e-λιανικό και… χείρα κίνει

0

Η πλατφόρμα στήριξης των δεκάδων χιλιάδων καταστηματαρχών λιανικού και χονδρικού εμπορίου σε αναστολή ανοίγει πανιά τη Δευτέρα ● Οι «δυνητικά ωφελούμενοι» για τα 5.000 ευρώ, ωστόσο, καλό είναι να προσέξουν τις παγίδες, αφού στην πραγματικότητα τίποτε δεν προσφέρεται δωρεάν.

Καλώς το και ας άργησε. Υστερα από σχεδόν ένα χρόνο πανδημίας και περιοριστικών μέτρων, με δεκάδες χιλιάδες φυσικά καταστήματα κλειστά με κρατική εντολή και περισσότερες από 62.000 επιχειρήσεις λιανικού και χονδρικού εμπορίου σε αναστολή, ξεκινάει τη Δευτέρα έπειτα από καθυστερήσεις το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης e-λιανικό.

Οπως έχει αναγγελθεί αρχικά μέσω διαρροών και τηλεπαράθυρων και επιτέλους επίσημα από την περασμένη Παρασκευή, η δράση επιχορηγεί με ποσό ώς 5.000 ευρώ πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις λιανεμπορίου για ανάπτυξη/αναβάθμιση και διαχείριση ηλεκτρονικού καταστήματος.

Εδώ και τουλάχιστον τρεις μήνες, πολύ πριν αναρτηθεί η προδημοσίευση της πρόσκλησης για το e-λιανικό στην ιστοσελίδα του ΕΣΠΑ, εκατοντάδες αγγελίες ιδιωτών που υπόσχονται «δωρεάν e-shop» πλημμυρίζουν το Διαδίκτυο, δημοσιεύονται σαν δήθεν ρεπορτάζ-συγκαλυμμένη διαφήμιση σε τοπικά ΜΜΕ, βομβαρδίζουν ενδιαφερόμενους και μη με ανεπιθύμητα μηνύματα στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο, επιδιώκοντας να επωφεληθούν από το αυξημένο ενδιαφέρον μιας αγοράς που έχει στεγνώσει και αναζητά σανίδα σωτηρίας στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Οπως είναι γνωστό, όταν ακούς «δωρεάν» από την ελεύθερη αγορά, συνήθως πρόκειται για το τυράκι στη φάκα, που σου προσφέρεται για να το πληρώσεις ενίοτε ακριβά. Το αμερικανικό απόφθεγμα «δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα» χρησιμοποιείται εξάλλου και στη γλώσσα της οικονομίας για να αποδείξει ότι δεν υπάρχουν αγαθά, υπηρεσίες ή επιχειρηματικές επιλογές χωρίς κρυμμένο ή φανερό κόστος. Οι μεσάζοντες του προγράμματος e-λιανικό, που υπόσχονται τα 5.000 ευρώ στο χέρι, αβάδιστα και «με 100% επιτυχία», μπορεί να μη ζητάνε προκαταβολικά χρήματα για τις υπηρεσίες τους, σε δεσμεύουν ωστόσο να τους αναθέσεις την κατασκευή του e-shop, εισπράττοντας το δικό τους μερίδιο από την επιχορήγηση.

Το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός των 80 εκατ. ευρώ, που θα διανεμηθεί σε περίπου 16.000 επιχειρήσεις πανελλαδικά, δεν αρκεί για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση, ανεβάζει τον πήχη του ανταγωνισμού και ανάμεσα στους διαδικτυακούς «Εσπατζήδες» που πληρώνουν αδρά την Google για να τους εμφανίσει ψηλά στη λίστα των αναζητήσεων.

Σε αυτό το άναρχο τοπίο ακούγεται ως θετική είδηση η εγκαινίαση της νέας ψηφιακής πλατφόρμας openshops.gr, που θα παρέχει ολοκληρωμένη υποστήριξη στους δυνητικούς δικαιούχους του e-λιανικό, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ), που έχει έδρα στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για ερευνητικό μη κερδοσκοπικό ίδρυμα με τη μορφή ΝΠΙΔ, που μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε υπό την εποπτεία του υπουργείου Παιδείας. Πλέον το ΕΚΕΤΑ εποπτεύεται από το υπουργείο Ανάπτυξης, όπως όλοι οι φορείς που υπάγονται στη Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας, η οποία μεταφέρθηκε στο υπ. Ανάπτυξης και μετονομάστηκε Γραμματεία Ερευνας και Καινοτομίας.

Στο σκοτάδι…

Ο ενθουσιασμός για τη δωρεάν συμβουλευτική από έναν επίσημο επιστημονικό θεσμό που λειτουργεί υπό την αιγίδα του κράτους, εξατμίστηκε σταδιακά μόλις προσπαθήσαμε να δούμε τι λέει η περιβόητη ιστοσελίδα openshops.gr. Μέχρι την Πέμπτη η ιστοσελίδα ήταν μεν «στον αέρα» αλλά δεν περιείχε καμία άλλη πληροφορία πέρα από την πρόσκληση της δράσης (που υπάρχει και στο espa.gr) και μία φόρμα εγγραφής, ενώ ο σύνδεσμος με τις «συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις» ήταν ανενεργός. Μόλις χθες εμπλουτίστηκε με ένα κείμενο με 8 ερωτήσεις-απαντήσεις, χωρίς ουσιαστικές αλλαγές.

Ακαρπες ήταν και οι προσπάθειες της «Εφ.Συν.» να επικοινωνήσει με τους υπεύθυνους του ΕΚΕΤΑ-ΙΠΤΗΛ για περισσότερες πληροφορίες. Οι αρμόδιοι ήταν εξαφανισμένοι επί δύο ημέρες, η γραμματεία δεν γνώριζε καν την ύπαρξη του πολυδιαφημισμένου προγράμματος, αφού «έχουμε 400 ερευνητές, πού να ξέρουμε ποιος κάνει τι», ενώ από το υπουργείο Ανάπτυξης μας έδωσαν απλά το όνομα ενός συνεργάτη του Ινστιτούτου, τον οποίο αναζητήσαμε χωρίς επιτυχία. Ας ελπίσουμε ότι το εγχείρημα οpenshops.gr δεν θα επιδείξει την ίδια προχειρότητα απέναντι στους ενδιαφερόμενους λιανέμπορους, αλλιώς μάλλον οι μεσάζοντες θα βγουν πάλι κερδισμένοι.efsyn.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ