30 Μαρτίου 1823: Αρχίζει η Εθνοσυνέλευση του Αστρους

0

Στις 30 Μάρτη του 1823 άρχισε στο Αστρος Κυνουρίας η Β’ Εθνική Συνέλευση. Κατά σύμπτωση, στις 30 Μάρτη του 1827 άρχισε και η Γ’ Εθνική Συνέλευση στην Τροιζήνα. Η κάθε μια από αυτές τις δύο εθνοσυνελεύσεις είχαν ξεχωριστή σημασία για την πορεία της Επανάστασης και τη δημιουργία του ελληνικού κράτους.

Η Β’ Εθνοσυνέλευση στο Αστρος άρχισε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την Επανάσταση. Μετά τις πρώτες επιτυχίες, σημειώθηκαν οι πρώτες προσπάθειες των κοτζαμπάσηδων όχι μόνο να ελέγξουν τις εξελίξεις, αλλά και να τις χειραγωγήσουν καθώς δημιουργούνταν οι πρώτοι κυβερνητικοί θεσμοί. Εξάλλου, είχαν εκδηλωθεί οι πρώτες παρεμβάσεις από τις μεγάλες δυνάμεις που ήθελαν να δημιουργήσουν δικά τους κόμματα με τα οποία θα αποκτούσαν την αντίστοιχη επιρροή στη μετεπαναστατική Ελλάδα.

Στη Συνέλευση του Αστρους συζητήθηκε η αναθεώρηση του Συντάγματος, το οποίο είχε ψηφιστεί στην προηγούμενη Α’ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου. Στο Σύνταγμα της Επιδαύρου αποτυπώνονταν αρκετές από τις ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης και τις ιδέες του Ρήγα. Στη Συνέλευση του Αστρους οι προσπάθειες των κοτζαμπάσηδων και των άλλων ολιγαρχικών για την αλλαγή του δημοκρατικού χαρακτήρα του Συντάγματος έπεσαν στο κενό.

Η Γ’ Εθνοσυνέλευση στην Τροιζήνα, που άρχισε στις 30 Μάρτη του 1827, έγινε σε μια περίοδο που κρινόταν οριστικά η τύχη της Επανάστασης. Οι «μεγάλες δυνάμεις» με τη Συνθήκη του Λονδίνου είχαν ζητήσει από την Τουρκία να παραχωρήσει καθεστώς αυτονομίας στην Ελλάδα υπό τον όρο καταβολής φόρου υποτέλειας στο Σουλτάνο. Στη Γ’ Εθνοσυνέλευση συζητήθηκε και απορρίφθηκε αυτή η πρόταση. Στην ίδια Εθνοσυνέλευση αποφασίστηκε η ανάθεση της διοίκησης της Ελλάδας στον Ιωάννη Καποδίστρια. Αποφασίστηκε ότι η θητεία του κυβερνήτη θα ήταν επταετής και στη συνέχεια θα γινόταν εκλογές. Ο Καποδίστριας ανέλαβε την εξουσία στις αρχές του 1828.Από

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ