, περιγράφει την υποδοχή που επιφυλάχθηκε στον Δημήτριο Υψηλάντη ως εξής:…συνέχεια

http://astrosparalio.gr/

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here