Π.Νίκας : “Πρέπει να συμφωνήσουμε ότι κάποιος πρέπει να παραδώσει σε μένα”- Τον κίνδυνο να χαθούν 293.000.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ…

0
Διεθνής εταιρεία που διαθέτει όλες τις απαιτούμενες πιστοποιήσεις διενεργεί έρευνα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου από προχθές Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου.
Δεν έχουμε λογική διώξεων, αλλά εντοπισμού σφαλμάτων. Δεν έρχομαι ως εισαγγελέας, ούτε αισθάνομαι τον ρόλο μου ότι πρέπει να ασχολούμαι με τα χθεσινά και τα προχθεσινά, ούτε με το τι έγινε ή τι δεν έγινε. Για όλα αυτά αποφάσισε ο λαός.

Να ξέρετε όμως ότι μπήκα σε ένα ‘κουφάρι’, βρήκα μία πόρτα και μπήκα μέσα σε ένα άδειο κτήριο. Δεν ξέρω ούτε τα τραπεζικά υπόλοιπα. Κάποιος πρέπει να παραδώσει σε μένα. Εγώ στο νέο Δήμαρχο Καλαμάτας – που ήταν Αντιδήμαρχός μου για δέκα χρόνια- παρέδιδα ενάμιση μήνα. Κάποιος θα πρέπει να μου πει τι παραλαμβάνω, διοικητικά και οικονομικά. Αυτό θέλω, όπως θέλω και επιθυμώ να είναι όλα ωραία και καλά μέχρι το τέλος.

Μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα και συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία, θα ακολουθήσει συζήτηση όπου προβλέπεται -“και στα συλλογικά όργανα και παντού.
Από δω και πέρα θα είναι όλα ανοιχτά, θα συγκροτηθεί μία διαπαραταξιακή επιτροπή για το ΕΣΠΑ, η οποία θα διαχειρίζεται όλα αυτά τα ζητήματα, καθώς και διαπαραταξιακή επιτροπή για τα οικονομικά.

Υπήρχαν αρχηγοί παρατάξεων που κατήγγειλαν συγκεκριμένα πράγματα, αυτά θα ελεγχθούν. Εύχομαι και ελπίζω, όλα αυτά να μην έχουν βάση.
Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, κάθεται, πίνακας και εσωτερικός χώρος
Τον κίνδυνο να χαθούν 293.000.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, λόγω έλλειψης ώριμων μελετών, επισήμανα χθες, σε συνέντευξη Τύπου, στην Τρίπολη. Μετά από σχετική σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για θέματα του ΕΣΠΑ, συνειδητοποίησα ότι είμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή έργα που πρέπει να απενταχθούν, διότι δεν είναι ώριμα μελετητικά και κάποιος πρέπει να πάρει το κόστος. Και θα το πάρουμε εμείς. Το χθες έχει τελειώσει. Δεν θέλω να προσδιοριστεί η δική μας πορεία με το τι έγινε χθες, θα αναφέρομαι σε αυτό το θέμα μόνο όταν υπάρχει ακραία αναγκαιότητα. Έδωσα ήδη εντολή να σταματήσουν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας να απασχολούνται με μελέτες μικρών έργων που μπορεί να εκτελέσει ο οποιοσδήποτε δήμος, να αφοσιωθούν στο εξής σε μεγάλα και σημαντικά έργα: Υπάρχουν έργα που πρέπει να ενταχθούν μέχρι το 2021, αλλά δεν υπάρχουν μελέτες. Πρέπει να εξευρεθούν μελέτες, διαφορετικά τα χρήματα θα επιστραφούν στην κυβέρνηση. Δυστυχώς, οι πολιτικές αποφάσεις υπερίσχυαν των τεχνοκρατικών δεδομένων…
-Την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσω επισκέψεις και συσκέψεις σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα προκειμένου να γίνει μια «ακτινογραφία» των ενταγμένων έργων και να διαπιστωθεί τι δυνατότητες υπάρχουν για έγκαιρη ωρίμανση των μελετών σε ορισμένα από αυτά.
-Σε κάθε νομό θα δώσω απάντηση για κάθε έργο ξεχωριστά. Όχι πολιτικές απαντήσεις, δεν επιδιώκουμε να «φορτώσουμε» το οιοδήποτε στον οιονδήποτε, αλλά θα κάνουμε προσπάθεια να λύσουμε προβλήματα. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου αξίζει καλύτερα πράγματα και θα είναι τραγωδία να χάσουμε πόρους από το ΕΣΠΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here