Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού

0

Το 1990, στη Συνάντηση Κορυφής για τα Παιδιά, οι εκπρόσωποι όλων των κρατών του κόσμου δεσμεύτηκαν να δραστηριοποιηθούν κατά της τάσης να αποφεύγεται ο μητρικός θηλασμός και να υποκαθίσταται από το βρεφικό γάλα του εμπορίου.
Το 1992 η διεθνής κοινότητα καθιέρωσε τον εορτασμό της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού (World Breastfeeding Week) από την 1 έως τις 7 Αυγούστου, ενώ στην Ελλάδα γιορτάζεται κάθε χρόνο από τη 1 έως τις 7 Νοεμβρίου, αρχής γενομένης από το 1996.
Η Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού προωθείται σε παγκόσμιο επίπεδο από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO), την Παγκόσμια Συμμαχία για τον Μητρικό Θηλασμό (WABA) και τη UNICEF και είναι μια ευκαιρία για την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων του μητρικού θηλασμού για την παιδική επιβίωση και ανάπτυξη, αλλά και για την υγεία των μητέρων.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, λιγότερα από τα μισά παιδιά κάτω των έξι μηνών επωφελούνται από τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό και γι’ αυτό το λόγο είναι κρίσιμης σημασίας η αποτελεσματική προώθηση της φυσικής αυτής πρακτικής.

Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού 1-7/11

Θηλασμός
Δικαίωμα κάθε νεογέννητου
Χρέος κάθε μητέρας

Τα δώρα του μητρικού θηλασμού για το παιδί είναι:
* Ιδανική σύνθεση των συστατικών του μητρικού γάλακτος για τη σωματική ανάπτυξη του παιδιού.
* Προστασία από λοιμώξεις του αναπνευστικού και γαστρεντερικού συστήματος.
* Προστασία από : ιώσεις, αλλεργίες, αναιμία.
* Αύξηση της επιβίωσης των προώρων νεογνών.
* Αύξηση του δείκτη νοημοσύνης.
* Προστασία από τον κίνδυνο του νεανικού διαβήτη.
* Ελάττωση της συχνότητας του παιδικού καρκίνου.
* Βελτίωση του λόγου σε παιδιά με σχιστίες.
* Μείωση της τερηδόνας.
* Πρόληψη της παχυσαρκίας.
* Πρόληψη της στεφανιαίας νόσου.
* Η πιο κατάλληλη τροφή για πολλές αρρώστιες της νεογνικής βρεφικής και παιδικής ηλικίας
:σύνδρομο δυσαπορρόφησης, δυσανεξίας στο αγελαδινό γάλα, επίμονη διάρροια, ελκώδη κολίτιδα, νεκρωτική εντεροκολίτιδα, σηψαιμία, ανεπάρκεια της I.G.A ανοσφαιρίνης, μεταμόσχευση μυελού των οστών.
* Συμβολή στη διαμόρφωση υγιούς προσωπικότητας.
* Συμβολή στην ηρεμία του βρέφους λόγω ειδικής ορμόνης στο μητρικό γάλα.
* Συμβολή στο κτίσιμο της ψυχικής υγείας του παιδιού.

Τα δώρα του μητρικού θηλασμού για τη μητέρα
* Προστασία της μητέρας από τον καρκίνο του μαστού.
* Μείωση της συχνότητας του καρκίνου του ενδομητρίου.
* Προστασία από την οστεοπόρωση.
* Σε σημαντικό ποσοστό προφύλαξη από σύντομη νέα εγκυμοσύνη.
* Ικανοποίηση για την ολοκλήρωσή της σαν γυναίκα – μητέρα.
* Προαγωγή της ψυχικής υγείας της μητέρας κατά τη περίοδο της λοχείας.
* Οικονομία

Παραγωγή γάλακτος

Αμέσως μετά τη γέννηση και την αποβολή του πλακούντα αρχίζει η παραγωγή του γάλακτος με τη δράση δύο ορμονών: της προλακτίνης, και της οξυτοκίνης. Οι ορμόνες αυτές παράγονται στην υπόφυση (αδένας του εγκεφάλου). Την εντολή για το ξεκίνημα της παραγωγής του γάλακτος τη δίνει το μωρό με το θήλασμα.

Η υπεροχή του μητρικού γάλακτος
Το καλύτερο γάλα για κάθε νεογέννητο είναι το γάλα του είδους του, δηλαδή το γάλα της μάνας του. Για τον άνθρωπο το καλύτερο είναι το γάλα της γυναίκας, δηλαδή το γάλα το μητρικό.
Για το μοσχαράκι το γάλα της αγελάδας, για το ελαφάκι το γάλα της ελαφίνας, κοκ. Το γυναικείο γάλα δεν είναι μόνο αναντικατάστατη τροφή αλλά φάρμακο και προφύλαξη από πολλές αρρώστιες. Τα παιδιά που θηλάζουν σπάνια παθαίνουν γαστρεντερίτιδες, ωτίτιδες, βρογχίτιδες και είναι περισσότερο ανθεκτικά σε ορισμένους ιούς.
Μελέτες και έρευνες σ όλο τον κόσμο απέδειξαν ότι με το μητρικό γάλα ελαττώθηκε πολύ η νοσηρότητα και η θνησιμότητα των παιδιών. Το μητρικό γάλα δεν έχει μικρόβια γιατί το παιδί παίρνει απευθείας από το μαστό της μητέρας του. Δεν θέλει προετοιμασία.
Είναι έτοιμο κάθε στιγμή που το χρειάζεται το μωρό στην κατάλληλη θερμοκρασία και αναλογία. Έχει ειδικές ουσίες που αποτελούν το αμυντικό σύστημα του γάλακτος και προφυλάσσουν το μωρό από πολλές αρρώστιες.
Τα λευκώματα του μητρικού γάλακτος είναι ανώτερης βιολογικής αξίας. Τα λίπη του είναι ευκολοχώνευτα γιατί κυριαρχούν τα λιπαρά οξέα.
Για το άρρωστο και προβληματικό παιδί το μητρικό γάλα είναι σωτήριο.
Ο μητρικός θηλασμός είναι το θεμέλιο της ψυχικής υγείας του παιδιού και σφυρηλατεί γερούς δεσμούς ανάμεσα στη μητέρα και το παιδί. Την ώρα που το παιδί θηλάζει εκτός από τις πολύτιμες ουσίες που παίρνει για τη θρέψη του, δέχεται και πολλά ερεθίσματα.
Έρχεται σε στενή επαφή με το δέρμα και τη ζεστασιά της μητέρας του, μυρίζει τον μαστό της και το χαϊδεύει, ακούει τους χτύπους της καρδιά της, την κοιτάει κατάματα.
Αλλά και η μητέρα που θηλάζει αισθάνεται ολοκληρωμένη σαν γυναίκα που βοηθάει το παιδί της να μεγαλώσει σωστά.
Ευγενία Παρουτσόγλου-Μαία

.i-diadromi.gr/

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ