Ιδιωτικά Πανεπιστήμια / Πανεκπαιδευτικό «όχι» με συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα

0

Στους δρόμους βγαίνουν σήμερα, Πέμπτη 11/1, οι φοιτητές σε όλη την χώρα, μαζί με τους καθηγητές, τους γονείς και συνολικά την εκπαιδευτική κοινότητα ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Η μεγάλης κλίμακας αυτή κινητοποίηση συντονίστηκε κατά την κοινή απόφαση 115 Φοιτητικών Συλλόγων από όλη την Ελλάδα ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που τη συνυπέγραψαν στην πανελλαδική συνάντηση τον περασμένο Δεκέμβριο.

Οι φοιτητές επισημαίνουν τις συνέπειες που θα έχουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στα πτυχία τους, τη μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της Εκπαίδευσης και την αδικία να κρίνεται η πρόσβαση στη μόρφωση από το πορτοφόλι κάθε οικογένειας.

Σημειώνουν ανάμεσα σε άλλα στις αποφάσεις τους:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα, προώθησαν την πολιτική της εμπορευματοποίησης και περαιτέρω διάλυσης της δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης, την πολιτική της ΕΕ, τους φοιτητές να βάζουν το χέρι βαθιά στην τσέπη για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις σπουδές και να έχουν πρόσβαση στο πανεπιστήμιο, και τώρα έρχονται να ολοκληρώσουν το έγκλημα με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων!

Αυτό που εμείς έχουμε ανάγκη είναι ένα αποκλειστικά δημόσιο, πραγματικά δωρεάν και ποιοτικό πανεπιστήμιο, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, πτυχία με αξία για δουλειά με δικαιώματα, και όχι ένα πανεπιστήμιο πανάκριβο, υποβαθμισμένο, που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και κάνει “παζάρι πτυχίων”.

Απαιτούμε ουσιαστική αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου, με προσλήψεις καθηγητών και προσωπικού, εκσυγχρονισμό των υποδομών, των εργαστηρίων, των προγραμμάτων σπουδών, της φοιτητικής μέριμνας.

Μόνο με τον μαζικό, οργανωμένο αγώνα μας μπορούμε να βάλουμε εμπόδια στην κυβέρνηση, να μην περάσει το νομοσχέδιο – έκτρωμα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια!».

Οι φοιτητές διεκδικούν:

  • Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο.
  • ΟΧΙ στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ΟΧΙ στην παράκαμψη του άρθρου 16.
  • Αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν, σύγχρονες σπουδές.
  • ΟΧΙ στην υποβάθμιση των πτυχίων, πτυχία με αξία για δουλειά με δικαιώματα.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για σύγχρονες, ποιοτικές, δημόσιες και δωρεάν σπουδές.
  • Κατάργηση διδάκτρων, δωρεάν μεταπτυχιακά για όλους.

Συμμετοχή στα συλλαλητήρια αποφάσισε και η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τη 1 μ.μ., καθώς επίσης Σύλλογοι ΔΕΠ και άλλες κατηγορίες προσωπικού των ιδρυμάτων.

Κάλεσμα συμμετοχής έχουν απευθύνει ακόμα η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, οι Ομοσπονδίες Γονέων Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας και οι Ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών, ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, μαζί με πολλά πρωτοβάθμια σωματεία τους.

Οι Ομοσπονδίες κήρυξαν στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τις 2 μ.μ.

Η ΟΛΜΕ

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ αναφέρει πως: «καταδικάζει την προσπάθεια ίδρυσης ιδιωτικών – μη κρατικών πανεπιστημίων από την κυβέρνηση της ΝΔ που ιδιωτικοποιεί ακόμα περισσότερο τη δημόσια Παιδεία.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έρχεται να ολοκληρώσει τις αντιδραστικές αλλαγές που εδώ και χρόνια είναι σε εξέλιξη στην ανώτατη εκπαίδευση επιχειρεί να παρακάμψει το άρθρο 16 του Συντάγματος που απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ μέσω του άρθρου 28 που προβλέπει ότι οι διακρατικές συμφωνίες και το ευρωπαϊκό δίκαιο υπερτερούν του ελληνικού συντάγματος. Η εξέλιξη αυτή μετατρέπει την Παιδεία όλο και περισσότερο σε εμπόρευμα, θα οδηγήσει στην περαιτέρω υποβάθμιση των πτυχίων αλλά και των συνθηκών σπουδών.

Η ίδρυση ιδιωτικών – μη κρατικών πανεπιστημίων θα επιφέρει άμεσο και συντριπτικό χτύπημα στα πτυχία μας, στα επαγγελματικά δικαιώματα χιλιάδων αποφοίτων μεταξύ των οποίων και των χιλιάδων μόνιμων και αναπληρωτών/τριών εκπαιδευτικών. Διευρύνεται έτσι η εμπορευματοποίηση των προσόντων και πιστοποιήσεων και στο βασικό πτυχίο.

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ κηρύσσει στάση εργασίας 11:00 με 14:00 ώστε να συμμετέχουν μαζικά οι συνάδελφοι/ισσες στις μεγάλες κινητοποιήσεις μαθητών/τριών και φοιτητών/τριών την Πέμπτη 11 Γενάρη σε όλη τη χώρα και στην Αθήνα στα Προπύλαια στις 12:00».

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «ομόφωνα στηρίζει τον δημόσιο χαρακτήρα των Πανεπιστημίων και καλεί όλους και όλες τους/τις εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν μαζικά στην φοιτητική/πανεκπαιδευτική κινητοποίηση την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου στις 12:00 στα Προπύλαια (και στις κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα).

Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των συναδέλφων, προκηρύσσουμε 3ωρη στάση εργασίας από τις 11.00 έως τις 14.00 και επιπλέον στάση εργασίας για την κάλυψη των εκπαιδευτικών του Ολοήμερου και του διευρυμένου ωραρίου (14.00 – 17.30)».

Η ΑΔΕΔΥ

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., επισημαίνει πως: «λαμβάνοντας υπόψη τις αποφάσεις των Εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών και των Φοιτητικών Συλλόγων, στηρίζει την Πανεκπαιδευτική Κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2024, με συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα ενάντια στο νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, στην αποσάθρωση και συρρίκνωση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Για το λόγο αυτό καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν δυναμικό και αγωνιστικό παρών.

Αθήνα, 12:00 Προπύλαια

Θεσσαλονίκη, 12:00 Καμάρα

Πάτρα, 10:30 πμ πλ. Γεωργίου

Ηράκλειο, 12:00 πλ. Ελευθερίας

Δημόσια & Δωρεάν Παιδεία για όλες/όλους».

Στα συλλαλητήρια καλεί και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

«Ενώνουμε τη φωνή μας με το φοιτητικό και το μαθητικό κίνημα, με το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό στα πανεπιστήμια, με τα εργατικά σωματεία, και διεκδικούμε ισότιμη πρόσβαση για όλες και όλους σε δημόσιες, δωρεάν πανεπιστημιακές σπουδές υψηλού επιπέδου, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα δημόσια πανεπιστήμια, πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα», αναφέρει μεταξύ άλλων η ΟΓΕ στο κάλεσμά της.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ