Τα νέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου

0
Π. Νίκας “η Περιφέρεια συνδράμει τον ιδιωτικό τομέα, αναμένουμε προτάσεις για χρηματοδότηση”

Posted: 28 Aug 2020 11:38 AM PDT

“Η πατρίδα μας πρέπει να βγει νικήτρια από τις πρόσφατες δοκιμασίες, για τον λόγο αυτό πρέπει να συμπαρασταθούμε στους επιχειρηματίες μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που παρέχουν τα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα” σημείωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, στη συνέντευξη που έδωσε το μεσημέρι σήμερα, Παρασκευή 28 Αυγούστου, στην Τρίπολη.
Στόχος της συνέντευξης, όπως τόνισε ο περιφερειάρχης, ήταν “να βοηθήσουμε όλοι να διαδοθεί η πληροφορία για τις δράσεις που χρηματοδοτούνται, προκειμένου όσοι επιχειρηματίες ενδιαφέρονται να κάνουν τις αιτήσεις, οι οποίες αξιολογούνται με απόλυτη διαφάνεια”.
Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε ο Π. Νίκας, “ως Περιφέρεια έχουμε αναπτύξει εξαιρετική συνεργασία με τα Επιμελητήρια και την έκφρασή τους στην διαχείριση των προγραμμάτων, τον ΕΦΕΠΑΕ, και ‘τρέχουμε’ προγράμματα χρηματοδοτούμενα για να βοηθήσουμε τον ιδιωτικό τομέα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία”.
Πρώτη μας προτεραιότητα, τόνισε ο περιφερειάρχης, είναι “να γνωρίζουν όλοι τι προγράμματα υπάρχουν”, εκφράζοντας στο σημείο αυτό ευχαριστες προς “τους συνεργάτες, τους φορείς και τα μέσα ενημέρωσης που βοηθούν στην κατεύθυνση αυτή”.
Στα προγράμματα που “τρέχουν” αυτή τη στιγμή στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για τον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα, συνολικού προϋπολογισμού περί τα 25 εκ. ευρώ, αναφέρθηκαν στη συνέχεια ο Αντώνης Ψαράκης προϊστάμενος της ΕΥΔ ΕΠ (Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος) της Περιφέρειας, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Πελοποννήσου Γιάννης Παναρίτης (πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας), καθώς και ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Μπουντρούκας εντεταλμένος σύμβουλος Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας.
Οπως τονίστηκε, το ένα πρόγραμμα αφορά την υποβολή προτάσεων χρηματοδοτικής ενίσχυσης επενδυτικών σχεδίων με αντικείμενο την “Ενίσχυση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τον εκσυγχρονισμό τους μέσω της χρήσης Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) καθώς και συστημάτων αυτοματισμού” στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Πελοπόννησος 2014-2020”.
Ο προϋπολογισμός της δημόσιας δαπάνης ανέρχεται σε 3.750.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).
Στο πλαίσιο της πιο πάνω δράσης ενισχύονται επενδυτικά σχέδια διάρκειας έως 24 μηνών συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης (επιχορηγούμενος) από 10.000 έως 60.000 ευρώ.
Το δεύτερο, προϋπολογισμού περί τα 18,5 εκ ευρώ, χρηματοδοτεί μικρομεσαίες επιχειρήσεις για κάθε είδους ανασυγκρότηση, με επιδότηση που μπορεί να φθάσει μέχρι και 400.000 ευρώ.
Αναλυτικές πληροφορίες και άλλες διευκρινίσεις για τα πιο πάνω προγράμματα δίνονται στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΕΠ Περιφέρειας Πελοποννήσου και από τη Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων.
Τέλος, η τρίτη δράση -με προϋπολογισμό 3,3 εκ. ευρώ- υπάγεται στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020 και αφορά επιχειρήσεις που ασχολούνται με την μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων. Δυνητικά δικαιούχοι είναι οι πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες επιχειρήσεις.
Η αρχική πρόσκληση, με προϋπολογισμό 3,8 εκ. ευρώ. αφορούσε επιχειρήσεις που λειτουργούν σε αστικά κέντρα, ωστόσο η απορρόφηση σε αυτή έφθασε μόνο τις 500.000 ευρώ κι έτσι, τα υπόλοιπα 3,3 εκ ευρώ θα διατεθούν για μεταποιητικές επιχειρήσεις που λειτουργούν εκτός αστικών κέντρων.

Σημαντικό το έργο που συντελείται στην Π.Ε. Αρκαδίας

Posted: 28 Aug 2020 11:32 AM PDT

Σημαντικό είναι το έργο που γίνεται στην Π.Ε. Αρκαδίας από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, σημείωσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας σε συνέντευξη Τύπου, το μεσημέρι σήμερα Παρασκευή 28 Αυγούστου, στην Τρίπολη, περιστοιχισμένος από τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Μανώλη Σκαντζό και τον αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας Χρήστο Λαμπρόπουλο -τους οποίους χαρακτήρισε “άριστους συνεργάτες”.

Ο περιφερειάρχης εξέφρασε ευχαριστίες προς τον μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμία, καθώς και στη Μονή Κερνίτσας, για την δωρεάν παραχώρηση στην Περιφέρεια έκτασης 18 στρεμμάτων στην περιοχή της Βυτίνας, όπου -σε συνδυασμό με την προγραμματιζόμενη αγορά άλλων περίπου 50 στρεμμάτων- σχεδιάζεται η δημιουργία αθλητικού κέντρου, έργο που θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της περιοχής.

Ακόμα, ο Π. Νίκας γνωστοποίησε ότι στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου θα έλθει προς έγκριση η διάθεση πίστωσης 315.000 ευρώ, προκειμένου να ξεκινήσει η φύτευση στη Λίμνη Τάκα, η περιοχή της οποίας, όπως τόνισε, “θα μεταμορφωθεί σε περιβαλλοντικό κέντρο”.

Ανήγγειλε επίσης ότι μέχρι τις του ερχόμενου 16 Σεπτεμβρίου θα γίνει από την Περιφέρεια η υποβολή του φακέλου με τα 16 έργα για την μεταλιγνιτική εποχή στη Μεγαλόπολη, για τον οποίον υπήρξε συνεργασία με τον Δήμο Μεγαλόπολης:

“Γίνεται μεγάλη προσπάθεια για τη Μεγαλόπολη. Η Μεγαλόπολη πρέπει να στηριχθεί από όλους τους φορείς, το δικαιούται και ως ιστορία και από τη μεγάλη προσφορά της , καθώς μας δίνει ηλεκτρικό ρεύμα εδώ και μισό αιώνα περίπου” τόνισε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης.

Ο Π. Νίκας γνωστοποίησε επίσης ότι έργα αντιπλημμυρικής προστασίας για την Τρίπολη, προϋπολογισμού 5.000.000 ευρώ, εντάσσονται τώρα στο ΕΣΠΑ, τονίζοντας παράλληλα ότι ολοκληρώνεται η μελέτη για την παράκαμψη Λαγκαδιών -έργο προϋπολογισμού 120 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο πρόκειται να χρηματοδοτηθεί, είτε με ένταξή του  στο ΕΣΠΑ, είτε μέσω των συνολικού ύψους 32 δισ. ευρώ πιστώσεων που διατίθενται στη χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Ιδιαίτερα στάθηκε ο περιφερειάρχης στην προσπάθεια για την επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου, σημειώνοντας ότι προχωρεί ήδη ο σχεδιασμός για την επαναλειτουργία της γραμμής Αργος – Τρίπολη, καθώς η ύπαρξη σιδηροδρόμου αποτελεί σημαντική υποστήριξη για την ΒΙΠΕ της αρκαδικής πρωτεύουσας. Επανέλαβε δε ότι μέχρι το επόμενο Πάσχα θα λειτουργήσει η γραμμή Κόρινθος – Αργος – Ναύπλιο.

Μιλώντας για το θέμα του φυσικού αερίου, ο περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι πάντα θα αγωνίζεται προκειμένου να επεκταθεί ο αγωγός σε όλη την Πελοπόννησο, καθώς η ενεργειακή αυτή δυνατότητα αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα.

Ακόμα, ο Π. Νίκας αναφέρθηκε στην επικαιροποίηση της μελέτης για το Διοικητήριο της Π.Ε. Αρκαδίας στην Τρίπολη, το οποίο οριστικά πλέον θα κατασκευαστεί σε έκταση 8 στρεμμάτων, στην πρώην ΥΕΒ, στην περιοχή Τάπια.

Εκανε λόγο επίσης για δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που διατίθενται από την Περιφέρεια για την αναβάθμιση του οδικού δικτύου στην Αρκαδία, το οποίο μέχρι το επόμενο καλοκαίρι θα είναι βελτιωμένο κατά τουλάχιστον 30%, ενώ μίλησε και τις δεκάδες παρεμβάσεις πολιτιστικού χαρακτήρα σε μνημεία της Αρκαδίας, με προτεραιότητα στα μοναστήρια τα οποία αποτέλεσαν συνέδραμαν στο εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1821.

Τέλος, όσον αφορά το Παναρκαδικό Νοσοκομείο -σχετικά με τον μη χαρακτηρισμό του ως νοσοκομείο covid 19-, o περιφερειάρχης υπενθύμσε ότι  αν και ο ίδιος επανειλημμένα είχε εισηγηθεί σχετικά υπήρξε αντίδραση, παρ’ όλ’ αυτά, και πιθανότατα για τον λόγο αυτό η πολιτεία επέλεξε να χαρακτηρίσει ως τέτοιο το Νοσοκομείο της Καλαμάτας.

Συνάντηση στην Καλαμάτα για τα έργα του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 στη Μεσσηνία

Posted: 28 Aug 2020 11:12 AM PDT

Ευρεία συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 28 Αυγούστου στην Καλαμάτα, στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου της Π.Ε. Μεσσηνίας, με αντικείμενο την εξέλιξη της υλοποίησης των ενταγμένων έργων στο  ΠΕΠ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αλλά και την προετοιμασία των κατάλληλα ώριμων έργων προς ένταξη σε επόμενες προσκλήσεις της Διαχειριστικής Αρχής.

Στη συνάντηση, υπό τον συντονισμό του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλου, μετείχαν εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου, των δήμων της Περιφερειακής Ενότητας, η Εφορεία Αρχαιοτήτων και λοιποί φορείς – δικαιούχοι υλοποίησης έργων.

Η συνάντηση υποστηρίχθηκε με την παρουσία στελεχών της Διαχειριστικής Αρχής, τεχνικών συμβούλων, όπως επίσης και στελεχών από τις Διευθύνσεις Τεχνικών Εργων της έδρας και της Π.Ε. Μεσσηνίας.

Συνάντηση με εκπροσώπους του σωματείου Αρις Καλαμάτας

Posted: 28 Aug 2020 11:10 AM PDT

Συνάντηση είχε ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος σήμερα Παρασκευή 28 Αυγούστου, στο Διοικητήριο της Π.Ε. Μεσσηνίας, στην Καλαμάτα, με εκπροσώπους του Αθλητικού Επιστημονικού Πολιτιστικού Συλλόγου “Αρις” Καλαμάτας.

Στη διάρκεια της συνάντησης, ο πρόεδρος του σωματείου Φώτης Μπουγάς, ο προπονητής Μιχάλης Μπακογιάννης και η αρχηγός της ομάδας Δανάη Κουτέλα, ενημέρωσαν τον αντιπεριφερειάρχη ότι από την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο η ομάδα μπάσκετ γυναικών του εν λόγω συλλόγου θα αγωνίζεται στην Α2 Εθνική Κατηγορία.

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης τους ευχαρίστησε για την επίσκεψη, για την εκτενή ενημέρωση και τους ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην ομάδα τους κατά την αγωνιστική περίοδο, ενώ τους συνεχάρη για την προώθηση του αθλητισμού στον τόπο μας.

Στην πρόσληψη τετραμηνιτών προχωρεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου

Posted: 28 Aug 2020 11:08 AM PDT

Την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσει η διαδικασία υπογραφής συμβάσεων και πρόσληψης τετραμηνιτών από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου.

Η σχετική διαδικασία, ειδικότερα, θα αρχίσει μετά την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας με την οποία θα πιστοποιείται ότι υπάρχουν οι αναγκαίοι πόροι (οι οποίοι και υπάρχουν) για την υπογραφή των πιο συμβάσεων και της πρόσληψης του εν λόγω προσωπικού.

Σύσκεψη στην Κόρινθο για τα έργα του ΠΕΠ Πελοποννήσου στην Κορινθία

Posted: 28 Aug 2020 11:06 AM PDT

Σύσκεψη με θέμα την επιτάχυνση της υλοποίησης των έργων του ΕΣΠΑ για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Πελοπόννησος” 2014 – 2020 που αφορούν την Κορινθία πραγματοποιήθηκε στην Π.Ε. Κορινθίας χθες Πέμπτη 27 Αυγούστου.

Κύριος στόχος της υπό τον αντιπεριφερειάρχη Τάσο Γκιολή σύσκεψης -παρουσία και των θεματικών αντιπεριφερειαρχών Χάρη Βυτινιώτη και Αθηνάς Κόρκα- ήταν η διερεύνηση των παραγόντων που συμβάλλουν σε καθυστερήσεις υλοποίησης των έργων του ΠΕΠ Πελοποννήσου και η λήψη των κατάλληλων μέτρων για άρση αυτών των παραγόντων, έτσι ώστε να ομαλοποιηθεί ή και να επιταχυνθεί η υλοποίηση των εν λόγω έργων.

Δεύτερο στόχο της ίδιας σύσκεψης αποτέλεσε η διερεύνηση της ύπαρξης και ο προσδιορισμός νέων ώριμων έργων για ένταξη στο πρόγραμμα, κατόπιν σχετικών προσκλήσεων της διαχειριστικής του αρχής

Στη σύσκεψη μεταξύ πολλών δικαιούχων και φορέων υλοποίησης συμμετείχαν τα στελέχη του Ομίλου Μελετών και Αναπτυξιακού Σχεδιασμού (ΟΜΑΣ Α.Ε.), ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας Γιώργος Μουταφίδης, ο αντιδήμαρχος Κορινθίων Γιώργος Πούρος, ο δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων Γιώργος Γκιώνης, στελέχη από τις ΔΕΥΑ Σικυωνίων και Λουτρακίου, Περαχώρας, Αγίων Θεοδώρων, από την Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Π.Ε. Κορινθίας καθώς και από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΕΠ (ΕΥΔΕΠ) Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ευχαριστήρια επιστολή του προέδρου του ΕΛΓΑ Α. Λυκουρέντζου προς τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα

Posted: 28 Aug 2020 11:03 AM PDT

Ευχαριστήρια επιστολή προς τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα για την αποστολή εκ μέρους της Περιφέρειας προς τον ΕΛΓΑ της έκθεσης η οποία αφορά την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών -που αναδείχθηκαν στην περιοχή του Δήμου Κορίνθου, μετά την καταστροφική πυρκαγιά στις 22 του περασμένου Ιουλίου- απέστειλε ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανδρέας Λουκουρέντζος.

Σημειώνει, ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ στην επιστολή του προς τον Π. Νίκα:

“Σας ευχαριστώ θερμά για την αποστολή της έκθεσης με θέμα την  αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και διαχείριση των συνεπειών, οι οποίες προέκυψαν από τη δασική πυρκαγιά της 22ας Ιουλίου 2020 στην προκηρυχθείσα σε έκτακτη ανάγκη Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας.

Οι υπηρεσίες ΕΛΓΑ του Υποκαταστήματος Τρίπολης έχουν επισκεφθεί την πληγείσα περιοχή και αναμένονται οι εισηγήσεις τους για την ανάληψη πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση της καταβολής αποζημιώσεων στις ασφαλισμένες καλλιέργειες, όπως ορίζει ο κανονισμός του Οργανισμού.

Με πρωτοβουλία της Διοίκησης του ΕΛΓΑ, εντός των επόμενων ημερών, θα συζητηθεί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το πρόβλημα των καταγεγραμμένων ζημιών στο σύνολο της Επικράτειας κατά τη διάρκεια του θέρους 2020 και ακολούθως θα ενημερωθείτε για τις αποφάσεις και τις διαδικασίες καταβολής αποζημιώσεων”.

Την επιστολή του Ανδρ. Λυκουρέντζου προς τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου μπορείτε να δείτε εδώ.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου 2021 ο Δήμος Ανατολικής Μάνης

Posted: 28 Aug 2020 11:00 AM PDT

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα εξάμηνο κηρύχθηκε ο Δήμος Ανατολικής Μάνης, ο οποίος πρόσφατα επλήγη από πυρκαγιές, με σχετική απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου.

Ειδικότερα, στην με ισχύ μέχρι και τις 22 Φεβρουαρίου 2021 απόφαση -βάσει και των σχετικών εγγράφων προς την ΓΓΠΠ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του εν λόγω δήμου της Π.Ε. Λακωνίας- σημειώνεται:

“Αποφασίζουμε την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας των Κοινοτήτων Βαχού και Γέρμας της Δημοτικής Ενότητας Οιτύλου και των Κοινοτήτων Δροσοπηγής, Νεοχωρίου, Καρυουπόλεως,

Χωσταρίου, Σκαμνακίου και Καρβελά της Δημοτικής Ενότητας ΓυθεΙου, του Δήμου Ανατολικής Μάνης, της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών, που προέκυψαν από την δασική πυρκαγιά που

εκδηλώθηκε στις 22-08-2020 στις παραπάνω περιοχές.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία έναρξης του καταστροφικού φαινομένου και για 6 μήνες, ήτοι έως και 22 Φεβρουαρίου 2021. Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας”.

Σημειώνεται ότι ήδη στον πληγέντα δήμο διενεργούν ελέγχους κλιμάκια της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τα οποία καταγράφουν το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσαν οι φλόγες, τόσο σε δημόσιες υποδομές, όσο και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπως επίσης στο γεωργικό και ζωικό κεφάλαιο, αλλά και στο δασικό περιβάλλον.

Τα εν λόγω κλιμάκια είναι επιφορτισμένα με την σύνταξη εκθέσεων, οι οποίες θα πρέπει να παραδοθούν στο γραφείο του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου.

Την σχετική απόφαση μπορείτε να δείτε εδώ.

Εκδήλωση για τον Τουρισμό την εποχή του κορονοϊού στο Κέντρο Πληροφόρησης Τουριστών του Ισθμού

Posted: 28 Aug 2020 10:54 AM PDT

Τα προβλήματα και οι προοπτικές του Τουρισμού την εποχή του κορονοϊού αποτελούν το θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποιείται σήμερα Παρασκευή 28 Αυγούστου, στις 7 το απόγευμα, στον χώρο του ανανεωμένου Κέντρου Πληροφόρησης Τουριστών, στον Ισθμό.

Διοργανωτές της εκδήλωσης -η οποία πραγματοποιείται με την ευκαιρία της έναρξης της μεταξύ τους συνεργασίας- είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων και ο Τουριστικός Οργανισμός Λουτρακίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here