Σε σύσκεψη στο Κρανίδι αυτή την ώρα, παρουσία Χαρδαλιά, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, σχετικά με τα κρούσματα σε δομή φιλοξενίας

0

Ευρύτατη σύσκεψη πραγματοποιείται σήμερα Τρίτη 21 Απριλίου, αυτή την ώρα, στο Κρανίδι, σχετικά με κρούσματα του κορονοϊού που εντοπίστηκαν σε δομή φιλοξενίας προσφύγων/μεταναστών η οποία λειτουργεί σε ξενοδοχείο στο Πόρτο Χέλι.

Στη σύσκεψη, παρουσία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, μετέχουν ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, άλλα στελέχη της Περιφέρειας, ο γενικός γραμματέας υποδοχής αιτούντων άσυλο, Μανώλης Λογοθέτης, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, καθώς και ο δήμαρχος Ερμιονίδας Γιάννης Γεωργόπουλος.

Ηδη στην περιοχή πρόκειται να εγκατασταθεί πολυπληθές κλιμάκιο γιατρών από τον ΕΟΔΥ, όπως και στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

 

Στα 25 τα κρούσματα του νέου κορονοϊού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Ενα ακόμα κρούσμα κορονοϊού εντοπίστηκε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ανεβάζοντας τον συνολικό τους αριθμό σε 25.

Το κρούσμα αφορά μια 25χρονη, σε ξενοδοχείο στην Ερμιονίδα, όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες και μετανάστες. Ηδη σήμερα, Δευτέρα 20 Απριλίου, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μαζί με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα βρέθηκε επιτόπου και έκανε λήψη δειγμάτων. Στην περιοχή βρέθηκαν επίσης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Γιάννης Μαλτέζος, ο αρμόδιος για θέματα υγείας αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Σχοινοχωρίτης, ο δήμαρχος Ερμιονίδας Γιάννης Γεωργόπουλος καθώς και ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Μαντζούνης.

Μετά την πιο πάνω εξέλιξη, που καταγράφεται στην Π.Ε. Αργολίδας, ο συνολικός αριθμός των προσβληθέντων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ανέρχεται σε 25.

Ειδικότερα, το δελτίο που δημοσιοποιήθηκε χθες, Δευτέρα του Πάσχα 20 Απριλίου, από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας αναφέρει την εξής εικόνα:

“Ανακοινώνεται ένα νέο κρούσμα του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Για το αναφερόμενο κρούσμα έχει πραγματοποιηθεί και είναι σε εξέλιξη επί του παρόντος ιχνηλάτηση επαφών και χορήγηση οδηγιών από τη ΓΓΠΠ.

Κατόπιν τούτου το σύνολο των προσβληθέντων από τον νέο κορονοϊό, ανέρχεται στην Περιφέρεια μας σε εικοσιπέντε  (25) και αναλυτικότερα:

ΠΕ Αργολίδας: έξι (6)*          αφαιρέθηκαν από την επίσημη επικαιροποιημένη  αναφορά του ΕΟΔΥ πρόσθετα δύο (2)*

ΠΕ Αρκαδίας: τρία (3)

ΠΕ Κορινθίας: πέντε (5)

ΠΕ Λακωνίας: ένα (1)

ΠΕ Μεσσηνίας: δέκα (10)**     αφαιρέθηκε από την επίσημη επικαιροποιημένη  αναφορά του ΕΟΔΥ πρόσθετο ένα (1)**

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι δεκαέξι άνδρες (16)  και εννιά γυναίκες (9).

Εκ των αναφερόμενων κρουσμάτων τέσσερα (4) έχουν λάβει εξιτήριο μετά από νοσηλεία και οκτώ (8) νοσηλεύονται έως σήμερα σε δημόσια νοσοκομεία. Ενας εκ των νοσηλευομένων εξήλθε από τη ΜΕΘ. Τα υπόλοιπα κρούσματα είναι προς το παρόν υπό παρακολούθηση  λαμβάνοντας συγκεκριμένες οδηγίες. Ενας συμπολίτης μας έχασε τη ζωή του.

Σημειώνεται εκ νέου ότι τα ανωτέρω στοιχεία είναι τα επίσημα στοιχεία που περιέχονται στην Υπηρεσία μας από τη ΓΓΠΠ και τον ΕΟΔΥ και επικαιροποιούνται σε καθημερινή βάση. Περαιτέρω βρίσκονται σε εξέλιξη εργαστηριακού ελέγχου περιστατικά πιθανά ή ύποπτα λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό”.

Την ανακοίνωση υπογράφει ο Βασίλειος Αθ. Διαμαντόπουλος, Ιατρός Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ, Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Πελοποννήσου, Συντονιστής διερεύνησης επαφών κρούσματος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Πελοποννήσου μπορείτε να την δείτε εδώ: COVID 19 – Δευτέρα 20 Απριλίου

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ

Εξ άλλου, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου εξέδωσε την πιο κάτω ανακοίνωση, σε σχέση με το εν λόγω περιστατικό:

«Θετική στον κορονοϊό/ Covid-19 βρέθηκε χθες Κυριακή 19/4, φιλοξενούμενη η οποία διαμένει σε δομή της περιοχής Κρανιδίου και βρίσκεται στον 6ο μήνα της εγκυμοσύνης της.

Η γυναίκα, η οποία είναι από την Σομαλία -ετών 28- φιλοξενείται σε ξενοδοχείο που λειτουργεί υπό την εποπτεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Η εγκυμονούσα προσήλθε το πρωί της Κυριακής 19 Απριλίου στο νοσοκομείο του Ναυπλίου, για άλλη αιτία η οποία δεν σχετίζεται με συμπτώματα κορονοϊού. Στο νοσοκομείο του Ναυπλίου υπεβλήθη στον προβλεπόμενο ιατρικό έλεγχο για έκθεση της στον Covid-19.

Από τα αποτελέσματα των εξετάσεων που διενεργήθηκαν χθες στο Ινστιτούτο Παστέρ στην Αθήνα, προέκυψε ότι είναι θετική στον Covid 19. Η εγκυμονούσα διαμένει χωρίς συμπτώματα και σε πλήρη υγειονομική απομόνωση στο δωμάτιό της, στην δομή φιλοξενίας στο Κρανίδι.

Ηδη, από νωρίς σήμερα το πρωϊ -Δευτέρα 20 Απριλίου- στην συγκεκριμένη δομή φιλοξενίας στο Κρανίδι, έχει μεταβεί κλιμάκιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ενώ κλιμάκιο του ΕΟΔΥ διενεργεί ιχνηλάτηση των προσώπων που διαμένουν στο ξενοδοχείο, καθώς και του προσωπικού το οποίο εργάζεται σε αυτό. Η ιχνηλάτηση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη,  θα συνεχιστεί στην δομή φιλοξενίας με στόχο την πλήρη αποτύπωση και καταγραφή της επίπτωσης της νόσου σε όσους διαμένουν στο ξενοδοχείο – δομή.

Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο έχει τεθεί σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό από το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, για προληπτικούς λόγους. Η αιτία του προληπτικού υγειονομικού αποκλεισμού του ξενοδοχείου που λειτουργεί ως δομή, ήταν η εμφάνιση θετικού κρούσματος σε εργαζόμενη στο ξενοδοχείο, η οποία όμως δεν προσήλθε για εργασία τις τελευταίες 12 ημέρες. Σε αυτό διαμένουν 470 αιτούντες άσυλο, οι οποίοι στο σύνολο τους προέρχονται από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.

Επίσης, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου απεβίωσε από παθολογικά αίτια φιλοξενούμενη γυναίκα, 39 ετών από το Σουδάν, κατά τη διάρκεια της διακομιδής της με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ από την δομή φιλοξενίας στο νοσοκομείο Κορίνθου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ιατρικού της φακέλου η αποθανούσα ήταν αρνητική για Covid-19”.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here