Tα νέα της Περιφέρειας

0
Ξεκινά το έργο για την προστασία των ακτών του Κορινθιακού Κόλπου από τη διάβρωση

Αυτοψία πραγματοποίησε ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Τάσος Γκιολής στην περιοχή του Βραχατίου στην οποία, μέσα στις επόμενες μέρες, θα ξεκινήσει το προϋπολογισμού 2.800.000 ευρώ έργο για την προστασία των ακτών του Κορινθιακού κόλπου από τη διάβρωση της θάλασσας.

Η αυτοψία διενεργήθηκε παρουσία εκπροσώπων της αναδόχου εταιρείας που θα πραγματοποιήσει το έργο, του δήμαρχου Βέλου – Βόχας Αννίβα Παπακυριάκου, των αντιδημάρχων Ανδρέα Σιάχου και Θεόδωρου Ράπτη, του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Βόχας Γιώργου Δαληβίγκα και του προέδρου Βραχατίου Γιώργου Βασιλείου, καθώς και υπηρεσιακών στελεχών της Περιφέρειας Πελοποννήσου και των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου.

Επίσκεψη αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας στις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ

Τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ στην Κορινθία, οι οποίες διενεργούσαν τεστ ανίχνευσης του νέου κορονοϊού στο Βραχάτι, στην πλατεία Αγίας Παρασκευής, επισκέφθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Τάσος Γκιολής, σήμερα Τρίτη 9 Φεβρουαρίου.

Ο αντιπεριφερειάρχης, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Βραχατίου Γιώργου Βασιλειου και τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Βόχας Γιώργο Δαληβίγκα, συνεχάρη γιατρούς και νοσηλευτές, καθώς και τα μέλη του Τμήματος Κορινθίας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, τονίζοντας ότι η Περιφερειακή Αρχή “θα είναι πάντα αρωγός και συμπαραστάτης στον  δύσκολο αγώνα που δίνουμε όλοι από κοινού, για τον περιορισμό της πανδημίας καθώς και για την αντιμετώπιση των συνεπειών της”.

Καταγράφηκαν 46 νέα κρούσματα covid-19 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σήμερα Τρίτη 9 Φεβρουαρίου

Σύμφωνα με την τακτική ημερήσια ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ (eody.gov.gr) τα νέα κρούσματα του κορονοϊού covid-19 που καταγράφηκαν στην Ελλάδα σήμερα Τρίτη 9 Φεβρουαρίου, ώς τις 3 το μεσημέρι, ανέρχονταν σε 1.526.

Ακολουθεί η ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό (covid-19) που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ με δεδομένα έως τις 3 το μεσημέρι σήμερα Τρίτη 9 Φεβρουαρίου:

“Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό (covid-19) – Δεδομένα έως 9 Φεβρουαρίου 2021, ώρα 15:00

Σήμερα ανακοινώνουμε 1.526 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορoνοϊού (covid-19), εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 166.067, εκ των οποίων 51,9% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτηση βρέθηκε ότι 6.061 (3,6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 52.913 (61,0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

277 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. 200 (72,2%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 85,2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 1.176 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 20 νέους θανάτους από τη νόσο covid-19, φθάνοντας τους 6.017 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.534 (58,7%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95,6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω”.

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Οσον αφορά την Περιφέρεια Πελοποννήσου, σήμερα Τρίτη 9 Φεβρουαρίου -ώς τις 3 το μεσημέρι- καταγράφηκαν 46 κρούσματα, με τον αριθμό των συνολικά προσβληθέντων από την αρχή της πανδημίας να φθάνει πλέον τους 3.356.

Αναλυτικά, καταγράφηκαν στην Π.Ε. Αργολίδας 13, στην Π.Ε. Αρκαδίας 7, στην Π.Ε. Κορινθίας 19, στην Π.Ε. Λακωνίας 0 και στην Π.Ε. Μεσσηνίας 7.

Εξ άλλου, μέχρι και σήμερα Τρίτη 9 του μήνα, οι νοσηλευόμενοι covid-19 στην Περιφέρεια ήταν συνολικά 59 (οι 6 εκ των οποίων σε ΜΕΘ). Αναλυτικά, ανά Γενικό Νοσοκομείο, οι νοσηλευόμενοι ήταν, Γ.Ν. Αργους 7, Γ.Ν. Ναυπλίου 0, Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης 10, Γ.Ν. Κορίνθου 14 (4 σε ΜΕΘ), Γ.Ν. Σπάρτης 11, Γ.Ν. Καλαμάτας 17 (2 σε ΜΕΘ).

Προγραμματική σύμβαση 1,3 εκ. ευρώ για τον Βιολογικό Καθαρισμό Αργους – Ναυπλίου υπέγραψε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας υπέγραψε σήμερα Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου, στα γραφεία της Π.Ε. Αργολίδας, στο Ναύπλιο, προγραμματική σύμβαση 1.300.000 ευρώ μεταξύ της Περιφέρειας, των ΔΕΥΑ Ναυπλίου και Αργους – Μυκηνών και του Περιφερειακού Ταμείου για τον Βιολογικό Καθαρισμό Αργους – Ναυπλίου και συγκεκριμένα την αντικατάσταση του αγωγού διάθεσης λυμάτων.

Οπως σημείωσε ο Π. Νίκας χαρακτηριστικά μετά την υπογραφή εκ μέρους του της σύμβασης, “δεν είναι στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας να χρηματοδοτεί εκσυγχρονισμό Βιολογικών Καθαρισμών, ωστόσο η κατάσταση που εδώ και πολλά χρόνια έχει διαμορφωθεί και η οποία δεν περιποιεί τιμή για μία από τις πλέον τουριστικές περιοχές της Περιφέρειας -και της χώρας μας γενικότερα-, οδηγούν την Περιφέρεια να αναλάβει τη σχετική δαπάνη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα στη συγκεκριμένη εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων.

Είναι βέβαιο ότι αν το θέμα αυτό είχε αντιμετωπιστεί νωρίτερα, δεν θα είχαμε φθάσει στο σημερινό απαράδεκτο επίπεδο, συνέπεια του οποίου αποτελούν τα σοβαρά προβλήματα στην θαλάσσια περιοχή του Αργολικού Κόλπου” κατέληξε ο περιφερειάρχης.

ΔΩΡΕΑΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

Εξ άλλου, στη σημερινή επίσκεψή του στο διοικητήριο της Π.Ε. Αργολίδας, στο Ναύπλιο, ο περιφερειάρχης γνωστοποίησε ότι η Περιφέρεια παρέδωσε δωρεάν τις μετοχές που κατείχε στην Αναπτυξιακή Αργολίδας προς τους Δήμους Ναυπλιέων, Ερμιονίδας και Επιδαύρου, ενώ ο Δήμος Αργους – Μυκηνών δεν εξέφρασε ενδιαφέρον στην σχετική πρόσκληση της Περιφέρειας.

Τέλος, σε σύσκεψη υπό τον περιφερειάρχη στην Π.Ε. Αργολίδας, εξετάστηκε και το τεχνικό πρόγραμμα της εν λόγω Περιφερειακής Ενότητας.

Πάνω από 200 εκ. ευρώ ο συνολικός προϋπολογισμός των απολύτως ώριμων μελετητικά έργων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Ο συνολικός προϋπολογισμός των απολύτως ώριμων μελετητικά έργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε 215.000.000 ευρώ.

Αυτό γνωστοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, στην τηλεδιάσκεψη για το τρέχον ΕΣΠΑ, αλλά και για το νέο, την οποία συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας σήμερα Τρίτη 9 Φεβρουαρίου, με τη συμμετοχή στελεχών της διαχειριστικής αρχής και τεχνικών συμβούλων.

“Από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν συσκέψεις με όλους τους δικαιούχους, δήμους στη μεγάλη πλειονότητα, με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών δημοπράτησης και έναρξης κατασκευής των εν λόγω έργων” τόνισε ο περιφερειάρχης.

Στην ίδια συνάντηση αναφέρθηκε ότι αυτή τη στιγμή η απορρόφηση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου βρίσκεται περίπου στο 40%, ωστόσο δεδομένου ότι οι χρόνοι των προεντάξεων όσον αφορά τις προσκλήσεις είναι εξαιρετικοί -μόλις 4 ημέρες-, αναμένεται ότι σύντομα οι ρυθμοί απορρόφησης θα αυξηθούν κατά πολύ.

Τονίστηκε, πάντως, ότι στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 υπάρχουν μόνο περί τα 90.000.000 ευρώ για εντάξεις οδικών έργων, στην οποία πίστωση συνυπολογίζονται και τα 15.000.000 ευρώ για την επαναλειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου. Διευκρινίστηκε δε πως ούτε στο επόμενο ΕΣΠΑ θα υπάρξει ιδιαίτερη αύξηση των πιστώσεων για οδικά έργα.

Επιστολή του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα προς τους δημάρχους, στο πλαίσιο της ενεργού διαβούλευσης για το νέο ΠΕΠ Πελοποννήσου

“Πρέπει να υπάρξει συνειδητοποιημένη προσπάθεια ουσιαστικής συμμετοχής στον διάλογο για το ΕΣΠΑ/ΠΕΠ της νέας προγραμματικής περιόδου, ώστε οι πολύτιμοι πόροι του να αξιοποιηθούν κατά τον καλύτερο τρόπο για την επίλυση προβλημάτων και την ανάπτυξη”.

Αυτό σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας στην επιστολή που απευθύνει προς κάθε έναν από τους δημάρχους της Περιφέρειας, καλώντας τους να μετάσχουν με προτάσεις και ιδέες στην διαβούλευση η οποία εξελίσσεται διαδικτυακά από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την διαμόρφωση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Πελοποννήσου της περιόδου 2021 – 2027:

“Εν όψει του νέου ΕΣΠΑ / ΠΕΠ 2021-2027 προωθούμε τον δημόσιο διάλογο, με στόχο τη συνδιαμόρφωση του νέου Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειάς μας. Σε αυτόν τον ουσιαστικό διάλογο έχουν κληθεί να συμμετέχουν με κατάθεση απόψεων, φορείς και πολίτες

Ομως, η άποψη του δημάρχου έχει το ειδικό βάρος, την ιδιαίτερη αξία, που μας είναι αναγκαία για τη διαμόρφωση του ΠΕΠ που θα απαντά σε προβλήματα, θα ιεραρχεί ανάγκες και θα συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της Περιφέρειάς μας” τονίζει ανάμεσα σε άλλα ο περιφερειάρχης.

Υπενθυμίζεται ότι από τα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει θέσει σε λειτουργία την ιστοσελίδα προτάσεων

http://pelop.espa2127.gr για την εκπόνηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Πελοποννήσου της Περιόδου 2021 – 2027, η οποία θα είναι ενεργή μέχρι και την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του περιφερειάρχη Π. Νίκα προς τους δημάρχους της Περιφέρειας, μπορείτε να δείτε εδώ.

Επιστολή του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα στον γ.γ. Υποδομών για το έργο της περίφραξης στη διώρυγα του Ισθμού της Κορίνθου

Σχετικά με το έργο της περίφραξης της περιοχής της διώρυγας στον Ισθμό της Κορίνθου, που προβλέπεται στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων και της ΑΕΔΙΚ (Ανώνυμη Εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου), ενημέρωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας τον γενικό γραμματέα Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη, με σχετική επιστολή του.

Ο περιφερειάρχης, απέστειλε την εν λόγω επιστολή εξ αφορμής της πρόσφατης απόφασης του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, με την οποία το έργο αποκατάστασης των ζημιών στα πρανή της διιώρυγας της Κορίνθου χαρακτηρίστηκε ως “σύνθετο και ειδικό έργο εθνικού επιπέδου”.

Οπως επισημαίνει ο Π. Νίκας, ειδικότερα, “προς αποφυγή δυσχερειών που ενδεχομένως προκληθούν στην υλοποίηση του εθνικού επιπέδου έργου, από την παράλληλη εκτέλεση του άνω αναφερόμενου έργου της περίφραξης, παρακαλούμε να εξετάσετε την ένταξη των αναφερομένων ενεργειών μας στον προγραμματικό σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Υποδομών για ενιαία διαχείριση με το Εθνικού επιπέδου έργο, καθώς το προς

εκτέλεση από την Περιφέρεια αποτελεί συσχετιζόμενο υποέργο του συνόλου το οποίο αξιολογείται ως απαραίτητο για άμεση εκτέλεση”.

Την επιστολή του περιφερειάρχη Πελοποννήσου προς τον γ.γ. Υποδομών, η οποία κοινοποιείται επίσης προς τον δήμαρχο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων Γιώργο Γκιώνη και την Διεύθυνση Τεχνικών Εργων Π.Ε. Κορινθίας, μπορείτε να τη δείτε εδώ.

Στα σχολεία της Περιφέρειας το επετειακό ημερολόγιο με ήρωες της Επανάστασης του 1821, που φιλοτέχνησε 14χρονος μαθητής από την Τρίπολη

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου παρέλαβε σήμερα -και θα προωθήσει προς όλα τα γυμνάσια και δημοτικά σχολεία στις 5 Π.Ε.- το επετειακό ημερολόγιο με προσωπογραφίες ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης, τις οποίες φιλοτέχνησε ο 14χρονος μαθητής της Γ΄ τάξης του 4ου Γυμνασίου Τρίπολης Βασίλης Μανωλοπουλος.

“Αποτελεί μια αξιέπαινη προσπάθεια και γι’ αυτό η Περιφέρεια συμβάλει στην διάδοσή της” δήλωσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας.

Υπενθυμίζεται ότι ο μικρός μαθητής είχε επισκεφθεί, στα τέλη του περασμένου μήνα, τον περιφερειάρχη στο γραφείο του στην Τρίπολη -συνοδευόμενος από την περιφερειακή σύμβουλο Μαργαρίτα Σπυριδάκου, εντεταλμένη για τις εκδηλώσεις της επετείου των 200 χρόνων από το 1821.

Σκοπός του ημερολογίου, όπως είχε αναφέρει σε ο 14χρονος, είναι “να ξανασυστήσει τους ήρωες της Επανάστασης σε όλους τους νέους του 2021”.

Ευχαριστίες της ΕΠΣ Αρκαδίας προς τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα

”Θερμές ευχαριστίες” προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου εκφράζει με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΕΠΟ (Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία) Βαγγέλης Γραμμένος με αφορμή “την έγκριση κονδυλίου κατασκευής σύγχρονου ποδοσφαιρικού γηπέδου για τις ανάγκες της ΕΠΣ Αρκαδίας”.

Οι ευχαριστίες του προέδρου της ΕΠΟ απευθύνονται, ειδικότερα, προς τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, τον αντιπεριφερειάρχη και πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής Χρήστο Λαμπρόπουλο, τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου Μανώλη Σκαντζό και το Περιφερειακό Συμβούλιο.

“Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και προσωπικά εγώ, στεκόμαστε αρωγοί των προσπάθειών σας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και δηλώνουμε ευγνώμονες για τις ενέργειές σας σχετικά με την κατασκευή του σύγχρονου γηπέδου στην ΕΠΣ Αρκαδίας. Ο σεβασμός σας προς τον αθλητισμό αποτελεί μια σπουδαία παρακαταθήκη για τα παιδιά μας” σημειώνει καταλήγοντας ο πρόεδρος της ΕΠΟ.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης μπορείτε να το δείτε εδώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here