2/6:Επίσημη παρουσίαση του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας – Παράρτημα Αρκαδίας στην Τρίπολη.

0

Κάλεσμα Δντριας Παραρτήματος Αρκαδίας ΕΙΠΔ voltastintripoli

Δελτίο Τύπου

  Το Σάββατο 2 Ιουνίου 2018 και ώρα 19:00 θα πραγματοποιηθεί η επίσημη παρουσίαση του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας – Παράρτημα Αρκαδίας στην Τρίπολη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρίπολης, αιθ. Δ. Μητρόπουλου, με σκοπό τη διασύνδεση και τη δικτύωση του με την τοπική κοινωνία και τις όμορες Περιφερειακές Ενότητες.

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας (Ε.Ι.Π.Δ) είναι μια ελληνική επιστημονική αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε στην Αθήνα την 25η Μαρτίου 2017, αποτελεί τον πρώτο και μοναδικό φορέα Πολιτιστικής Διπλωματίας στην Ελλάδα και υπηρετεί με κάθε νόμιμο τρόπο την ανάγκη προσφοράς προς το κοινωνικό σύνολο εντός και εκτός της Ελλάδος. Η ίδρυση του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας υπαγορεύτηκε από την ανάγκη ανασύστασης της Ελληνικής Πολιτιστικής ετερότητας και επαναπροσδιορισμού του εαυτού μας στον κόσμο όχι πλέον με όρους αναπαραγωγής, αλλά δημιουργίας. Κύριο μέλημα του Ινστιτούτου είναι η ανάδειξη των αξιών του πολιτισμού, η προώθηση της συνεργασίας και η οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης με απώτερο σκοπό τη δημιουργία σχέσεων συναισθηματικής εγγύτητας με αλλοεθνείς λαούς, οι οποίες θα υφίστανται πέρα από τις αλλαγές των κυβερνήσεων.

Το Ε.Ι.Π.Δ επιθυμεί να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στην πνευματική ζωή του τόπου μας συμβάλλοντας στην αναβάθμιση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό, στην ενίσχυση νέων ταλαντούχων καλλιτεχνών και γενικά στη δημιουργία ενός στιβαρού πολιτιστικού υποστρώματος μέσα από τη μελέτη, ανάλυση, διάδοση και προβολή με κάθε μέσον, όλων των πτυχών του Ελληνικού Πολιτισμού. Η δράση του Ινστιτούτου αναπτύσσεται σε συνεργασία με ιδιωτικούς και δημόσιους κυβερνητικούς φορείς, ως είναι τα Υπουργεία Πολιτισμού και Εξωτερικών και η Διπλωματική Ακαδημία, ακαδημαϊκά ιδρύματα και επιστημονικά ινστιτούτα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας διαθέτει παραρτήματα σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, τα οποία αναπτύσσουν πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα στα πλαίσια των ιδρυτικών αρχών και κατευθύνσεων του Ινστιτούτου.

  Το Ε.Ι.Π.Δ. Αρκαδίας αποτελεί ένα από τα πρώτα παραρτήματα του Ε.Ι.Π.Δ. στη χώρα και σε αυτό συμμετέχουν ακαδημαϊκοί, επιστήμονες, καλλιτέχνες, φοιτητές και εθελοντές.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν επιφανείς προσωπικότητες από τους χώρους των Τεχνών, των Γραμμάτων και των Επιστημών, θα παρουσιαστεί η επιστημονική ομάδα του Ε.Ι.Π.Δ Αρκαδίας και θα ανακοινωθούν οι στόχοι του παραρτήματος για το έτος 2018/2019. Το πρόγραμμα των ομιλιών θα ανακοινωθεί σύντομα.

 Την εκδήλωση θα συντονίσει η κα Πέννυ Καλύβα, Δημοσιογράφος – Γεν. Γραμματέας της Ένωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου ( ΕΔΙΠΤ).

 Η μουσική πλαισίωση της εκδήλωσης θα γίνει από την Χορωδία «Ορφέας» Τρίπολης.

Στους παρευρισκόμενους θα προσφερθούν σε μπουφέ γευστικές δημιουργίες.

Η εκδήλωση είναι ανοικτή για το κοινό.

Email επικοινωνίας: eipdarcadias@gmail.com

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

 

Ο Πρόεδρος του Ε.Ι.Π.Δ                                            Η Διευθύντρια  ΕΙΠΔ Αρκαδίας

                                         

Πέτρος  Δ. Καψάσκης                                                         Νικολέττα Θ. Πλατανίτη

  

      

Λίγα λόγια για την εκδήλωση παρουσίασης

Το Σάββατο 2 Ιουνίου 2018 και ώρα 19:00 θα πραγματοποιηθεί η επίσημη παρουσίαση του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας – Παράρτημα Αρκαδίας στην Τρίπολη με σκοπό τη διασύνδεση και τη δικτύωση του με την τοπική κοινωνία και τις όμορες Περιφερειακές ενότητες. Να σημειώσω εδώ πως το Παράρτημα Αρκαδίας αποτελεί ένα από τα πρώτα παραρτήματα του Ε.Ι.Π.Δ. στη χώρα και σε αυτό συμμετέχουν ακαδημαϊκοί, επιστήμονες, καλλιτέχνες, φοιτητές και εθελοντές.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρίπολης στην αίθουσα Δ. Μητρόπουλου, όπου φιλοξενείται η συλλογή ρώσικων μεταβυζαντινών εικόνων του αρχιτέκτονα και ζωγράφου κου Δημήτρη Ταλαγάνη στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για την ανακήρυξη από την Μητρόπολή μας  του έτους 2018 ως έτος του Αγίου Νεομάρτυρος Παύλου, ενός εκ των δυο Πολιούχων της Τρίπολης.   Στην εκδήλωση θα μιλήσουν επιφανείς προσωπικότητες από τους χώρους των Τεχνών, των Γραμμάτων και των Επιστημών, θα παρουσιαστεί η επιστημονική ομάδα του Ε.Ι.Π.Δ Αρκαδίας και θα ανακοινωθούν οι στόχοι του παραρτήματος για το έτος 2018/2019. Την εκδήλωση θα συντονίσει η αγαπημένη φίλη και γνωστή για την αρτιότητα και τον επαγγελματισμό της η δημοσιογράφος και Γενική Γραμματέας της Ένωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου  κα Πέννυ Καλύβα.  Η  μουσική πλαισίωση της εκδήλωσης θα γίνει από την Χορωδία «Ορφέας» Τρίπολης, ένα από τα  ζωντανά  αρκαδικά πολιτιστικά κύτταρα της Αρκαδίας που μας έκανε την τιμή με τη συνεργασία της να συνδράμει εξαρχής στο εγχείρημα μας.

Η εκδήλωση θα είναι ανοικτή για το κοινό και θα αποτελέσει ιδιαίτερη τιμή για εμάς η παρουσία όλων.

 

Ποιός είναι  ο σκοπός του Ινστιτούτου;

Το Ελληνικό Ινστιτούτο  Πολιτιστικής  Διπλωματίας  ως ο πρώτος και μοναδικός φορέας Πολιτιστικής Διπλωματίας στην Ελλάδα υπηρετεί με κάθε νόμιμο τρόπο την ανάγκη προσφοράς προς το κοινωνικό σύνολο εντός και εκτός της Ελλάδος. Στις βασικές του αρχές, το Ινστιτούτο, προάγει την ενίσχυση της δημόσιας συνειδητοποίησης και εικόνας του ρόλου της Πολιτιστικής Διπλωματίας, με τη δημιουργία ενός εντελώς εξειδικευμένου και επώνυμου ονόματος, που στοχεύει όχι στην αναπαραγωγή αλλά στη δημιουργία. Το πρόβλημα για εμάς σήμερα είναι ότι δεν επικοινωνούμε τον πολιτισμό μας. Τα μηνύματα που εκπέμπουμε ως έθνος είναι ελάχιστα και αυτό γιατί  αντί για την  έννοια της πολιτιστικής συνέργιας προτάσσουμε την ακαμψία ή ακόμη και τον φόβο. Ακόμη όμως και σε διεθνές επίπεδο τόσα  χρόνια μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου έχει καταστεί πλέον  εμφανές ότι δεν έχει βρεθεί ακόμη κανένας μηχανισμός που να μπορεί να διευθετεί ειρηνικά τις διακρατικές διαφωνίες και τα προβλήματα. Ενώ ο πολιτισμός και οι διαπολιτισμικές σχέσεις αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο, η έννοια και η σημασία των διεθνών πολιτιστικών σχέσεων είναι ακόμη στα αρχικά στάδια διαμόρφωσης της, καθιστώντας διακριτό το έλλειμμα σε αυτό το πεδίο. Το Ινστιτούτο αναγνωρίζοντας τη σημασία της ενεργούς συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών στις κοινές υποθέσεις, καθώς και την αμεσότητα και την αποτελεσματικότητα που προκύπτουν από την απευθείας διακρατική επικοινωνία των πολιτών μεταξύ τους, χωρίς την κρατική διαμεσολάβηση έχει ως σκοπό το άνοιγμα των συνόρων  της γνώσης του πολιτισμού μας και την εδραίωση ενός κλίματος εμπιστοσύνης εκεί που από ότι φαίνεται σήμερα οι παραδοσιακοί δρόμοι της διπλωματίας είναι στο ελάχιστο ανοικτοί.

 

Ποιοι οι στόχοι του Ινστιτούτου;

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας, πέρα από τις όποιες αλλαγές κυβερνήσεων,  δύναται να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στην πνευματική ζωή του τόπου μας συμβάλλοντας στην αναβάθμιση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό και στη δημιουργία ενός στιβαρού πολιτιστικού υποστρώματος. Το Ινστιτούτο με πνεύμα διαλόγου και ακεραιότητας  σεβόμενο πλήρως την Magna Carta της Eιρήνης που είναι το Διεθνές Δίκαιο θέτει ως βασικό στόχο την επανεκτίμηση των πραγματικών μας εθνικών «περιουσιακών» στοιχείων. Η εμπειρία μέχρι στιγμής έχει αποδείξει πως καμία συλλογική στόχευση δεν μπορεί να επιτευχθεί αν εκλείπει η κοινή συνεννόηση. Και  ποια άλλη λέξη αποτελεί για όλους τους λαούς   θεμελιώδη  αξία και κοινό τόπο αναγνώρισης εκτός από τη λέξη Πολιτισμός; Καμία! Από την άλλη δεν πρέπει να ξεχνάμε το εξης:  η κάθε πολιτιστική δραστηριότητα που απευθύνεται στο εξωτερικό δεν κινείται σε κενό αέρος. Απευθύνεται σε κάποιον διαφορετικό αποδέκτη από αυτόν που τη σχεδιάζει κα μάλιστα απευθύνει μηνύματα παράλληλα και ανταγωνιστικά με μηνύματα  άλλων, φίλων, αντίζηλων ή αντιπάλων, που διεκδικούν την ίδια πολιτισμική αγορά. Μάλιστα, απευθύνεται σε μια αγορά που, πολύ πιθανώς, δε θέλει απλώς να εισαγάγει το προϊόν μας, αλλά επίσης να εξάγει δικά της προϊόντα προς άλλες χώρες. Σε αυτό ακριβώς σημείο το Ινστιτούτο στοχεύει να έχει καταλυτικό ρόλο με την έννοια του διαύλου επικοινωνίας και ανταλλαγής πολιτιστικών απόψεων και όψεων ενισχύοντας σταθερά την ελληνική συμμετοχή, την μεγιστοποίηση των ροών γνώσης της ελληνικής δημιουργίας με τελικό στόχο τη διάχυση των οφελών στην ελληνική κοινωνία.

Ποιες οι δραστηριότητες του Ινστιτούτου;

Είναι επιτακτική ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε πως χάρη στη  πολυπλοκότητα των σύγχρονων κοινωνιών, που συνυπάρχουν μέσα σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, ολοένα και περισσότερο τα κράτη αρχίζουν να συνειδητοποιούν τη σημασία των πολιτιστικών σχέσεων και της πολιτιστικής διπλωματίας. Προς αυτή ακριβώς τη κατεύθυνση συντείνουν η διασυνοριακή πληροφόρηση, η διάδοση της παιδείας, η διαθεσιμότητα και η κυκλοφορία των πολιτιστικών αγαθών και οι ανταλλαγές προσώπων, που δραστηριοποιούνται σ’ αυτούς τους τομείς. Έτσι στις δραστηριότητες του Ινστιτούτου εντάσσονται η  επιμόρφωση και η  εκπαίδευση στελεχών, που εκουσίως υπηρετούν την Πολιτιστική Διπλωματία σε κάθε μορφή, η έρευνα, η τεκμηρίωση ζητημάτων πολιτιστικής ανάπτυξης και η ευρεία δημοσιοποίησή τους, η υποστήριξη της Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς και η ανάδειξή της σε διεθνές επίπεδο, η διοργάνωση συνεδρίων, σεμιναρίων, συζητήσεων, εκδόσεων, εκθέσεων και πάσης φύσεως εκδηλώσεων, καθώς και η δημοσίευση μελετών και ερευνών συναφών με τους σκοπούς τού Ινστιτούτου. Κατ’ επέκταση το Ινστιτούτο έχει εντάξει στις δραστηριότητες του την προώθηση των Ελλήνων δημιουργών και των έργων τους, καθώς και την ανάδειξη σε διεθνές επίπεδο προσώπων, ομάδων, φορέων  ή ενοτήτων  προσώπων, που διακρίνονται με το έργο τους στο πεδίο της υπηρεσίας των σκοπών του Ινστιτούτου.

 

 

Ποιοι είναι οι στρατηγικοί στόχοι  του Παραρτήματος Αρκαδίας;

Στόχος μας  είναι να διαδοθούν με κάθε πρόσφορο μέσο στο πλαίσιο άσκησης πολιτιστικής διπλωματίας και οι τρεις «υποστάσεις» της Αρκαδίας με σκοπό την καταξίωση τους σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Αυτές οι «υποστάσεις» είναι η υλική, που περιλαμβάνει τους ανθρώπους, τα μνημεία κ.α., η άυλη που περιλαμβάνει την πνευματική κληρονομιά και τέλος  ο ισχυρός συμβολισμός  της που είναι το Αρκαδικό Ιδεώδες. Το ζήτημα για εμάς τους Αρκάδες είναι να εκπέμψουμε και τις τρεις αυτές υποστάσεις οργανωμένα, με συνέργειες και διαβουλεύσεις που θα μπορούν να επιτύχουν την ενσωμάτωση τους σε κοινές περιφερειακές και επιχειρησιακές πολιτικές δράσεις ώστε  να δημιουργηθούν οφέλη για την  Αρκαδία. Το όλο εγχείρημα απαιτεί μόχθο, αφοσίωση και προθέσεις που θα πρεπει να είναι ουσιαστικές, να μην εξαντλούνται στο «φαίνεσθαι». Προσωπικά πιστεύω πως η  Αρκαδική πολιτιστική διπλωματία ανεξάρτητα από τον φορέα της πρέπει να μείνει στο προσκήνιο και στο πολιτιστικό λεξιλόγιο εσαεί. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί όπως είπα και πιο πριν μέσα από σταθερές  και συγκροτημένες συνέργειες, που θα έχουν την μορφή ενός συμφώνου ποιότητας μεταξύ όλων των φορέων δημοσίων και ιδιωτικών για την πολιτιστική διαχείριση των σχέσεων της Αρκαδίας με συλλόγους, άλλες περιφερειακές ενότητες της χώρας, ξένες χώρες και άλλους πολιτισμούς.

Στη διαμόρφωση του στρατηγικού μας σχεδίου καταλυτικό ρόλο ενέχει πρώτα απ’όλα ο Αρκαδικός μας μύθος. Χρήσιμα «εργαλεία» αποτελούν για εμάς  η πολυετής δημιουργία, η αποτύπωση και οπτικοποίηση των πολιτιστικών πόρων της Αρκαδίας που μέχρι στιγμής γίνεται από συγκεκριμένους φορείς, μεμονωμένους συλλόγους, οργανισμούς αλλά και άτομα.  Αυτό το αναξιοποίητο σημαντικό απόθεμα εμπειρικής και όχι μόνο γνώσης στοχεύουμε να αξιοποιήσουμε οργανωμένα όχι όμως με όρους του παρελθόντος αλλά με όρους  παρόντος. Η βασική αρχή είναι να ακουστούν όλες οι Αρκαδικές πολιτιστικές  φωνές στη συγχρονία. Για εμάς η κάθε φωνή έχει τη δική της μοναδική αλήθεια. Αλλά και τη δική της δυναμική. Δυστυχώς όμως κάθε πολιτιστικός κλάδος που επιθυμεί μέχρι ώρας να βοηθήσει στην ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της Αρκαδίας επι της ουσίας μένει ανέπαφος από τη διαδικασία επίλυσης του βασικού προβλήματος που είναι η ισχυροποίηση σε διεθνές επίπεδο ενός ενιαίου Αρκαδικού «brand». Γι΄ αυτό απαιτείται η συνάρθρωση όλων των ενδιαφερομένων με σκοπό όχι την απλή συσσώρευση απόψεων για να βγει το τελικό άθροισμα. Η πρόκληση είναι η συντέλεση μιας κοινής οριοθέτησης, να διαμορφωθεί μια κοινή θεώρηση, να χρησιμοποιηθεί μια γλώσσα και να εφευρεθούν συγκεκριμένα κοινά σχήματα σύνθεσης του Αρκαδικού πλούτου. Σκεφτείτε πόσες εκδηλώσεις με συγκλονιστικές παρουσιάσεις μελετών, ήχων και καλλιτεχνικών αναπαραστάσεων και δημιουργημάτων λαμβάνουν χώρα στην Αρκαδία και όχι μόνο; Κι όμως αυτό το συγκλονιστικό αποτέλεσμα παραμένει μόνο στη μνήμη αυτών που το βίωσαν.  Προτείνουμε λοιπόν  την οργανωμένη «πολυφωνία» ώστε να αδράξουμε την ευκαιρία να αφουγκραστούμε μηνύματα που ακόμη και εμείς οι ίδιοι  δεν είχαμε καν σκεφτεί να ρωτήσουμε. Μηνύματα που μπορούν να ενδυναμώσουν στο μέγιστο την ιδιαίτερη πολιτιστική ταυτότητα και κληρονομιά της περιοχής μας και να προωθήσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της σε  υπερτοπικό επίπεδο.

 

Σας ευχαριστώ.

 

 

                                       

                                                                                       

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here