80 χρόνια πριν ο Όρσον Γουέλς βγάζει τους Αμερικανούς στους δρόμους επαναπροσδιορίζοντας τα fake news

0

Όταν 30 Οκτωβρίου του 1938, όταν ο Όρσον Γουέλς έγραφε ιστορία, βγάζοντας κυριολεκτικά τους πανικόβλητους συμπατριώτες του στους δρόμους, διαβάζοντας απλά αποσπάσματα του μυθιστορήματος επιστημονικής φαντασίας, «Ο Πόλεμος των Κόσμων» (The War of the Worlds) και αποδεικνύοντας ουσιαστικά τόσο την επιρροή των μέσων μαζικής ενημέρωσης, όσο και τη δυνατότητα διάδοσης ψευδών ειδήσεων / fake news.

«Η δουλειά μου αντανακλά την εύθυμη τρέλα, την αβεβαιότητα, την έλλειψη σταθερότητας, το μείγμα κίνησης και έντασης που χαρακτηρίζει τον κόσμο μας. Ο κινηματογράφος οφείλει να εκφράσει όλα αυτά τα πράγματα. Όταν ο κινηματογράφος θέλει να είναι τέχνη, πρέπει να είναι πρώτα απ’ όλα κινηματογράφος, κι όχι κακέκτυπη μίμηση άλλου λογοτεχνικού μέσου. Ο κινηματογράφος είναι ακόμα πολύ νεαρός, και θα ήταν αστείος ο ισχυρισμός ότι δεν είναι δυνατόν να εξελιχθεί.» – Όρσον Γουέλς

Ο Πόλεμος των Κόσμων / The War of the Worlds

Το δημοφιλές μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του Χέρμπερτ Τζορτζ Γουέλς (Herbert George Wells: 21 Σεπτεμβρίου 1866 – 13 Αυγούστου 1946), εκδόθηκε το 1898 και περιγράφει τις εμπειρίες ενός ανώνυμου αφηγητή που διασχίζει τα προάστια του Λονδίνου καθώς η Αγγλία δέχεται επίθεση από Αρειανούς.

Είναι μία από τις πρώτες ιστορίες που περιγράφει με λεπτομέρειες μία σύγκρουση ανάμεσα στον άνθρωπο και μία εξωγήινη φυλή. Το μυθιστόρημα αφηγείται από έναν συγγραφέα φιλοσοφικών άρθρων που καθ’ όλη την αφήγηση αγωνίζεται να επανενωθεί με τη σύζυγό του, ενώ γίνεται μάρτυρας των επιθέσεων των Αρειανών στις νότιες κομητείες της Αγγλίας. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει επίσης την ιστορία του αδελφού του, ο οποίος συνοδεύει δύο γυναίκες προς την ακτή με την ελπίδα να διαφύγει από την Αγγλία.

Όρσον Γουέλς / Orson Welles
(6 Μαΐου, 1915 – 10 Οκτωβρίου, 1985)

Ο Όρσον Γουέλς υπήρξε ένας ιδιαίτερος ηθοποιός, σεναριογράφος, παραγωγός, σκηνοθέτης, μα πάνω απ’ όλα ένας πραγματικός καλλιτέχνης που σε ηλικία μόλις είκοσι έξι χρονών ολοκληρώνει την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, τον θρυλικό «Πολίτη Κέιν» (Citizen Kane – 1941). Η Έβδομη Τέχνη είχε μόλις ανακαλύψει το παιδί – θαύμα της και ο Γουέλς με τη σειρά του, έμελλε να αλλάξει για πάντα τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον Κινηματογράφο.

Ωστόσο, τρία χρόνια πριν την κυκλοφορία της πρώτη του ταινίας και συγκεκριμένα στις 30 Οκτωβρίου του 1938, παραμονή της γιορτής του Halloween, ο Αμερικανός δημιουργός βρίσκετε πίσω από τα μικρόφωνα του ραδιοφωνικού σταθμού CBS.

Η άψογη διαμόρφωση και εκφορά του λόγου αποτέλεσε ανέκαθεν ένα βασικό χαρακτηριστικό της επιτυχίας του καλλιτέχνη και στην συγκεκριμένη εκπομπή, καλείται για να παρουσιάσει αποσπάσματα από τον «Πόλεμο των Κόσμων» του Χ. Τζ. Γουέλς, μεταδιδόμενα σε μορφή ειδήσεων με ρεπορτάζ και ανταποκρίσεις, επικαλούμενος τη φανταστική εισβολή των Αρειανών στη Γη, με τα γεγονότα να εκτυλίσσονται πλέον όχι στην Αγγλία, αλλά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις του Όρσον Γουέλς, σχετικά με τον φανταστικό χαρακτήρα της αναμετάδοσης, προκαλείται πανικός και χιλιάδες συμπολίτες του βγαίνουν στους δρόμους, θεωρώντας την εκπομπή ως πραγματικό γεγονός. Ο Γουέλς δεν αντιλήφθηκε τι πραγματικά είχε προκαλέσει, παρά μόνο όταν η αστυνομία όρμησε και κατέλαβε το στούντιο του σταθμού διακόπτοντας την εκπομπή.

«Μισώ όλες τις εξοργιστικές μικρολεπτομέρειες που συνοδεύουν την οικονομική και οργανωτική πλευρά του κινηματογράφου. Μου είναι δύσκολο να βρω δουλειά. Όταν μένω στο περιθώριο το κάνω γιατί με αναγκάζουν, κι όχι επειδή το θέλω. Νιώθω διαρκώς απομονωμένος. Πρέπει να μπορώ να πιστεύω ότι είμαι ένας καλός καλλιτέχνης, διαφορετικά δεν μπορώ να δουλέψω. Κι ένας καλός καλλιτέχνης είναι πάντα μόνος. Πρέπει να είναι μόνος. Όταν δεν είναι, κάτι δεν πάει καλά.» – Όρσον Γουέλς

Διαβάστε επίσης:

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτα να παρακολουθείσετε ολόκληρη την θρυλική πλέον εκπομπή του Όρσον Γουέλς:

://tvxs.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ