Η Υγεία στο στόχαστρο της Κυβέρνησης της Ν.Δ

0

Γιώργος Παπαηλιού Βουλευτής Αρκαδίας (ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία)

(κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας «Δράσεις δημόσιας υγείας-Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας»  :

Η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας εργαλεία νεοφιλελεύθερης λογικής, εφαρμόζει αποτυχημένες μεθόδους, δήθεν για την ανάταξη του δημόσιου συστήματος υγείας, το οποίο όμως, ευρισκόμενο στο στόχαστρο της πολιτικής της, έχει οδηγηθεί στο χείλος της κατάρρευσης.

Εισάγονται εργαλεία του ιδιωτικού τομέα στο δημόσιο σύστημα υγείας

Αναιρείται-ακυρώνεται ο θεσμός της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης

Παρότι η  υγεία είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό, η ισότιμη πρόσβαση στο οποίο θεσπίζεται από το Σύνταγμα, η κυβέρνηση νομοθετεί με γνώμονα την εξυ[πηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων στον τομέα της υγείας  και προς όφελος των «εχόντων και κατεχόντων», εις βάρος των οικονομικά ασθενέστερων.

Η κατάσταση στην περιφερειακή Ελλάδα είναι ακόμη χειρότερη και βαίνει διαρκώς επιδεινούμενη

 Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος  Παπαηλιού, μιλώντας στην Ολομέλεια  της Βουλής, για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας  «Δράσεις δημόσιας υγείας-Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», είπε, μεταξύ των άλλων, τα εξής:

Το υπό κρίση νομοσχέδιο κινείται στο πλαίσιο της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της ΝΔ για την υγεία.

Σ΄ αυτό, που επιγράφεται με τον  άκρως παραπλανητικό τίτλο «Δράσεις δημόσιας υγείας-Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας» δεν περιλαμβάνεται κάποιο ουσιαστικό μέτρο ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας για άλλη μία φορά εργαλεία νεοφιλελεύθερης λογικής, εφαρμόζει αποτυχημένες μεθόδους, δήθεν για την ανάταξη του δημόσιου συστήματος υγείας, το οποίο όμως, ευρισκόμενο στο στόχαστρο της πολιτικής της, έχει οδηγηθεί στο χείλος της κατάρρευσης.

Αυτό που επί της ουσίας συμβαίνει με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, είναι, ότι εισάγονται εργαλεία του ιδιωτικού τομέα στο δημόσιο σύστημα υγείας και μάλιστα εργαλεία του παρελθόντος που ήδη έχουν αποτύχει.

Αντί η κυβέρνηση να επενδύσει στο δημόσιο σύστημα υγείας αυξάνοντας τον προϋπολογισμό του και προχωρώντας σε γενναίες προσλήψεις προσωπικού, το αντιμετωπίζει ως μια ιδιωτική επιχείρηση που συναλλάσσεται, εμπορεύεται ένα  προϊόν και  λειτουργεί βάσει των νόμων της ελεύθερης αγοράς και της κερδοφορίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η (δωρεάν) πρόσβαση στο ΕΣΥ κατοχυρώνεται μόνον για όποιον μπορεί να πληρώνει.

Ειδικότερα, με το νομοσχέδιο, αφού είχε ήδη επιτραπεί   στους λειτουργούς του ΕΣΥ να ασκούν παράλληλα ιδιωτικό έργο, αναιρώντας-ακυρώνοντας  για μία φορά ακόμη τον θεσμό της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, θεσμοθετούνται και  τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία.

Η αποτίμηση της εφαρμογής του συγκεκριμένου  μέτρου  είναι απολύτως αρνητική. Η σχετική ΚΥΑ περιέχει σημαντικές ασάφειες ως προς τα περιστατικά που μπορούν να χειρουργηθούν το απόγευμα, καθώς δεν διαχωρίζει τα επείγοντα από τα μη επείγοντα.

Ενώ το υπουργείο υγείας διακήρυττε ότι το μέτρο θα εφαρμόζονταν, με σκοπό την αποσυμφόρηση των πρωινών τακτικών χειρουργείων, είδαν το φως της δημοσιότητας περιπτώσεις έκτακτων ορθοπεδικών περιστατικών που αντιμετωπίστηκαν σε απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή.

Έτσι, αφού δεν υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο ελέγχου της διαδικασίας, μοναδικό κριτήριο παραμένει η οικονομική δυνατότητα του ασθενούς.

Η λογική της  νομιμοποίησης της τακτικής του «δίνω φακελάκι» για να εξυπηρετηθώ γρηγορότερα» αποτελεί συνέχεια και συμπλήρωμα  ρουσφετολογικών πρακτικών.

Επιπλέον προβλέπονται,

η μείωση της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για φάρμακα (εις βάρος των ασφαλισμένων) και συνακόλουθα η αύξηση της, ήδη υψηλής, ιδιωτικής δαπάνης για την υγεία των ασφαλισμένων,

η διεύρυνση των περιπτώσεων φαρμάκων που υπάγονται προς αξιολόγηση στην «Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων …»,

η περαιτέρω περιστολή της δημόσιας δαπάνης για το φάρμακο εις βάρος των πολιτών, ειδικά των πιο ευάλωτων,

«χαράτσια» για  τις διαγνωστικές  εξετάσεις ασφαλισμένων  σε ιδιωτικές δομές υγείας και για τον εμβολιασμό κατά του covid

Παρότι η  υγεία είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό, η ισότιμη πρόσβαση στο οποίο θεσπίζεται από το Σύνταγμα, η κυβέρνηση νομοθετεί με γνώμονα την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων στον τομέα της υγείας  και προς όφελος των «εχόντων και κατεχόντων», εις βάρος των οικονομικά ασθενέστερων.

Η κατάσταση στην περιφερειακή Ελλάδα είναι ακόμη χειρότερη και βαίνει διαρκώς επιδεινούμενη.

Το video εδώ : https://youtube.com/watch?v=gKVUwAXX_ws&si=dWCmF6r3-b3m3cIP

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ