Η υποβάθμιση των υγειονομικών συνθηκών και η απαξίωση του ΕΣΥ.

0

Ζούμε σε μια εποχή, στην οποία οι συνθήκες υγείας και διαβίωσης του πληθυσμού αντι να βελτιώνονται, επιδεινώνονται. Η εμφάνιση τεράστιου αριθμού κοριών στην πόλη του Παρισιού και η εξαγωγή της εμφάνισης αυτών σε όλη την Ευρωπαϊκή ήπειρο, αποτελεί ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας της ηπείρου αυτής.

Στον ανεπτυγμένο κόσμο επιστρέφουν ασθένειες των παλαιότερων εποχών και εμφανίζονται ολοένα και περισσότερο ζωονόσοι. Απέναντι σε αυτή τη δυσάρεστη από υγειονομικής πλευράς κατάσταση, τα συστήματα δημόσιας υγείας συνεχώς υποβαθμίζονται, ενώ ταυτόχρονα ο ιδιωτικός τομέας αναλαμβάνει ολοένα και περισσότερο την έρευνα για ιατρικούς σκοπούς. Οι πολυεθνικές της φαρμακευτικής βιομηχανίας εκμεταλλεύονται τις συνθήκες των δημοσιονομικών περιορισμών και τις προτεραιότητες της κρατικής διακυβέρνησης περί ανάθεσης της έρευνας στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και τον περιορισμό της διαχείρισης των κρίσεων μόνο στη διαχείριση των καταστροφών, προκειμένου να μετριαστούν μόνο οι επιπτώσεις των κρίσεων αυτών. Με αυτό τον τρόπο, τα μεγάλα οικονομικά κέντρα και οι κυβερνήσεις επιχειρούν να συνεχίσουν αυτό τον τρόπο παραγωγής και διαβίωσης των κοινωνιών που βασίζεται στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και να επιτείνουν την κλιματική κρίση τη δημιουργία των κλιματικών προσφύγων, την επιβάρυνση του περιβάλλοντος και τελικά, ακόμα και την οδήγηση της ζωής και την καθημερινότητά σε ένα αβίωτο αδιέξοδο.

Στην Ελληνική πραγματικότητα της εποχής μας, το ΕΣΥ βιώνει δύσκολες ώρες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχει απαξιωθεί από την κυβέρνηση. Οι τακτικές της απαξίωσης συνίστανται στα υποστελεχωμένα νοσοκομεία, στις παραιτήσεις των ιατρών και στην υποχρηματοδότηση τον μονάδων υγείας. Η απαξίωση του ΕΣΥ, με τα υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία, καταγγέλεται από τον Παύλο Πολάκη και από στελέχη του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με την καταγγελία, με έγγραφο που απευθύνεται σε διοικήσεις τριών νοσοκομείων ζητείται ο ορισμός αναισθησιολόγου ο οποίος πέρα από την εφημέρευση του στο νοσοκομείο να καλύπτει και τυχόν επείγουσα διασωλήνωση, επείγον χειρουργείο ή διακομιδή διασωληνωμένου ασθενούς που νοσηλεύεται σε έτερο νοσοκομείο.

Τα χρήματα πού κατευθύνονται στις υποδομές των μονάδων υγείας είναι πλέον ελάχιστα. Παράδειγμα της ελλιπούς συντήρησης των χώρων και των εγκαταστάσεων, αποτελεί το γεγονός του ελαφρού τραυματισμού ενός ιατρού στο γενικο νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος στη Θεσσαλονίκη, μετά από κατάρρευση της οροφής του κτιρίου.

Οι επιλογές των διοικήσεων στα νοσοκομεία αποτελούν ένα ακόμη σημείο που προκαλεί έντονες τριβές. Ο Πρόεδρος της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμμελος επανέφερε στη Βουλή τη συζήτηση για την επιλογή της Διοίκησης του Νοσοκομείου Αγρινίου και για τις κακές επιλογές που μπορεί να γίνουν για την ανάθεση της Διοίκησης σε ένα Νοσοκομείο. Εξάλλου, κατά την προηγούμενη διακυβέρνηση, οι θέσεις των διοικητών νοσοκομείων που έμεναν κενές, καλύπτονταν χωρίς προκήρυξη. Επί την παρούσα διακυβέρνηση, οι κυβερνητικές εξαγγελίες για την πλήρωση των θέσεων των Διοικητών, εξαιρούν το Διδακτορικό Δίπλωμα από αυτοτελές προσόν, ενώ παραπέμπουν την τελική επιλογή στον αρμόδιο Υπουργό, καταλύοντας ουσιαστικά την αξιοκρατία.

Εν κατακλείδι, οι νοεφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζονται στον πολύπαθο χώρο της υγείας τα τελευταία τέσσερα χρόνια, φαίνεται ότι πέρασαν μέσα από την πανδημία χωρίς να επιτύχουν την ουσιαστική αναβάθμιση του ΕΣΥ. Η αναβάθμιση αυτή περνάει μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα εξασφαλίζει την αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών υγείας από επαρκές και αναλογικά κατανεμημένο προσωπικό προς όφελος των ληπτών υπηρεσιών υγείας, των ευάλωτων ομάδων και της κοινωνίας.

Τρίπολη, 06-11-2023

Γεώργιος Ι. Φαράντος*

* Ο Γεώργιος Φαράντος είναι Διδάκτωρ και Μεταδιδάκτωρ Πολιτικών Υγείας, Διδάσκων (ΕΛΚΕ) Τμήματος Πολιτικών Δημόσιας Υγείας και μέλος Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αρκαδίας

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ