«Το κεφάλι του Κολοκοτρώνη. Ειδεμή να βάψετε όλοι από τώρα μαύρα τα σκουτιά (= ρούχα) σας». Ο κοτζαμπάσης  Αναγνώστης Παπάζογλου η Παπάζογλης

0

Του Γιάννη Κουρόγιωργα

«Λαογραφικός Σύλλογος «Μωραΐτες εν Χορώ»

«Φωτιά και τζεκούρι στους προσκυνημένους!»

Με την απόβαση του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο η Επανάσταση έμοιαζε όσο ποτέ να σβήνει.

Λεηλασίες, βιασμοί και θάνατος παντού. Μόνο όσοι δεχόντουσαν το «ράι μπουγιούρντι», το περίφημο συγχωροχάρτι και προσκυνούσαν θα γλίτωναν. Το τέχνασμα του Αιγύπτιου πασά έπιασε και ολόκληρα χωριά άρχιζαν να προσκυνούν.

Από τους πρώτους που φοβήθηκαν και προσκύνησαν ήταν και ο Δημήτρης Νενέκος από την Ζουμπάτα της Αχαΐας. Εξαιτίας του όλο το χωριό προσκύνησε και τάχθηκαν πλάι του Ιμπραήμ μη μπορώντας να αντισταθεί στα πλούτη που του έταξε.
Εκείνος με φιρμάνι τον έκαμε Μπέη, μιας και ο πρώην Έλλην οπλαρχηγός μαζί με το ασκέρι του 2000 Ελλήνων ενίσχυσαν το προσκύνημα. Τρομοκρατούσαν στην πόλη αλλά και τα περίχωρα των Πατρών όσους δεν προσκυνούσαν.

Ο Θοδωρής ο Κολοκοτρώνης όμως δεν προσκύνα.

Μαθαίνει για τον τουρκοπροσκυνημένο Νενέκο, εκείνον που είχε πολεμήσει πλάι του στην πολιορκία των Πατρών.

Εξοργίζεται. 19 Ιουλίου του 1827.

«Φωτιά και τζεκούρι στους προσκυνημένους!»

Η φράση του Κολοκοτρώνη που αγγίζει πλέον τα όρια του μύθου και έμεινε στην ιστορία. Απειλεί όσους προσκυνούν με θάνατο.

Όσο για την μοίρα του περίφημου Νενέκου. Θανατώθηκε από τον αδερφό του συγχωριανού του Αθ. Σαγιά. Εκείνον που ο Νενέκος σκότωσε στα πρώτα χρόνια της Επανάστασης προκειμένου να πάρει την αρχηγία των Πατρών.

Κείμενο: Μωραΐτες εν Χορώ»

Ο γέρος του Μωριά σωστά έλεγε «Φωτιά και τζεκούρι στους προσκυνημένους!» σαν τον Αναγνώστη Παπάζογλου.

«Το κεφάλι του Κολοκοτρώνη. Ειδεμή να βάψετε όλοι από τώρα μαύρα τα σκουτιά (= ρούχα) σας». Ο κοτζαμπάσης  Αναγνώστης Παπάζογλου η Παπάζογλης.

Πάντοτε πρέπει να λέμε τα σύκα σύκα  και τα πράγματα με το όνομα τους.

Από άγνοια της ιστορίας ,απερισκεψία η  μικρό λάθος κακώς αναφέρεται  παρακάτω ότι o κοτζαμπάσης  Αναγνώστης Παπάζογλου η Παπάζογλης,  ήταν σημαντική  προσωπικότητα του αγώνα του 1821.

Ευχόμαστε να μην ρεζιλευτούμε με την επιτροπή «Ελλάδα 2021» με τις ιστορίες του Τουρκο-Παπάζογλου, που είναι πολλές.

Δήμος Βόρειας Κυνουρίας :Αριθμός Αποφάσεως : 126/2020

«η εισήγηση του Δημάρχου Βόρειας Κυνουρίας, η οποία αναλυτικά αναφέρει»…..

«Η συνεισφορά του Αγίου Ιωάννη στην επανάσταση του 1821 ήταν καθοριστική  καθώς ανέδειξε σημαντικές προσωπικότητες του αγώνα όπως ο Πάνος Σαρηγιάννης ο Αναγνώστης Παπάζογλου, αλλά και τους  αδερφούς Ζαφειροπουλαίους (Τον Ιωάννη Ζαφειρόπουλο, Κωνσταντίνο Ζαφειρόπουλο και Παναγιώτη Ζαφειρόπουλο (Ακούρος) που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην προετοιμασία αλλά  και κατά τη διάρκεια της επανάστασης».

Παρακαλούμε τον δήμαρχο να διορθώσει  το παραπάνω  κείμενο αφαιρώντας το  «ο Αναγνώστης Παπάζογλου».

Ο κοτζαμπάσης  Αναγνώστης Παπάζογλου η Παπάζογλης  ήταν πανίσχυρος  προεστός  και φοροεισπράκτορας των τούρκων κατακτητών του Αγιάννη, ο φόβος και ο τρόμος του Μωριά για  Έλληνες και Τούρκους.  Την αδιαφιλονίκητη δύναμη του την έπαιρνε  από τις άριστες χρηματικές  σχέσεις του με  την πύλη  και τους Τούρκους, που χρειαζόντουσαν τους κοτζαμπάσηδες για να  μαζεύουν το χαράτσι από το αίμα του το λαού. Άλλωστε οι πρόγονοι του είχαν τουρκοποιήσει το όνομα τους σε Παπάζογλου, από το ελληνικό  όνομα Παπαδόπουλος.

Δεν προσέφερε τίποτα στον απελευθερωτικό αγώνα γιατί πέθανε  το 1818, πριν την επανάσταση του 1821,  από δηλητηρίαση από τα μέλη της Φιλικής Εταιρείας. Η Φιλικής Εταιρεία δηλητηρίασε τον Τουρκο-Παπάζογλου  από φόβο μην προδώσει την εταιρεία στους Τούρκους και κυρίως  γιατί δεν συμφωνούσε με τους στόχους της Φιλικής  Εταιρείας  και δούλευε με τους Τούρκους για να εκπληρώσει τα δικά του σχέδια , που ήταν αντίθετα με τα σχέδια της Φιλικής Εταιρείας, να ηγεμονεύσει ο ίδιος με τον τρόπο του ολόκληρη την Πελοπόννησο.

Ότι ξέρουμε για τον Τουρκο-Παπάζογλου  δεν έχει καμία σχέση με τον απελευθερωτικό αγώνα του  1821 .

Αντίθετα  είχε μόνιμη τούρκικη φρουρά, λήστευε ότι μπορούσε όπως την μονή της Λουκούς  και κουβαλούσε τα γρόσια των Τούρκων για το κεφάλι του γέρου του Μωριά. Υπάρχουν και πολλά άλλα , επιφυλασσόμαστε  για αργότερα αν χρειασθεί.

Πολύ σωστά η Φιλική Εταιρεία ,που ήξερε περισσότερα από όλους μας και τον δήμαρχο μας , δηλητηρίασε το Τουρκο-Παπαζογλου  και πολύ σωστά δεν θα αναφέρομε όλοι  πουθενά  το όνομα του στις γιορτές για τα 200 χρόνια του απελευθερωτικού αγώνα από τους Τούρκους κατακτητές και τους συνεργάτες τους.

AstrosKynouriaNews Από τον Γιάννη Δ.Κουρμπέλη

«Κατά το 1805 – 1806 όταν έγινε ο μεγάλος διωγμός των κλεφτών, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης κατέφυγε στη Μάνη. Όταν το έμαθε ο πασάς της Τριπολιτσάς, έστειλε τον Αναγνώστη Παπάζογλου με 50.000 γρόσια στον Μπέη της Μάνης, Αντώνμπεη Γρηγοράκη. Όταν έφτασε ο Παπάζογλου, συνάντησε τον Αντωνόμπεη, του παρέδωσε τα γρόσια και την εξής διαταγή: <<Το κεφάλι του Κολοκοτρώνη. Ειδεμή να βάψετε όλοι από τώρα μαύρα τα σκουτιά (= ρούχα) σας>>. Ύστερα, ο Μπέης έδωσε τα λεφτά στον μανιάτη Κωνσταντίνο Δουράκη, προκειμένου να βρει και να παραδώσει στον πασά τον Κολοκοτρώνη. Ως γνωστόν ο Δουράκης παγίδευσε τον Κολοκοτρώνη στον πύργο του, αλλά ο Κολοκοτρώνης δραπέτευσε και κατέφυγε στη Ζάκυνθο

“Θέλουμε να αναφέρουμε ότι οι λέξεις, κοτζαμπάσηδες και συνεργάτες , είναι οι πιο βρώμικες λέξεις της Ελληνικής γλώσσας”.

Αναγνώστης Παπάζογλου

Oι κοτζαμπάσηδες κα  οι συνεργάτες , είναι οι πιο βρώμικες λέξεις της Ελληνικής γλώσσας. …

Στη παραπνω φωτογραφία  είναι ο προεστός , Ιωάννης Λογοθέτης, πρόκριτος της Λιβαδειάς. Πίνακας του Λουί Ντυπρέ. Τα σχόλια είναι περιττά.

;

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ