7/5:Σας καλούμε στις λατρευτικές εκδηλώσεις του Αγίου Νείλου του Μυροβλήτου, πολιούχου Αγίου Πέτρου

0

Τη μνήμη του Αγίου Νείλου του Μυροβλήτου, πολιούχου Αγίου Πέτρου Κυνουρίας και προστάτη του Συλλόγου μας, θα τιμήσει ο Σύλλογος Αγιοπετριτών Αττικής συμμετέχοντας στις λατρευτικές εκδηλώσεις στη γενέτειρά Του, την Τρίτη 7 Μαΐου 2019.

Το Σύλλογο θα εκπροσωπήσει ο Πρόεδρος, η Γραμματέας και Μέλη του Δ.Σ. Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας θα ευλογηθεί η αρτοκλασία προσφορά του Συλλόγου και κατά τη λήξη των λατρευτικών εκδηλώσεων θα προσφερθεί κέρασμα στους προσκυνητές.

Σας καλούμε να έρθετε να γιορτάσουμε όλοι μαζί την τόσο σημαντική ημέρα για το χωριό μας!

Βίος του Οσίου Νείλου του εξ Αγίου Πέτρου Κυνουρίας

Γεννήθηκε στην κωμόπολη Άγιος Πέτρος Κυνουρίας της Πελοποννήσου από ευσεβείς γονείς (της οικογενείας Τερζάκη) περί το 1601. Τα πρώτα γράμματα τα έμαθε από τον θείο του, ιερομόναχο Μακάριο (Τερζάκη), μαζί με τον οποίο μόνασε στην Ιερά Μονή Παναγίας της Μαλεβής. Εκεί χειροτονήθηκε Ιερεύς.

Ο πόθος για ασκητική ζωή τον έφερε στο Άγιον Όρος.
Κατοίκησε κοντά στο σπήλαιο του Αγίου Πέτρου του Αθωνίτου και με κόπους πολλούς έκτισε κελλί με ναό προς τιμή της Υπαπαντής, τον οποίο κόσμησε με εικόνες, που ο ίδιος αγιογράφησε, γιατί ήταν καλός αγιογράφος.

Μετά την οσιακή κοίμηση του, στις 12-11-1651, «το άγιον αυτού σώμα ενεταφιάσθη πλησίον του σπηλαίου και ανέβλυσε μύρον ευώδες, το οποίον έτρεχεν εκ του σπηλαίου έως κάτω εις την θάλασσαν». Ο Όσιος Νείλος αναφέρεται ότι παρουσιάσθηκε σε διαφόρους, για να τους παρηγορήσει και να τους προείπει τα μέλλοντα.

Το 1815 οι μοναχοί θέλησαν να κτίσουν ναό προς τιμή του. Τότε βρήκαν τα ευώδη του λείψανα και τα μετέφεραν στην Ι. Μ. Μ. Λαύρας.
Ο Βίος και ή ακολουθία του εκδόθηκαν στο Άγιον Όρος το 1847. Παρακλητικό Κανόνα στον Όσιο συνέθεσε ο μοναχός Γεράσιμος Μικραγιαννανίτης.

Ναοί προς τιμή του Οσίου υπάρχουν στον Πειραιά, στην Τρίπολη, στην Ιερά Μονή Παναγίας Μαλεβής, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τον Άγιο Πέτρο και αλλού.
Η μνήμη του τιμάται στις 12 Νοεμβρίου, ημέρα της αναπαύσεως του, και στις 7 Μαϊου ημέρα ανακομιδής των τιμίων λειψάνων του.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here